Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Scandalos! Ce se întâmplă ILEGAL la fiecare deschidere de an școlar! Si se TOLEREAZĂ asta de 30 de ani!

Fiecare început de an școlar este celebrat peste tot prin țară cu un program tipic: discursul directorului școlii sau/și al unui reprezentant al instituțiilor de stat, diverse activități culturale și nelipsita slujbă religioasă.

Însă, coform legii, obiceiul organizării slujbelor religioase în contextul deschiderii unui nou an școlar este ilegal. Profesorul de filosofie din Buzău (Emil Moise), care s-a judecat cu Ministerul Educației și cu Biserica Ortodoxă pentru a se scoate icoanele din școli și pentru ca ora de Religie să devină disciplină opțională, a lansat pe o rețea de socializare un avertisment prin care subliniază ilegalitatea acestei activități. Intenția dascălului este de a atrage atenția părinților, elevilor și tuturor cadrelor didactice asupra faptului că slujbele și serviciile religioase din școli se organizează în afara legii, constituind o infracțiune. Acesta precizează că este o situație care persistă de 30 de ani, perioadă în care Ministerul Educației s-a lăsat influențat de Biserică, admițându-se  prozelitismul religios în școli: „Slujbele şi serviciile religioase sunt interzise în şcolile publice prin prevederile Legii libertăţii religioase, ale Legii educaţiei şi ale Regulamentului de organizare a unităţilor de învăţământ şi sancţionate ca infracţiune în Codul penal”.

Altă mențiune a sa este că, în cazul în care se organizează ceremonii religioase în școli, copiii și cadrele didactice pot refuza să participe la ele. Directorii școlilor care au aprobat astfel de ceremonii pot răspunde penal.

Profesorul Emil Moise a înființat de peste 15 ani o asociație care susține libertățile copilului, mai ales libertatea de gândire, de conștiință și de religie.

În cursul zilei de ieri, Emil Moise a sesizat Ministerul Educației cu privire la „interzicerea unor asemenea practici abuzive”. Tot ieri a sesizat și Avocata Poporului pentru a se lua măsuri privind respectarea drepturilor copiilor și a trimis o solicitare și către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru a se respecta prevederile legale.

În ceea ce privește eliminarea Religiei dintre disciplinele obligatorii, o hotărâre legală în acest sens a fost luată în noiembrie 2014, odată cu pronunțarea deciziei Curții Constituționale. Decizia a fost luată atunci după ce s-a dezbătut o excepţie de neconstituţionalitate ridicată la Judecătoria Buzău - secţia civilă, de către profesorul Emil Moise.

Până în anul 2014, părinții care refuzau participarea copiilor la ora de Religie trebuiau să facă o cerere în acest sens.

Ideea lui Emil Moise, de scoatere a Religiei dintre disciplinele obligatorii de la școală, a pornit în anul 2009, după ce fiica lui, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Buzău, i-a spus că nu mai dorea să participe la acest curs.  Pornind de aici, acesta s-a adresat Președintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, precizând că impunerea predării religiei în instituțiile de învățământ publice reprezintă „o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (...) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă". 

Surse:
www.adevarul.ro, www.ziaruldeiasi.ro, www.ziarero.antena3.ro

Surse poze:

www.facebook.com

Mesajul președintelui Iohannis la început de an școlar: ”Dragi elevi, fiecare veți avea ocazia să fiți un supererou”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara
  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara

  Se stie ca alcoolul dauneaza grav sanatatii insa, consumat cu masura, el poate fi chiar benefic. Mai ales daca vorbim despre vin rosu.

  Ce se intampla in corpul tau daca mananci ghimbir in fiecare zi timp de o luna
  Ce se intampla in corpul tau daca mananci ghimbir in fiecare zi timp de o luna

  Ghimbirul are o multime de proprietati care te ajuta sa fii sanatos si in forma.Iata ce se intampla in corpul tau daca mananci ghimbir in fiecare zi, timp de o luna.

  Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!
  Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!

  Dacă până acum nu erai pe deplin convinsă de cât de nociv este zahărul pentru copilul tău, parcurge și articolul de mai jos. Vei afla că un consum constant de alimente cu...

  Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla
  Stopul cardio-respirator în operația de cezariană. Cum se ajunge la asta și ce ți se poate întâmpla

  Printre evenimentele neașteptate ce pot interveni într-o operație de cezariană se află și stopul cardio-respirator. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta nu...

  Anunț important la inceput de an școlar: documentele medicale necesare copiilor
  Anunț important la inceput de an școlar: documentele medicale necesare copiilor

  Începutul de an școlar vine cu emoții, încântare, curiozitate, dar și veșnica întrebare: ce documente medicale sunt necesare copiilor? Administrația Spitalelor...

  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar
  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar

  În urma unei anchete desfășurate de ziarul „Evenimentul Zilei”, s-a aflat câte locuri sunt de fapt libere în grădinițele de stat din București.

  Structura anului școlar 2018-2019: când începe școala în 2018
  Structura anului școlar 2018-2019: când începe școala în 2018

  Vacanța de vară este doar la o săptămână distanță pentru învățământul primar, dar structura anului școlar următor a fost deja aprobată de către minister....

  © 2019 Qbebe