Este era tehnologiei și a informației, în care telefoanele inteligente și dispozitivele de profil au devenit o extensie a oamenilor. Este cert că 90% din oameni își verifică telefonul dimineața, înainte de orice altceva, iar 10% trebuie să se ridice mai întâi din pat, pentru că telefonul a stat la încărcat. Fie că este vorba despre cunoscutele rețele de socializare, Facebook, Instagram, Twitter și mai nou, SnapChat, fie sunt absorbiți de paleta de jocuri, oamenii sunt dependenți de telefon.
Noutatea zilelor noastre este dată de o aplicație atipică, pe care peste 10 milioane de utilizatori au descărcat-o în doar 2 săptămâni de la apariția ei pe piața virtuală. Este vorba despre jocul Pokemon Go, al cărui concept îi face pe oameni să comunice, să descopere locuri noi și să facă mișcare. Cum? Este foarte simplu. Prin intermediul camerei de fotografiat și al GPS-ului utilizatorul trebuie să găsească pokemonii aflați în vecinătatea lor.
Jocul a fost creat de John Hanke, care și-a petrecut 20 de ani din viață în descoperirea legăturii perfecte dintre imaginile tridimensionale, locație și grafică. În anul 2014, compania Pokemon și Google au realizat o campanie "a păcălelii" cu ocazia zilei de 1 aprilie, în care utilizatorii de Google Maps vedeau pokemoni în locațiile căutate. Experimentul a devenit viral, ceea ce l-a făcut pe John să creeze un joc pe această temă.
Așa a apărut Pokemon Go, aplicația care a spart recordurile. Aceasta a depășit numărul utilizatorilor de zi cu zi de pe Twitter și are un timp de utilizare medie mai mare decât Facebook, Instagram, SnapChat și Whatsapp.
Este Pokemon Go motiv de îngrijorare pentru părinți?
Este întrebarea în jurul căreia mulți părinți și-au îndreptat atenția, cu atât mai mult cu cât recent au apărut tot felul de accidente. Cum poate pune o aplicația siguranța în pericol? Prin neatenția de care dau dovadă mulți utilizatori atunci când merg pe stradă. Prinderea pokemonilor devine atât de captivantă, încât mulți uită de locul unde se află și se dedică trup și suflet misiunii.
Oamenii trebuie să aibă în vedere siguranța atunci când încep căutările pokemonilor. Acest lucru este valabil și pentru părinții ai căror juniori "suferă" de febra Pokemon Go. Iată un scurt ghid pentru acele mămici și acei tătici care vor să se asigure că mania jocului nu atentează asupra siguranței copiilor:
- Username-ul nu trebuie să conțină numele sau prenumele real al copilului;
- Când copilul se află în locuri aglomerate, sau pe stradă, nu trebuie să se uite în telefon. Este în regulă să-l țină aproape pentru a verifica împrejurările, dar nu atunci când trece strada;
- Căutarea pokemonilor se face ziua, de preferat în grupuri supravegheate de un adult;
- Vânătoarea personajelor nu trebuie să se transforme într-un stil de viață, astfel încât ochii sensibili ai copiilor au nevoie de pauze.
Poate afecta dezvoltarea intelectuală a copiilor?
Dimpotrivă. Aparent, poate fi considerată aplicația care antrenează simultan mai multe abilități. Utilizatori comunică mai mult între ei, realizându-se astfel legături între generații diferite. Aceia care au colecționat pokemonii în mod tradițional, prin cartonașe lipite pe un catalog și copiii noii generații care îi "capturează" cu telefonul. Și nu în ultimul rând, activitatea fizică la care sunt supuși jucătorii, fără de care pokemonii rămân nedescoperiți.
Da, este adevărat că utilizatorii aplicației petrec mult mai mult timp cu telefonul în mână și că atenția lor este distrasă în orice moment. Însă, acest lucru nu le afectează capacitatea de concentrare, abilitățile de comunicare și funcțiile cognitive. Pokemon Go este lipsit de orice tip de violență, scopul principal fiind acela de a captura cât mai mulț pokemoni și de a deveni un maestru, asemeni lui Ash Ketchum.
Cum se joacă Pokemon Go?
Odată descărcată aplicația, nu rămâne de făcut decât să înceapă aventura alături de creaturile imaginare. Pentru a juca este necesară activarea GPS-ului (locației), care cu ajutorul camerei de fotografiat face posibilă prinderea pokemonilor. Jucătorul devine un "antrenor" ce călătorește în diferite locuri pentru a captura tot mai multe personaje, care se adaugă colecției din Pokedex.
Pokestops și Gym-urile sunt alte simboluri din harta Pokemon Go. Cea dintâi face referire la locurile în care alți utilizatori au găsit pokemoni. Deși anumite locații apar ca Pokestops, identitatea utilizatorului nu poate fi dezvăluită. Gym-urile sunt locurile de antrenament pentru pokepersonaje, unde pot acumula mai multă expriență, iar utilizatorul poate evolua.
Pokemonii apar la tot pasul, în cele mai neobișnuite și neașteptate locuri. Pentru a fi prinși și a fi văzuți prin intermediul camerei de fotografiat este uneori nevoie de experimentarea celor mai ciudate poziții. Tot mai mulți jucători sunt surprinși în mijloacele de transport în comun cu telefonul deasupra capului , sau în plină stradă urmărind un lucru imaginar.
Aplicația Pokemon Go a devenit un fenomen, pe care tot mai mulți curioși sunt dispuși să-l încerce. Asta face ca parcurile, străzile și locurile publice să fie luate cu asalt de jucătorii înfocați care vor să dețină cât mai animăluțe imaginare. Prin urmare, jocul îi îndeamnă pe internauți să iasă, să descopere și să-și testeze limitele, atât cele fizice cât și psihice.
Surse: today.com, favenews.tk, androidcentral.com.