Mărturia cutremurătoare a unui medic militar detașat la Suceava: "Încerc să mă conving că nu sunt înconjurat de strigoi sau zombie. Pe unele fețe văd resemnare, pe altele, disperare"

Andrada Popa

Mihai Mărginean, medic militar de anestezie-terapie intensivă din Cluj, detașat în această perioadă la Spitalul Județean din Suceava, a postat pe facebook un mesaj care a cutremurat toată țara. Libertatea a verificat această mărturie uluitoare chiar cu comandantul militar al Spitalului din Suceava. Generalul militar Ionel Oprea a confirmat că medicul Mihai Mărginean e în subordinea sa și lucrează la ATI, de unde a relatat aceste episoade cutremurătoare.

Libertatea a verificat această mărturie uluitoare chiar cu comandantul militar al Spitalului din Suceava. Generalul militar Ionel Oprea a confirmat că medicul Mihai Mărginean e în subordinea sa și lucrează la ATI, de unde a relatat aceste episoade cutremurătoare.
Citeşte întreaga ştire: Șocul lui Mihai Mărginean, medic militar ATI la Spitalul din Suceava: „Pacienții ridică mâinile după mine și strigă Domnule doctoooor! Nu știu dacă sunt strigoi sau zombie”

Libertatea a verificat această mărturie uluitoare chiar cu comandantul militar al Spitalului din Suceava. Generalul militar Ionel Oprea a confirmat că medicul Mihai Mărginean e în subordinea sa și lucrează la ATI, de unde a relatat aceste episoade cutremurătoare.
Citeşte întreaga ştire: Șocul lui Mihai Mărginean, medic militar ATI la Spitalul din Suceava: „Pacienții ridică mâinile după mine și strigă Domnule doctoooor! Nu știu dacă sunt strigoi sau zombie”

Libertatea a verificat această mărturie uluitoare chiar cu comandantul militar al Spitalului din Suceava. Generalul militar Ionel Oprea a confirmat că medicul Mihai Mărginean e în subordinea sa și lucrează la ATI, de unde a relatat aceste episoade cutremurătoare.
Citeşte întreaga ştire: Șocul lui Mihai Mărginean, medic militar ATI la Spitalul din Suceava: „Pacienții ridică mâinile după mine și strigă Domnule doctoooor! Nu știu dacă sunt strigoi sau zombie”

Medicul militar de la Spitalul din Suceava și-a împărțit mesajul în 4 capitole: Prolog, Greșeala, Realitatea și Concluzii. Redăm integral mesajul medicului militar care îngrijește pacienți cu coronavirus la Suceava:

"Prolog

Eu sunt anestezist, medic militar și acum vă scriu din Suceava. Pentru cine scriu? În primul rand pentru mine, ca nu cumva să uit vreodată ceea ce simt acum. Și în al doilea rând, pentru colegii mei anesteziști - pe mulți îi cunosc personal, fac parte din rețeaua mea de suport și eu din rețeaua lor. Și în al treilea rând pentru voi toți! Toți cei ce așteptați apăsați de propria așteptare.

În armată ordinele se execută, nu se discută! Știe toată lumea. "Mâine plecați la Suceava" "Am înțeles! Să trăiți!"

Oamenii din jurul meu s-au activat, am primit mesaje de susținere, și-au manifestat compasiunea și mi-au oferit ajutorul. Familia mea a acceptat cu greu și lacrimi ordinul. Dar mie nu mi-a fost frica nicio secundă. Voi deschide acum o poartă spre mintea mea de atunci - dincolo de poarta asta ați fi găsit același peisaj la multi anesteziști. Mi-am pus în bagaj toate șosetele - nu aveam de gând să pierd timpul spălând și uscând rufe - și cel mai important, mi-am luat cărțile. Sentimentul era că plec la un examen din sesiune dar la care nu are ce să-mi pice și să nu știu. La fel ca și ceilalți colegi ai mei, în ultimele săptămâni am studiat materialele publicate despre COVID-19.
Tacticos, am pus piesele cap la cap ca un puzzle. Totul se potrivea. În mintea mea misiunea era clară, pașii stabiliți. Știam dinainte toate mișcările adversarului, îl studiasem avid, nu avea niciun as în mânecă. Frumusețea planului meu era atât de îmbătătoare încât chiar și eu m-am îndrăgostit de el. Pe drum, le-am explicat și colegilor ce au de făcut. Eram o echipă tactică, iar eu îmi asumasem rolul de a conduce sesiune de briefing. Cu toate aceste referințe militare evidente, eu încă nu știam că nu mergem la examen - ci la război.

