„S-au mușamalizat îmbolnăvirile!” Scandal la o grădiniță unde părinții au suspectat că personalul este infectat cu Covid

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Recent, mai mulți părinți din Râmnicu Vâlcea s-au implicat într-un scandal izbucnit în mediul online, după ce la adresa conducerii unei grădinițe din oraș s-au adus acuzații potrivit cărora în cadrul personalului acesteia există mai multe persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, dar unitatea de învățământ nu se închisese. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce s-a întâmplat la Râmnicu Vâlcea, care este poziția personalului grădiniței și care este poziția părinților.

Focar de SARS-CoV-2 la o creșă din Râmnicu Vâlcea

În ultimele zile, părinți din Râmnicu Vâlcea acuză Inspectoratul Școlar Județean că ascunde situația reală a numărului de infectări din instituțiile de învățământ din oraș. În momentul de față, aceștia și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă la o creșă din oraș, unde peste 10 persoane (personal, copii și membri ai familiilor acestora) au fost diagnosticate cu noul coronavirus.

fetita-ce-poarta-masca-de-protectie-si-care-tine-in-brate-o-jucarie-de-plus-ce-are-si-ea-masca

Totul a pornit de la postarea unui jurnalist, de săptămâna trecută, acesta relatând pe o rețea de socializare ce se întâmpla la creșa care ține de Grădinița nr.1 din Râmnicu Vâlcea: „Creşa aflată în mijlocul scandalului virtual aparţine Grădiniţei cu program prelungit numărul 1, din Râmnicu Vâlcea. Cum clădirea este în renovare, micuţii au fost mutaţi cu personal cu tot în cadrul altei grădiniţe - Numărul 3. Săptămâna trecută se îmbolnăveşte staff-ul, dar vine la serviciu, luni, săptămâna asta. Surpriză: toate îngrijitoarele – concediu medical: dureri de spate, picioare rupte etc. Sunăm pe una dintre ele – nici nu putea vorbi de tuse! Ne prindem că e ceva în neregulă, mergem cu copilul la PCR. Surpriză: pozitiv! Până azi, din ce am înţeles, în total vreo şase copii, plus părinţii lor (sunt confirmaţi cu SARS – CoV-2 - n.r.).” Cel care a realizat postarea a ținut să precizeze că nimeni din conducerea grădiniței nu a venit cu explicații legate de ceea ce se întâmpla acolo: „Grădiniţa nimic: silenzio stampa (tăcere totală – n.r.)!”

O parte dintre părinți acuză conducerea grădiniței că situația a fost mușamalizată

Potrivit „Adevărul”, sunt părinți care precizează faptul că în cadrul creșei nu s-au luat măsurile corespunzătoare odată ce mai mulți angajați au fost diagnosticați cu infecția cu Sars-CoV-2. S-a afirmat că s-a decis să fie testați toți copiii, dar nu și cadrele didactice. A fost făcut și un anunț prin care se menționa întreruperea activității creșei pentru 14 zile: „În cele din urmă, hotărâseră să testeze copiii, nu cadrele. O mizerie... Apoi, am primit mesaj că se va suspenda activitatea pe o perioadă de două săptămâni. Este normal, după alte două săptămâni în care au tăcut şi s-au îmbolnăvit atâţia? Noi ne-am autosesizat, testat şi izolat.”

Un părinte al unui copil de la creșă (micuțul este infectat cu noul coronavirus) a vorbit despre mușamalizarea îmbolnăvirilor de la creșă și despre faptul că mai mulți părinți au decis să-și testeze copiii pentru a nu pune pe nimeni în pericol: „Problema este că s-au muşamalizat îmbolnăvirile. Nu s-a făcut probabil nici un test PCR şi părinţilor le-a fost ascuns acest lucru. Copilul meu este asimptomatic. Deci, singurul motiv pentru care a fost testat este că ne-am dat seama că ceva nu este în regulă şi, fiind părinţi responsabili, am ales să vedem dacă sănătatea copilului este pusă în pericol. Nu primăria este responsabilă pentru lipsa lor de spirit civic şi de bun simţ! Noi când am primit testul PCR, am anunţat în secunda doi conducerea unităţii şi DSP-ul. La fel şi părinţii celorlalţi copii!”

