Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere

Organizaţia "Salvaţi Copiii România" a făcut publice statistici care arată în ce judeţe din România există cea mai ridicată mortalitate infantilă. De asemenea, s-a dezvăluit şi care este oraşul în care este cel mai crescut nivel al mortalităţii infantile, prin comparaţie cu Capitala. Află ce oraş este "fruntaş" la acest capitol!

Potrivit "Salvaţi Copiii", oraşul şi judeţul Tulcea se află pe primul loc în ţară în privinţa ratei mortalităţii infantile. Potrivit experţilor din cadrul organizaţiei, principala cauză pentru acest fenomen este lipsa accesibilităţii la asistenţa medicală. Din acest punct de vedere, Tulcea este considerată o zonă vulnerabilă, în condiţiile în care există şi particularităţi geografice (de exemplu, canalele Deltei, care pot deveni impracticabile iarna) care îngreunează accesul la servicii medicale. Altă problemă sesizată în acest judeţ este lipsa maternităţilor echipate corespunzător.

Preşedintele Executiv al "Salvaţi Copiii România" a venit cu următoarea precizare: „Factorii de risc ai județului Tulcea pot determina apariția unor evenimente de sănătate publică neașteptate, care necesită aplicarea de măsuri cu efort susţinut financiar şi uman specializat. Accesul îngreunat la asistenţa medicală reprezintă una dintre cauzele mortalităţii infantile ridicate”.

Printre astfel de măsuri ale "Salvaţi Copiii" s-a aflat decizia de a dota maternitatea Spitalului Judeaţean de Urgenţă Tulcea cu două incubatoare şi cu 9 injectomate (în valoare totală de 28.728 euro). Şi înainte, cu sprijinul acestei organizaţii, maternitatea a primit, din donaţii, un incubator de transport, un incubator de terapie intensivă şi un ventilator respirator (toate în valoare de aproximativ 38.100 euro).

Anul trecut, la maternitatea din Tulcea s-au înregistrat 952 de naşteri, dintre care 125 au fost cu bebeluşi născuţi prematur, sub 2500 g.

În decursul acestui an, acolo au fost înregistrate 822 de naşteri, dintre care 94 premature şi au fost efectuate 10 transferuri la unităţi medicale cu dotări medicale superioare. La maternitatea din Tulcea au fost înregistrate în acest an, până în prezent, 9 decese de nou-născuţi.

Datele disponibile arată că, în momentul de faţă, persistă decalaje foarte mari între judeţele din ţară în privinţa mortalităţii infantile. De pildă, pentru anul trecut, "Salvaţi Copiii" a evidenţiat faptul că în Tulcea a existat o mortalitate infantilă de 5 ori mai mare decât în Bucureşti (aici se află majoritatea maternităţilor dotate corespunzător). Raportul este: 15,5 la mia de copii născuţi vii (pentru Tulcea), faţă de 3,6 (pentru Bucureşti).

În afară de Tulcea, alte judeţe cu o rată mare a mortalităţii infantile sunt: Botoşani (12,9 la mie), Sălaj (11,5 la mie), Călăraşi (11,2 la mie), Caraş-Severin (10 la mie).

Cele mai scăzute rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în următoarele judeţe: Dâmboviţa (2,9 la mie), Bucureşti (3,6 la mie), Ilfov (4,1 la mie), Giurgiu, Arad şi Timiş (fiecare cu câte 4,5 la mie).

Decalaje între nivelurile de mortalitate infantilă sunt prezente şi în privinţa mediului rural şi a celui urban. Dacă pentru mediul rural mortalitatea la copiii sub vârsta de 1 an este de 7,9 la mie, în mediul urban este de 5,3 la mie.

Altă menţiune a "Salvaţi Copiii România" a fost că, dintre cazurile de mortalitate infantilă, cele mai multe sunt asociate cu prematuritatea, greutatea mică la naştere şi afecţiunile intervenite în perioada perinatală.

Surse: bussinessmagazin.ro, libertatea.ro, stiripesurse.ro

Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/sad-mother-missing-her-daughter-gm811246786-131255999

Situație dramatică în România! Mai mulți copii au fost luați de ape

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Boala care ucide cei mai mulți copii din România poate fi prevenită prin vaccinare
  Boala care ucide cei mai mulți copii din România poate fi prevenită prin vaccinare

  Dintre bolile care îl pot pune în pericol pe micuțul tău, pneumonia este cea mai riscantă, pentru că ucide anual mai mulți copii decât rujeola, HIV și malaria la un...

  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii
  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii

  Psihologii atrag un semnal de alarmă asupra faptului că din ce în ce mai mulți copii sunt afectați de „sindromul prințesei/ al prințului".

  9 statistici surprinzătoare despre sex
  9 statistici surprinzătoare despre sex

  Indiferent că este vorba despre riscul dat de virusul papiloma uman, mărimea penisului sau tendinţele în materie de sex este bine să cunoaştem cifrele care vorbesc despre sex.

  Care sunt numele de copii care au definit această decadă, în România
  Care sunt numele de copii care au definit această decadă, în România

  În materie de nume alese pentru copii, se poate spune că ultimul deceniu se caracterizează prin varietate, în condițiile în care părinții se orientează atât...

  Cum este să crești 6 copii în România?
  Cum este să crești 6 copii în România?

  Viața de mamă este una extrem de dificilă. Dacă în loc de un copil crești nu mai puțin de șase, provocările devin de șase ori mai numeroase, și nu doar din punct de vedere...

  Top 10 vedete cu cei mai mulți copii
  Top 10 vedete cu cei mai mulți copii

  Este frumos să ai mulți copii, mai ales dacă visul tău este să ai o familie mare, însă costurile pe care le presupune nu sunt de trecut cu vederea. Popularitatea însă nu...

  O vloggeriță din România este însărcinată la 22 de ani. Iubitul ei, un fotbalist cunoscut, este internat în spital
  O vloggeriță din România este însărcinată la 22 de ani. Iubitul ei, un fotbalist cunoscut, este internat în spital

  O vloggeriță faimoasă din România a anunțat recent că va deveni mamă. Iubitul ei, un fotbalist cunoscut, este internat în spital, fiind infectat cu noul coronavirus.

  © 2019 Qbebe