Cum se poate îneca un bebeluș cu laptele mamei

Un eveniment neplăcut, care poate să apară în timpul alăptatului, este ca bebelușul să se înece cu laptele mamei. Acest lucru se întâmplă când trage mai mult lapte în gură decât poate înghiți. Excesul de lapte poate aluneca pe căile aeriene și blochează trecerea aerului, ceea ce îl face pe mititel să se înece. Orice mamă este cuprinsă de spaimă când își vede bebelușul tușind și dând lapte afară, în timp ce se luptă să respire. Totuși, înțelegând exact ceea ce se întâmplă, poți preveni această problemă din timpul hrănirii bebelușului.

Pe un forum de parenting, o mămică și-a împărtășit experiența înspăimântătoare prin care a trecut, legat de înecatul copilului: „A fost cea mai mare sperietură din viața mea. Știați că bebelușii se pot îneca cu laptele mamei? În mod foarte serios: nu mai pot să respire și trebuie să chemi urgent ambulanța! Noi chiar nu știam. Din fericire, este în regulă acum, dar a fost destul de rău și m-am simțit total pierdută și neputincioasă. Văzându-l pe micuțul meu cu mască de oxigen și tot felul de tuburi și monitoare, a fost cel mai rău lucru la care am fost vreodată martor. Era atât de mic și neajutorat!"
Acestea au fost câteva dintre cuvintele pe care mama le-a scris pe pagina de discuții. Au răspuns numeroși părinți, mulți dintre ei fiind uimiți și înfricoșați că o astfel de posibilitate există.
Am alăptat-o pe fiica mea timp de 18 luni și nu ni s-a întâmplat niciodată așa ceva. Ce poți să faci în astfel de situații?"; „Cine poate să ne mai împărtășească astfel de experiențe și cum a procedat?", așa au sunat multe dintre întrebările de pe forum.

bebe suge
Mika Hiramatsu, MD, medic pediatru la Castro Valley Pediatrics în Hayward, California a răspuns întrebărilor anxioase ale părinților: „Nu este un lucru neobișnuit ca o mamă să aibă un reflux de ejecție a laptelui, când iese brusc o cantitate mare de lapte. Totuși, sunt rar întâlnite cazurile când un bebeluș ajunge la spital din această cauză. De obicei, bebelușul tușește de câteva ori și elimină laptele în exces, apoi își revine repede. Mama îl poate ajuta bătându-l de câteva ori pe spate cu fermitate; este un lucru care se poate întâmpla atât în timpul alăptatului, cât și la hrănirea cu biberonul."
Dr. Dyan Hes, medical director la Gramercy Pediatrics, adaugă: „De regulă, în astfel de cazuri, mama are mult lapte, care este expulzat rapid. Unele femei au o curgere mai intensă a laptelui la un sân și, în astfel de cazuri, recomand ca hrănirea să înceapă totdeauna la celălalt sân, cu curgere mai lentă, pentru că inițial copilul este, evident, mai flămând. Câteodată combinația dintre un bebe flămând și un flux intens al laptelui poate conduce la înecare și semne de sufocare."

Principalele cauze ale înecatului la bebeluș

Excesul de lapte
Deși majoritatea mamelor consideră că adevăratul necaz este că au prea puțin lapte și își doresc o cantitate mai mare, excesul poate reprezenta, de asemenea, o problemă. Prea mult lapte, ejectat foarte rapid, reprezintă o dificultate atât pentru mamă cât și pentru bebeluș. De regulă, chiar și găsirea unei poziții confortabile pentru alăptat este dificilă când există exces de lapte.

Reflexul de ejecție a laptelui
La unele femei, excesul de lapte conduce la eliberarea forțată a acestuia, în manieră aproape explozivă. De aceea, este necesar să urmărești câteva semne la bebeluș în timpul alăptatului, pentru a vedea dacă nu te confrunți cu această problemă:
- Tuse, icnete, semne de sufocare, respirație convulsivă, dificultate de a trage aerul în piept
- Încercarea de a strânge mai mult mamelonul, pentru a încetini curgerea laptelui
- Îndepărtarea frecventă de la sân
- Scuiparea laptelui de multiple ori
- Refuzul de a mai suge
Unele mame pot observa o astfel de problemă între trei și șase luni de la naștere. Sunt două moduri prin care poți rezolva problema: ajută bebelușul să se descurce cu excesul de lapte și viteza rapidă de scurgere sau încearcă să elimini acest exces și să-ți ajustezi cantitatea de lapte la necesitățile copilului.

bebe

Ce să faci când bebelușul se îneacă în timpul suptului

Sunt câteva metode de prim ajutor pe care să le aplici dacă bebelușul se îneacă cu lapte. Toate acestea trebuie aplicate cu precauție, pentru că cei mici sunt foarte delicați.
• Așază-l pe cel mic cu fața în jos, pe brațul tău, iar cu cealaltă mână aplică câteva bătăi intermitente pe spate și ușoare tracțiuni pe piept, combinate cu întoarceri blânde pe spate, pentru a deschide căile aeriene. Apăsarea în sus pe piept se face cu două- trei degete, începând din partea de jos a coastelor, în timp ce cu cealaltă mână susții capul copilului. Aceste manevre se continuă până ce blocajul respirator este eliminat.
• Așezați pumnul la nivelul buricului copilului, cealaltă mână o puneți peste pumn și împingeți ușor și rapid, în sus și spre interior.
Rețineți: dacă bebelușul nu pare să-și revină, dă semne că se sufocă și își pierde conștiența, trebuie dus urgent la cel mai apropiat spital, continuând manevrele prezentate mai sus.