medic coronavirus

Greșeala

Cu siguranță că v-ați întrebat unde au greșit italienii, spaniolii sau americanii. Cred că pot să va dau un răspuns – dar nu încă, mai așteptați puțin.
Mai mult, nu cred că este cineva cu atâta minte încât să fie capabil să-și deblocheze telefonul dar care să creadă că avem vreun sistem (orice sistem, inclusiv cel medical! sau mai ales acesta) care să funcționeze mai bine ca acolo. În plus, sunt popoare în a căror material genetic este impregnat războiul. Cu toate acestea, în condiții tactice mult mai favorabile, echipamente medicale, protocoale pre-existente (americanii au organizații naționale care se ocupă cu simularea unor pandemii), personal medical (pentru colegii mei medici care nu au lucrat în afară țării: nu încercați să vă imaginați – sunt mai mulți decât va puteți voi imagina), capacitate logistică superioară, infrastructură adecvată…cu toate acestea, COVIDel i-a îngenunchiat.

Sunt convins că toți colegii mei medici, inclusiv cei din Italia, Franța, Spania, UK sau UȘA au avut un plan asemănător cu al meu. Împărțim pacienții în fenotipuri: LOW vs HIGH. Că să îi împărțim le facem un test de încărcare cu oxigen. Dacă sunt Low, însemna că au doar o nepotrivire între ventilație și perfuzie dar au încă complianța pulmonară bună, pot să-și crească tidal-volume (Tv) și atunci oxigenarea lor se va îmbunătăți. Dacă ajung la SpO2>92-94 îi manageriem conservator, pe secții, îi învățăm să facă auto-proning (sună mai savant decât este în realitate treaba asta; cine nu știe ce este, nu va voi strică surpriză, dați un search :)) ) și ii urmărim că să nu dezvolte complicații ulterior pentru că COVID-19 poate avea și un pattern de evoluție bifazic.
Dacă nu răspund la testul de încărcare cu O2, înseamnă că au alveolele inundate și complianța pulmonară scăzută și această categorie răspunde doar la PEEP deci trebuie să-i intubăm și să-i ventilam mecanic. Datele par să sugereze suport ventilator precoce. După ce-i intubăm e nevoie să monitorizăm P-plat și să o mentinem sub 30 iar driving pressure dPHai să facem împreună un inventar. Pentru planul meu avem nevoie de ventilator mecanic pentru toți cei care se încadrează în fenotipul HIGH, cineva care să monitorizeze toate presiunile măcar o dată pe ora, analizator de gaze sanguine, senzor de etCO2 la fiecare, cateter arterial, transducer de presiune, monitoare de CO (măcar unul sau două că le poți mută dar oricum ai nevoie de kituri pentru majoritate pacienților), om care să monteze toate aceste catetere (centrale, radiale, femurale), personal mediu care să recolteze probe, personal auxiliar care să îngrijească bolnavii și foarte important un centru de comandă – cineva care să integreze activitatea. Noi facem asta în fiecare zi, nu? Avem mereu pacienți cu ARDS (deși ideea asta e încă în discuție, e posibil să nu fie chiar ARDS; dar să nu complicăm problema). Facem vizită mare, cineva supervizează tratamentul tuturor pacienților din ICU. Din nou, simplu, nu??

