Ce să mănânci când alăptezi ca să nu provoci colici bebelușului

Ce să mănânci când alăptezi ca să nu provoci colici bebelușului

Irina Olteanu - Redactor Senior

După ce devii mamă, o provocare importantă este reprezentată de alăptare. Pentru că perioada colicilor nu poate fi trecută cu vederea, află că alimente precum laptatele și cofeina sunt considerate a contribui la un disconfort digestiv sporit pentru bebelușul tău. Descoperă aici ce trebuie să mănânci, dar și ce trebuie să eviți, cu recomandări importante de la specialist.

Ce alimente să eviți când alăptezi ca bebelușul tău să nu aibă colici

Colicii afectează bebelușii cu vârste de la 3-6 săptămâni, dar pot dura până la 1 an. Există multe explicații pentru care aceștia apar, dar nu a fost identificată o cauză certă. Mamele care alaptează pot să se bucure în general de un meniu variat și, de preferat, sănătos, însa unii bebeluși se dovedesc mai sensibili la anumite alimente.

"În România, până în 155 dintre copii sunt alăptaţi exclusiv, conform studiilor UNICEF. În oglindă, 98% dintre femei pot alăpta pe termen lung dacă au informaţiile corecte şi dacă ele contează pe sprijinul familiei. Restul de 2% se confruntă cu probleme (mama şi copilul) sau sunt despărţiţi. În acest context, consultantul în lactaţie joacă un rol important, cu condiţia ca el să fie unul profesionist. " completează doamna doctor Ioana Dinu - Panait, medic pediatru în cadrul Ana Medical Center.

Regulile de bază pentru perioada postnatală sunt: alimente cât mai delicate, calde și hrănitoare; în această categorie se includ supe și tocănițe, mai puține alimente crude și limitarea alimentelor scoase direct din frigider/congelator. Orice produs cu un impact prea puternic asupra compoziției laptelui matern poate dăuna sistemului digestiv nedezvoltat al bebelușului. Alimentele cauzatoare de colici pot pătrunde în laptele matern și pot provoca neplăceri bebelușului tău la interval de minim 2 ore de la consum. Iată care sunt cele cauzatoare de probleme în mod frecvent:

- Lactate - lapte, brânză, iaurt și înghețată. Specialiștii sunt de părere că laptele de vacă este cauza principală a colicilor cauzați de alimentația mamei. Proteinele din laptele de vacă ajung în laptele matern și apoi în corpul copilului; dar când există o sensibilitate la acesta, pot apărea colici. Dacă suspectezi că această categorie de alimente este responsabilă de colici, poți încerca să elimini lactatele timp de 7-10 zile și să urmărești dacă apar ameliorări. Dacă nu există vreo modificare, le poți reintroduce treptat. Dimpotrivă, dacă remarci o ameliorare semnificativă, discută cu medicul cu privire la alte surse de calciu alimentare pentru dieta ta.

- Cofeina - acest ingredient se regăsește în băuturi dulci/sucuri, ciocolată, ceai, cafea, băuturi energizante și chiar în anumite medicamente. Dacă în corpul tău există un surplus de cofeină, bebelușul poate experimenta colici. Multe proaspete mămici au constatat că renunțarea la cofeină contribuie la modificări semnificative în ceea ce privește comportamentul bebelușului. În plus, multe dintre produsele ce conțin cofeină au în compoziție și multe substanțe chimice și conservenți, care se acumulează în corpul tău.

ce sa mananci cand alaptezi
- Băuturile carbogazoase - astfel de băuturi conțin o cantitate crescută de dioxid de carbon, responsabil de balonare. În plus, pot crește nivelul de toxine din organismul tău, influențându-ți sănătatea. Optează pentru sucuri naturale sau limonade.
- O categorie de alimente binecunoscută, cele care produc gaze - din aceasta fac parte alimente precum broccoli, ceapă, varză de brussels, conopidă sau varză. Prea multe gaze pot cauza disconfort semnificativ în stomac, iar bebelușul este extrem de sensibil la acestea. Nu trebuie omise nici leguminoasele, precum fasolea și mazărea
- Alimente picante - după consumul unei mese picante, gustul laptelui matern se modifică, deoarece condimentele pătrund și în rezerva de lapte. Mulți bebeluși nu sunt deranjați, însă alții pot găsi inconfortabilă chiar și cea mai ușoară modificare a gustului (sunt șanse mari dacă te-ai confruntat cu arsuri în capul pieptului după consumul alimentelor picante).
- Cereale și nuci - grăsimile din cereale, nuci, semințe, avocado și măsline sunt importante pentru a mențin pielea copilului sănătoasă, dar pot să cauzeze uneori ușoare colici. Cele mai comune cauze din această grupă alimentară sunt grâul, porumbul, alunele și soia, dar și migdalele sau caju pot conduce la formarea de gaze și probleme digestive la bebeluș
- Fructele care conțin cantități ridicate de acid citric - în această categorie se includ citricele, ananasul și fructele de pădure. Acidul citric din compoziția lor poate fi transferat în corpul copilului prin intermediul alăptării.

