Sprijin pentru proaspetele mamici, direct la domiciliu

QBebe

Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) lanseaza incepand cu luna decembrie un program pilot de vizite la domiciliu pentru proaspetele mamici, derulat prin intermediul unui corp specializat de asistente de neonatologie. Programul pilot va dura trei luni, perioada in care isi propune sa vina in sprijinul unui numar de aproximativ 500 de mamici. Initiativa face parte din campania de educare a parintilor «Sa protejam impreuna copilaria», desfasurata de Societatea Romana de Pediatrie, in parteneriat cu compania GlaxoSmithKline (GSK) Romania.

Obiectivul SRPED este ca, prin acest proiect, sa sprijine tinerele mamici intr-unul din cele mai delicate momente de dupa nastere - acomodarea lor alaturi de sugar in noul camin si sa le ajute sa ofere nou-nascutului conditiile optime de dezvoltare.

In cadrul programului, tinerele mame din Bucuresti vor beneficia gratuit de asistenta specializata la domiciliu, chiar in primele saptamani de la nastere. Pentru inceput, in etapa pilot, vor putea face parte din proiect mamele care nasc in sase spitale din Bucuresti: Spitalul Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Malaxa, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (Ilfov), Spitalul Clinic de Obsetrica Ginecologie Dr. Panait Sirbu si Spitalul Clinic Filantropia.

Un grup de asistente din sectiile de neonatologie ale acestor spitale a fost instruit special de catre Societatea Romana de Pediatrie, pentru a oferi mamicilor sfaturi practice si informatii specializate despre cei trei piloni esentiali pentru ingrijirea sugarului: siguranta, imunizare prin vaccinare si alimentatie corecta. Siguranta copilului este un subiect care le preocupa foarte mult pe noile mamici: conform unui studiu al Societatii Romane de Pediatrie realizat in cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria" , 41% dintre mamicile intervievate au spus ca siguranta reprezinta cel mai important aspect legat de protectia copilului, in timp ce alimentatia este considerata cea mai importanta de 34% dintre mamici, iar imunizarea de 25%.
De aceea, in timpul vizitei, asistentele vor vorbi cu mamicile despre conditiile necesare ingrijirii optime a nou-nascutului acasa, despre importanta alaptarii si elemente de care mamica trebuie sa tina cont in acest proces, precum si despre bolile copilariei si cele mai eficace metode de preventie. De asemenea, asistentele vor oferi sfaturi practice pentru ingrijirea bebelusului, pornind de la nevoile identificate in fiecare camin in parte.

«Ne dorim ca acest program sa contribuie la cresterea nivelului general de sanatate a copiilor din Romania. Asistenta din sectia de neonatologie reprezinta pentru mamica prima sursa de informatie despre ingrijirea copilului, imediat dupa nastere. Programul isi doreste sa prelungeasca aceasta legatura de incredere care se formeaza in spital, si dupa ce mamica ajunge cu sugarul acasa. Cu ajutor specializat si competent oferit la inceput de drum, proaspetele mamici vor putea face fata mai bine noilor provocari si griji venite odata cu noul-nascut.», declara Prof. Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Dupa evaluarea programului desfasurat in Bucuresti, Societatea Romana de Pediatrie isi propune sa extinda initiativa la nivel national, astfel incat tot mai multe femei sa poata beneficia de informatii corecte si sfaturi specializate pentru ingrijirea copiilor lor.


Despre campania "Sa protejam impreuna copilaria"

Campania a fost lansata de Societatea Romana de Pediatrie in iunie 2012, cu sprijinul GSK Romania. In cadrul acesteia, a fost dezvoltata prima platforma online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti.

In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu "Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania", adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente.

Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani . Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.


Despre Societatea Romana de Pediatrie

Societatea Romana de Pediatrie a fost initial infiintata in 1926, avand ca publicatie Revista Romana de Pediatrie. Pana in 2001, cand si-a dobandit personalitatea juridica, a functionat in cadrul Asociatiei Medicale Romane. Scopul Societatii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialistii din domeniul pediatriei si pentru alti specialisti ale caror preocupari au legatura cu pediatria, in vederea ridicarii nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de pediatrie si imbunatatirii continue a asistentei pediatrice. Societatea Romana de Pediatrie doreste sa realizeze o legatura stransa intre toti cei care se ocupa de cresterea, ingrijirea si starea de sanatate fizica si mentala a copiilor.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici
  Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici

  Eructatia la bebelusi. Atunci cand iti alaptezi bebelusul, pe langa lapte, el inghite si aer, care ii provoaca balonari si disconfort. Daca te intrebai de ce pare sa fie tot mai mofturos si...

  Idei de cadouri pentru proaspetele mămici
  Idei de cadouri pentru proaspetele mămici

  Nu este întotdeauna uşor să alegi un cadou potrivit pentru o prietenă sau altă femeie din famile sau din anturaj care a devenit de curând mămică. Misiunea devine şi mai...

  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"
  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a postat pe o reţea de socializare un mesaj pentru femeile care au devenit de curând mame. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla...

  Care este diferența dintre carantină și autoizolare și de ce este important să ne izolăm la domiciliu și noi, și copiii
  Care este diferența dintre carantină și autoizolare și de ce este important să ne izolăm la domiciliu și noi, și copiii

  Persoanele care au călătorit în zonele afectate de coronavirus trebuie să intre în carantină în centre speciale puse la dispoziție de autorități sau să se izoleze...

  Dr. Mihai Craiu: Respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D
  Dr. Mihai Craiu: Respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D

  Una dintre principalele griji ale părinților în aceste vremuri de pandemie, este faptul că din cauza izolării, copiii nu vor avea parte de aportul corect de vitamina D. Pe pagina...

  Ce trebuie să știți despre utilizarea unui aparat de aerosoli la domiciliu
  Ce trebuie să știți despre utilizarea unui aparat de aerosoli la domiciliu

  Pe această pagină vă explicăm tot ce trebuie să știți despre utilizarea aparatului acasă. Aceasta include informații despre utilizarea aparatului în siguranță, curățarea...

  Sfatul grozav pe care îl are Dr.Oz pentru cuplurile aflate în izolare la domiciliu
  Sfatul grozav pe care îl are Dr.Oz pentru cuplurile aflate în izolare la domiciliu

  Într-un interviu recent acordat la New York, Dr. Oz a dat câteva sfaturi legate de cum se poate trece mai ușor peste perioada de carantină instituită în urma creșterii...

  Încă un divorț șochează România: au un copil și sunt împreună de 22 de ani. „Am divorțat de bărbatul pe care l-am ales să-mi fie sprijin! Suflet Pereche!”
  Încă un divorț șochează România: au un copil și sunt împreună de 22 de ani. „Am divorțat de bărbatul pe care l-am ales să-mi fie sprijin! Suflet Pereche!”

  Una dintre cele mai cunoscute cântărețe de la noi a anunțat ieri, prin intermediul unei rețele de socializare, că divorțează. Iată despre cine este vorba!

  © 2023 Qbebe