Într-un interviu scris publicat miercuri, 8 aprilie 2020 în The Tablet, Suveranul Pontif a declarat că pandemia ne oferă oportunitatea de a încetini ritmul de producție și consum și de a contempla natura. El mai adaugă că acest coronavirus nou este cu siguranță răspunsul naturii la eșecul umanității în a se adresa catastrofelor naturale parțiale declanșate de schimbările climatice.
Întrebat de jurnalistul britanic Austen Ivereigh dacă Covid-19 a declanșat o criză care ne oferă oportunitatea de conversie ecologică, Papa Francisc a răspuns că “există o expresie în spaniolă - ‘Dumnezeu iartă întotdeauna, noi iertăm câteodată, dar natura nu iartă niciodată. Nu am răspuns catastrofelor natural parțiale. Cine mai vorbește acum de incendiile din Australia sau își mai amintește că acum un an și jumătate un vapor putea trece prin Polul Nord pentru că ghețatii se topiseră toți? Cine mai vorbește acum de inundații? Nu știu dacă este răzbunarea naturii, dar cu siguranță este răspunsul ei. Fiecare criză conține atât pericol cât și oportunitate: oportunitatea de a ne îndepărta de pericol. Azi cred că trebuie să încetinim rata de producție și consum și să învățăm să contemplăm natura. Incendii, cutremure ... natura trece printr-un tantrum ca să avem grijă mai mare de ea.”
Nu este prima oară când Papa face o astfel de declarație. În decembrie spunea că dezastrele naturale precum furtunile puternice care au distrus nordul Italiei în toamna lui 2018 sunt modul prin care natura dă un semnal de alarmă ca să ne facă mai atenți la ea. “Sunt evenimente care ne înfricoșează. Sunt semnale de alarmă pe care Dumnezeul ni le trimite, care ne spun să luăm mai repede decizii să avem grijă de casa noastră.“
În 2015 Papa Francis a devenit primul papă din istorie care a dedicat o întreagă scrisoare protecției mediului, unde a descris cum exploatează omul natura. Pământul „acum ne strigă din cauza vătămării pe care i-am cauzat-o prin abuzul nostru iresponsabil al bunurilor cu care Dumnezeu a înzestrat-o”, a scris Francisc. „Am ajuns să ne vedem ca stăpâni ai ei, îndreptățiți să o jefuiască în voie. Violența prezentă în inimile noastre, rănită de păcat, se reflectă și în simptomele bolii evidente în sol, în apă, în aer și în toate formele de viață.”
Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio în 17 decembrie 1936) este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Este primul papă care provine de pe continentul sud-american și primul papă iezuit. La 83 de ani, cu un plămân afectat de la o infecție pe când avea 20 de ani, Papa a ieși negativ la două teste de Covid-19, dar stă cât mai izolat. Își servește mesele în încăperile lui private și folosește dezinfectant de mâini după întâlnirile cu orice vizitator, subliniază Biroul de Presă al Vaticanului.