Cum scăpăm de durerile de burtică cauzate de balonare?

Cum scăpăm de durerile de burtică cauzate de balonare?

Qbebe.ro

Și copiii pot suferi de balonare! Balonarea la copii se manifestă, la fel ca în cazul adulților, printr-un disconfort abdominal cauzat de acumularea de gaze la nivelul intestinelor. Abdomenul se simte plin, întărit și arată umflat, iar acest tablou este completat, adesea, și de flatulență și stări de greață.

Află care sunt cauzele balonării la copii, dar și cum îi putem ajută pe cei mici să scape de durerile de burtică cauzate de această afecțiune neplăcută!

Cum se manifestă balonarea la copii și de ce apare

Balonarea poate apărea la copiii de orice vârstă, că urmare a acumulării de bule de aer sau gaze în intestin. Se manifestă printr-o senzație de greutate, apăsare, presiune în zona abdomenului, însoțită de durere, flatulență, eructații (eliminarea pe cale bucală a gazelor din stomac), greață și lipsa poftei de mâncare.

Cele mai frecvente cauze ale balonării la copii sunt:

  • consumul de alimente greu de digerat;
  • pătrunderea aerului în stomac în timpul meselor;
  • stresul și anxietatea;
  • alimentația pe fugă;
  • tulburarea florei intestinale;
  • consumul de apă în timpul mesei;
  • slăbiciunea sistemului muscular al intestinului.

Cum prevenim balonarea la copii

Balonarea la copii poate fi prevenită prin eliminarea factorilor care duc la apariția acesteia. Medicii recomandă un stil de viață echilibrat, o alimentație sănătoasă și, nu în ultimul rând, mișcare! Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont pentru a preveni balonarea copilului tău: 

Ţine un jurnal cu alimentele care îl balonează pe cel mic şi încearcă să le eviţi

Iată o listă cu alimentele pe care ar trebui să le elimini din dieta copilului tău, pentru a scăpa de balonare:

  • Fasolea (conţine un zahăr complex, rafinoza, pe care organismul nostru are o problemă în a-l digera, ajunge în colon şi sub acţiunea florei locale este metabolizat, cu formare de gaze: hidrogen, dioxid de carbon şi metan). Înmuierea peste noapte a acesteia reduce producerea gazelor;
  • Alte surse de rafinoză sunt varza, broccoli şi mazărea;
  • Sparanghelul;
  • Fructe: pere, piersici, prune, mere - prin conţinutul lor de sorbitol (tot un zaharid ce va fi metabolizat de bacterii, cu formare de gaze);
  • Lactatele: lactoza, la cei cu intoleranţă la lactoză, care nu o pot digera;
  • Făinoasele: grâul şi ovăzul;
  • Băuturile acidulate;
  • Ceapa, prin conţinutul de fructoză.

Copilul nu trebuie să evite mersul la toaletă atunci când are nevoie

Copiii de vârstă mică se iau cu joaca şi amână cât mai mult mersul la toaletă. Mulţi copii, când ajung la şcoală, evită să folosească toaleta şi se abţin până ajung acasă. Să bea suficiente lichide - dar nu acidulate încurajează copilul să bea apă, nu sucuri!

Stop sedentarism! 

Adolescenţii preferă să stea în faţa dispozitivelor electronice (fie că e telefon sau tabletă sau laptop), iar socializarea are loc din ce în ce mai mult în mediul virtual. Medicii recomandă, pe lângă o alimentație echilibrată, cel puțin 30 de minute de sport pe zi sau o plimbare după fiecare masă. 

Evitarea aerofagiei

Masa este un act social, copilul trebuie să stea cu familia. Nu hrănim întâi copilul, ca apoi să mâncăm şi noi. Cel mic trebuie să stea la masă în timp ce mănâncă, fără prezenţa unui televizor sau a unei tablete. Chiar dacă mănâncă mai puţin decât ne-am dorit, nu îl lăsăm să se joace prin cameră în timp ce noi alergăm cu linguriţa după el. Mâncarea trebuie mestecată bine, să evite să mănânce rapid şi să ţină gura închisă.

De asemenea, este recomandat ca cel mic să nu bea multă apă în timpul mesei şi mai ales să nu folosească paiul sau să bea băuturi carbogazoase. În timpul mesei nu trebuie să vorbească mult.

