Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Din grija pentru copilul tau
Burtici fericite

Studiu îngrijorător! Copiii care fac asta, predispuși la boala celiacă

Un studiu recent a ajuns la concluzia că un consum ridicat de produse care conțin gluten în primii 5 ani de viață ai copilului va crește predispoziția  spre boala celiacă.

Un studiu apărut săptămâna aceasta în cadrul „Jurnalului Asociației Medicale Americane”a reușit să demonstreze că un consum ridicat de produse bogate în gluten în primii ani de viață va crește riscul ca un copil să se confrunte cu boala celiacă. Aceasta afectează intestinul subțire și interferează cu capacitatea de absorbție a nutrienților.

În vederea obținerii de rezultate pentru studiul menționat, cercetătorii au apelat la mai mult de 6600 de copii (din SUA, Germania, Suedia și Finlanda), născuți în perioada 2004-2010. Toți aveau o genă care îi predispunea spre apariția bolii celiace și a diabetului de tip 1.

Autorii studiului au înregistrat, la fiecare câteva luni, nivelul de gluten consumat de fiecare copil până la vârsta de 5 ani pentru a-l compara ulterior cu acela consumat de copiii care nu aveau predispoziția genetică menționată.

Pe parcursul desfășurării studiului, aproximativ 20% dintre copii au dezvoltat tulburarea autoimună responsabilă cu declanșarea bolii celiace, iar 447 dintre ei (cam 7%) au dezvoltat boala celiacă propriu-zisă. Rata de apariție a acestei boli a fost mai ridicată în intervalul de vârstă 2-3 ani. 

O altă concluzie a coordonatorilor studiului a fost că predispoziția spre boala celiacă este cu atât mai mare cu cât consumul de produse cu gluten este mai ridicat și se face în mod constant.

În prezent, s-a estimat că în lumea întreagă  1 din 100 de persoane sunt afectate de boala celiacă, alte 2 milioane de persoane suferind de ea, dar fără să știe.

O altă tendință vizibilă în ultimele decenii este adoptarea unei diete bazate pe produse fără gluten.

Paste fara gluten

Nutriționiștii atrag atenția asupra următorului aspect: adesea, produsele de acest gen au înlocuit glutenul cu ingrediente precum tapioca și făina de orez, care sunt mai bogate în calorii, în zahăr și în grăsimi decât glutenul propriu-zis.

O altă atenționare venită din partea specialiștilor este și aceasta: produsele fără gluten pot fi foarte bogate în fibre, fier și alte vitamine, ceea ce poate conduce la tulburări digestive inclusiv la persoanele care nu au intoleranță la gluten.

Sfatul specialiștilor este ca părinții să fie atenți la aportul de gluten al copiilor, cu atât mai mult în primii ani de viață, până acum nefiind cunoscută „limita sigură” a unui consum de gluten pentru aceștia.

Surse:
www.edition.cnn.com,www.jamanetwork.com, www.pressfrom.info
 

Surse poze:

www.pixabay.com

Copiii care fac asta noaptea sunt predispuși la droguri, spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu ingrijorător: copiii se îngrașă când mamele lucrează
  Studiu ingrijorător: copiii se îngrașă când mamele lucrează

  Un studiu îngrijorător concluzionează faptul că durata de munca a unei mămici este direct proporțională cu greutatea corporală a micuțului său. Iată despre ce este vorba mai...

  Studiu îngrijorător: părinții petrec mai mult timp să învețe copiii utilizarea telefonului, decât cum să îl folosească în siguranță
  Studiu îngrijorător: părinții petrec mai mult timp să învețe copiii utilizarea telefonului, decât cum să îl folosească în siguranță

  Tendința ultimilor ani este ca și copiii să stea cât mai mult în preajma noilor tehnologii. Din dorința de a-ți învăța copilul diverse lucruri noi, dar și de a-i...

  Copiii care nu fac asta pot ajunge psihopați
  Copiii care nu fac asta pot ajunge psihopați

  Conform specialiștilor, o persoană psihopată poate fi carismatică, curajoasă, capabilă să se descurce în situații de criză, dar, pe de altă parte, are comportamente...

  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii
  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii

  Psihologii atrag un semnal de alarmă asupra faptului că din ce în ce mai mulți copii sunt afectați de „sindromul prințesei/ al prințului".

  Când si de ce sunt predispuși soții să înșele
  Când si de ce sunt predispuși soții să înșele

  Nimeni nu începe o relație cu ideea de a înșela sau de a fi înșelat. Acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul în cazul unei căsnicii...Și cu...

  Totul despre a cincea boală a copilăriei, boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios
  Totul despre a cincea boală a copilăriei, boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios

  Boala a cincea a copilăriei mai este cunoscută și sub denumirea de boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios. Aceasta este cauzată de un virus și nu necesită tratament...

  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19
  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19

  Un studiu al chinezilor făcut pe copiii bolnavi de Covid-19 din Wuhan a dezvăluit caracteristici ale bolii, unele neașteptate.

  © 2019 Qbebe