Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România

Se pare că am închis ochii pentru un moment și ne-am întors înapoi în perioada comunistă: avortul este indisponibil momentan, ca urmare a stării de urgență.

Cu toate că statul s-a angajat să respecte dreptul femeilor și președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie declară că „nimeni nu poate obliga o femeie să nască”, realitatea stă cu totul diferit: nu se mai fac întreruperi de sarcină în 36 de spitale, din 19 județe în perioada sărbătorilor religioase și nu se mai fac deloc, în această perioadă în 51 de spitale, din 29 de județe, printre care se numără și Bucureștiul.

intreruperile de sarcina sunt interzise

„Noi ne angajăm să respectăm dreptul femeilor, nimeni nu le va obliga să nască fără voia lor și fiecare situație va fi analizată de la caz la caz. Sigur că femeia care va dori să facă întreruperea de sarcină va semna că știe care sunt riscurile în perioada COVID-19, ne străduim să fie cât mai mici, pentru că e doar o internare de zi, de dimineață până seara”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul sănătății.

Cât de mult putem spune că este respectat dreptul femeilor în momentul de față, când nu se mai pot realiza întreruperile de sarcină? „Nimeni nu poate obliga o femeie să nască. Și e normal să avem grijă ca prevederile din Starea de Urgență să nu fie interpretate de medici «mai catolici decât Papa» ca impunând restricții suplimentare femeilor”, a menționat dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

La momentul actual, clinicile private și de stat din București nu mai realizează întreruperi de sarcină la cerere. Cu toate că avortul este legal în primele 14 săptămâni de sarcină și constituie un drept fundamental al femeii, ca urmare a stării de urgență, se pare că acest drept a fost încălcat cu nerușinare, din teama de a nu se răspândi infecția cu coronavirus.

„Sper, totuși, ca în România să se folosească mai mult întreruperea de sarcină pe bază de medicamente, care se utilizează pe scară largă în Europa, este o metodă sigură și de dorit la femei”, a adăugat dr. Vlădăreanu, negând că ar fi fost de acord cu ordinul emis de către Raed Arafat, marți, care precizează faptul că întreruperile de sarcină la cerere vor fi privite drept neurgente și prin urmare, vor fi interzise, pe care în realitate l-a consemnat.

„Totul va fi analizat de către medic, la cererea pacientei”. Nicio femeie nu poate fi obligată să nască”, mai adaugă el.

Din păcate, România este prima în topul mamelor adolescente, la nivelul Europei. Majoritatea clinicilor declară că până la Sărbătorile Pascale nu se vor realiza întreruperi de sarcină la cerere, sperând că situația se va schimba după. Cu toate acestea, o amânare de două săptămâni ar putea face diferența pentru foarte multe femei gravide, cărora le-ar expira termenul legal de 14 săptămâni.

Sursa: libertatea.ro

Un nou focar de Covid-19 în România: 39 de copii au fost infectați

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  “Hipoxia veselă”, simptomul Covid-19 care ne face să NU ne dăm seama că suntem infectați
  “Hipoxia veselă”, simptomul Covid-19 care ne face să NU ne dăm seama că suntem infectați

  Informațiile pe care le avem cu privire la Covid-19 par să se modifice și să se înmulțească constant. Recent au fost observați pacienți care se confruntă cu așa-numita...

  Este suficient testul pentru COVID-19, pe care îl poți face tu, foarte simplu, acasă? Experții explică
  Este suficient testul pentru COVID-19, pe care îl poți face tu, foarte simplu, acasă? Experții explică

  În contextul în care pe parcursul acestei luni pe mai multe rețele de socializare și pe WhatsApp au circulat tot mai multe mesaje legate de existența unui test pentru...

  Ne întoarcem la școală: Rechizite și ghiozdane pentru un an de nota 10!
  Ne întoarcem la școală: Rechizite și ghiozdane pentru un an de nota 10!

  Noul început de an se apropie cu pași repezi, iar noi te sfătuim să îți faci din timp o lista cu toate lucrurile de care prichindelul tău are nevoie pentru un an de nota 10!

  Cum se face un test de sarcină
  Cum se face un test de sarcină

  Chiar și cu cele mai eficiente metode de contracepție, există întotdeauna o șansă de eroare. La urma urmei, este nevoie de un singur spermatozoid pentru a fertiliza ovulul. Dacă...

  4 semne că vei face hemoroizi în sarcină
  4 semne că vei face hemoroizi în sarcină

  Printre neplăcerile care pot surveni pe parcursul sarcinii se află și hemoroizii. Din articolul de mai jos vei descoperi nu numai care sunt semnele ce-ți pot arăta că te vei confrunta...

  Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida
  Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida

  Simptome sarcina: Ai putea fi insarcinata? Exista primele semne de sarcina ce iti pot raspunde la aceasta intrebare si iti pot indica faptul ca poate astepti un copil. Multe femei au...

  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19
  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19

  Un studiu al chinezilor făcut pe copiii bolnavi de Covid-19 din Wuhan a dezvăluit caracteristici ale bolii, unele neașteptate.

  © 2019 Qbebe