REALITATEA

E ora 20:00. Urmează 12h de “reprezentație” medicală. Ca un adevărat virtuoso pășesc încrezător pe circuitele epidemiologice încă incomplete și improvizate ad-hoc după măsură posibilităților. Mă echipez: combinezon, trei perechi de mănuși, ochelari, masca FFP3 și viziera. Vreau să fac o fotografie. Cum cu ce? Cu telefonul pe care trebuie să-l iau cu mine pentru că nu există un alt sistem de comunicare cu exteriorul odată ce ai intrat. Asta trebuia să mă pună pe gânduri!(?) Oricum a ieșit o poză proastă pentru că telefonul era înfoliat.

Gata! Sunt înăuntru, pe partea cealaltă, dincolo…sentimentul cred că seamănă cu ceva ce ai putea să simți după ce ești răpit de o specie extraterestră.

Similar cu acel efect video în care cineva rămâne stingher într-o masă enormă de oameni care se mișcă cu o viteză disproporțional mai mare, pe repede-înainte, iar tu rămâi nemișcat, auzind doar propria respirație ritmică, din ce în ce mai sincronizată cu bătăile inimii. Simt un fior rece. Ceva din mine se activează și transmite un semnal de alarmă – înțeleg doar atât: “ceva” nu e ok.
BUM!!! Realitatea – o altă realitate, nu cea proiectată de mine în camera mea de comandă, înconjurat de cărțile mele – mă lovește brutal. Nu mă doare, încă sunt anesteziat. Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Câțiva extratereștrii albi se plimbă printre ei. Unii intuiesc rolul meu și încep să ridice mâinile disperate spre mine și strigă “domnule doctoooor! domnule…” cuvintele le rămân în gât. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturațiile lor sunt 55-60% apoi mă uit mai sus…spre Dumnezeu și dintr-o dată mi-a fost dat să înțeleg.

Aici e RĂZBOI!

Unul lângă altul, conectați la un fel de oxigen ce nu pare suficient niciodată. Unii pe spate alții pe burtă. Pe unele fețe – resemnare, pe altele – disperare. Cei care nu erau intubați și ventilați mecanic erau extrem de hipoxici. O hipoxie atipică, unii nici măcar nu sunt dispneici și pot chiar articula câteva cuvinte. Au o culoare tegumentară aparte. Sunt conștienți dar nu…complet. Nu știu să descriu altfel dar va pot spune că am avut nevoie de multă putere de procesare să mă conving că nu sunt înconjurat de strigoi sau zombie sau cum vreți voi să le spuneți, niște umbre în care viață atârna ca o picătură de rouă pe un fir de iarbă. Sau că o picătură de transpirație pe interiorul ochelarilor de protecție…