"Există numeroase studii în acest domeniu, cu precădere pornind de la definirea colicilor. În timp ce noi ne-am obişnuit să le asociem cu o problemă alimentară, de cele mai multe ori suntem învăţaţi că bebeluşul mănâncă prea mult şi prea des, pediatrii americani au realizat un studiu prin care susţin că plânsul din timpul crizelor de colici este mai degrabă o reacţie din procesul de adaptare la viaţa extrauterină. Oricum ar fi, grija faţă de alimentaţie există şi managementul alimentelor este o preocupare a fiecărei proaspete mămici. 

Vinovatul de serviciu este laptele, oricât de ciudat pare asta uneori. Se pare că proteina din laptele de vacă are o influenţă semnificativă asupra bebeluşului, ceea ce înseamnă că cel mic poate resimţi o stare neplăcută atunci când mama mănâncă lapte, iaurt, brânzeturi, ba chiar îngheţată", subliniază doamna doctor Ioana Dinu-Panait.

Iată și concluziile unui studiu publicat în anul 2005 în revista Pediatrie, cu privire la alimentele ce trebuie evitate de o mamă care alăptează. Concluzia acestuia a fost că excluderea alimentelor cu grad alergenic ridicat din alimentația mamei poate reduce reprizele de plâns și agitație ale nou-născutului în primele 6 săptămâni de viață. Studiul a implicat 90 de mame care alăptau, ai căror bebeluși prezentau semne importante de colici. Timp de 10 zile, jumătate dintre femei au evitat ouăle, laptele de vacă, alunele, grâul, soia și peștele, restul continuând să consume alimentele timp de o săptămână. La final, 74% dintre bebelușii aflați în primul grup au prezentat cel puțin o scădere cu 25% a plânsului și agitației, în grupul al doilea existând doar o reducere de 37%.

Citește și: Alimentele permise si alimentele interzise in timpul alaptarii 

Sfaturi de la specialiști pentru mamele care alăptează

- Consumă cel puțin 3 mese pe zi, cu 2 gustări; optează pentru fructe și legume, cereale integrale, proteine ușoare și lactate semidegresate. Evită să sari peste mese.
- Nu consuma alimente și băuturi ce conțin cofeină
- Hidratează-te corespunzător zilnic (cu multă apă). Dacă apare senzația de sete înseamnă că nu ai băut destulă apă
- Nu încerca să ții un regim de slăbire după ce ai născut fără acordul medicului; evită restricțiile calorice, precum și dietele de eliminare fără monitorizare din partea unui nutriționist
- Dacă observi anumite alimente care cauzează colici bebelușului, evită-le și încearcă să le înlocuiești cu alte variante
- Există și câteva alimente care pot cauza alergii bebelușului, precum laptele de vacă, ouăle, grâul și alunele. Acestea trebuie eliminate complet din alimentația ta.

"Ce e de făcut? Se pot elimina pentru a se observa reacţia. Dacă aceasta nu există, atunci mergem mai departe către alte elemente. Următoarele pe listă sunt produsele procesate şi cele care conţin caseină, hidrolizaţi de ser, proteine vegetale hidrolizate. Dacă însă avem o reacţie bună la scoaterea produselor cu proteină din lapte, ar fi bine să luăm în calcul o intoleranţă la lactoză. Există produse specifice şi teste pentru confirmare, iar diversificarea va fi făcută în consecinţă. Atenţie, însă! Avem o tendinţă în creştere pentru diagnosticarea fără niciun argument a unei liste lungi de intoleranţe - în principal gluten şi lactoză. Ar fi bine să rezistăm tentaţiei de a ne proteja copilul de orice pentru a nu-l priva fără sens de anumite alimente. 

