Începe Postul Paștelui 2024

Începe Postul Paștelui 2024

Mariana Voinea

Pe data de 18 martie 2024 începe Postul Sfintelor Paști pentru creștinii ortodocși. Ce alimente sunt permise, cum trebuie să se roage creștinii și ce tradiții și obiceiuri din străbuni este bine să respecte pe toată durata celor 40 de zile, aflăm împreună în cele ce urmează.

Postul Paștelui este unul din cele mai importante posturi de peste an, alături de postul Crăciunului, fiind și cel mai drastic. Anul acesta, data de 18 martie 2024 este cea care marchează începutul postului, timp în care credincioșii nu au voie să consume produse lactate, brânzeturi, ouă, carne și produse derivate și de asemenea trebuie să trăiască în curățenie și fapte bune.

Postul Paștelui este o perioadă de pregătire spirituală în care creștinii își curăță corpul și sufletul de toxinele care îi abat de la calea lor divină și pe care o petrec în rugăciune, milostenie, fapte bune, merg la biserică, se spovedesc și împărtășesc. Practic, postul Paștelui ne pregătește pentru celebrarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, moment foarte important în tradiția creștină.

Postul Paștelui, asemuit cu postul pe care l-a ținut Mântuitorul Hristos 40 de zile și 40 de nopți înainte de a începe propovăduirea Evangheliei pe pământ

icoana iisus hristos

Postul Paștelui are o durată fixă de 40 de zile, dar nu are o dată fixă a începerii și a finalului. Prin post, credincioșii trebuie să își amintească de sacrificiile făcute de Iisus Hristos pentru întreaga omenire și să își încerce înțeleagă misiunea pe acest Pământ. Persoanele cu o credință profundă și interesate de spiritualitatea creștin ortodoxă aleg să își curețe trupul și sufletul de pe data de 18 martie, până pe data de 5 mai, atunci când vom celebra Paștele.

Lăsata Secului pentru postul Paștelui are loc la data de 17 martie 2024, timp în care credincioșii se pot înfrupta din cele mai bune bucate pe care le au puse pe masă. preparate din lapte și brânză. Această dată vine la o săptămână după duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a Izgonirii lui Adam din Rai, a lăsatului sec de carne.

legume salata

Toată săptămâna din perioada 10-17 martie este numită săptămâna brânzei în care credincioșii pot consuma preparate din lapte, brânză, fără a degusta din produse care conțin carne, fiind permisă carnea de pește. În săptămâna brânzei, zilele de miercuri și vineri care sunt normal zile de post, sunt indicate în calendar cu harți, ceea ce înseamnă că se pot consuma lactate, pește și ouă, la fel ca întreaga săptămână.

Săptămâna brânzei este un timp de pregătire a sufletului și trupului credincioșilor pentru postul ce va urma și care va începe cu Duminica Iertării, în care credincioșii își cer iertare unul altuia pentru a începe postul împăcați. În ziua de dinaintea postului mare, creștinii trebuie să se împace unii cu ceilalți, să își recunoască greșelile și să își ceară iertare pentru ele și mai ales să îi ierte pe cei care le-au greșit.

Obiceiuri de lăsata Secului

femeie se roaga

Lăsata Secului nu înseamnă numai înfruptaredin bucatele cele mai bune, ci întâlnirea cu rudele și prietenii, iertarea oferită și obținută între cei care sunt certați. În România există un obicei în care finii își vizitează nașii de cununie. Conform tradiției, femeile fac turte de mălai și le dau spre pomenirea sufletelor adormiților, spală și fierb toate vasele în care s-a gătit de dulce pentru a le pregăti pentru perioada postului, iar în unele zone chiar se pregătesc focuri înalte menite să purifice comunitatea și să alunge spiritele rele.

Tradiții și obiceiuri în postul Paștelui

lumanari biserica

Postul Paștelui este un moment de curățare spirituală, în care creștinii se pregătesc pentru celebrarea învierii lui Iisus Hristos cu mult devotament și strictețe. Totodată, pe lângă renunțarea la alimente care conțin lapte, carne, brânză, ouă, creștinii se abțin și de la fapte rele, certuri, se înfrânează la anumite dorințe interzise și sunt preocupați mai mult către a face milostenie și a-i ajuta pe cei nevoiași.

Postul Paștelui este un moment de rugăciune în care creștinii se roagă atât pentru sănătatea lor, cât și pentru binele membrilor familiei și pentru sporul casei. Totodată, în perioada postului nu se fac nunți, botezuri, nu se țin petreceri pentru ca bucuria acestora să nu fie umbrită de restrictețea postului.

Ce rugăciuni trebuie să rostim în postul Paștelui

femeie se roaga

Pe toată durata postului Sfintelor Paști este bine să rostim rugăciunea lui Efrem Sirul: „Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin”.

