Încă o actriță greu încercată de soartă! Florina Cercel a rămas văduvă la numai 29 de ani și nu a mai reușit să găsească împlinirea în iubire

Încă o actriță greu încercată de soartă! Florina Cercel a rămas văduvă la numai 29 de ani și nu a mai reușit să găsească împlinirea în iubire

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Actrița Florina Cercel a fost una dintre cele mai apreciate actrițe de la noi, jucând, de-a lungul carierei sale, în peste 100 de roluri, atât în piese de teatru (inclusiv teatru TV și radiofonic), cât și în filme și seriale. A jucat pe scenele marilor teatre din România, precum „Teatrul Dramatic de Stat din Galați”, „Teatrul Național din Timișoara” și „Teatrul Național din București”. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi povestea de viață a celei care a fost admirată nu numai pentru profesionialism, ci și pentru frumusețe, fiind comparată, la un moment dat, cu Sophia Loren. 

Copilăria și adolescența i-au fost marcate de perioada dificilă de după cel de-al doilea Război Mondial

În anii ce au urmat celui de-al doilea Război Mondial, familia Florinei Cercel a trecut prin momente foarte dificile. Astfel, tatăl ei, care a fost subofițer și membru în Garda Regală, a fost arestat în perioada anilor 1952-1953 și trimis să muncească pe șantierul deschis pentru construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră. În aceste condiții, familia lui nu a mai știut nimic de el timp de doi ani. Între timp, Florina Cercel (care era în clasa a treia), alături de mama și de sora ei, au trecut prin perioade marcate de sărăcie, dat fiind faptul că nici mama nu reușise să se angajeze nicăieri. 

Despre motivul pentru care tatăl ei a fost arestat, actrița a vorbit într-un interviu acordat „jurnalul.ro” în anul 2015: „Motivul a fost cumplit, absurd: sora mea a scris pe o foaie de hârtie, învățând cu o colegă, și ascuțindu-și creionul: „Nu vrem conducător pe Stalin”, ca să vadă cât e de ascuțit creionul; fetița s-a dus acasă, i-a spus tatălui ei, care era coleg cu tata la fanfara regimentului și de atunci a început hărțuirea, urmărirea...”

În anul în care a vrut să intre la „Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică” din București, tatăl ei, care fusese eliberat între timp din închisoare, a sfătuit-o să nu spună nimănui despre arestarea lui. Cu toate acestea, s-a aflat ce se întâmplase cu acesta, iar cea care se pregătea să devină actriță a fost nevoită să-și întrerupă studiile și să se angajeze la o fabrică din București. Despre cum au decurs lucrurile atunci a povestit tot în interviul pentru sursa citată: „Și după doi ani m-au dat afară din facultate pentru că am făcut chipurile... n-am declarat... Deși intrasem cu medie foarte mare, deși aveam bursă – am avut chiar primul an la admitere bursă republicană... Am muncit în Uzina Mecanică de Utilaj Chimic de pe Șoseaua Viilor din începutul lunii iulie până în 16 octombrie, când cei de la fabrică mi-au dat o recomandare către comitetul central UTC și m-au reprimit în anul patru. Și am terminat facultatea, dar a fost cumplit. Eu aveam 19 ani. Am suferit îngrozitor...”.

În urma experienței prin care trecuse, proaspăta actriță s-a hotărât să plece din București și s-a mutat la Timișoara, unde avea să-l cunoască pe cel care i-a devenit soț.

actrita Florina Cercel in timpul unei emisiuni de televiziune

A rămas văduvă în tinerețe

Frumoasa actriță l-a cunoscut pe medicul Perian Ioan Liviu când acesta a invitat-o la petrecerea organizată cu ocazia onomasticii lui. A acceptat invitația și a petrecut seara dansând alături de cel cu care a ajuns să se căsătorească, așa cum reiese și din informațiile oferite de ziarul „Adevărul”: „Nu m-a lăsat din braţe, nu am mâncat, nu am băut nimic. Apoi m-a condus acasă, iar mama era îngrijorată că nu ştia nimic de mine. El a intrat, s-a prezentat şi m-a cerut de nevastă. Ne-am căsătorit cam după un an”. 

După numai 8 luni de la căsătorie, a rămas văduvă, la 29 de ani. Soțul ei murise, la vârsta de 40 de ani, din pricina unui cancer pulmonar. Potrivit aceleiași surse, Florina Cercel a relatat următoarele: „Soţul meu a murit la opt luni de la căsătorie, când eu aveam 29 de ani, iar el 40... Un cancer năprasnic. Atunci mi-a fost foarte, foarte greu, a fost nedrept. Nu am urcat pe scenă vreo nouă luni, mi-a fost frică să mai urc pe scenă, am crezut că va trebui să mă despart şi de teatru...”