ce sa mananci cand alaptezi

Mai sunt tot felul de alimente găsite "vinovate" de colici, cum ar fi varza, fasolea ori mazărea. Dacă noi ne-am obişnuit copilul cu o alimentaţie diversificată, cu surse multiple şi variate încă din burtică, nu avem niciun motiv să ne schimbăm în timpul alăptatului. Sigur, moderaţia şi cumpătul sunt reguli general valabile, nu doar acum. Gândiţi-vă că şi diversificarea are regulile ei şi timpii ei tocmai pentru a-i permite organismului celui mic să dezvolte toate mecanismele necesare. Cât de des pot fi consumate şi în ce condiţii? Dacă am depistat o reacţie pozitivă la eliminarea produselor pe bază de lapte - ne referim aici şi la banale prăjituri cu cremă de lapte ori biscuiţi cu unt - atunci ar fi bine să nu revenim la ele până nu ne lămurim cum stăm cu acest tip de intoleranţă. Altfel, fiţi echilibrate, dragi mămici. Nu interzice nimeni micile plăceri alimentare, dar toate consumate în cantităţi mici, pentru un stil de viaţă sănătos. La polul opus exceselor stă limitarea excesivă a consumului de alimente pe care mama le consideră nesănătoase, până la veganism. O discuţie aplicată şi serioasă poate fi deschisă pe acest subiect, pentru a ajuta mama să îşi asigure proteinele necesare din alte elemente, dacă nu din carne", recomandă doamna doctor Ioana Dinu-Panait.

De reținut 

Reține faptul că beneficiile pe care le oferă alăptarea depășesc irascibilitatea cauzată de colici. Dacă ai posibilitatea de a-ți hrăni bebelușul la sân, este de mare ajutor pentru sistemul său imunitar o alăptare de minim 6 luni, conform OMS, putând fi extinsă după introducerea diversificării până la vârsta de 2 ani. Deși majoritatea cazurilor de colici sunt gestionabile, uneori trebuie discutat cu medicul pediatru. Mergi de urgență la consult dacă bebelușul prezintă diaree, vărsături sau alte simptome alarmante.

Doamna doctor Ioana Dinu-Panait concluzionează "Mâncaţi normal. Ştiu că normalitatea diferă, dar la fel de bine ştiu că fiecare dintre noi ştie ce e bine şi ce nu, ce e prea mult. Cu ceea ce e prea puţin ne confruntăm tot mai des în ultima perioadă. Respectaţi mesele şi gustările, beţi lichide şi odihniţi-vă. Starea bebeluşului nu ţine doar de lapte, scutec sau de ceea ce mâncăm noi. Poziţia la sân şi starea generală de bine a mamei sunt esenţiale. Nu daţi bebeluşului mâncare după program, dacă alăptaţi exclusiv, încercaţi să găsiţi o poziţie confortabilă de ataşare la sân şi aveţi răbdare cu el. Dacă tot am vorbit de mâncare, poate ar fi bine să vă spun că şi felul în care mâncăm ne influenţează cantitatea laptelui. Stresul, nopţile nedormite, nemulţumirea până la depresie, toate sunt importante. Ce ar fi ca, pe lângă ce mâncăm, să ne gândim şi unde mâncăm, şi să găsim timp şi răbdare pentru noi înşine şi pentru relaţia de cuplu."

Surse: www.webmd.com; www.canr.msu.edu; www.bellamysorganic.com.au; https://parenting.firstcry.com; https://prenate.com

Articolul urmator
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu
    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu

    Orice sarcină surprinde viitoarea mamă într-un mod plăcut. Ce se întâmplă când sarcina este o reală surpriză și este descoperită în momentul...

    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani
    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani

    O decizie greșită luată în tinerețe poate schimba complet și drastic destinul oricui. Din impulsivitate, rușine, din cauza situației de moment, o tânără a curmat viața...

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    De ce este recomandat să mănânci încet
    De ce este recomandat să mănânci încet

    Te confrunți cu probleme de indigestie, reflux gastro-intestinal, balonare? Dacă ai răspuns pozitiv, probabil ai aflat că mâncatul încet te poate ajuta. Mâncatul...

    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără
    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără

    În ultimul deceniu, cercetările din domeniul dietei și dermatologiei au explodat. Deși se cunoștea de mult timp legătura dintre factorii alimentari și modificările cutanate,...

    © 2024 Qbebe