Alăptarea la orizontală: tot ce trebuie să știe proaspetele mămici

Alăptarea la orizontală: tot ce trebuie să știe proaspetele mămici

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Pentru fiecare mamă și pentru fiecare bebeluș, primele încercări de alăptare pot fi mai mult sau mai puțin reușite și destul de neplăcute uneori. Poziția potrivită joacă un rol cheie pentru confortul mamei și satisfacția copilului. După câteva încercări, fiecare mamă va găsi poziția cea mai bună pentru a-și hrăni cum trebuie micuțul. Iar una dintre pozițiile preferate de proaspetele mămici este alăptarea la orizontală.

Alăptarea la orizontală este una dintre cele mai naturale poziții de alăptat, numită uneori și "hrănire biologică". Bebelușul se naște cu abilitatea de a se orienta spre sursa sa de hrană, respectiv sânul mamei. Pentru a-l face să se descurce mai ușor, te poți folosi de acest instinct, plasându-l cu burtica în jos pe pieptul tău. Această poziție îl încurajează să găsească sânul, să deschidă gurița larg și să-și utilizeze limba pentru a suge mai bine. Este o poziție care vă ajută pe amândoi, pentru că alăptarea nu înseamnă atât să dobândești tu o abilitate nouă, ci mai degrabă bebelușul să învețe să se hrănească.

alaptare

Cum alăptezi în poziție orizontală

Poți urma câțiva pași pentru o alăptare eficientă în poziție orizontală:
• La începutul alăptării, întinde-te confortabil pe pat. Nu sta complet orizontal, ci așează-te într-o poziție semi-înclinată, așezând la spate perne care să te sprijine. Ai grijă ca spatele, gâtul și umerii să fie susținute de perne.
• După ce ai găsit cea mai bună poziție, așează bebelușul pe pieptul tău, cu capul aproape de sân. Este important ca piciorușele bebelușului să fie în contact cu tine pe toată lungimea lor, pentru ca el să-și poată ajusta poziția. Îndoirea genunchilor ți-ar putea fi de ajutor.
• Micuțul poate împinge cu picioarele pentru a se orienta spre sân, de aceea trebuie să fie bine sprijinit de tine sau de suprafața pe care stai întinsă. Își folosește simțurile ca să depisteze sânul, iar când îl găsește, poate deschide gura larg, apucă sânul și se declanșează reflexul de supt.
• Deși cel mai simplu este să începi prin plasarea bebelușului cu fața în jos pe pieptul tău, poți să folosești și alte poziții confortabile, lăsându-l pe cel mic să se apropie de tine din orice direcție, atâta timp cât îl sprijini cu perne și pături. De exemplu, dacă ai născut prin cezariană, îl poți așeza pe cel mic de-a lungul umerilor, pentru a nu se atinge de rana ta, De asemenea, poți folosi poziția orizontală pe o parte, când tu și micuțul stați întinși față în față, iar el se lipește de tine și suge, poziție preferată mai ales pe timpul nopții.
• După ce ai găsit cea mai bună poziție a bebelușului, te poți lăsa pe spate și cufunda în moliciunea patului și a pernelor, în timp ce mititelul se "mulează" după curbele tale.