Teatru a fost marea ei pasiune

Când și-a pierdut soțul, tânăra actriță nu a mai vrut să urce pe scena Teatrului Național din Timișoara și s-a mutat în București, unde s-a angajat la „Teatrul Național”. A jucat acolo până la finalul carierei sale, având roluri memorabile, în piese precum „Un fluture pe lampă”, „Danton”, „Căsătoria”, „Gaițele”, „O scrisoare pierdută”, „Titanic Vals” etc.

Despre cum și-a descoperit dragostea pentru teatru și despre persoana care a încurajat-o să urmeze o carieră artistică, Florina Cercel a venit cu detalii într-un interviu acordat pentru „revistatango.ro”: „Mă pregătisem și pentru Medicină, am fost o elevă bună, dar teatrul îmi intrase în sânge. Vă spuneam că nu am avut păpuși și că m-am jucat cu personajele de mică… Făceam scena de teatru în curtea casei, împreună cu sora mea, cu fetele mai mari, mai mici...Avându-l pe tata de partea mea, am îmbrobodit-o amândoi pe mama și i-am promis că, dacă nu intru de prima dată la teatru, o să dau examen la una din facultățile serioase...”

Rolul vieții ei, pentru care a primit și Premiul UNITER (în 1990), a fost cel al Vassei Jeleznova, din piesa cu același nume, de Maxim Gorki. Piesa a fost regizată de Ion Cojar și i-a mai avut, în distribuție, pe alți mari actori, cum ar fi Gheorghe Cozorici, George Constantin sau Ion Marinescu. 

În interviul pentru „jurnalul.ro”, îndrăgita actriță a ținut să precizeze că s-a gândit încă din perioada 1983-1984 că i-ar plăcea să joace în piesa „Vassa Jeleznova” și că în anul 1988 a început repetițiile pentru ea: „...am descoperit un caiet pe care îmi notam întâmplări sau impresii sau dorințe și era prin anul 1983-1984 și din trei în trei pagini scrisesem titlul unei piese. „Vassa Jeleznova”. După câteva săptămâni, în același an, descopăr încă o pagină pe care scrisesem Vassa Jeleznova cu litere mai mari, cu un scris mai hotărât. Și am și subliniat titlul...Când mi s-a oferit rolul, prima dată am avut o emoție de-aia ca și cum ești într-un loc pe care l-ai mai văzut. Vezi dintr-o dată o floare și spui: Eu am mai văzut floarea asta undeva, cândva în imaginația mea sau într-o altă viață”.

În cadrul mai multor interviuri acordate de-a lungul timpului, a recunoscut că pasiunea pentru teatru a ajutat-o să treacă prin cele mai grele momente din viață. Spre exemplu, inclusiv în interviul pentru sursa citată, a mărturisit că: „Dar faptul că eu am această profesie pe care nu că o iubesc, e puțin spus, e sângele meu, e carnea mea, e felul meu de a fi... asta mi-a dat putere și întotdeauna am reușit cu ajutorul profesiei să transform toate durerile, toate necazurile într-un fel de experiență care m-a ajutat să trec mai departe. Chiar mi s-a întâmplat asta de foarte multe ori”.

actrita Florina Cercel in timpul unui interviu pentru un post de radio

După moartea soțului ei, nu a mai avut parte de o căsnicie fericită

Stând de vorbă cu „revistatango.ro”, Florina Cercel a continuat să-și dezvăluie povestea de viață, menționând că s-a recăsătorit, dar că mariajul a fost un eșec din pricina geloziei partenerului de viață: „Dar nu prea aș vrea să vorbesc despre al doilea soț, pentru că a fost una din cele mai nefericite experiențe ale vieții mele, dar culmea este că este un om foarte inteligent, foarte cultivat, deosebit de frumos, mult prea frumos pentru un bărbat, dar din păcate extrem de gelos, extrem de negativist... Nu ne-am înțeles deloc. Gelozia a plecat de la trecutul meu”.

Ulterior, a trăit o poveste de dragoste alături de un om de afaceri sârb, însă această relație s-a destrămat după ce a bărbatul a înșelat-o: „...era un om extraordinar, îmi aducea foarte bine aminte de primul meu soț dar, din păcate slăbiciunile lui pentru femei ne-au despărțit. Fina mea s-a băgat pe fir și… asta a fost. Era secretara lui. Ceea ce s-a întâmplat e specific anilor '90. Nu mai contează...”

