Expozitia De-a arhitectura in orasul meu 2014 13-15 iunie 2014

Expozitia De-a arhitectura in orasul meu 2014 13-15 iunie 2014

Alexandra Ion

Vineri, pe 13 iunie, la incheierea celui de-al doilea an de viata al programului educational de-a arhitectura in orasul meu, a avut loc in Bucuresti expozitia de proiecte ale claselor participante in cadrul cursului optional al Asociatiei de-a arhitectura, in anul 2013-2014.

Pentru noi, echipa de-a arhitectura, ca si pentru copiii, invatatorii, arhitectii si parintii participanti, momentul a fost unul incarcat emotional si ne-a adus nenumarate satisfactii la finalul unui an de expeditii, prezentari si explorari ale orasului in care traim.

Expozitia, desfasurata in sala TIAB, ca parte a evenimentului anual Street Delivery si deschisa pe intreaga durata a acestuia (13-15 iunie), a beneficiat de prezenta a circa 200 de copii dintre cei 407 inscrisi in Bucuresti, alaturi de cadrele didactice si parintii. Cele 16 machete (210x100cm) realizate de elevii din fiecare clasa, copii intre 9 si 11 ani, reprezinta incununarea muncii lor de peste an in cadrul cursului De-a arhitectura in orasul meu care doreste sa dezvolte interesul pentru arhitectura si mediu construit al scolarilor din clasele a III-a si a IV-a.

Copiii au fost invitati sa prezinte ideile importante care i-au ajutat sa concretizeze fiecare dintre cartiere. Discursurile, marcate de emotia inerenta vorbitului in public, pregatite in amanunt de la scoala sau improvizate cu entuziasmul celui care isi cunoaste bine lucrarea, ne-au bucurat ilustrand coerenta abordarii proiectului micului orasel, grija fata de adaptarea la relief, logica relatiilor functionale, conformarea spatiilor publice, scara cladirilor. Toti s-au avantat cu entuziasm in folosirea energiei verzi si gandirea unor constructii ecologice, iar apropierea vacantei i-a facut sa materializeze cu bucurie locurile lor favorite: doua dintre cartiere au iesire la mare, alte doua sunt asternute la umbra unei cetati. Lucrul in echipa a fost dificil pe alocuri, dar bucuria fiecarei clase ne-a aratat ca au ajuns mai intelepti la acest sfarsit de an.Copiii de la clasa castigatoare a fost premiata de Holcim Romania, principalul partener al proiectului De-a Arhitectura, cu cate un binoclu, pentru a-i sustine pe copii sa supravegheze in continuare dezvoltarea oraselor si a comunitatilor de langa ei.

"Casa, scoala, cartierul si comunitatea sunt cele care modeleaza comportamentul, iar observarea acestora din perspectiva pe care o propune cursul De-a Arhitectura a schimbat modul in care copiii privesc lumea.Holcim Romania promoveaza dezvoltarea durabila, iar cea mai buna modalitate prin care putem realiza acest lucru este investirea eforturilor noastre in educatie, infrastructura si comunitati. In acest proiect am intalnit copii, care prin entuziasmul si implicarea lor, ne-au intarit opinia ca dezvoltarea durabila va fi norma pe care ei o vor sustine, iar provocarile viitorului vor fi mai usor de depasit cu ajutorul cunostintelor acumulate", a spus Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim Romania.

Tot in cadrul Street Delivery, pe 14-15 iunie, au avut loc ateliere gratuite destinate copiilor in varsta de 3-14 ani, indrumate de arhitectii voluntari ai asociatiei. "Cum creste un oras" a fost lucrarea comuna a tuturor copiilor care au trecut pe aici, o macheta a unui oras imaginar, care a crescut si s-a transformat prin interventia fiecarui participant, intocmai ca un oras real.

