Ar trebui să alăptezi dacă ai fost diagnosticată cu coronavirus?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Epidemia de coronavirus a ajuns în prezent răspândită la nivel mondial, motiv pentru care apar o mulțime de întrebări cu privire la modul în care putem să îi facem față. Află în continuare ce răspund specialiștii cu privire la alăptare în situația în care ai fost diagnosticată cu coronavirus.

UPDATE! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă continuarea alăptării în timpul infectării cu Covid-19, dar și după vaccinare, pe motiv că virusul nu a fost detectat în laptele matern. 

Suntem în plină Săptămână Mondială a Alăptării, prilej cu care reprezentanții OMS au venit cu noi lămuriri într-o problemă ce le privește pe proaspetele mămici - este sau nu sigură alăptarea în timpul infectării cu Covid-19? Astfel, conform ultimelor studii, continuarea alăptării este sigură, chiar dacă mama s-a îmbolnăvit de coronavirus. 

Dacă am fost testată pozitiv pentru coronavirus, ar trebui să stau în aceeași cameră cu bebelușul și să alăptez?

Decizia este a ta după ce discuți cu medicii despre riscuri și beneficii, conform profesorului asistent de medicină din Școala Medicală Harvard, Dr.Melissa Bartick. “Nu există suficiente dovezi care să susțină recomandarea de a separa bebelușii de mamele infectate și de a le oferi lapte exprimat. Alăptarea rămâne o strategie de sănătate publică pentru sănătatea bebelușilor în această perioadă de pandemie.”

Studiile au demonstrat că un contact piele pe piele cu nou-născutul poate contribui la crearea unei legături mamă-bebeluș și poate crește cantitatea de lapte și durata alăptării. Însă trebuie luate în considerare și riscurile potențiale de a infecta nou-născutul, subliniază Dr.Hudak “Există informații din China care demonstrează că un număr extrem de mic de nou-născuți au fost testați pozitiv la Covid-19. Însă acele date nu ne ajută mult deoarece în China procedura standard a fost ca mamele să nască prin cezariene programate și apoi bebelușul să fie imediat separat de mamă și izolat timp de 14 zile.”

Specialiștii din diverse organizații de nivel mondial recomandă ca mamele să discute cu medicul ginecolog și cu pediatrul copilului înainte de naștere pentru a înțelege variantele pe care le au la dispoziție. Organizația Mondială a Sănătății spune că mamele infectate pot sta în aceeași încăpere cu bebelușul și pot alăpta daca iau precauții cu privire la igienă, precum purtarea unei măști chirurgicale și spălarea mâinilor înainte și după atingerea bebelușului. Academia Americană a Pediatrilor este de părere că mamele trebuie separate temporar de nou-născuți și trebuie să exprime laptele de sân. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) nu indică separarea mamei de bebeluș, dar recomandă ca spitalele să ia în considerare această variantă.

sa alaptezi cand ai coronavirus

Dacă sunt separată temporar de bebeluș va fi mai dificil să alăptez ulterior?

Dr. Lori Feldman-Winder, director al secției de alăptare din Academia Americană a Pediatrilor și pediatru în New Jersey este de părere că o separare temporară de nou-născut nu trebuie să te împiedice să alăptezi dacă ai primit sprijinul de care ai nevoie pentru a exprima lapte matern. “În prima oră după naștere, chiar dacă ai născut prin cezariană, folosește-te de mâini pentru a-ți masa sânii, strângând mameloanele în mod ritmic ușor între degetul mare și arătător pentru a declanșa ejecția laptelui. Dacă acest lucru se întâmplă în primele ore după naștere este un lucru aproape magic.” Atunci când laptele este exprimat timpuriu, este mai ușor de menținut fluxul laptelui și de a produce atât cât are nevoie bebelușul, chiar dacă sunteți separați 1-2 săptămâni. Apoi, când nu mai ești infectată, îți poți ține bebelușul lipit de tine și exprimă puțin lapte cu mâna; sugarul va simți mirosul și se va atașa de sânul tău. Va fi nevoie de puțină răbdare, dar până la urmă va reuși. Această procedură o facem la bebelușii de la terapie intensivă.

Este posibilă transmiterea coronavirusului la bebeluș prin laptele matern?

Până în prezent virusul nu a fost depistat în laptele matern, dar specialiștii nu știu cu siguranță dacă poate avea loc o astfel de transmitere. Cercetătorii de la Universitatea din California colectează mostre de lapte de la mame infectate și creează un test special pentru a determina dacă există COVID-19 în laptele matern. Lars Bode, director al Centrului de Excelență în Cercetare Mamă-Lapte-Sugar spune că “bazându-ne pe ce am aflat până acum, cred că șansele ca virusul să se găsească în lapte sunt extrem de mici. Însă dorim să excludem complet posibilitatea.”

Cum pot primi ajutor cu alăptarea când toată lumea practică distanțarea socială?

