Printre cele mai uzuale si non-invazive metode de a vedea daca totul este in regula cu bebelusul, inainte ca acesta sa se nasca, sunt testele de sange (cum ar fi cel numit "fetoproteina alpha"-AFP) si ecografia 3D cu ultrasunete.
In ceea ce o priveste pe cea din urma, a fost introdusa incepand cu anii '90. Este o investigatie ce permite ca parintii sa vada, in cele mai mici detalii, ce se intampla cu fatul. De asemenea, pot fi identificate eventuale anomalii, cum ar fi "spina bifida" sau unele malformatii cardiace.
Cu toate acestea, specialistii in medicina fetala sunt de parere ca o ecografie cu ultrasunete are anumite limite, printre care: nu poate determina greutatea pe care o va avea bebelusul (chiar daca este facuta cu putin timp inainte de termenul nasterii), nu poate identifica anumite anomalii ale fatului (posibilitatea ca acest lucru sa se realizeze depinde de factori precum: stadiul sarcinii, marimea si pozitia fatului, cantitatea de lichid amniotic, calitatea echipamentului folosit si natura unei eventuale anomalii), nu poate oferi o imagine perfecta a fatului in cazul mamelor cu exces de greutate (excesul de grasime din corp poate sa interfereze cu capacitatea ultrasunetelor de a crea o imagine clara).
Au realizat insa un studiu (aparut in publicatia americana "Pediatrics"), in care spun ca doctorii care au realizat investigatii prin metoda imprimarii 3D au putut sa identifice chiar si acele anomalii ale fatului pe care ecografia cu ultrasunete nu a reusit, cu mult timp inainte de nastere. In plus, asa cum este de parere si Chandra Adams, directoarea "Full Circle Women's Care" din Jacksonville (Florida), o astfel de investigatie poate oferi o viziune mai clara a tesuturilor fatului, lucru pe care ecografiile cu ultrasunete nu le pot face.
Practic, noua tehnologie de printare 3D nu utilizeaza hartie, ci un material plastic lichefiat, care, urmand un program de pe calculator, tipareste in straturi creand forme 3D, ceea ce le da posibilitate medicilor de a observa problemele si de a da un diagnostic mult mai rapid. In plus, pana acum nu s-a constatat ca ar prezenta riscuri nici pentru mama, nici pentru fat, iar cu ajutorul unei astfel de tehnologii inclusiv mamele nevazatoare isi pot cunoaste bebelusii inca dinainte ca acestia sa se nasca.
Printre principalele avantaje aduse de aceasta tehnologie se numara, de exmplu, detectarea unor anomalii faciale grave (cum ar fi cele ale maxilarului, "buza-de-iepure" sau orice alte malformatii care ar pune in pericol viata fatului) sau a unor malformatii congenitale cardiace. Astfel, doctorii pot interveni chirurgical la momentul potrivit, dupa nasterea copilului.
Chiar in aceasta toamna, tehnica de imprimare 3D a fost utilizata la Spitalul de Copii din Saint Louis (SUA) pentru a se depista o deformare faciala si riscurile de sufocare ce ar fi putut aparea imediat dupa nastere. Intrucat s-a intervenit la timp, nasterea s-a desfasurat fara probleme.
Cu toate avantajele furnizate, nu se stie inca daca tehnologia inovativa va putea fi introdusa pe scara larga. Pe de o parte, costurile necesare softului sunt estimate la 10.000-20.000 $ pe an, iar pe de alta parte, nu s-au estimat cu precizie sumele necesare mentenantei in cazul unei folosiri excesive (se stie doar ca acestea vor fi ridicate).
Nu in ultimul rand, unii specialisti sunt de parere ca si investigatia prin metoda imprimarii 3D poate sa nu redea o situatie reala a fatului, intrucat si aici ar interveni factori precum "obezitatea mamei, pozitia si miscarile fatului".
Dincolo de cele mentionate, evolutia tehnologiei va fi cea care va decide, in timp, daca metoda de investigare prin imprimare 3D va deveni o practica obisnuita.
Surse: completefamilycareny.com, www.fitpregnancy.com; Surse poze: fitpregnancy.com, i.cbc.ca