Se vorbește și despre o vină „împărțită”, a părinților și a personalului

Nu toți părinții consideră că de vină pentru infectările cu Sars-CoV-2 este personalul de la creșă. Unii dintre ei au declarat, conform „Adevărul”, că este vorba și de vina părinților, care și-au trimis copiii la creșă, deși aveau simptome care puteau indica o posibilă infecție cu noul coronavirus: „Atât timp cât noi ducem în continuare copiii cu „mucişori” la grădi/şcoală, ca şi până acum... ce aşteptări avem? Să ne protejeze alţii copiii, dacă noi ca părinţi nu suntem în stare? Exact şi cazul grădiniţei... Copii veniţi bolnăviori de acasă, primiţi că sunt ai lui X, Y şi trebuie... Un cadru didactic pozitiv, o întreaga poveste.... Nu văd de ce ar trebui să ne plângem, când mare parte din vină e şi a noastră...”.

femeie-care-ajuta-o-fetita-suflandu-i-nasul

O opinie similară a avut și un alt părinte, care a adus în discuție vina autorităților locale pentru situația creată la grădinița din Râmnicu Vâlcea: „În legătură cu grădiniţa nr.1, cu cazul copilului depistat pozitiv, sunt revoltat datorită faptului că vina se aruncă asupra personalului de îngrijire. Totuşi, nu se ia în considerare faptul că aceşti copii pot aduce chiar ei virusul în creşă, să nu uităm că există asimptomatici. Dacă există părinţi aşa protectori, cum se susţine, de ce nu au făcut teste copiilor înainte, de ce toţi se îngrămădesc să îi aducă în condiţiile prezente?! Pentru a putea lucra şi ei, nu? Cea mai responsabilă pentru cele întâmplate este Primăria! Sper să se ia măsuri şi totodată să nu se mai arunce vorbe fără a gândi.”

Personalul creșei susține că nu se ascunde nimic și acuză părinții

Asistenta medicală de la grădiniță a explicat, potrivit „Adevărul”, cum s-a procedat odată ce au fost confirmate cazurile de infectare cu Sars-CoV-2 și că, în ciuda a ceea ce s-a aflat, părinții au ales să-și trimită în continuare copiii la creșă: „Nu s-a ascuns nimic. În momentul în care au fost confirmări ale testului PCR s-a anunţat, dar dumnealor tot au preferat să îşi aducă copiii.” Aceasta, care între timp a fost și ea confirmată pozitiv, ajungând să fie internată în spital, la Terapie Intensivă, nu s-a ferit să spună că au fost aduși la creșă copii cu simptome suspecte de o infecție cu noul coronavirus, ce primiseră avize pozitive, din partea medicilor de familie, pentru a putea reveni în colectivitate: „De ce şi-a adus copilul cu rinoree şi cu strănut la creşă? L-aţi întrebat pe părintele care v-a trimis acest mesaj şi pe care îl protejaţi, de ce şi-a adus copilul cu rinoree şi cu strănut la creşă, şi alţi părinţi ca el? Dacă le spui să îi ţină acasă, se supără. Merg la medicii de familie şi vin a doua zi cu aviz de intrare în colectivitate.”

