Schimbări în educație: vacanță de vară mai scurtă, burse și o nouă materie. Ce a anunțat Ministrul Educației

Schimbări în educație: vacanță de vară mai scurtă, burse și o nouă materie. Ce a anunțat Ministrul Educației

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe parcursul acestei săptămâni, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit care sunt schimbările ce vizează următorul an școlar. Aceste schimbări vor fi completate și de o nouă Lege a Educației. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla la ce să te aștepți pe viitor în privința structurii anului școlar, a burselor sau a materiilor pe care le va studia copilul tău. 

Ministrul Educației a vorbit despre o nouă Lege a Educației

Într-o intervenție la un cunoscut post de televiziune de la noi, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a adus în discuție schimbări importante în educație, în condițiile în care se urmărește realizarea unei noi Legi a Educației. Pentru „Digi24”, ministrul a precizat că Legea Educației vizează modificări în privința burselor acordate elevilor, a transportului gratuit, a materiilor studiate, dar și măsuri destinate prevenirii abandonului școlar:

„Va fi o nouă Lege a Educaţiei în care vom clarifica foarte multe lucruri pe care societatea le aşteaptă. Inclusiv sistemul de burse, despre care s-a vorbit foarte mult. Prin consultare, vom avea o serie de burse foarte clar destinate celor cu merite adevărate şi celor cu nevoi sociale sau medicale adevărate, într-un cuantum care să fie atât de atractiv, încât să merite să lupţi pentru acea bursă, şi pe nişte criterii foarte clar stabilite şi trecute în lege, ca să nu se mai schimbe an de an acele criterii, şi să existe o predictibilitate şi un obiectiv fixat pentru un elev care intră în liceu în clasa a IX-a şi îşi propune să ia o bursă de un anumit fel. Am dat un exemplu. Noua lege trebuie să fie gata anul acesta.”

Una dintre schimbările care ar putea face parte din noua Lege a Educației ar putea fi legată, așa cum a explicat Ministrul Educației, de introducerea unei „săptămâni verzi”. Scopul acesteia este ca elevii să aibă ocazia să dobândească noi cunoștințe care țin de educația pentru mediu prin implicarea în activități desfășurate în afara școlii, în natură. 

De asemenea, ministrul a adus în discuție și programul „România educată”. Conform „adevarul.ro”, a venit cu aceste precizări: 

„Avem planurile-cadru pentru care ne-am angajat, pentru liceu să fie disponibile în septembrie 2023. În aceste planuri-cadru vor fi cuprinse toate acele solicitări ale societăţii, inclusiv educaţie pentru mediu. Educaţie pentru mediu care avea componente în ora de geografie, în ora de biologie, în ora de economie, în ora de educaţie tehnologică, nu neapărat o disciplină nouă. Educaţia pentru mediu este extrem de importantă.”

Va fi implementat „Programul național de abandon școlar”

Alături de noua Lege a Educației, în cadrul aceleiași intervenții Sorin Cîmpeanu a adus în atenție o altă schimbare în educație: implementarea „Programului național de abandon școlar”. Despre acest program a venit cu următoarele detalii: 

„...în paralel cu noua lege avem Programul național de abandon școlar, care este un program unic, în care cred foarte mult, pentru că alături de ceea ce se poate face cu acești 543 de milioane de euro, 2.500 de școli, grant de 200.000 de euro per școală, școli de 80, 90, 100, 120 de elevi, pentru că mediul rural unde abandonul școlar este cel mai mare, și acolo sunt școlile cu cea mai mare vulnerabilitate, sunt școli mici. Înseamnă o alocare de 2.000 de euro în medie per elev.

Cheltuielile eligibile sunt extrem de importante, nu sunt eligibile doar orele de meditații, sunt eligibile și orele de consiliere, angajarea de mediatori școlari în aceste zone, sunt eligibile plăți pentru tabere și pentru excursii pentru acești copii care de cele mai multe ori n-au văzut nici locurile de referință din România...Sunt 2.500 de școli care sunt identificate ca fiind cele mai vulnerabile. Deja am pus pe site-ul ministerului o listă de 3.235 de școli. Am invitat și alte școli care se consideră vulnerabile să completeze această listă.”

Obiectivul „Programului național de abandon școlar” este ca elevii și părinții să fie motivați să renunțe la ideea de a se abandona școala. Din acest punct de vedere, Sorin Cîmpeanu a ținut să precizeze, pentru sursa menționată anterior, că există mai mulți factori ce pot contribui la asigurarea unei asemenea motivații: 

„....mediere școlară, consiliere, meditații, excursii, tabere, lucruri care pot fi cu adevărat atractive pentru acești copii, și până la achiziție de echipamente sportive, până la subvenții pe care le poți da acelora care au nevoie de această subvenție, alături de celelalte 6 tipuri de burse, aceste subvenții – plată unică sau plată lunară, se vor constitui avantaje atât de multe, încât familia se va gândi că trimițându-și copilul la școală, s-ar putea ca acel copil să aducă un venit mai mare decât venitul părintelui, sau părinților.