Asociatia "De-a arhitectura" a fost creata de arhitectii: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil si Miruna Grigorescu. In 2011, cu sprijinul Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR a fost dezvoltat programul cultural „de-a arhitectura" - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit. In cadrul acestui program cultural s-a elaborat, cu sprijinul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educat?iei Bucuresti, curricula optionala „de-a arhitectura - educatie pentru arhitectura si mediu construit" pentru clasa a III-a si a IV-a. Programul cultural este finantat partial din fondul Taxa de Timbru de Arhitectura, acordata de Ordinul Arhitectilor din Romania in urma concursurilor de proiecte culturale.
Din 2014 UAR National sustine si finanteaza atelierele de pregatire a indrumatorilor arhitecti care vor preda curricula „de-a arhitectura" in scoli alaturi de cadrele didactice.

"YTONG a sustinut programul De-a arhitectura in orasul meu inca din primele faze de dezvoltare ale lui. Lectiile de arhitectura fac parte din seria de actiuni YTONG dedicate educatiei copiilor, pe care le desfasuram impreuna cu De-a Arhitectura si care au ca obiectiv familiarizarea acestora cu notiuni de baza din lumea arhitecturii", a declarat Madalina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, Romania, Ungaria si Bulgaria. "Credem ca notiunile de arhitectura si promovarea responsabilitatii civice trebuie sa faca parte si din activitatile obisnuite ale copiilor", a mai adaugat aceasta.

De asemenea, Goodyear Dunlop Tires Romania, partenerul De-a arhitectura pentru cresterea sigurantei in traficul rutier prin sporirea gradului de cunoastere si constientizare a regulilor de circulatie si a masurilor de preventie minima pe care copii trebuie sa le aiba in vedere, a deschis un concurs pentru toate clasele participante in cadrul programulu. Participantii s-au strans din toate orasele din proiect din tara. "De-a arhitectura in orasul meu este un proiect indraznet pe care l-am salutat fara rezerve. Componenta rutiera din acest program ne-a dat posibilitatea de a merge impreuna cu copiii de la cateva scoli din Bucuresti in expeditii itinerante de cunoastere si constientizare a orasului, inclusiv din punct de vedere al elementelor de siguranta rutiera din el. Felicitam toate clasele participante pentru acest frumos sfarsit de an si ramanem alaturi de de-a arhitectura salutand pe mai departe proiectele si initiativele lor", a declarat Raluca Botan, Marketing Manager CEE Goodyear Dunlop Tires Romania.

Multumim Fundatiei Acvatot si Pazo Grup pentru sustinerea activitatii elevilor din Otopeni si respectiv Sibiu in anul scolar 2013-2014.

Alaturi de noi, la Expozitia de la Bucuresti, au fost si: TIAB (care ne-a gazduit evenimentul), Danone (cu iaurturile Actimel care au fost savurate imediat), Zeppelin (cu cele 32 de seturi de carte si revista de arhitectura oferite de invatatoarelor si arhitectilor voluntari) si Star Security (care ne-a ajutat cu transportul Machetelor si cu atenta monitorizare pe toata durata Expozitiei).

Multumim arhitectilor indrumatori din Bucuresti: Adriana Comanici, Monica Popescu, Lucian Calugarescu, Claudia Bingol, Oana Popescu, Madalina Bold, Iuliana Bratasanu, Catalin Sandru, Oana Sorina Paval, Mihaela Tomescu, Ioana Rizea, Andreea Stan, Monica Sabau si Andreea Lupu.
Multumim arhitectilor indrumatori din Arad: Amalia Ignuta, Suciu Laura, Leric Alexandru si Diana Dihel.
Multumim arhitectilor indrumatori din Timisoara: Oana Simionescu, Florina Avramut, Dana Ardelean, Oana Aneci, Claudia Goldean, Brandusa Havasi, Rethy Dora, Brigitte Hajdu, Razvan Vingan, Alexandra Garomfir, Zeno Ardelean, Thomas Strumberger, Mihai Danciu, Alexandra Maier, Negrisanu Daniela, Bogdan Duica, Simona Mesaros-Anghel, Andra Juganaru, Diana Pepici si Simona Istoc.
Multumim arhitectilor din Sibiu: Iulia Nistor-Popa, Carmen Sandru, Anca Bordean, Mircea Tibuleac, Alexandru Gavozdea si Livia Aruncuntean.
Din Brasov ii multumim arhitectei Deea Mihaltan, din Sfantu Gheorghe le multumim arhitectelor Maria Corina Dumitrescu si Raluca Zbarcea, in Reghin am fost ajutati de arhitectul Klaus Birthler caruia ii multumim, iar in Cluj-Napoca copiii au invatat cu ajutorul arhitectelor Iulia Patru si Diana Galos, carora le multumim.
Multumim si noilor voluntari care au participat la atelierele de la Street Delivery: Raluca Lungu, Clara Mihalache, Elena Raducan, Petruta Ana-Maria Timofte, toate studente la FPSE si arhitectilor si studentilor arhitecti: Ioana Herisanu, Florin Enache, Luana Ionascu, Mircea Dima, Vladislava Burlea, Stefany Iova, Bianca Soare, Tana Lascu, Anca Tatulescu.