Alăptarea la orizontală pe o parte

• Așează bebelușul culcat pe pat
• Intinde-te pe o parte, lângă el, cu o pernă sub cap; poți pune și o perfnă între picioare și una în spate, pentru a te simți mai confortabil
• Ajustează poziția bebelușului mai sus sau mai jos, astfel încât năsucul lui să fie la nivelul sânului, iar brațul tău să fie deasupra capului copilului. (nu-i așeza căpuțul pe braț, pentru că s-ar putea să transpire destul de mult în timpul suptului.
• Dacă bebelușul este foarte mic, îl poți sprijini cu o pernă la spate, pentru a-i menține poziția.
• Poți folosi brațul care nu se odihnește pe pat ca să orientezi sfârcul spre gura bebelușului, dacă nuși găsește singur cale către sân.
• Ține minte că orice poziție de alăptat ai folosi, nu trebuie să te simți inconfortabil. Dacă te simți ciudat pe o parte, poți încerca pe cealaltă, iar dacă nici așa nu merge prea bine, poți folosi altă poziție de supt și reveni din nou la alăptarea orizontală după o săptămână, când bebelușul tău se descurcă mai bine.
• Este în regulă dacă și tu și bebbelușul ațipiți, la un moment dat. Dacă simți că te ia somnul, îndepărtează perna de la spatele copilului, pentru ca aceasta să se poată întoarce pe spate, când nu mai vrea să sugă. Dacă este un micuț care se rostogolește foarte mult, trebuie să ai grijă să-i asiguri măsuri de precauție, înainte să adormi.
• Mamele cu sâni mai mari trebuie să se întoarcă, de regulă (atât ele cât și copilul) pe cealaltă parte, pentru a-l hrăni pe cel mic de la al doilea sân. Alte femei pot să se încline puțin în față, astfel încât, după ce copilul a supt de la sânul de jos, să poată trece și la cel de sus. În acest caz, mamele trebuie să se asigure că sânul inferior este eliberat complet, înainte să treacă la celălalt, pentru a nu avea loc blocaje pe canalele de lapte.

Avantajele alăptării la orizontală

alaptare

 •  Imediat după naștere, alăptarea la orizontală permite cel mai bun contact dintre trupurile mamei și ale bebelușului, precum și cea mai ușoară orientare a copilului câtre sân, de aceea această poziție este considerată "biologică".
 • Alăptarea la orizontală este preferabilă dacă ai dureri după naștere, fie în urma unei cezariene, fie dureri în zona umerilor și gâtului.
 •  Alăptarea la orizontală ajută la prevenirea durerilor sfârcurilor.
 • Fluxul de lapte către gura bebelușului este mai echilibrat, dacă atât copilul cât și mama tau întinși. Pe lângă faptul că vine o cantitate mai mică de lapte, bebelușul poate să controleze mai bine cum ține sânul, puterea de supt și să se retragă dacă fluxul este prea mare.
 • Este de mare ajutor pentru mamele care au sâni mici, precum și pentru copiii cu exces de gaze sau cu burtica foarte sensibilă.
 • Și pentru mamele cu sâni mari este bună alăptarea culcat, pentru că permite o vizibilitate mai mare asupra sânului, orientarea mai ușoară a mamelonului în gura copilului și sprijinirea parțială a greutății sânului pe pat,


Surse: https://www.whattoexpect.com; https://www.breastfeeding.asn.au; https://www.babycentre.co.uk

Articolul urmator
10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?
  De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?

  Cuvântul „trebuie” este necesar în anumite momente, însă proaspetele mămici îl aud mult prea des și de cele mai multe ori, nu au cu adevărat nevoie de...

  Testul Carolina: tot ce trebuie să știe părinții responsabili
  Testul Carolina: tot ce trebuie să știe părinții responsabili

  Primirea unui diagnostic de tulburare din spectrul autist este un șoc pentru orice părinte. Din fericire, există numeroase instrumente care îți sunt la îndemână și...

  Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii
  Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii

  Când un copil ajunge la vârsta de 1 an, încă din cele mai vechi timpuri se consideră că a ajuns la un prag al vieții sale, care trebuie celebrat. De aceea, la...

  Cifrele romane: tot ce trebuie să știe copilul despre aceste caractere
  Cifrele romane: tot ce trebuie să știe copilul despre aceste caractere

  Cifrele romane reprezintă un sistem de scriere al numerelor folosit în Antichitate. Sistemul de cifre romane conține puține semne, care pot fi asociate între ele în...

  Tot ce trebuie să știe o mamă de băiat: 9 lucruri care îți fac viața mai ușoară
  Tot ce trebuie să știe o mamă de băiat: 9 lucruri care îți fac viața mai ușoară

  Mămicile de băieți au multe emoții când vine vorba de creșterea pruncului lor. A avea un băiat nu este deloc același lucru cu a avea o fată, fiind vorba despre comportamente,...

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

  Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"
  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a postat pe o reţea de socializare un mesaj pentru femeile care au devenit de curând mame. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla...

  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

  Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

  © 2023 Qbebe