Cum se face testarea pentru coronavirus?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Multe persoane se întreabă cum se realizează testarea pentru coronavirus și cum decurge la nivel de laborator. La aceste întrebări vă răspundem în continuare, oferindu-vă precizări importante din partea specialiștilor de renume internațional.

Informații despre testul pentru coronavirus

Medicul Michael Harrison, patolog, spune că “nasul și spatele gâtului sunt cele două locuri unde virusul se multiplică. Așa că tampoanele de recoltare pentru exudat adună acele celule unde virusul s-ar putea afla. Punem tampoanele într-o soluție care eliberează celulele“. Aceste tampoane sunt din plastic moale, steril și ajung în nasul sau în spatele gâtului pacientului, scopul fiind de a colecta material care a fost recent în plămâni, unde se consideră că virusul se multiplică.

Testele acestea sunt folosite pentru a potrivi materialul genetic captat de tamponul de recoltare cu codul genetic al virusului Covid-19. Personalul medical care prelevează mostrele trebuie să poarte echipament de protecție personal, inclusiv mănuși, halat, mască și vizieră facială. Doctorul Chance Pistoll, medic de familie în Melbourne, subliniază că este crucial ca personalul să dispună de suficient echipament protector. De asemenea, susține că orice persoană care consideră că poate fi infectată ar trebui să sune din timp și să urmeze orice protocol pe care centrele medicale și spitalele le-au stabilit pentru protecția pacienților, a altor persoane și a personalului medical. Specialistul spune că dacă o persoană este testată pentru Covid-19 este esențial să se auto-izoleze până când primește rezultatele. “Trebuie să te afli în auto-izolare până când cunoști rezultatul. Dacă ai fost testat, ar trebui să presupui că ești infectat până când afli că nu ești. Iar dacă nu ești informat despre rezultat, nu presupune că a fost negativ. Trebuie să primești un telefon sau un mesaj, iar dacă nu se întâmplă acest lucru, trebuie să suni înapoi până să ieși din auto-izolare.”

Ce se întâmplă cu mostrele prelevate în urma testului Covid-19

Odată ce specimenele sunt prelevate și sigilate, sunt transportate într-un container rece (trebuie menținute la o temperatură între 1-4 grade Celsius) la un laborator unde sunt testate în serii folosind o tehnică denumită reacție de polimerizare în lanț sau PCR. Dacă mostrele nu sunt procesate în decurs de 4 zile ajung într-un congelator special sau sunt aruncate.
Mostrele trec printr-un proces în general automat pentru a extrage materialul genetic înainte de a fi introdus într-un dispozitiv PCR în serii. Începând din acel moment până la finalizarea testului durează în majoritatea cazurilor aproximativ 6 ore. Profesorul Sharon Lewin, director al Institutului Doherty, a declarat că tehnica folosită pentru testarea Covid-19 este folosită și pentru multe alte virusuri, inclusiv HIV, hepatită C și gripă “modul de a realiza testarea constă în identificarea materialului genetic al virusului. PCR amplifică materialul genetic astfel încât îl poți depista cu ușurință.“

Testul pentru Covid-19 explicat în detaliu

Tehnicienii folosesc agenți pentru a extrage orice ARN viral, fiind separat acesta de orice celule umane, proteine, enzime, care ar putea înghiți acel cod viral genetic. Când se realizează manual, procesul implică adăugarea de substanțe chimice și centrifugarea mostrei pentru ca ARN-ul să fie transformat într-un strat diferit de orice altceva. Odată ce ARN-ul este purificat, următorul pas este adăugarea unei enzime care îl convertește în ADN (dintr-un fir ajunge la două).

O enzimă denumită transcriptază inversă transformă ARN-ul într-o secvență complementară de AND, care poate fi replicată de mai multe ori pentru a o face ușor de depistat. Pentru a realiza această replicare și depistare, tehnicienii sau dispozitivele automate, în majoritatea cazurilor, adaugă agenți suplimentari care include un set de primeri care conțin copii ale bucăților de ADN potrivite cu codul genetic al virusului (recunosc și amplifică doar materialul genetic de la virus și nu altceva, precum ADN uman sau bacterian), o enzimă de copiere pentru ADN denumită polimerază, sonde fluorescente reporter legate cu catene mici de ADN, potrivite cu secțiuni ale genomului viral aproape de cele vizate de primeri și nucleotide libere pe care enzima le folosește pentru a copia ADN-ul.

