Deborah A. Kahn, autoare si consilier, a demarat in 1990 un studiu cu peste 200 de respondenti, mamici din toata lumea, iar 14 ani mai tarziu, acelasi studiu pe 123 de respondenti. Rezultatele raportate nu mira pe nimeni. Pentru fiecare mama, alegerea este una dificila si adeseori, influentata de diversi factori. In alte situatii, si de catre alte mame, acesti factori nu pot fi luati in considerare.
Toate mamele muncesc. Acesta trebuie sa fie punctul de pornire. Mamele care aleg sa stea acasa si sa isi focuseze intreaga atentie catre copil muncesc la fel de mult ca cele ce aleg sa mearga la birou, cu diferenta ca nu sunt platite. Miscarile feministe ce au incurajat femeile sa obtina joburi si educatie au reprezentat una dintre cele mai bune schimbari in societatea actuala. Cu toate acestea, faptul ca femeile pot obtine joburi la fel ca barbatii, dar aleg sa ramana acasa nu constituie o problema de inferioritate, ci una de alegere.
Ce releva, asadar, acest studiu efectuat de Kahn?
-O decizie luata inainte de sarcina se poate schimba in momentul in care se naste copilul. Ce inseamna acest aspect?, se intreaba Kahn. Aceasta schimbare nu trebuie sa afecteze negativ mamicile. Dupa ce are un copil, femeia trece prin experiente si sentimente noi, asadar nu va sti mereu cum sa reactioneze si cum sa gestioneze noile sentimente.
-Mamele iau deciziile in functie de evaluarea personala pe care intreprind in momentul in care decid sa aiba un copil. Ele iau in considerare factorii financiari, de sanatate, dar si de educatie, asa cum crede fiecare de cuviinta, si cum ii se pare normal si sanatos pentru familia ei. Nu exista „corect" sau „gresit" intr-o astfel de decizie. Fiecare mama are dreptul de a alege.
-Maternitatea este o perioada grea pentru fiecare mama. Si daca sta acasa, si daca alege sa mearga la serviciu, ea se va confrunta cu o serie de provocari, chiar daca acestea difera. Femeile ce aleg sa mearga la birou dupa nastere, sunt adeseori extrem de obosite, iar cele care raman acasa isi impart timpul intre toate sarcinile pe care le au de indeplinit cu un copil alaturi.
-Societatea se grabeste sa judece mamele din ambele categorii: „Mamele care merg la serviciu nu acorda suficient timp copilului lor." si „Mamele care stau acasa devin total neinteresante, plictisitoare etc.". Aceste preconceptii sunt bazate pe o judecare defectuoasa a situatiei si nu au un fond solid pe care sa se bazeze.
-Suportul emotional este extrem de important. Mamele au nevoie de acest suport de la partenerii lor de viata. Lipsa aprecierii si critica sunt dureroase si nicio mama nu merita acest tratament. Ele au nevoie de suportul si intelegerea partenerului de viata, indiferent ca aleg mersul la birou sau statul acasa.
-Mamele care stau acasa simt ca se alieneaza si simt adeseori nevoia unei interactiuni cu adulti. Indiferent ca merg la serviciu sau ca stau acasa, toate mamele au nevoie de o validare din partea celorlalti, au nevoie de apreciere si de recunoastere a statutului pe care l-au ales ca fiind unul valid.
-Mai mult de jumatate din mamele care stau acasa se intorc la serviciu cand copilul intra la scoala. Faptul ca cel mic are o noua activitate le da mamelor increderea necesara pentru a se intoarce la locul de munca.
Concluzia studiului este una simpla: ceea ce acum 20-30 de ani nu era o alegere-mamele stateau acasa si cresteau copii- s-a transformat astazi intr-o problema complexa. Societatea trebuie sa inteleaga ca fiecare mama stie ce este mai bine pentru copilul ei si ca fiecare dintre ele are dreptul de a alege.
Sursa: huffingtonpost.com; Sursa foto: wiredmomma.com