“Domnule doctor, veniți repede!” se aude înfundat de undeva de pe coridor. Mă întorc rapid stânga-împrejur, militărește, mă lovesc cu capul de ceva – nu știu ce era și de când era acolo. Prin ochelarii aburiți, cu glugă în cap care îmi limita câmpul vizual și peste toate viziera care mă delecta cu cele mai șugubețe jocuri de lumini, era dificil să-mi mențin o traiectorie care să nu ridice semne de întrebare asupra ne-ebrietății mele. Găsesc salonul, mă uit pe monitor, 32% saturație. Mă uit la pacient, efort respirator marcat, iminentă de stop respirator, tahipneic dar conștient, se lupta cum putea el, nu renunțase. Mă vede că dau ordine – intuiește că sunt doctorul. Într-un gest de abandon total se liniștește și îmi spune că nu poate respira, să fac ceva, orice, că el nu mai vrea să trăiască așa, mai bine să moară decât așa.
OK, îmi spun – atunci să începem! Cer video-laringoscopul ! “Avem undeva, să merg după el?” urmează răspunsul. Nu mă înțelegeți greșit, ar fi mers bucuroasă dna asistență dar era unul singur, era în altă parte, nici ea nu știa exact unde, ar fi trebuit să-l caute. Realizez că nu avem timp. Îl iau pe cel normal, dau câteva indicații legate de medicație. Fac laringoscopia – nu văd nimic, totul e edematiat – IOT dificilă! La naiba, îmi spun! Încerc să mă concentrez, văd ceva, cer sondă. O primesc în mâna dar e fără stilet (explicație: probabil că trebuia eu să cer cu stilet dar pentru că nu eram la mine acasă nu știam asta). Cer să-mi bage stilet. “Stați să caut” vine răspunsul. Intuiesc că urmează câteva secunde poate 1 minut. Ce să fac? Să ventilez pe masca și balon?? Toată comunitatea medicală recomandă să nu facem asta de teamă aerosolizarii. La naiba din nou! Iau balonul și masca, nu o să te las să mori îmi spun. Masca e una prea mică, trebuie să aleg – o pun pe gură sau pe nas. Grea decizie, îmi dau seama că oricum e inutil gestul meu. Le arunc răzbunător că și cum obiectele acestea ar fi de vină.
“Încearcă din nou fără stilet, poate merge” îl aud pe colegul meu care ajunsese și el în salon între timp. Fac din nou laringoscopia, deja sunt familiarizat cu locul, văd epiglotă și poate ceva sub ea. Introduc sondă, cer din nou balonul – îmi dau seama că nu există filtru pe balon dar acum nu mai contează. Ventilez de câteva ori. Lipsește ceva…ahh da, trebuie să confirm stetacustic. Dar de ce nu am făcut asta până acum? La naiba din nou!!! Nu am stetoscop pentru că oricum nu poate fi folosit de vreme ce am o glugă pe cap (doohh!). Colegul meu pune mâna pe piept, ne uităm amândoi prin ochelarii aburiți dacă se ascensionează toracele că într-un film prost ce se vrea comedie – pare că da.
Apoi ne apropiem amândoi cu urechile de pacient până când eventualele zgomote pot să treacă prin straturile noastre protectoare. Se aude din stomac!!! Scot sondă, fac din nou laringoscopia, de dată asta am și stilet și securizez în final calea aeriană, conectez pacientul la ventilator, tensiunea arterială e mică dar încă nu e bradicardic. Mai avem puțin timp, îmi spun. După câteva mișcări acrobatice și cel mai probabil de un absurd poetic având în vedere vestimentația, reușesc să mă mut cumva de la capul bolnavului, în față ventilatorului. E un draeger mai vechi – nu contează, nu totul trebuie să fie cu touch-screen. Ventilație controlată în volum, cu auto-flow (are așa ceva ventilatorul asta? sper! display-ul e puțin mai mare decât cel de la un ceas de mâna deci nu prea văd nimic pe el; lasă asta, vedem după!), FiO2 100, volume mici, pun 450 pentru moment că tablă înmulțirii s-a ascuns undeva în spatele creierului acum – o să iasă ea. Apăs de câteva ori pe butoane să văd presiunile și dintr-o dată aparatul începe să mă alarmeze. Spune pe limba lui că nu funcționează senzorul de flux. Cer alt senzor de flux. Știți ce urmează, nu? Da, exact – nu este altul. Atunci am înțeles al doilea lucru. Nu doar că este RĂZBOI, dar nu avem cum să-l câștigăm!
Ideea mea despre strategia optimă de ventilație a fost snopită în bătaie de o realitate necruțătoare. Am ales un mod de presiune, am pus niște valori puțin sub cele critice și am spus un “Doamne ajută!”. După două ore primul SCR, după alte două și câțiva zeci de mililitrii de noradrenalină și adrenalină al doilea SCR. L-am lăsat viu când am plecat…a murit a două zi. Dacă veți avea dispoziția și veți medita puțin la tragedia asta pandemică veți ajunge cu siguranță la concluzia că totul este învăluit într-o pelicula aderența de ironie. De exemplu: după ce l-am stabilizat (credeam eu) pe acest pacient, mi-am dat seama că nu știu unde îmi lăsasem telefonul. Și eram de garda, trebuia să îl am la mine. Evident, combinezoanele nu au buzunare (niște chinezării!). Și am văzut pe noptieră telefonul pacientului. Așadar l-am luat și am sunat propriul meu număr. Mi-am recuperat telefonul și pace bună.