S-a stins din viața din pricina aceleiași boli care i-a răpit marea dragoste

Pe 30 iulie 2019, la 76 de ani, una dintre cele mai iubite actrițe de la noi își pierdea viața din cauza unui cancer pulmonar. Vestea tristă a fost dată chiar de colegii ei de la „Teatrul Național”, pe o rețea de socializare: „Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță FLORINA CERCEL. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, „Țuca” ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică”.

Actorul Ion Caramitru (decedat în anul 2021), fost director al „Teatrului Național din București”, a explicat că Florina Cercel a ales să fie pe scenă până „în momentul moment”. Conform informațiilor oferite de „fluxdestiri.ro”, Ion Caramitru a declarat că: „A avut nevoie de a fi ea însăși în lupta cu o boală foarte grea, dură și care a consumat-o în ultimele luni cu o viteză cosmică. A jucat până în ultimul moment...”

Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme

Surse foto: captură youtube.com, captură youtube.com, youtube.com

Surse articol: adevarul.ro, click.ro, digi24.ro,  fluxdestiri.ro, jurnalul.ro, mediafax.ro, newsweek.ro, rador.ro, revistatango.ro 

Articolul urmator
Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme
Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    4 zodii care nu mai luptă pentru iubire. Nu mai speră să-și găsească sufletul pereche
    4 zodii care nu mai luptă pentru iubire. Nu mai speră să-și găsească sufletul pereche

    Odată ce găsești persoana alături de care te simți împlinită, refuzi să crezi că, la un moment dat, din diverse motive, ajungi să te desparți de ea. În cazul în...

    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil
    Am rămas văduvă la 41 de ani și am doi copii mici de crescut. Ce NU îți spune nimeni despre ce înseamnă a crește singur un copil

    La doar 41 de ani o femeie a rămas fără cel mai important sprijin, soțul ei și tatăl copiilor. Fiind văduvă și părinte singur, femeia a fost nevoită să depășească multe...

    O femeie a rămas văduvă la 24 de ani dar și-a dorit un copil cu soțul ei, care a murit de cancer
    O femeie a rămas văduvă la 24 de ani dar și-a dorit un copil cu soțul ei, care a murit de cancer

    O femeie rămasă văduvă la doar 24 de ani urmează să aducă pe lume copilul soțului ei, care a murit de cancer în urmă cu doi ani. Regăsiți mai jos toată povestea.

    Crezi că viața ta e grea? Am fost mamă adolescentă și am rămas văduvă la 18 ani
    Crezi că viața ta e grea? Am fost mamă adolescentă și am rămas văduvă la 18 ani

    O tânără de doar 18 ani a experimentat bucuria extremă și tristețea profundă la o scurtă perioadă de timp. De la extaz la agonie, o femeie a devenit mamă și văduvă la doar...

    Poveștile adevărate de iubire există! O femeie i-a rămas fidelă soțului timp de 60 de ani după ce bărbatul a dispărut la scurt timp de la nuntă
    Poveștile adevărate de iubire există! O femeie i-a rămas fidelă soțului timp de 60 de ani după ce bărbatul a dispărut la scurt timp de la nuntă

    O femeie a așteptat 60 de ani să afle ce s-a întâmplat cu soțul ei, căruia i-a rămas fidelă, după ce a plecat în Al Doilea Război Mondial. Acum, amintirea lui este...

    A rămas văduvă, cu doi copii, la 23 de ani: „5 lei cât dau pe microbuz, pun deoparte pentru casă”. Cum o putem ajuta pe Diana
    A rămas văduvă, cu doi copii, la 23 de ani: „5 lei cât dau pe microbuz, pun deoparte pentru casă”. Cum o putem ajuta pe Diana

    Viața nu a fost ușoară pentru Diana Condurache, o tânără mămică din Iași, care a rămas văduvă în urmă cu 10 luni, după ce soțul ei și-a pierdut viața în...

    Nu am reușit să am copiii mei, dar soarta mi-a adus în grijă șase copii
    Nu am reușit să am copiii mei, dar soarta mi-a adus în grijă șase copii

    A încercat în numeroase rânduri să rămână gravidă, dar nu a reușit. Până când destinul i-a pus în brațe șase copii.

    Am rămas însărcinată din greșeală după patru luni de relație, dar am rămas uniți. Suntem împreună de mai bine de 10 ani
    Am rămas însărcinată din greșeală după patru luni de relație, dar am rămas uniți. Suntem împreună de mai bine de 10 ani

    Cine spune că într-o relație, totul trebuie plănuit ca să meargă bine? Această femeie a rămas însărcinată din greșeală, după doar 4 luni de relație. Cu toate...

    © 2024 Qbebe