Majoritatea părinților mileniali își cresc copiii fără să țină cont de religie. Ce au mai descoperit cercetătorii

Majoritatea părinților mileniali își cresc copiii fără să țină cont de religie. Ce au mai descoperit cercetătorii

Bianca Geica - Redactor Senior

Milenialii sunt cunoscuți pentru faptul că revoluționează lucruri, iar viața de familie nu face excepție. În calitate de părinți, milenialii tind să aibă mai puțini copii și să se supună mai puțin așteptărilor tradiționale privind structura familiei decât generațiile mai vechi. Un sondaj național despre rolul religiei în viața de familie americană sugerează că părinții mileniali au o relație complet diferită cu religia, față de cei din generațiile anterioare.

Cercetările arată că majoritatea părinților mileniali își cresc copiii fără a pune accentul pe religie - și este puțin probabil ca această schimbare să aibă un impact asupra moralității copiilor.

Un sondaj realizat în noiembrie 2019, condus de American Enterprise Institute, a adunat răspunsurile a peste 2.500 de adulți care trăiesc în Statele Unite. Rezultatele au arătat că mulți părinți tineri își cresc copiii fără să țină cont de religie, spre deosebire de generațiile mai vechi pentru care încorporarea religiei în educația copiilor era o regulă.

Dintre părinții intervievați, cu copii sub 18 ani, 42% au declarat că își duc în mod regulat copiii la slujbe religioase. Chiar mai puțini - 38% - au spus că își trimit copiii la programe de educație religioasă. Comparăm această cifră cu 65% dintre părinții de 65 de ani sau mai în vârstă, cu copii adulți, care au declarat că și-au trimis copiii la un program de educație religioasă și cu 61% care au declarat că și-au dus în mod regulat copiii la slujbe religioase în timpul anilor de formare.

Deci, de ce această schimbare? De generații întregi, religia a fost văzută ca o resursă pentru promovarea dezvoltării morale a copiilor. „Un bun program de educație religioasă le oferă copiilor posibilitatea de a învăța de la alți adulți și copii despre ce înseamnă să fii o persoană bună în contextul unei anumite tradiții religioase”, spune Debra Haffner, paroh la Biserica Unitariană Universalistă din Reston, Virginia.

Cu toate acestea, deși mulți oameni cred că religia este esențială pentru moralitate, cercetările nu arată că acest lucru este adevărat. Atât copiii care sunt crescuți cu religie, cât și cei care sunt crescuți fără religie, pot crește și pot deveni oameni morali. Studiile arată că credința religioasă este legată de stiluri parentale mai autoritare sau de control, ceea ce poate fi în parte motivul pentru care mulți mileniali resping creșterea copiilor lor cu religie.

interiorul unei biserici

Experți precum Academia Americană de Pediatrie sugerează, de asemenea, înlocuirea parentingului autoritar cu parentingul autoritativ. Parentingul autoritativ este blând, dar ferm și ține cont de emoțiile copilului, stabilind în același timp limite. Această abordare este puternic asociată cu un comportament pozitiv și o sănătate mentală sănătoasă pentru copii și adolescenți. Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie onorează, de asemenea, faptul că diferite familii vor fi înclinate în mod natural să îmbrățișeze stiluri parentale diferite, în funcție de valorile lor, de credințele culturale și de nevoile copiilor și ale familiei lor. Și asta este, de asemenea, în totalitate în regulă.

Cu toate acestea, 53% dintre tinerii adulți intervievați nu cred că este necesar ca cei mici să fie crescuți într-o comunitate religioasă pentru a învăța valori pozitive. În schimb, mai mult de trei sferturi dintre seniorii intervievați au declarat că educația copiilor în cadrul unei comunități religioase este vitală pentru a le insufla moravuri pozitive.

Părinții de astăzi se simt confortabil să găsească alte modalități de a insufla valori pozitive copiilor lor fără a apela la instituțiile religioase.