Situații similare au fost sesizate și în alte unități de învățământ din Râmnicu Vâlcea

După ce mai mulți dascăli au povestit ce se întâmplă în școlile în care predau, acuzând atât autoritățile locale, cât și unitățile de învățământ, că nu anunță la timp cazurile de îmbolnăvire, a început să fie semnalată prezența a mai multe focare de Sars-CoV-2. La un moment dat, un dascăl nu s-a ferit să dezvăluie situația din școala în care lucrează: „La noi în şcoală, mai bine de jumătate dintre cadrele didactice sunt bolnave. Şi nimeni nu a spus nimic, a fost secretomanie generală. Eu am ales să spun, ca toată lumea să-şi ia măsuri, să meargă să se testeze, să stopăm odată situaţia asta, că de aceea s-a ajuns aici. Dacă se spunea de la primul / primele cazuri, poate în acest moment numărul celor infectaţi era mult, mult mai mic.”

Începând de luni, 8 martie, s-a anunțat că 72 de unități de învățământ din Râmnicu Vâlcea urmează să funcționeze în scenariul roșu, 34 de clase suspendându-și activitatea.

Surse: adevarul.ro, gândul.ro, stiri-covid19.eu, ziare.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum arată vila de lux din Caraibe unde Robbie Williams s-a izolat cu familia după ce s-au infectat cu COVID-19
  Cum arată vila de lux din Caraibe unde Robbie Williams s-a izolat cu familia după ce s-au infectat cu COVID-19

  Robbie Williams a fost testat pozitiv cu COVID-19 în timp ce se afla în vacanță cu familia, în St. Barts! Acum artistul, soția lui, Ayda Field și cei patru copii ai...

  Copilul meu de 7 ani nu are nevoie să știe ce e acela un travestit! Scandal la o școală unde invitatul care le-a vorbit copiilor a scandalizat părinții
  Copilul meu de 7 ani nu are nevoie să știe ce e acela un travestit! Scandal la o școală unde invitatul care le-a vorbit copiilor a scandalizat părinții

  Recent, la o școală primară, cu ocazia marcării lunii istoriei LGBT, a fost invitat un travestit pentru a le vorbi copiilor. Vizita sa a stârnit reacții negative din partea...

  Domnule Ministru al Educației, în fiecare zi 26 de elevi și 35 de profesori se infectează cu Covid! Unde este siguranța din școli?
  Domnule Ministru al Educației, în fiecare zi 26 de elevi și 35 de profesori se infectează cu Covid! Unde este siguranța din școli?

  Citesc de câteva zile declarațiile autorităților cu privire la școli și nimic nu m-a enervat mai tare decât declarația Ministrului Educației care spune că „rata de...

  Scandal pe internet: o mamă a pus numele copilului ei după o specie de cannabis și părinții sunt revoltați
  Scandal pe internet: o mamă a pus numele copilului ei după o specie de cannabis și părinții sunt revoltați

  O mamă a postat în Social Media două fotografii care se doreau a fi o celebrare a primei zi de grădiniță a fetiței ei. Însă un detaliu a determinat părinții de pe...

  Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor
  Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor

  Spitalul Virtual pentru Copii este pagina de Facebook oficială a doctorului Mihai Craiu, care, aproape zilnic, vine către comunitatea sa, formată din peste 200 de mii de părinți, cu...

  De ziua ei, o fetiţă de 4 ani a fost dată afară de la grădiniţă pentru că este obraznică
  De ziua ei, o fetiţă de 4 ani a fost dată afară de la grădiniţă pentru că este obraznică

  O fetiţă de 4 ani din Craiova a fost dată afară de la grădiniţă de ziua ei, pe motiv că este „un copil- problemă”. În prezent este în desfăşurare o...

  Anunț major pentru părinții cu copii între 5 și 11 ani. Când va fi disponibil vaccinul anti-Covid
  Anunț major pentru părinții cu copii între 5 și 11 ani. Când va fi disponibil vaccinul anti-Covid

  Anunț important pentru părinții care vor să își vaccineze copiii împotriva COVID-19! Directorul Pfizer anunță că vaccinul anti-COVID va fi disponibil până în...

  Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați
  Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați

  În contextul apariției unui număr tot mai mare de cazuri de infectări cu varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta), specialiștii din întreaga lume trag un semnal...

  © 2022 Qbebe