Peste 730 de mii de tineri din România, cu vârstele cuprinse între 20-34 de ani nu se încadrează nici în categoria persoanelor care lucrează, însă nici în categoria studenților.
Acest lucru este mai degrabă prezent în viața de sat, acolo unde tinerii nu termină de cele mai multe ori nici ciclul primar de 8 clase și adesea se tocmesc cu fermierii pentru diverse servicii, contracost. Majoritatea declară că preferă banii jos, negociați, nefiind angajați cu forme legale.
Situația nu stă mai roz nici la oraș, acolo unde tinerii care nu lucrează sunt întreținuți de părinți, iar în cele din urmă banii acestora dispar în sume exorbitante la cea mai nouă pasiune - pariurile sportive - sau prin baruri.
Toate acestea se întâmplă concomitent cu o criză a forței de muncă, probabil cea mai mare de până acum, de la Revoluție încoace.
Iulian Stănescu, sociolog, declară pentru presă: „Dacă este să vorbim de cauze, în primul rând ies în evidenţă sărăcia şi nivelul finanţării învăţământului. Se ajunge la situaţia la care numeroase persoane ating vârsta maturităţii, activă şi nu deţin niciun fel de meserie, niciun fel de profesie, nu sunt pregătite pentru a avea un loc de muncă."
Surse: observator.tv, starea-natiunii.ro, a1.ro