Dar a doua zi la ora 05:51 în timp ce dormeam și visam la o lume fără ventilatoare mecanice, îmi sună telefonul. Răspund! “Sunteți rudă cu dl XX?” Sunt buimac, aș fi răspuns că nu sunt rudă cu nimeni acum. Răspund totuși cu NU. “Cine sunteți? pentru că dl xx a murit și nu avem un nr de telefon unde să anunțăm decesul. Iar în telefonul lui era nr dvs, l-ați sunat ieri. Era singurul nr”.

Sigur că acest episod a rămas scrijelit pe scoarță mea cerebrală poate și pentru că a fost cartea de vizită a acestei drame infecțioase. Dar au urmat multe altele asemenea în orele ce au urmat.
Pot să vă spun că ceea ce s-a întâmplat aici, în Suceava, se putea întâmpla oriunde. Da, și în spitalul tău! Pe toți ne-ar fi prins cu pantalonii în vine, recunoaște-ți-vă vouă înșivă asta și hai să depășim momentul. Să nu cumva să credeți că cei care lucrează acum în spitalul ăsta bântuit nu muncesc. Au mari probleme de toate felurile dar nu vă prefaceți că la voi acasă e mereu șters praful și niciodată nu va rămâne peste weekend un maldăr de vase în chiuvetă.

Acum a venit momentul să va răspund la prima întrebare. Acum poate veți putea înțelege răspunsul. Așadar, de ce nici măcar cei mai buni din curtea școlii nu au făcut față (în afară de Germania, acolo nu am o explicație). Pentru că au pornit cu toții așa că mine, încrezători, vanitoși, acea vanitate a savantului care știe că înțelege și înțelege că știe pentru că EL a muncit și a învățat și a mângâiat ventilatoare toată viață și are mereu mai mulți ași în mânecă decât se pot consuma într-o partida. Și uite din nou o altă ironie. Nici măcar nu suntem în situația în care am subestimat acest virus, el s-a prezentat așa cum este, nu ne-a ascuns nimic niciodată, nu a recurs la război asimetric, nu ne-a hăituit pe străzi astfel încât noi să nu putem să ne ascundem. Ci dimpotrivă, noi am năvălit pe străzi să-i arătăm noi lui. Nu pe el l-am subestimat ci mai degrabă ne-am supraevaluat pe noi înșine.

Concluzii

 • 1. Dacă nu ne smerim, vom pierde acest război!
 • 2. Toată știința e bună, dar dacă ești doar unul (+2 asistente +1 infirmieră) la 30 de astfel de bolnavi, orice conduită medicală oarecum adecvată sau pertinentă este doar o fantezie. Este imposibil să ai o atitudine pro-activă, va trebui să te mulțumești mereu cu o atitudine reactivă. Vei fi mereu cu câțiva pași în spate. Pentru că activitatea se desfașoară în echipamente de protecție incomode, perioada în care pot să stai în ICU e limitată. Și nimeni nu poate sta mereu acolo. Așadar fiecare vede pacienții poate o dată la 36 de ore. Clearance-ul din terapie este mare, sunt mereu pacienți noi. Rezultă că nu există consecvență în tratament, hand-over-ul e mereu deficitar și ceea ce e cel mai grav, lipsește un lider. Și nu văd cum se poate corecta asta. Dar fără un lider care să supervizeze toată activitatea, haosul tinde să crească exponențial pe zi ce trece.

Sfatul meu e să urmăm imboldul aliaților noștri din US (niciodată nu am primit mai mult decât vorbe, dar acum chiar ca nu ne pot ajuta cu altceva): One is none and two are one! Mergeți împreună, mulți, toți dacă puteți. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Discutati intre voi, impartiti informatia. Iar liderul trebuie sa stabileasca o conduita unitară. Acum asta e mai important ca niciodată. Acum Tanda trebuie să știe totul despre Manda.

