"Am vești și rele și bune.
Familia mea a trecut printr-o experiență dificilă din cauza Coronavirusului, dar pe care au depășit-o cu bine în ultimele 2 săptămâni. Și soția, și cei 2 copii, și mama soacră, care trăiesc în Franța.
Pentru că putem ajuta mulți români, am făcut un video pentru tine în care dr. Ana-Maria Teodorov, medic oftalmolog în Franța, soția mea, povestește despre cum a supraviețuit infectării cu COVID-19, care sunt simptomele în funcție de vârstă și cum gestionezi situația în cazul în care locuiești cu cei mici și cei în vârstă, așa cum a fost cazul nostru." scrie Dr. Cristian Panaite, medic nutriíonist și fondatorul KiloStop.
Interviul, care are o durată de o oră, detaliază prin ce a trecut Dr. Teodorov din momentul în care a aflat că este suspectă de coronavirus până în prezent. Simptomele ei au debutat cu oboseală puternică nejustificată, dureri discrete musculare și de oase, dureri de cap, dar fără febră, vertij, greață, apoi după 3 zile a început tusea. Medicul a luat virusul de la un coleg brancardier care nu a avut niciun simptom și care a lucrat tot timpul în spital. Imediat s-a izolat de familie, însă, cu toată prevenția, virusul a fost contractat și de copii și de mama ei. Copiii au avut simptome de gripă, precum febră, oboseală, tuse, lipsă de poftă de mâncare, dureri în gât, iar unuia dintre ei i-a curs sânge din nas. Bunica prezintă și ea simptome medii, tot oboseală, astenie, respirație greoaie, tuse. Medicul confirmă că în Franța sistemul de protecție al medicilor este slab. Organizarea în spitalul unde aceasta lucrează a început abia când au apărut primele cazuri și în acest moment doar persoanele care lucrează cu pacienți cu Covid-19 au protecție totală, dar pentru restul personalului există doar măști și costume chirurgicale normale.
"Un alt simptom este conjunctivita. Este important să avem mască, sau măcar o eșarfă. Este foarte greu să nu iei boala, este foarte contagioasă, având în vedere că o poartă de intrare este și la nivelul globului ocular. Dacă tu te duci în magazin și cineva a strănutat înaintea ta cu un sfert de oră, tu s-ar putea să te infectezi numai pe la nivelul conjunctivei, cu toată masca. Stați acasă! Principala poartă este cea aeriană. Este șansa peste 80%, chiar 90% ca dacă tu faci boala să o facă și cei cu care locuiești. 4 din 5 pacienți sunt asimptomatici, sau au simptome foarte ușoare. Acești oameni se duc la cumpărături, pentru că nu știu că sunt bolnavi. Stați acasă, că nu este de glumă. Dacă este musai să faceți cumpărături, faceți-le online. Chiar și cei asimptomatici trebuie să păstreze carantina de 14 zile. Singurul sfat pe care îl am este să se stea în casă."
Tot interviul poate fi vizionat aici.
