Însă, coform legii, obiceiul organizării slujbelor religioase în contextul deschiderii unui nou an școlar este ilegal. Profesorul de filosofie din Buzău (Emil Moise), care s-a judecat cu Ministerul Educației și cu Biserica Ortodoxă pentru a se scoate icoanele din școli și pentru ca ora de Religie să devină disciplină opțională, a lansat pe o rețea de socializare un avertisment prin care subliniază ilegalitatea acestei activități. Intenția dascălului este de a atrage atenția părinților, elevilor și tuturor cadrelor didactice asupra faptului că slujbele și serviciile religioase din școli se organizează în afara legii, constituind o infracțiune. Acesta precizează că este o situație care persistă de 30 de ani, perioadă în care Ministerul Educației s-a lăsat influențat de Biserică, admițându-se prozelitismul religios în școli: „Slujbele şi serviciile religioase sunt interzise în şcolile publice prin prevederile Legii libertăţii religioase, ale Legii educaţiei şi ale Regulamentului de organizare a unităţilor de învăţământ şi sancţionate ca infracţiune în Codul penal”.
Altă mențiune a sa este că, în cazul în care se organizează ceremonii religioase în școli, copiii și cadrele didactice pot refuza să participe la ele. Directorii școlilor care au aprobat astfel de ceremonii pot răspunde penal.
Profesorul Emil Moise a înființat de peste 15 ani o asociație care susține libertățile copilului, mai ales libertatea de gândire, de conștiință și de religie.
În cursul zilei de ieri, Emil Moise a sesizat Ministerul Educației cu privire la „interzicerea unor asemenea practici abuzive”. Tot ieri a sesizat și Avocata Poporului pentru a se lua măsuri privind respectarea drepturilor copiilor și a trimis o solicitare și către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru a se respecta prevederile legale.
În ceea ce privește eliminarea Religiei dintre disciplinele obligatorii, o hotărâre legală în acest sens a fost luată în noiembrie 2014, odată cu pronunțarea deciziei Curții Constituționale. Decizia a fost luată atunci după ce s-a dezbătut o excepţie de neconstituţionalitate ridicată la Judecătoria Buzău - secţia civilă, de către profesorul Emil Moise.
Până în anul 2014, părinții care refuzau participarea copiilor la ora de Religie trebuiau să facă o cerere în acest sens.
Ideea lui Emil Moise, de scoatere a Religiei dintre disciplinele obligatorii de la școală, a pornit în anul 2009, după ce fiica lui, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Buzău, i-a spus că nu mai dorea să participe la acest curs. Pornind de aici, acesta s-a adresat Președintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, precizând că impunerea predării religiei în instituțiile de învățământ publice reprezintă „o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă".
Surse:
www.adevarul.ro, www.ziaruldeiasi.ro, www.ziarero.antena3.ro
Surse poze:
www.facebook.com