Un dispozitiv PCR crește temperatura, determinând cele două fire de helixuri ADN să se separe în două fire individuale, fiind expuse fiecare parte. Temperatura este apoi scăzută, permițând primerilor și firelor reporter să se lege de secvențe corespunzătoare pe fire individuale. Temperatura este apoi crescută la un nivel intermediar, încurajând enzima polimerază să se blocheze unde un primer s-a legat de un fir de ADN. Enzima se mișcă pe fir, adăugând nucleotide suplimentare până când firul este copiat. Când polimeraza ajunge la secvența reporter, este eliberată o probă fluorescentă, creând un semnal optic că firul a fost copiat.

testul de coronavirus

Ciclul se repetă apoi, transformând două fire țintă în patru, apoi opt și așa mai departe. După aproximativ 40 cicluri apar în principiu 100 miliarde de copii ale ADN-ului țintă și un semnal fluorescent ușor depistabil de specialiști – o vopsea adăugată în tubul de testare în timpul fazei de amplificare, care strălucește doar în prezența ADN-ului, iar pe măsură ce numărul de copii ADN crește, la fel se întâmplă și cu cantitatea de lumină emisă. Un instrument special de măsurare a luminii din dispozitivul PCR interpretează tiparele fluorescente pentru a determina care mostre au virusul în ele și care nu. Dacă există coronavirus în mostră, ARN-ul său va fi transcris în ADN și amplificat cu un semnal fluorescent care îți spune dacă testul este pozitiv sau negativ.

Medicul specialist în boli infecțioase Steven Wolinsky din cadrul Universității Northwestern “PCR are o sensibilitate și selectivitate ridicată, ceea ce înseamnă că depistează în mod corect aproape toate cazurile pozitive și exclude în mod corect aproape toate cazurile non-infectate, transformându-l într-un test de diagnostic destul de bun.“ Louis Mansky, director pentru Institutul de Virologie Moleculară din Universitatea din Minnesota spune că “în prezent acest test este singura modalitate de a depista dacă o persoană are Covid-19. Niciun alt tip de test nu poate distinge virusul care cauzează infecția de gripă sau de alte infecții respiratorii. Este o tehnică standard folosită în laboratoarele de microbiologie de pretutindeni, care poate fi rapid aplicată la testare clinică. Este cel mai rapid test.” Doctor David Hooper, șef al Unității de Control al Infecției din Spitalul General Massachusetts, concluzionează “este puțin probabil ca alte lichide corporale să fie testate. Deoarece boala până acum a fost similară gripei și concentrată în plămâni, probabil nu testează în mod obișnuit alte tipuri de materiale umane, precum materii fecale, urină sau sânge, însă asta se poate schimba în viitor.

Surse: www.sciencemag.org, www.theguardian.com,www.wired.com, https://edition.cnn.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Pfizer a început testarea vaccinului anti-Covid pe copiii sub 12 ani
  Pfizer a început testarea vaccinului anti-Covid pe copiii sub 12 ani

  Pfizer a început testarea vaccinului său anti-COVID pe copiii sub 12 ani, inclusiv pe bebelușii de 6 luni. Primii voluntari au primit deja dozele de vaccin miercuri, potrivit...

  Acaparați de coronavirus, trecem cu vederea că alt virus face ravagii: 20 de mii de infectați și 64 de morți
  Acaparați de coronavirus, trecem cu vederea că alt virus face ravagii: 20 de mii de infectați și 64 de morți

  Situația actuală de pandemie de coronavirus ne-a făcut să închidem ochii la celelalte probleme ale țării. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că mai există un virus...

  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare
  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare

  Au fost publicate recent rapoarte medicale care indică faptul că unii dintre copiii bolnavi de coronavirus pot dezvolta o boală rară. Medicii oferă informații și imagini clare cu...

  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul
  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul

  Caz fără precedent în plină pandemie. A fost descoperit primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter.

  Elevii care refuză testarea COVID nu vor fi primiți la școală
  Elevii care refuză testarea COVID nu vor fi primiți la școală

  Elevii care sunt contacți direcți ai unor cazuri confirmate de COVID-19 și care refuză testarea, nu vor fi primiți în școli. Cel puțin aceasta este propunerea ministrului...

  Un băiat de 14 ani ne spune cum arată SINDROMUL CORONAVIRUS, afecțiune de care se îmbolnăvesc copiii: „Simți flăcări prin vene"
  Un băiat de 14 ani ne spune cum arată SINDROMUL CORONAVIRUS, afecțiune de care se îmbolnăvesc copiii: „Simți flăcări prin vene"

  Un copil în vârstă de 14 ani descrie infernul prin care a trecut după ce a fost diagnosticat cu coronavirus: „Parcă cineva îmi injecta foc prin vene”.

  Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii
  Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii

  Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară că săptămâna aceasta va începe testarea elevilor în școli. Duminică, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a...

  Azi începe marea testare gratuită de coronavirus în București. Află daca ești eligibil
  Azi începe marea testare gratuită de coronavirus în București. Află daca ești eligibil

  Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat că azi, 22.05, se va lansa platforma online care va permite înscrierea a peste 11.000 de bucureșteni pentru testarea gratuită pentru...

  © 2023 Qbebe