Aparent, aceştia erau mai înalţi, mai sănătoşi şi cu mai multe şanse de a avea o carieră de succes. De asemenea, au răspuns mai bine testelor decât primii născuţi ai familiei.
Cercetorii consideră că mamele înaintate în vârstă au avut mai mult acces la servicii de sănătate şi la educaţie, fapt pentru care sunt candidate potrivite pentru a deveni mame.
Noul studiu poate fi considerat limitat pentru că au fost implicaţi în cercetări din Suedia, unde învățământul de la colegiu este gratuit, existând astfel mai multe șanse la educație. Însă se poate aplica şi Statelor Unite ale Americii şi Marii Britanii, unde multe femei devin mame după ce au atins succesul pe plan profesional şi educaţional.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că beneficiile unei sarcini la vârstă înaintată pot fi egale, sau chiar pot depăşi potenţialele efecte negative. În această sferă se încadrează sindromul Down, diabet zaharat, hipertensiune arterială şi Alzheimer.
„Trebuie să dezvoltăm o altă perspectivă asupra vârstei avasate a mamelor. De obicei, viitorii părinţi sunt informaţi în legătură cu riscurile sarcinii şi devin mai puţin conştienţi de efectele pozitive", a declarat cercetătorul Mikko Myrskylä.
Surse: goodhousekeeping.com, womansday.com, yahoo.com.