„Îi învățăm [pe copiii noștri] valorile și morala prin modelarea unui comportament bun și prin încurajarea empatiei de la o vârstă fragedă”, spune Rose S., în vârstă de 31 de ani, mamă a doi copii. Rose și soția ei, Shelly S., 29 de ani, din Ashland, Oregon, își cresc copiii fără religie. Ele găsesc oportunități de a le insufla copiilor lor lecții de viață în alte moduri. „Școlile noastre publice locale și biblioteca publică oferă o mulțime de oportunități de implicare civică, cu un accent mai puternic pe știință decât pe religie, ceea ce ne place”, spune Rose.

Care sunt posibilele AVANTAJE atunci când îți crești copilul ținând cont de religie

Pe de altă parte, implicarea religioasă poate oferi părinților o comunitate de care au nevoie. „Într-adevăr, este nevoie de un sat pentru a crește un copil, iar religia poate fi o parte valoroasă a satului pentru familiile care apreciază în mod colectiv credința”, spune John Bartkowski, profesor de sociologie la Universitatea din Texas, San Antonio.

„Implicarea religioasă le poate oferi părinților un mare schimb de informații, sprijin prin rețele sociale și rezolvarea colectivă a problemelor. Grupurile religioase de sprijin pentru mame și tați oferă adesea îndrumări binevenite pentru creșterea copiilor într-o societate care prea adesea crede că abilitățile parentale vin „în mod natural”, când, de fapt, nu este așa”, mai spune acesta.

Stephanie S., în vârstă de 31 de ani, și soțul ei, Austin S., în vârstă de 32 de ani, din Albany, Oregon, spun că biserica din cartierul lor este o parte importantă a „satului” care îi ajută să-și crească cei trei copii. „Simt că, dacă avem nevoie de ajutor sau de sprijin, în orice fel - emoțional, spiritual, fizic, în rugăciune -, biserica este acolo pentru noi”, spune Stephanie.

De asemenea, copiii pot beneficia de acest sentiment de comunitate prin programe religioase. „Copiii de la biserica mea de acasă sunt încântați de faptul că au o a doua casă a unei comunități grijulii care îi iubește și care se dedică bunăstării lor”, spune pastorul Haffner. Programele precum școala de duminică oferă, de asemenea, oportunități pentru copii de a-și face prieteni, de a-și găsi mentori și de a-și perfecționa abilitățile de comunicare interpersonală.

Rețineți că rezultatele multor studii privind impactul creșterii copiilor cu religie variază și pot fi destul de subiective. De exemplu, unele cercetări arată că este mai puțin probabil ca prichindeii religioși să se lupte cu abuzul de substanțe, în timp ce altele nu. Un alt raport a găsit o asociere între o educație religioasă și o mai mare satisfacție în viață la vârsta adultă și un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Alte cercetări au constatat că alți factori, cum ar fi bunăstarea părinților, joacă un rol mai important în bunăstarea emoțională copiilor.

Care sunt posibilele DEZAVANTAJE atunci când îți crești copilul ținând cont de religie

Pot exista și dezavantaje în creșterea copiilor într-un cadru religios. Cercetările au arătat că micuții crescuți de părinți religioși ar putea să nu aibă rezultate la fel de bune la testele academice ca și colegii lor, în special la matematică și științe. „Deși este nevoie de mai multe cercetări, este posibil ca educația religioasă să pună accentul pe abilitățile fine în detrimentul abilităților grosiere”, explică Dr. Bartkowski, care a făcut parte din acest studiu specific de la Universitatea Texas din San Antonio.

Religia poate deveni, de asemenea, un factor de divizare între membrii familiei care au convingeri diferite. De exemplu, studiile arată că pot apărea conflicte între părinți și copii atunci când părinții apreciază religia mai mult decât adolescenții lor. Cercetările au arătat, de asemenea, că religia poate submina dezvoltarea copilului dacă devine o sursă de conflict între părinți. În timp ce orice conflict familial îi poate afecta în mod negativ pe cei mici, conflictele legate de religie pot fi mai dăunătoare decât alte neînțelegeri, deoarece copiii sunt probabil mai implicați în practica religioasă a familiei lor.

