Mama bebelușului declară:
„Ea este diagnosticată cu o formă de paralizie cerebrală. Mă doare inima, să zic așa, dar e ca o legumă. Nu mănâncă, îi dăm pe tubuleț, nu răspunde la nume, nu întoarce capul, are privirea fixă, da din ras in plans, crize."
Proaspeții părinți au inimile frânte și nu se pot bucura cu adevărat de experiența de a avea un copil. După ce li s-a promis celor doi că totul va fi bine și bebelușul este sănătos, micuța a venit pe lume cu cordonul ombilical în jurul gâtului, paralizând imediat după naștere.
Se pare că în ultima lună de sarcină, micuța s-a răsucit și cordonul ombilical a început să o sugrume. După 25 de minute de reususcitare, micuța a reușit să respire, iar medicii și-au recunoscut neputința, mutând-o pe mamă la o maternitate de stat.
„Te transferă acolo unde nu ai fi vrut să ajungi niciodată, că d-aia te-ai dus la privat. În cadrul Polizu a fost consemnat cazul fetiței ca fiind unul de gravitate maximă. În cadrul declarației făcute de doctorul curant s-a făcut referire la faptul că situația fetiței noastre a reprezentat pentru maternitate una dintre cele mai grave cazuri din istoria maternității."
Ancheta Direcției de Sănătate Publică declară faptul că medicul care a urmărit evoluția sarcinii a avut suficiente dovezi pentru a constata severitatea problemei. Deși fătul nu creștea în greutate, doctorul nu și-a pus nicio întrebare și a continuat să le ofere vești bune și speranțe, viitorilor părinți.
„Pe 20 am făcut ecografie ca să vedem că e totul bine. Ea m-a asigurat că să stau liniștită. Pe 26 am sunat-o să-i zicem că vrem cezariana că mie îmi era rău, amețeam și nu înțelegeam. Ea a zis să mergem pe 27 la dânsa și am făcut ecografia și m-a asigurat că e ok. Pe 29 am fost iar și mi-a zis că e totul bine și gata mergem acasă."
Cu câteva zile înainte să nască, femeia s-a întors la spitalul particular ca urmare a stării sale care se înrăutățea. Medicul de la camera de gardă nu a putut observa faptul că fătul avea cordonul ombilicat înfășurat în jurul gâtului. Ecograful era sricat, prezentând erori pe două treimi din suprafața ecranului. Cu toate acestea, accesul la ecograful de care ar fi avut nevoie nu s-a permis, ca urmare a regulamentului intern.
„Conform procedurii interne, aceste ecografe aparţin policlinicii, iar accesul la acestea în timpul gărzii este interzis." (Declarația Mihaelei Florentina Bruno, medicul de gardă)
Într-un final, la insistențele femeii și accentuarea stărilor de suferință, medicii au decis să facă operația de cezariană.
„Categoric cred că extragerea fătului (...) prin operaţie cezariană ar fi dus la rezultate mult mai bune. În această cauză sunt întrunite condiţiile unui malpraxis." Sursa: Raportul Direcţiei de Sănătate Publică
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti consideră că un număr șocant de şase medici de la spitalul particular MedLife trebuie trași la răspundere pentru incidentul traumatizant. Printre medicii acuzați se numără și obstetricianul Natalia Caisin care a urmărit sarcina. Aceasta a refuzat să comenteze cazul, fiind concediată de la MedLife. Natalia Caisin lucrează în continuare la alte clinici private.
MedLife și-a exprimat regretul pentru suferinţa familiei, dar a contestat decizia de malpraxis. S-a oferit să plătească însă orice tratament care i-ar fi recomandat fetiţei paralizate.
„Aşteptăm ca autorităţile medicale şi legale competente să se pronunţe. (...) Ne vom asuma orice responsabilitate ce ar putea decurge din acest caz." Sursa: MedLife
Părinții au dat în judecată compania medicala și au construit un altar al tragediei, în care apar fotografiile medicilor pe care DSP îi acuză.
„Deasupra tronează fotografia fetiței. Am vrut să ne aducem aminte că ei sunt vinovații, că i-au distrus viața. Până când aceștia nu vor fi pedepsiți, îl păstrăm în casa noastră. Există zeci de mămici care se regăsesc în cazul nostru, dar poate n-au avut forța de a lupta cu sistemul privat sau de stat."
Surse: digi24.ro, adevarul.ro, hotnews.ro