Dat fiind faptul că recomandarea generală este să menținem cel puțin 2 metri distanță între persoanele cu care interacționăm, se poate dovedi dificil să primești ajutor cu alăptarea. Freda Rosenfeld, consultant în lactație certificat, cu 30 de ani de experiență, recomandă evitarea întâlnirii față în față cu consultanții în lactație, sugerând folosirea unor platforme video pentru a primi îndrumări. Este într-adevăr mai dificil să oferi sfaturi în acest mod pentru că nu poate fi atinsă mama sau bebelușul, și nici nu poate fi cântârit copilul. În acest sens recomandă mamelor să cumpere cântare pentru bebeluși care nu sunt costisitoare pentru a urmări evoluția copilului.

Poate laptele matern să ofere protecție față de Covid-19?

Christina Chambers, co-director al Centrului pentru Începuturi mai bune și director de program pentru Centrul de Cercetare Umană a Laptelui Matern este de părere că, la fel ca și pentru alte virusuri, sunt șanse să se descopere anticorpi față de Covid-10 în laptele matern al mamelor care au fost deja infectate. Însă nu se cunoaște acest lucru cu siguranță. Indiferent de modul în care este oferit laptele matern, experții sunt de acord că hrănirea nou-născutului cu lapte matern este extrem de importantă în circumstanțele prezente. Chiar dacă nu poți alăpta exclusiv și îi oferi și lapte praf bebelușului tău, acesta continuă să primească beneficii nutritive și imunologice importante.

Pot să hrănesc bebelușul cu lapte donat?

Laptele donat este considerat sigur deoarece este pasteurizat, spune Lindsay Groff, director executiv al Asociației de Depozitare a Laptelui Uman. Deși cercetările nu au putut demonstra că prin pasteurizare a fost eliminat Covid-19, metoda de procesare prin încălzire este acreditată. Se știe faptul că toate coronavirusurile anterioare erau sensibile la căldură și au fost distruse de procesul de pasteurizare.

Dacă doresc să îmi înțarc bebelușul, este momentul potrivit să fac asta?

Dacă alăptarea merge bine, ar fi indicat să amâni planurile de înțărcare în timpul pandemiei. Dr. Stellwagen, medic pediatru și neonatolog recomandă ca “Dacă ești capabilă să continui alăptarea, să îți menții bebelușul sănătos pentru a preveni infecții ale urechii și alte infecții care circulă și să eviți cabinetul medical și mediul de spital este un lucru important”. Specialiștii subliniază că laptele nu oferă doar factori protectori, ci și beneficii nutriționale și nutritive.

Sursa: NY Times, healthline.com, OMS

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mama diagnosticată cu coronavirus și-a trimis copilul la școală până ieri
  O mama diagnosticată cu coronavirus și-a trimis copilul la școală până ieri

  Situație alarmantă: o femeie diagnosticată cu coronavirus a continuat să își trimită copilul la școală, iar micuța a intrat în contact cu peste 22 de copii.

  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus
  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus

  Un pas înainte uimitor de important realizat de către autoritățile din Israel: a apărut aplicația care anunță oamenii când intră în contact cu o persoană...

  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul
  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul

  Caz fără precedent în plină pandemie. A fost descoperit primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter.

  A fost anunțat rezultatul testului fetiței a cărei mamă are coronavirus și a trimis-o la școală
  A fost anunțat rezultatul testului fetiței a cărei mamă are coronavirus și a trimis-o la școală

  O situație alarmantă a fost declanșată marți: o femeie diagnosticată cu coronavirus a continuat să își trimită copilul la școală, iar micuța a intrat în contact cu...

  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?
  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?

  Există o mulțime de zvonuri care apar în mediul online cu privire la medicamentele benefice în situația în care contactăm coronavirus. Cu toate acestea, important este...

  Mărturisirile pacienților vindecați de coronavirus: Simțeam că am fost în iad și înapoi
  Mărturisirile pacienților vindecați de coronavirus: Simțeam că am fost în iad și înapoi

  Coronavirusul a omorât în jur de 3000 de persoane și a infectat mai bine de 90.000, dar sunt și oameni care au reușit să-l învingă și se numără acum printre cei...

  ”Te prefaci!” Asta i-au spus medicii unei fetițe de 6 ani care a fost apoi diagnosticată cu cancer
  ”Te prefaci!” Asta i-au spus medicii unei fetițe de 6 ani care a fost apoi diagnosticată cu cancer

  O fetiță de 6 ani din Marea Britanie a fost diagnosticată cu cancer, după ce medicii au acuzat-o că se preface că e bolnavă și au refuzat să o trateze.

  Azi începe marea testare gratuită de coronavirus în București. Află daca ești eligibil
  Azi începe marea testare gratuită de coronavirus în București. Află daca ești eligibil

  Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat că azi, 22.05, se va lansa platforma online care va permite înscrierea a peste 11.000 de bucureșteni pentru testarea gratuită pentru...

  © 2022 Qbebe