Tinerii din România vorbesc despre lucrurile auzite de la proprii părinți. „Au avut grijă să-mi spună că violul a fost și din vina mea”

Bianca Geica - Redactor Senior

A fi părinte este o sarcină extrem de solicitantă, care necesită cea mai mare dedicare și disponibilitate pentru a face față celor o mie de provocări pe care le implică. Cu toate acestea, în ochii copiilor, această sarcină este adesea devalorizată sau neglijată, ceea ce duce la relații nesănătoase între părinți și copii.

O relație sănătoasă între părinte și copil asigură dezvoltarea sănătoasă a copilului și pune bazele personalității, comportamentului, forței mentale/emoționale și personalității sale generale. O relație nesănătoasă cu părinții poate avea un impact profund asupra copilului de-a lungul timpului.

Tinerii din România vorbesc despre lucrurile auzite de la proprii părinți

Dintr-un reportaj realizat de VICE, aflăm poveștile sfâșietoare ale unor tineri din România despre relația defectuoasă dintre ei și părinții lor. Jurnaliștii de la VICE au întrebat mai mulți cititori, pe Instagram, „Unde simți c-au greșit părinții în relația cu tine?”. Răspunsurile, unele mai dure decât altele, nu au întârziat să apară. Iată ce au povestit tinerii din România despre relația cu proprii părinți:

femeie suparata pe podea

„Sunt constant judecată pentru felul în care mă machiez. În timp ce am avut parte de zero motivație și încurajare, dar au avut grijă să-mi spună că violul a fost și din vina mea, pentru că nu eram mai stăpână pe mine. Și asta a venit peste momentele în care făceau remarci usturătoarea despre corpul meu și mă puneau să mă acopăr. Asta a mers și mai departe: nu mă lăsau să merg nicăieri și am ajuns să nu am niciun prieten sau o relație. Au încercat să știe fiecare rahat despre mine de parcă am constant nouă ani și am nevoie de supraveghere. Nu mi-au dat intimitate.”, a povestit o tânără.

„Orice am făcut niciodată n-a fost îndeajuns, comparativ cu fratele mai mare. Am simțit din plin lipsa de afecțiune și obsesia de-a controla totul. Am ajuns la certuri excesive cu mama, care își descărca violent nervii pe mine. Tot „mama” m-a făcut curvă la nervi. Și la relația asta defectă a contribuit tata, consumator de alcool”, a mai scris cineva.

„Cu părinți divorțați, mama a ajuns sub influența tatălui meu vitreg, iar el nu mă mai suportă de la nașterea surorilor mele. Am rezistat 11 ani așa, apoi am plecat la bunica, crezând că asta o să schimbe ceva. Partea tristă e că mama se comportă de parcă totul e normal. Acum abia aștept să ajung să mă întrețin singur”, sună o altă marturisire dureroasă.

„Mama a greșit în relația noastră prin lipsa de afecțiune, prin certuri. La 18 ani am venit la facultate în București și mă întrețin singură, fără sprijinul ei. N-am tată. Ea are un salariu peste medie cu care ar putea să mă ajute, dar nu o face.”, a mai răspuns o tânără.

„Nu mi-au spus niciodată că mă iubesc. S-au complăcut. Dau vina prea des pe mine pentru lucruri pe care nu le-am făcut și-mi fac guilt tripping. Când au considerat că sunt pregătiți să aibă un copil, nu erau de fapt. M-au abandonat când aveam nevoie. Au renunțat la mine când au văzut tăieturile de pe corp. Mi-au anulat orice drept de-a greși, pe motiv că am toate resursele materiale.”, mai scrie cineva.

„Tata avea crize spontane de nervi și încă are, chiar dacă eu n-am făcut nimic. Mi s-a spus prea des că sunt prea mică să am sentimente. Orice vis sau dorință de-a mea era o prostie pentru ei. Au greșit că au devenit părinți. Nu erau pregătiți pentru asta și toate traumele lor au ajuns să-mi facă și mie unele.”, a mai scris o persoană.

Citește toate poveștile tinerilor din România despre relatia cu parintii lor pe vice.com.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: vice.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Motivul surprinzător pentru care copiii lui Kristen Bell nu au avut voie să le spună celorlalţi că ea este vocea Annei din "Frozen"
  Motivul surprinzător pentru care copiii lui Kristen Bell nu au avut voie să le spună celorlalţi că ea este vocea Annei din "Frozen"

  Unii dintre cei mai discreţi părinţi de la Hollywood au explicat de ce au luat decizia să îi obişnuiască şi pe copiii lor să fie la fel. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  Cumnata mea dă vina pe mine pentru că fiica mea de 9 ani a intrat la pubertate
  Cumnata mea dă vina pe mine pentru că fiica mea de 9 ani a intrat la pubertate

  O mamă a povestit șocul pe care l-a avut după ce cumnata ei a acuzat-o că fiica ei de 9 ani „a intrat cam devreme la pubertate”. Scriind sub anonimat pentru Kidspot, femeia...

  Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”
  Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”

  Mihaela Bilic este, de departe, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați nutriționiști din România. Sfaturile sale legate de alimentație au schimbat viețile multor...

  Soacra mea a instalat o cameră video în dormitorul nostru fără să ne spună
  Soacra mea a instalat o cameră video în dormitorul nostru fără să ne spună

  Relația cu socrii nu este întotdeauna lapte și miere. A simțit-o din plin pe propria piele o femeie de peste granițe, care povestește cum a descoperit că soacra ei instalase o...

  11 vedete vorbesc despre cât de greu le-a fost să alăpteze
  11 vedete vorbesc despre cât de greu le-a fost să alăpteze

  Alăptarea nu e doar lapte și miere, iar vedetele de peste ocean nu se feresc să povestească despre momentele mai puțin plăcute prin care au trecut în perioada în care...

  Vedete din România care refuză să devină părinţi
  Vedete din România care refuză să devină părinţi

  Fie că este vorba despre actori, fie că este vorba despre cântăreţi sau despre prezentatori TV celebri din România, aceştia nu îşi doresc să aibă copii. Descoperă...

  ”Mama, să știi că eu sunt gay!”. Cum am reacționat când băiatul meu a avut curajul să spună adevărul
  ”Mama, să știi că eu sunt gay!”. Cum am reacționat când băiatul meu a avut curajul să spună adevărul

  Aseară, pe când stăteam relaxată în canapea la un film, m-a sunat unul dintre băieții mari, Victor, care acum are 21 de ani și este student la Drept. Sunt așa de...

  “Familia mea este acum completă". Povestea coordonatoarei IVF Zlin din România
  “Familia mea este acum completă". Povestea coordonatoarei IVF Zlin din România

  "Infertilitate nu este un capăt de drum", ne spune chiar Adina Vochin, coordonatoarea IVF Zlin pentru România. Aceasta nu este doar omul de legătură dintre specialiști și...

  © 2022 Qbebe