Suedia a depășit SUA la numărul de decese. Oare lipsa carantinei să fie cauza?

Irina Olteanu - Redactor Senior

În momentul de față Suedia a depășit numărul de cazuri de îmbolnăvire din Marea Britanie, Italia și Belgia, având cel mai ridicat procent de decese din lume ca urmare a infecției cu coronavirus. Specialiștii nu pot să nu se întrebe dacă faptul că lipsa carantinei a condus la această situație.

Suedia are un număr ridicat de decese

Conform statisticilor colectate la nivel global, Suedia are în prezent un procent de 6.08 decese la 1 milion de locuitori pe zi, în intervalul de timp 13-20 mai. Acest procent se află în prezent în topul clasamentului cu rata de mortalitate din ultima săptămână, peste Belgia, Spania, Italia, Marea Britanie și Franța.

Anders Tegnell, epidemiolog și purtător de cuvânt pentru strategia de coronavirus, a respins aceste statistici, susținând că oamenii sunt induși în eroare de o statistică care a vizat decesele dintr-o singură săptămână. “Acest aspect ar trebui analizat când pandemia se termină. Este într-adevăr groaznic că avem o mortalitate atât de ridicată în rândul vârstnicilor și sunt o mulțime de lecții de învățat de cei care lucrează în aceste instituții”, declară specialistul.

Se pare că doar 7.3% dintre locuitorii din Stockholm au dezvoltat anticorpi Covid-19 până la finalul lunii aprilie, ceea ce ar fi putut alimenta preocuparea că evitarea unei carantine ar putea ajuta la imunizarea colectivă. Decizia Suediei de a menține școlile, barurile și restaurantele deschise și de a continua să permită întrunirile de până la 50 persoane a fost primită cu brațele deschise de cei care își doreau ridicarea restricțiilor. Susținătorii acestei idei sunt de părere că țara este mai bine pregătită pentru a evita un al doilea val de îmbolnăviri deoarece populația a dezvoltat un grad de imunitate de grup.

suedia decese coronavirus

Anders Tegnell a declarat că se crede că mai mult de 1 din 5 persoane a dezvoltat anticorpi față de virus, în condițiile în care peste o treime din cazurile confirmate din Suedia au fost înregistrate.

Deoarece țările vecine Norvegia, Danemarca și Finlanda au implementat restricții mai severe decât suedezii, au înregistrat un număr semnificativ mai mic de decese în timpul ultimelor luni, motiv pentru care strategia de mai sus a fost intens criticată.

Astfel, virusologul Lena Einhorn a declarat pentru o publicație important că este frustrată de faptul că Tegnell și echipa sa au refuzat să modifice strategia națională, în pofida dovezilor clare de eșec “au luat o decizie și dacă recunosc că a fost una proastă, înseamnă să își asume responsabilitatea pentru crearea unei situații proaste.“ Medicul face parte dintr-un grup de 22 oameni de știință și cerecetători care au început să pună la îndoială strategia statului. Aceasta a acuzat Agenția de Sănătate Publică că își bazează recomandările pe presupunerea că Covid-19 nu are o răspândire asimptomatică semnificativă, motiv pentru care nici nu a fost sprijinită purtarea măștilor de protecție. Medicul este de părere că personalul medical ar trebui să poarte măști de protecție în centrele destinate vârstnicilor, precum și persoanele aflate în zone aglomerate sau cele cu membri ai familiei carantinați.

Deși aceste măsuri nu au fost încă implementate și nici în viitor nu se întrevede o schimbare, populația suedeză susține modul în care Agenția de Sănătate Publică a gestionat pandemia. Astfel, un sondaj desfășurat între 7-10 mai a relevat că 77% dintre persoanele intervievate au declarat că au încredere în deciziile luate de agenție. Populația s-a arăatat mai degrabă îngrijorată de impactul pandemiei asupra șomajului, al economiei și al bunăstării naționale decât asupra sănătății. 64% dintre suedezi sunt de părere că strategia a fost echilibrată între menținerea sănătății publice și protejarea economiei.

Sursa: www.telegraph.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Țara condusă de o mamă de 40 de ani are doar două decese din cauza Covid-19
  Țara condusă de o mamă de 40 de ani are doar două decese din cauza Covid-19

  Orice veste bună contează în această perioadă de doliu mondial. Noua Zeelandă se numără printre puținele țări care au reușit să reducă simțitor cazurile de coronavirus.

  Suedia confirmă: izolarea este inutilă în lupta cu coronavirusul
  Suedia confirmă: izolarea este inutilă în lupta cu coronavirusul

  Consultantul OMS și epidemiologul Giesecke a declarat că situația din Marea Britanie demonstrează un lucru cert: restricțiile sociale nu sunt cea mai bună metodă de luptă...

  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

  Echilibrul intre munca si familie devine din ce in ce mai important, mai ales cand apare si un copil. Tarile nordice sunt printre tarile care ofera cele mai bune conditii pentru proaspetii...

  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?
  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?

  Răspândirea coronavirusului paralizează toată activitatea la nivel mondial. Statele iau măsuri drastice pentru a ține sub control criza provocată de pandemie, însă nu și...

  S-a deschis lista de decese printre copii: un bebeluș și un băiat de 7 ani au murit de Covid în ultimele 24 de ore
  S-a deschis lista de decese printre copii: un bebeluș și un băiat de 7 ani au murit de Covid în ultimele 24 de ore

  176 de decese au fost înregistrate ieri, 30 septembrie, la pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Dintre acestea, Grupul de Comunicare Strategică a raportat și două decese...

  Bilanț negru la trei luni de la debutul epidemiei de coronavirus în România! Câte decese s-au înregistrat până acum
  Bilanț negru la trei luni de la debutul epidemiei de coronavirus în România! Câte decese s-au înregistrat până acum

  Au trecut trei luni de când România luptă cu pandemia de coronavirus. Încă avem de-a face cu mii de îmbolnăviri, sute de decese și câteva zeci de persoane...

  Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților
  Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților

  O școală din Missouri, SUA, a decis să reintroducă pedepsele corporale în sălile de clasă. În cazul în care toate celelalte măsuri disciplinare eșuează, profesorii...

  © 2023 Qbebe