Când va primi bani, va înțelege. Când va avea transport cu adevărat gratuit, va înțelege, când va avea un sistem de burse – bursa socială putând fi cumulată cu celelalte tipuri de burse. Deja, acum, poate avea un venit de 700 de lei pe copil. Dacă ai 3, 4 copii, înmulțești și vezi că obții un venit mai mare decât venitul tău, dacă îți trimiți copiii la școală...”

Un alt factor considerat foarte important pentru diminuarea riscului de abandon școlar este și oferirea unei mese calde. Despre programul „Masă caldă” s-a vorbit tot în intervenția la „Digi24”:

„Avem acum masă caldă pentru 150 de școli, 116 milioane de lei buget, dar mai avem 500 de milioane de lei doar la Ministerul Agriculturii pentru masă. Masa de anul acesta poate fi livrată și prin catering, unde nu sunt cantine, iar în zonele care sunt atât de izolate, încât nu vin firme de catering, este posibil să dai pachet alimentar.

Am luat decizia în guvern să extindem acest program. Să cuplăm programul pentru școli al Ministerului Agriculturii – 500 de milioane, cu programul „Masă caldă” - 116 milioane, cu alte programe, și să avem un program generalizat și coerent prin care să putem oferi și o masă alături de transport, de burse, alături de toate celelalte. Și atunci vom reduce abandonul.”

doi-elevi-venind-sa-si-ia-portiile-de-mâncare-calda-la-cantina-scolii

S-a vorbit despre posibilitatea extinderii duratei anului școlar

Printre schimbările în educație la care s-a referit Sorin Cîmpeanu este și cea care vizează extinderea duratei cursurilor în anul școlar următor: școala să înceapă mai devreme și să se termine mai târziu decât în prezent.

Potrivit „AGERPRES”, Ministrul Educației a anunțat că propunerea sa va fi discutată cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor:

„Am precizat că îmi doresc o perioadă de cursuri mai lungă. Vom avea discuţii cu reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor şi propunerea mea va fi o perioadă de cursuri mai lungă. Anul şcolar nu va începe mai devreme de 1 septembrie, dar se poate mai devreme de 15 septembrie, şi nu este obligatoriu să terminăm pe 3 iunie sau pe 10 iunie. Vom vedea cât rezultă din discuţii. Voi prezenta perioada de cursuri din alte state care au rezultate remarcabile în sistemele de educaţie. Voi prezenta toate aceste argumente care se vor constitui într-o pledoarie pentru o perioadă de cursuri mai lungă.”

Va fi introdusă o nouă materie

Luni, 10 ianuarie, a intrat în vigoare legea care prevede introducerea unei noi materii în școli: educația pentru mediu. Proiectul legislativ care a stat la baza adoptării acestei legi a fost inițiat în luna martie a anului trecut de un grup de parlamentari printre care s-a aflat și fostul Ministru al Educației, Monica Anisie.

În Legea Educației s-a precizat că prin colaborarea dintre Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, până la 31 decembrie 2022, se va elabora o strategie legată de educația pentru mediu. Despre noua materie ce va introdusă în școli, inițiatorii legii au vorbit, potrivit „Mediafax”, despre importanța acesteia:

„...învățământul primar (clasele 1-4) este locul potrivit pentru a introduce educația pentru mediu...Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii. 

Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European („Green Deal”), adoptat de Comisia Europeană.”

Surse: adevarul.ro, agerpres.ro, antena3.ro, botosaninews.ro, digi24.ro, mediafax.ro, wowbiz.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Explicațiile Ministerului Educației: de ce vacanța de vară începe pe 4 iunie
Explicațiile Ministerului Educației: de ce vacanța de vară începe pe 4 iunie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației
    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

    Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de...

    De mâine toți elevii se reîntorc în bănci. Precizări importante de la Ministrul Educației
    De mâine toți elevii se reîntorc în bănci. Precizări importante de la Ministrul Educației

    Începând de miercuri toți elevii din țară, inclusiv cei din clasele gimnaziale și de liceu se vor reîntoarce în bănci, în localitățile care intră...

    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației
    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației

    Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se apropie cu pași repezi, iar Ministrul Educației vorbește despre viitoare schimbări care țin de admiterea la liceu. Care este...

    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației
    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este convins de faptul că elevii vor merge la școală din toamnă! Acesta spune că valul patru în niciun caz nu va fi atât de...

    Ministrul Educației: „Să lăsăm ipocrizia. Meditațiile sunt un lucru bun. Foarte bun”. Cum explică această declarație
    Ministrul Educației: „Să lăsăm ipocrizia. Meditațiile sunt un lucru bun. Foarte bun”. Cum explică această declarație

    Îi ajută sau nu meditațiile pe copiii noștri? Oare câți dintre noi nu am făcut, în perioada liceului , meditații la cel puțîn o materie? Chiar și în...

    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

    O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

    Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară
    Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară

    Ministerul Educației a anunțat lista grădinițelor care vor rămâne deschise pe durata vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică. Numărul acestora...

    Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici
    Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici

    Există stiluri de parenting care influențează în mod pozitiv dezvoltarea copiilor noștri. Pe de altă parte, sunt mulți părinți care din dorința de a-și proteja excesiv...

    © 2024 Qbebe