Cum să previi înecatul copilului în timpul alăptării

Sunt câteva metode prin care poți controla problema excesului de lapte și preveni înecatul bebelușului.
- În timp ce alăptezi la unul din sâni, presează-l ușor pe celălalt și lasă laptele să curgă de-a lungul coastelor și numără până la cinci. Repetă acest lucru de câteva ori; această presiune însoțită de numărătoare va da un semnal în corp să încetinească acumularea de lapte în sân.
- Hrănește-l pe cel mic la un singur sân până ce acesta este golit complet. Astfel, se va simți sătul și se va opri din mâncat. Poți încerca să-l hrănești pe parcursul zilei la același sân, în mai multe reprize. Acest lucru va reduce fluxul de lapte la celălalt sân, astfel că îl poți muta în siguranță pe bebeluș la sânul respectiv, în repriza următoare de alăptare.
- Ai grijă ca bebelușul să sugă corect, cu gura închisă total și cu mamelonul așezat cum trebuie în interiorul cavității bucale. În acest fel, laptele ar trebui să alunece direct pe gât; în caz contrar, el se poate acumula în gură, determinând la un moment dat înecarea. Când suge corect, bebelușul se descurcă mai bine, chiar dacă fluxul laptelui este ceva mai mare
- Poți adopta o poziție ridicată de alăptare, pentru că laptele trebuie să depășească bariera gravitațională, și astfel nu se mai acumulează așa mult, nici expulzarea lui nu este așa puternică. Poți sta, de asemenea, pe spate când alăptezi, cu bebelușul așezat pe piept, cu fața spre sâni și cu burtica atingând corpul mamei. Și în acest caz laptele ia un traseu antigravitațional, astfel că fluxul său se reduce. Totuși, nu este o poziție indicată prea frecvent, pentru că poate determina blocarea canalelor de lapte.

- Poziția de fotbal este, de asemenea, o bună poziție de alăptare, pentru a preveni înecatul bebelușului. Se așază o pernă sub capul bebelușului, iar pe acesta îl țineți sub braț, ridicându-l până la nivelul sânului. Această poziție îmbunătățește evacuarea laptelui și din glandele mamare laterale. - Evitați stimularea sânilor prin pompare, jet de apă la nivelul lor, în timpul dușului, folosirea de sutiene sau bustiere.
 - Dacă sânul cu exces de lapte este afectat, poți stoarce o cantitate de lapte, apoi aplica o compresă rece, până se calmează senzația neplăcută. Aplicarea unor comprese cu apă rece pe sâni reduce producția de lapte.

Surse: https://parenting.firstcry.com; https://thestir.cafemom.com; http://www.newkidscenter.com/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  SUPER EROUL din burtică: un bebeluș i-a salvat viața mamei, cât încă era în UTER. Cum a fost posibil!
  SUPER EROUL din burtică: un bebeluș i-a salvat viața mamei, cât încă era în UTER. Cum a fost posibil!

  Un bebeluș a reușit să o salveze pe mama sa, dar și să se salveze pe el însuși, în timp ce se afla încă în mediul intrauterin. Cazul acesta s-a petrecut...

  Un bebeluș salvează viața mamei lui, refuzând să sugă la sânul care avea o tumoră
  Un bebeluș salvează viața mamei lui, refuzând să sugă la sânul care avea o tumoră

  O mamă a fost salvată de la moarte chiar de bebelușul său. Copilul a refuzat să sugă de la unul dintre sâni, iar apoi femeia a descoperit că suferea de cancer mamar.

  Un bărbat a găsit un bebeluș în congelatorul mamei sale, după ce aceasta a murit
  Un bărbat a găsit un bebeluș în congelatorul mamei sale, după ce aceasta a murit

  Un bărbat din SUA a descoperit un bebeluș în congelatorul din casa mamei sale, după ce aceasta a murit.

  Sânziana Buruiană este însarcinată, dar încă își mai alaptează fetița de 5 ani:”încerc să îi explic că trebuie să păstrăm laptele pentru bebeluș”
  Sânziana Buruiană este însarcinată, dar încă își mai alaptează fetița de 5 ani:”încerc să îi explic că trebuie să păstrăm laptele pentru bebeluș”

  Acum un an, fosta asistentă TV, Sânziana Buruiană declara că vrea să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă perioadă de alăptare. În urmă cu ceva timp,...

  Fotografia virală a unui bebeluș care s-a născut cu steriletul mamei sale pe cap
  Fotografia virală a unui bebeluș care s-a născut cu steriletul mamei sale pe cap

  O fotografie a luat cu asalt întreaga comunitate Twitter în ultimele 2 zile. Ea reprezintă capul unui bebeluș nou-născut care are prins în păr ceea ce se crede a fi...

  Moment unic surprins la ecograf: bebeluș făcând pipi în uterul mamei lui
  Moment unic surprins la ecograf: bebeluș făcând pipi în uterul mamei lui

  Dacă vă întrebați dacă un bebeluș face pipi în uterul mamei, ei bine, veți primi răspunsul cu o mică filmare a unui medic din Turcia, care suprinde un moment unic la o...

  Primul bebeluș vindecat de coronavirus din România pleacă acasă în brațele mamei sale
  Primul bebeluș vindecat de coronavirus din România pleacă acasă în brațele mamei sale

  O mămică din Valea Jiului a reușit în sfârșit să își strângă nou-născutul la piept, după zile lungi și chinuitoare de dor.

  Cazul incredibil al mamei căreia i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort
  Cazul incredibil al mamei căreia i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort

  O mamă risca să facă septicemie așa că i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort. Declarațiile ei sunt cutremurătoare.

  © 2021 Qbebe