Deși s-ar crede că scobitul în nas este un obicei practicat mai degrabă de către copii, experții ne contrazic. Astfel, s-a constatat că nu mai puțin de 99% dintre adulți se scobesc în nas, chiar dacă fac acest gest doar ocazional.
Specialiștii, printre care Dr. Erich Voigt și Dr. Zara Patel (medic specialist ORL și chirurg în cadrul „Stanford University") ne avertizează însă că un banal scobit în nas poate fi foarte periculos. Iată care sunt cele mai cunoscute motive:
• Când ne scobim în nas putem să ne contaminăm cu germeni puternici, cum ar fi stafilococul auriu
• Scobitul în nas poate provoca iritații periculoase, ce vor duce la sângerări, uneori abundente (medicii ne explică faptul că țesuturile din nas sunt foarte vascularizate și că nu mai puțin de 5 artere există acolo). Din cauza acestor sângerări există și o posibilitate ridicată de contaminare cu tot felul de bacterii și viruși.
• Când ne scobim în nas cu mâinile murdare, vom conduce acolo o mulțime de bacterii. Acestea pot ajunge cu ușurință la nivelul sinusurilor, provocând infecții serioase. Din păcate, astfel de infecții pot afecta inclusiv creierul, în condițiile în care sinusurile ar fi serios afectate.
Având în vedere toate aceste pericole, medicii insistă să renunțăm la obiceiul de a ne scobi în nas, chiar dacă în unele cazuri avem senzația că există ceva acolo care ne incomodează în mod deosebit. Este recomandabil să nu ne apucăm să umblăm cu degetele în nas sau, mai rău, să introducem acolo tot felul de obiecte prin care să scoatem de acolo ceea ce ne incomodează. Mult mai bine este să ne adresăm unui medic specialist pentru a nu agrava și mai mult situația.
Surse:
www.mirror.co.uk; www.thesun.co.uk www.viralthread.com
Surse poze:
www.media.licdn.com; www.myblacktravel.com; www1.pictures.zimbio.com