 

Articolul urmator
De la 1 iunie românii vor primi vouchere pentru alimente și mese calde. Despre ce sume este vorba și cine va beneficia de ele
De la 1 iunie românii vor primi vouchere pentru alimente și mese calde. Despre ce sume este vorba și cine va beneficia de ele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Care este orașul în care ar trebui să locuiești în funcție de zodia ta
    Care este orașul în care ar trebui să locuiești în funcție de zodia ta

    Ți s-a întâmplat vreodată să-ți dorești ca la un moment dat să te muți într-un alt oraș, aflat poate și în altă țară? Acest gând nu este...

    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună
    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună

    Vestea unei sarcini este o bucurie pentru întreaga familie, nu numai pentru cuplul care urmează să devină părinți. Însă această bucurie a fost dusă pe alte culmi,...

    Soțul meu a făcut o obsesie pentru fiica șefului meu. Am găsit peste 1000 de poze cu ea în laptopul lui
    Soțul meu a făcut o obsesie pentru fiica șefului meu. Am găsit peste 1000 de poze cu ea în laptopul lui

    O femeie cere ajutorul în mediul online în legătură cu relația sa de cuplu. Nu știe dacă să se despartă sau nu de soțul ei, în laptopul căruia a găsit peste 1000...

    Am aflat că fratele meu mai mare este, de fapt, tatăl meu
    Am aflat că fratele meu mai mare este, de fapt, tatăl meu

    Uneori viața îți oferă asemenea surprize că pare un adevărat scenariu de film. Sue s-a lovit de această senzație când a aflat că fratele ei mai mare este, de fapt, chiar...

    Fiul meu s-a întors de la școală cu ojă pe unghii. Soțul meu și-a ieșit din fire!
    Fiul meu s-a întors de la școală cu ojă pe unghii. Soțul meu și-a ieșit din fire!

    O mamă de peste hotare mărturisește în mediul online că nu știe cum să gestioneze comportamentul soțului său, care a avut o reacție exagerată la ideea că fiul său poartă...

    Soțul meu a scos ușa de la dormitorul fiului nostru. Eu i-am luat alta de ziua lui și soțul meu s-a supărat
    Soțul meu a scos ușa de la dormitorul fiului nostru. Eu i-am luat alta de ziua lui și soțul meu s-a supărat

    ”Ce atâta intimitate? Până la 18 ani ești copilul meu și eu trebuie să știu mereu ce faci. Cam așa gândește soțul meu.” se confesează o mamă pe o...

    Soțul meu vrea o zi liberă de la viața de familie pentru că are un salariu mai mare ca al meu
    Soțul meu vrea o zi liberă de la viața de familie pentru că are un salariu mai mare ca al meu

    A fi părinte este un job cu normă întreagă, indiferent că ești o mamă casnică sau că lucrezi 50 de ore pe săptămână. Oricât de mult ți-ai dori, uneori, să...

    Cumnatul meu și-a numit câinele după mine. Acum eu vreau să îmi iau un porc să îi dau numele lui, dar nu mă lasă soțul meu
    Cumnatul meu și-a numit câinele după mine. Acum eu vreau să îmi iau un porc să îi dau numele lui, dar nu mă lasă soțul meu

    ”Soțul meu îmi spune că sunt prea sensibilă pentru sunt hotărâtă să cumpăr un porc căruia să îi pun numele cumnatului meu, după ce acesta și-a luat un...

    © 2024 Qbebe