Din grija pentru copilul tau

Specialiștii avertizează : părinții ambițioși își înscriu copiii la cele mai proaste școli

Deciziile bine intenționate ale părinților ambițioși, dornici să își vadă copiii în cele mai bune școli, se dovedesc a fi reale eșecuri în prezent.

Este normal ca părinții să dorească să își vadă copiii învățând la cele mai bune școli, cu cele mai performante dotări, cu o gama largă de opțiuni în ceea ce privește activitățile extracurriculare și, nu în ultimul rând, cu cei mai eminenți pedagogi. Numai că, din păcate, aceste ambiții se dovedesc a fi distructive, copiii ajungând să aibă parte de o educație slabă, în școlile cele mai proaste.

scoalaUn studiu britanic recent desfășurat și publicat în cartea "Ghidul școlilor bune" arată faptul că părinții setează standarde extrem de înalte când vine vorba de educația copiilor lor, uneori nerealiste și optează pentru școli de elită, dar sunt numeroase cazurile în care copiii ajung să meargă la cele mai proaste școli, fiind repartizați în funcție de criterii diferite, pe care școala sau Consiliul Local le stabilesc.

De exemplu, în Marea Britanie sistemul funcționează astfel: părinții scriu o listă de școli pentru care optează, în ordinea preferințelor. Copilul urmează să fie distribuit în funcție de diferite criterii precum: frați sau surori care studiază deja acolo, distanța dintre casă și școală, religia (criteriu relevant pentru școlile care se adresează copiilor cu o anumită religie), note obținute la examene pe care unele școli le impun, pregătirea anterioară a elevului și alte aptitudini care sunt necesare pentru admiterea în școala respectivă.

Procesul de înscriere și repartizare în școlile primare din Marea Britanie seamănă, într-o anumită măsură, cu cel de admitere în liceele din România:

"După ce toţi elevii au fost introduşi în sistem, pentru fiecare judeţ, se face o clasificare după ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Calculatorul parcurge această listă de la cea mai mare medie către cea mai mică. [...] În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidaţilor se face pe domenii, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiuni. Repartizarea pe calificări profesionale se va face în următorii ani de studiu." scrie un cunoscut site de specialitate din Romania.

Problema pare a fi una generală, fie că este vorba despre România, fie că este vorba despre alte țări. Experții în admitere ii sfătuiesc pe părinți să aleagă pentru copilul lor cel puțin o opțiune viabilă și realistă, un "pariu sigur" , pentru a nu ajunge în situația de a-și vedea copilul plasat într-una din școlile trecute în josul listei lor de preferințe.

"Părinții nu ar trebui să pornească de la ideea că vor reuși să își înscrie copilul la o anumită școală, deoarece se prea poate să existe alți copii care vor avea prioritate", avertizează Elizabeth Coatman, consultant educațional. De exemplu, dacă acea școală primește copii cu o anumită religie, care nu este cea a copilului, există mari șanse ca el să fie exclus categoric, chiar dacă trăiește în proximitatea școlii respective.

Elizabeth Coatman atrage atenția și asupra consecințelor pe care le poate avea repartizarea unui copil supradotat într-o școală slabă: "Copiii străluciți vor ajunge să se simtă frustrați dacă nu se simt provocați la cursuri. Dacă performanțele sunt slabe în clasă, copiii foarte buni se pot simți neglijați."

Dacă, totuși, se întâmplă ca acel copil să ajungă într-o școală pe care părinții o detestă, indicat este să nu manifeste aceste sentimente față de copil, deoarece acesta va ajunge să simtă la fel și va percepe școala ca pe o sentință grea, care se va întinde pe mulți ani.

Sursa: www.admitereliceu.ro ; www.gov.uk ; www.dailymail.co.uk

Copiii nevaccinati nu mai au voie în școli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce isi lovesc parintii iubitori copiii?
  De ce isi lovesc parintii iubitori copiii?

  Cand un copil loveste un copil, se cheama agresiune. Cand un copil loveste un adult, se cheama ostilitate. Cand un adult loveste un adult, se cheama violenta. Cand un adult loveste un copil,...

  Sintagma „gras și frumos” nu mai există! Dr. Mihai Craiu avertizează părinții despre obezitatea infantilă
  Sintagma „gras și frumos” nu mai există! Dr. Mihai Craiu avertizează părinții despre obezitatea infantilă

  Doctorul pediatru Mihai Craiu avertizează părinții cu privire la o concepție extrem de periculoasă pentru copii: „gras și frumos”. „Sintagma "gras și frumos" nu mai...

  Copiii care își ajută părinții în treburile casnice au șanse mai mari să fie adulți de succes
  Copiii care își ajută părinții în treburile casnice au șanse mai mari să fie adulți de succes

  Fiecare dintre noi își dorește să-l ajute pe copilul său să devină un adult de succes. Una dintre modalitățile prin care ne putem atinge acest scop este să-i antrenăm pe ai...

  4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii. Punctul 3 il ignora toti!
  4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii. Punctul 3 il ignora toti!

  Nimeni nu-i perfect si toti parintii mai fac si erori. Mai ales cand vine vorba despre alimentatia copiilor lor. Nu e cazul sa ne panicam, insa nici sa repetam aceste greseli la nesfarsit nu...

  Scaunul auto pune în pericol viața bebelușilor! Un studiu avertizează părinții!
  Scaunul auto pune în pericol viața bebelușilor! Un studiu avertizează părinții!

  Un studiu din Marea Britanie avertizează părinții să nu-și lase bebelușii în scaunul de mașină pentru intervale lungi de timp.

  7 obiceiuri proaste ale celor mici, pentru care PĂRINȚII sunt vinovați
  7 obiceiuri proaste ale celor mici, pentru care PĂRINȚII sunt vinovați

  De unele dintre cele mai dăunătoare obiceiuri adoptate de cei mici suntem cei mai vinovați chiar noi, părinții. Iată care sunt acestea!

  Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii
  Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii

  Experții în psihologia infantilă ne asigură de următorul lucru: când știm cum să ne lăudăm copilul, putem să-l determinăm să aibă mai multă încredere și...

  © 2019 Qbebe