Salvați Copiii dotează Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București - Până la 31 iulie, fiecare dintre noi poate contribui la salvarea copiilor prematuri

Salvați Copiii dotează Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București - Până la 31 iulie, fiecare dintre noi poate contribui la salvarea copiilor prematuri

Irina Olteanu - Redactor Senior

În maternitățile de gradul III, dotate cu aparatură medicală esențială salvării copiilor prematuri sau cu patologii severe, ajung prin transfer nou-născuți și de la alte spitale, precum și gravide cu patologii complexe asociate sarcinii. Este cazul Maternității Spitalului Universitar de Urgență București, unde Salvați Copiii donează un ventilator neonatal de ultimă generație, în valoare de 35.000 de Euro, din fonduri colectate la Semimaratonul București.

Este cea de-a doua dotare pe care organizația o face Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București, unde anul trecut au ajuns două incubatoare în valoare de 33.200 de Euro. În anul 2019, Salvați Copiii România donează maternităților din Regiunea București - Ilfov aparatură medicală în valoare totală de 236.443 de Euro.
În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.
Până la 31 iulie, fiecare dintre noi poate contribui la salvarea copiilor prematuri, redirecționând 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a maternităților.
La Spitalul Universitar de Urgență București s-au născut, în 2018, 2.782 de copii, dintre care 436 au fost nașteri premature. În primele luni din 2019, aici au venit pe lume 1.140 de copii, 168 fiind nașteri înainte de termen.

Pentru că intervenția în cazuri severe presupune aparatură medicală adecvată, Secția de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alți 22 de nou-născuți în 2018.

Doctorul Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie, explică importanța responsabilității sociale și a implicării în programul de dotare a maternităților: „Îngrijirea prematurilor foarte mici necesită multe resurse, utilizând tehnologie medicală avansată și medicamente costisitoare, dar viața micilor pacienți este neprețuită.

De aceea, suplimentarea bugetului alocat sănătății prin activitățile civice și caritabile desfășurate de organizațiile neguvernamentale sunt de mare folos și trebuie apreciată și încurajată. Datorită colaborării cu Salvați Copiii, maternitatea SUUB deține acum cel mai nou și mai performant tip de ventilator neonatal, care va face diferența în îngrijirea nou-născuților."

Pentru modernizarea Secției de Neonatologie și oferirea de îngrijire de calitate pentru un număr mai mare de prematuri, medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București ar mai avea nevoie de 3 ventilatoare, 4 incubatoare, 5 monitoare de funcții vitale, 20 de infuzomate, un aparat EKG, un dispozitiv de răcire corporală și un aparat EEG, în valoare totală de 238.000 de Euro - echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III.

Salvați Copii România

 

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități

Țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, așadar sunt acoperite doar 50% din necesități.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: „Dotarea maternităților din România reprezintă o prioritate națională și ar trebui definită ca atare în orice program de guvernare. De aparatura medicală depind atât supraviețuirea copiilor născuți prematur, cât și calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru.

 

O viață nu se poate salva cu mâinile goale, atunci când e vorba despre un prematur de nici 1.000 de grame, care trebuie ajutat să respire, să își dezvolte organele, înainte de a putea rezista în mediul extern. Sunt maternități de care Salvați Copiii se ocupă constant. Acest lucru nu ar fi posibil fără implicarea susținătorilor și a medicilor dedicați.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în cadrul Semimaratonului București, dotarea Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București este posibilă datorită lor, a celor care au ales să se implice în cauza copiilor născuți prematur."
Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite.
Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre virtuțile sociale ale implicării: „Cauza copiilor născuți prematur ar trebui să ne intereseze pe toți. Eu sunt extrem de recunoscătoare Organizației Salvați Copiii România, pentru că m-a învățat cum să mă implic în această cauză frumoasă, dar extrem de grea. Cred că fiecare dintre noi este parte a schimbării în bine, iar atunci când gesturile bune vin împreună, rezultatul e o societate mai bună pentru toți. Asta face mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit, pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână."

Anul acesta, dotarea secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București este posibilă datorită fondurilor strânse la Semimaratonul București, prin eforturile susținătorilor - 100 de fundraiseri și companii: DP World Constanța, Deutsche Leasing România, Baker Tilly România, Mindit Services, Fox Mezeluri, Farmexpert, Dutchmed România, Ceetrus România, Bosch România, Dorna și Canah.

Începând cu 2019, 2% a crescut la 3,5% pentru asociațiile care furnizează servicii sociale acreditate, așa cum este Organizația Salvați Copiii.

 

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit

Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.
Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

 

Persoană de contact:

Ștefania Mircea, Coordonator Program de Reducere a Mortalității Infantile, Salvați Copiii România, stefania.mircea@salvaticopiii.ro | 0751.010.533 |www.salvaticopiii.ro

Articolul urmator
Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție
Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Unul dintre cei mai mici bebeluși prematuri din lume s-a născut la 328 de grame. Este extrem de mică, dar luptă să trăiască
    Unul dintre cei mai mici bebeluși prematuri din lume s-a născut la 328 de grame. Este extrem de mică, dar luptă să trăiască

    Robyn a venit pe lume într-un moment în care nu se aștepta nimeni: la doar 23 de săptămâni, cântărind 328 de grame. În ciuda faptului că a venit pe lume...

    Poate că și copiii noștri s-au cam săturat de noi...
    Poate că și copiii noștri s-au cam săturat de noi...

    Orice părinte, oricât de răbdător și oricât de calm este, nu poate să nu ajungă și la momente în care să-și spună că s-a săturat de anumite obiceiuri ale...

    „Nu am știut nimic de copiii mei timp de o lună”. Momentul în care o mamă s-a reunit cu copiii ei care au fost trimiși în plasament de urgență
    „Nu am știut nimic de copiii mei timp de o lună”. Momentul în care o mamă s-a reunit cu copiii ei care au fost trimiși în plasament de urgență

    Să fii nevoită să te desparți brusc de copiii tăi fiind acuzată pe nedrept de anumite fapte este una dintre cele mai grele lovituri cu care se poate confrunta o mamă. Printr-o...

    Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut
    Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut

    Curajul unei mămici a făcut înconjurul lumii! Un fotograf a surprins cel mai incredibil moment al nașterii, când o asistentă de la neonatologie, care a născut, a decis ca...

    Sarcina poate provoca noi alergii?
    Sarcina poate provoca noi alergii?

    Ai observat că de când ești însărcinată, alergiile tale sunt și mai puternice decât înainte? Sau, poate ai dezvoltat unele noi? Află că este normal, din cauza...

    O mamă și-a dus gemenii identici la secția de poliție pentru că nu-i putea deosebi
    O mamă și-a dus gemenii identici la secția de poliție pentru că nu-i putea deosebi

    O mămică din Argentina s-a autoproclamat, în mod ironic, „mama anului” după ce și-a dat seama că nu-și poate deosebi gemenii. Da, li se poate întâmpla și...

    Cum mi-am salvat familia ținând un jurnal al relațiilor dintre noi
    Cum mi-am salvat familia ținând un jurnal al relațiilor dintre noi

    Când ții un jurnal, te poți concentra cu mai multă atenție asupra unor aspecte de interes, poți să realizezi o demarcație mai clară între „puncte tari” și...

    Invazie de țânțari în București. Cum ne protejăm copiii
    Invazie de țânțari în București. Cum ne protejăm copiii

    După ploile din ultima vreme, Capitala se confruntă cu o invazie de țânțari! Specialiștii spun că, în această perioadă, insectele s-au înmulțit necontrolat, cei...

    © 2024 Qbebe