Totuși, există vești bune pentru toți. Cercetările sugerează că, de fapt, nu există o diferență de moralitate între copiii crescuți în familii religioase și cei crescuți în familii necreștine sau laice.

Ce rezervă viitorul pentru religie?

Se așteaptă ca tendința de scădere a numărului de familii religioase din Statele Unite să se păstreze. În timp ce cercetările din domeniul științelor sociale au sugerat de mult timp că relația americanilor cu religia crește și scade - tinerii adulți se îndepărtează de religie, pentru a fi atrași din nou în ea atunci când se căsătoresc și au propriii copii - există puține dovezi că milenialii se întorc la religie chiar și atunci când trec de marile evenimente familiale.

Deși este încă neclar ce va însemna îndepărtarea de religie pentru părinții mileniali și copiii lor din Generația Alpha, Dr. Bartkowski spune că tendința nu este îngrijorătoare. „Anticipez că alte grupuri sociale și noi forme de conectare - poate unele dintre ele apărând prin intermediul social media - ar putea interveni pentru a umple un vid religios”, spune el.

Indiferent dacă îți crești copiii ținând cont sau nu de religie, spune reverendul Haffner, „cea mai importantă lecție pe care îi puteți învăța pe aceștia este să fie buni cu toată lumea”.

Surse foto: Freepik.com

Surse articol: parents.comaei.org, ncbi.nlm.nih.govncbi.nlm.nih.govhealthychildren.orgsciencedaily.com, hfh.fas.harvard.edu

Articolul urmator
Singurul loc din lume unde femeile își cresc soții. E incredibil, dar adevărat
Singurul loc din lume unde femeile își cresc soții. E incredibil, dar adevărat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii
    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii

    O mamă de peste hotare a pus internetul pe jar atunci când a anunțat că o va lăsa pe fiica ei să-și aleagă tortul de ziua ei. Micuța a ales un tort cu ciocolată și unt de...

    Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților
    Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților

    Atunci când bebelușul nu doarme, părinții sunt dispuși să încerce orice metodă pentru a schimba asta. Însă, uneori, nu e nevoie de vreo metodă specială, ci doar de...

    Cum arată casa unde Ashton Kutcher și Mila Kunis își cresc copiii. Este spectaculoasă!
    Cum arată casa unde Ashton Kutcher și Mila Kunis își cresc copiii. Este spectaculoasă!

    Proiectul prin care Ashton Kutcher și Mila Kunis și-au văzut împlinit visul de a nu avea o simplă proprietate, ci „o casă”, a început cu câțiva ani...

    Am descoperit că iubitul meu are cont pe OnlyFans…
    Am descoperit că iubitul meu are cont pe OnlyFans…

    O femeie de peste hotare a descoperit că iubitul său are anumite activități online pe care le ține secrete. Printre altele, un cont pe OnlyFans.

    Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici
    Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici

    A apărut un nou termen: generația sandwich, care include persoanele care au grijă deopotrivă de copiii lor, cât și de părinții bolnavi sau neputincioși. Iată o mărturie care...

    O mamă își dă fiica de 17 ani afară pentru că aceasta e însărcinată. „Nu plănuiesc să mai cresc alt copil când ies la pensie!”
    O mamă își dă fiica de 17 ani afară pentru că aceasta e însărcinată. „Nu plănuiesc să mai cresc alt copil când ies la pensie!”

    O viitoare bunică își reneagă nepoțelul sau nepoțica pe motiv că își dorește o pensie liniștită. Aceasta își alungă fiica adolescentă, însărcinată și...

    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea
    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea

    În satul Tichilești din județul Brăila, un tată văduv, grav bolnav, își crește singur copiii - pe Marian de 7 ani și Florentina de 5 anișori. Micuții au rămas fără...

    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți
    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți

    Auzim mereu cât este de important să învățăm copiii să capete abilități culinare și cât de mult le stimulează creativitatea. Însă multe mame, mai ales cele...

    © 2024 Qbebe