De asemenea, creștinii pot rosti zilnic și rugăciunea care se spune în toate zilele din post de peste an: „Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­ plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. Se recomandă, de asemenea, citirea Acatistului învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Este bine ca enoriașii să participe în prima săptămână a postului în zilele de luni, marți, miercuri și joi la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, dar și la deniile din ultima săptămână a postului Paștelui. În Joia Mare are loc Denia celor 12 Evanghelii, în Vinerea mare făcându-se pomenirea patimilor Mântuitorului, iar în sâmbăta de dinaintea Paștelui se prăznuiește îngroparea lui Hristos cu trupul, pogorârea Lui în Iad și Învierea Lui. Sâmbătă seara are loc și Slujba Învierii, foarte importantă pentru creștini, iar duminică, pe data de 5 mai are loc celebrarea Sfintelor Paști.

Postul la copii este sănătos? Ce spune medicina, ce recomandă biserica

Cum postești în postul Paștelui pentru a respecta tradițiile creștine și când poți mânca pește?

masa cu peste

În postul Paștelui 2024 creștinii se pot înfrupta din bucate alese pe bază de pește doar pe data de 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, în Duminica Floriilor.

Creștinii care doresc să postească în mod riguros în postul Paștelui, trebuie să nu consume lunea și marțea din prima săptămână a postului nimic până seara, când pot mânca câteva bucățele de pâine și pot bea apă. Același regim de post este valabil și pentru ultimele două zile de post, de vineri și sâmbătă dinaintea Paștilor, echivalent cu postul negru.

paine cu apa

În Săptămâna Patimilor, începând cu ziua de miercuri, se ajunează până seara, când creștinii pot consuma legume fierte, fără untdelemn, iar în restul postului în primele cinci zile ale săptămânii, se mănâncă hrană uscată o singură dată pe zi, iar sâmbăta și duminica se mănâncă legume fierte cu untdelemn și acompaniate de puțin vin.

Sarmale de post: Cele mai simple și delicioase rețete din lume

Superstiții în postul Paștelui 2024

fetita aprinde lumanare

Din cele mai vechi timpuri, creștinii și-au format o serie de tradiții și superstiții referitoare la postul Paștelui. Așadar, poate că ați mai auzit până acum cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște sau dacă până la Florii cântă broaștele, vara va fi una frumoasă și călduroasă. Agricultorii și pomicultorii sunt sfătuiți să nu planteze pomi în săptămâna de dinainte de Florii, pentru că aceștia nu vor rodi, ci vor face numai flori, iar în Moldova și Oltenia, tradiția spune că de Florii nu este bine să te speli pe cap pentru că vei încărunți devreme. Ceea ce poate că nu știați este că, dacă vă veți privi chipul într-o oală cu apă curată în ziua de Paște, vă puteți vedea viitorul, iar cel născut în ziua de Paște va fi norocos tot anul.

Vă dorim post binecuvântat, ușor, cu folos spre mântuirea sufletului și curățirea trupului.

Surse foto: pixabay.compixabay.compixabay.compixabay.compixabay.compexels.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: libertatea.rojurnalul.rorealitatea.net

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie
Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A renunțat la postul de profesoară ca să devină „iubită casnică”
    A renunțat la postul de profesoară ca să devină „iubită casnică”

    Termenul „iubită casnică” a căpătat popularitate în ultimul timp. Se pare că tot mai multe femei renunță la muncă și devin iubite care stau acasă. Despre ce este...

    Când începe bebe să zâmbească?
    Când începe bebe să zâmbească?

    Zâmbetul unui bebeluș ar putea topi inima oricui. Uite de la ce vârstă bebe începe să îți încânte privirea cu zâmbetul său.

    Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere
    Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere

    În luna decembrie a anului trecut, la Curtea Supremă de Justiție a SUA a fost adusă în dezbatere o lege adoptată de statul Mississippi, potrivit căreia avorturile sunt...

    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții
    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții

    Cara Natterson, medic pediatru și Vanessa Kroll Bennett, mamă de 4 adolescenți, cu o experiență vastă în dezvoltarea copilului, povestesc despre cartea pe care au scris-o...

    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

    Începând cu data de 26 ianuarie, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-Covid. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, în...

    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el
    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el

    O femeie de peste hotare se află într-o relație cu un bărbat care îi cere mai multă atenție decât îi poate oferi aceasta. A ajuns într-un punct în...

    Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România
    Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

    Vaccinarea copiilor între 12 și 17 ani a început mai repede decât ne așteptam, mai exact din 2 august, cu vaccinul Moderna. Însuși Valeriu Gheorghiță,...

    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare
    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare

    "Am mai fost aici", "am mai văzut persoana aceea", "îmi aduc aminte cum am murit" sunt doar câteva din situațiile cu totul neașteptate când cei mici par să rememoreze...

    © 2024 Qbebe