Totodată, copilul nu va mesteca gumă, nu va suge acadele dure şi nu va bea apă de la ţâşnitoare.

Tratamentul în cazul balonarii la copii

Recomandate împotriva balonării, atat la adulți, cât și la copii, sunt produsele care conțin enzime pancreatice, simeticonă sau probiotice. Iată cum funcționează fiecare:

Simeticona poate reduce balonarea si flatulența

Foloseşte agenţi tensioactivi, antispumanți, ca SIMETICONA!

Simeticona este un agent antispumant ce scade tensiunea de la suprafaţa bulelor de gaz şi formează o bulă mai mare. Este folosită pe scară largă, de mai mult de 50 de ani, pentru tratarea simptomelor neplăcute provocate de balonare şi flatulenţă.

Simeticona favorizează spargerea bulelor de gaz şi ajută la absorbţia sau eliminarea gazului la exterior. Ameliorează simptomele supărătoare precum: durerea, crampele abdominale, eructaţiile, flatulenţa - simptome legate de balonare, tipice multor afecţiuni gastrointestinale. 

De asemenea, are un mod de acţiune exclusiv fizic, local, nu este absorbită din tractul gastrointestinal şi nu are efecte adverse, putând fi folosită chiar şi la nou-născuţi.

Probioticele, eficiente împotriva balonării!

Utilizarea PROBIOTICELOR contribuie la menţinerea unei flore intestinale echilibrate! Este bine dovedit faptul că microbiota (flora intestinală) este un regulator al sistemului imun nu numai în intestin, ci şi în întregul organism. Probioticele nu reprezintă altceva decât tulpini de bacterii şi drojdii prietenoase (Saccharomyces boulardi).

Toate aceste specii includ tulpini probiotice: Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Enterococcus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc, Bacillus, Escherichia coli. Aceste microorganisme ne ajută în procesul de digestie şi împiedică dezvoltarea altor specii ce ar putea afecta funcţionarea normală şi integritatea tubului digestiv.

Saccharomyces boulardi a fost descoperit de francezul Boulardi care a remarcat că populaţia indigenă din Asia de SE mesteca coaja fructelor de litchi şi mangustan în timpul epidemiei de holeră.

Saccharomyces boulardii este unul dintre cele mai studiate probiotice ce şi-a dovedit cele mai eficiente beneficii terapeutice. Acţionează sub formă de floră tranzitorie, protejând sistemul intestinal şi determinând funcţionarea adecvată a acestuia, în vederea restabilirii microflorei intestinale. Interferează cu capacitatea microorganismelor patogene de a coloniza şi infecta mucoasa, modulează răspunsul imun, stabilizează funcţia de barieră.

Lactobacilii sunt componenţi ai microbiotei. Ilya Metchnikoff, profesor la Institutul Pasteur, a studiat relaţia între consumul de iaurt şi longevitatea bulgărilor ce produceau acel iaurt.

O soluție în ameliorarea durerilor de burtică o reprezintă KEBENE Pro Baby. Acesta este un dispozitiv medical indicat în caz de: tulburări dispeptice, meteorism gastrointestinal, aerofagie și colici gazoase la sugari, copii și adulți.

Beneficiul lui KEBENE Pro Baby constă în asocierea dintre simeticonă (ingredient activ) și probioticul Saccharomyces Boulardii (adjuvant activ). Astfel, KEBENE Pro Baby protejează și regenerează barierA biologică intestinală și în același timp ajută la eliminarea simptomelor supărătoare cum ar fi: durerea, crampele, senzația de tensiune, eructațiile, flatulență.

Articolul urmator
Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?
    Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?

    Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii copiilor. Denumită și eczema atopică, dermatita este o afecțiune cronică, intens pruriginoasă....

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară
    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară

    Michele Holbrook are o boală genetică extrem de rară, numită neurofibromatoză, cu care a fost diagnosticată după ce și-a născut fiul, acum 30 de ani. Boala cauzează apariția și...

    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune  „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’
    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’

    Fluturi în stomac înaintea unui examen sau a unui eveniment important. Cine nu a experimentat măcar o dată această senzație? Este știut faptul că această reacție a...

    Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți
    Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți

    De cele mai multe ori, copiii sunt cei care îi fac pe părinți să se simtă stânjeniți și rușinați în anumite situații. Cu toate acestea, uneori, părinții...

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    © 2024 Qbebe