 • 3. Acum toți cei decedați sunt doar numere. Va veni clipa când vor fi nume. Vom avea cu toții pierderi. Veți dori un umăr pe care să plângeți dar nu îl veți găsi pentru că toți vor avea pe cineva de plâns. Ne va pune la încercare esența noastră, ne va zgudui umanitatea din noi. Nu știu ce să vă sfatuiesc aici, nu cred că putem să ne pregătim pentru asta.
 • 4. Pregătiți-vă sufletește pentru decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturație sub 60% și 10 ventilatoare...pe cine intubăm?
 • 5. Rugați-vă! Daca nu Lui Dumnezeu, atunci unui dumnezeu. Recunoașteți că am fost înfrânți căci ăsta e primul pas spre victorie."

Surse: Libertatea, Adevarul, Hotnews

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava: "Fiica mea spune rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei. În combinezoanele astea nu contează cine are diamante."
  Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava: "Fiica mea spune rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei. În combinezoanele astea nu contează cine are diamante."

  Spitalul din Suceava a ajuns cunoscut în momentul de față prin prisma numărului mare de îmbolnăviri cu coronavirus. Oameni curajoși luptă zilnic cu această boală, fără...

  Mesajul unei mame medic la început de an școlar: "Adulții din jur ar fi trebuit să fie scutul copiilor și nu sunt. Vorbim de generația atinsă de trauma unui război medical"
  Mesajul unei mame medic la început de an școlar: "Adulții din jur ar fi trebuit să fie scutul copiilor și nu sunt. Vorbim de generația atinsă de trauma unui război medical"

  Este deja al treilea an școlar care este prins de pandemie, al treilea an de școală în care copiii se luptă să accepte, să înțeleagă și să își contureze o...

  Mesajul audio disperat al unei asistente de la Spitalul din Suceava: "Am familie. Am copil. Nu vor să ne mai testeze ca să venim să lucrăm"
  Mesajul audio disperat al unei asistente de la Spitalul din Suceava: "Am familie. Am copil. Nu vor să ne mai testeze ca să venim să lucrăm"

  Spitalul Judeţean Suceava a ajuns „în acel punct în care a decimat personalul medical”, a declarat Nelu Tătaru, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii...

  Scufundat în cristelniţă la botez, un bebeluş din Suceava a decedat. "Avea o grămadă de apă în plămâni", spun medicii
  Scufundat în cristelniţă la botez, un bebeluş din Suceava a decedat. "Avea o grămadă de apă în plămâni", spun medicii

  Conform unor surse citate de antena3.ro, bebeluşul din Suceava care a ajuns ieri la spital în stare critică după ce fusese botezat şi înghiţise apă ca urmare a faptului că...

  A învins cancerul de 4 ori din dragoste pentru copiii ei. "Vreau să îi văd crescând"
  A învins cancerul de 4 ori din dragoste pentru copiii ei. "Vreau să îi văd crescând"

  ”Eu cred că 90% din vindecare este mentală și 10% este fizică, așa că dacă ai o victorie în m inte, totul se va așeza pentru acea victorie. Trebuie să ai un scop...

  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"
  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"

  Pierderea unei sarcini este înfiorătoare, mai ales atunci când se întâmplă într-un mod total neașteptat. Povestea acestei mame ne-a lăsat cu sufletele...

  Scrisoarea tristă a unui elev cu nota 9 la Bac: "Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale"
  Scrisoarea tristă a unui elev cu nota 9 la Bac: "Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale"

  ”Dragă școală, de mine ți-ai bătut joc”, scrie un adolescent care a dat Bacalaureatul anul acesta pe contul său de Facebook. Elevul a luat media 9,11 la ”examenul...

  © 2023 Qbebe