De ce să alăptezi un copil care este îndeajuns de mare să îți ceară asta verbal?

Irina Olteanu - Redactor Senior

La întrebarea de ce să alăptezi un copil care este îndeajuns de mare încât să îți ceară asta verbal răspunde o mămică împărtășind din propria experiență cu micuții săi. Vei afla aici nu doar unul, ci nu mai puțin de zece motive care te vor determina să continui cu alăptarea, oricât de mult simți că este nevoie.

Annie Reneau este mămica a trei copii care face homeschooling cu ei, iar când nu lucrează, călătorește, savurează dulciuri și scrie. Iată ce a simțit aceasta nevoia să împărtășească.

Vrei să mă alăptezi?

În urmă cu 12 ani, atunci când primul nostru copil era încă bebeluș, am invitat la cină un cuplu fără copii. Discutam în camera de zi când fetița noastră adorabilă de aproape 3 ani s-a trezit, și-a așezat cotul pe mânerul scaunului meu și a scos o perlă fantastică pe gură. Doar câteva cuvinte pe care le-a rostit atât de nonșalant, ca și cum mi-ar fi oferit un fursec, încât mai aveam puțin și îmi sărea mâncarea din gură.

de ce sa alaptezi un copil care este suficient de mare
Vrei să mă alăptezi?
Am observat apoi cum prietenilor noștri le căzuse efectiv fața și am spart liniștea cu râsul meu. Nu, muțumesc, am răspuns. Poate mai târziu. Din fericire, copilul s-a mulțumit cu acest răspuns pentru moment. Unul dintre invitați a întrebat: chiar a spus ceea ce cred că a spus? Da, chiar asta a făcut. Toți trei copii au fost alăptați puțin peste vârsta de 3 ani. Era neobișnuit pentru fiica noastră să întrebe așa ceva la momentul respectiv - renunțasem la alăptatul pe timpul zilei păstrându-l doar pe cel de noapte și la prima oră a dimineții. Dar încă ne străduiam cu înțărcarea, iar scena la care au asistat prietenii făcea parte din acel proces. Din fericire, ei au râs împreună cu mine, dar sunt sigură că atunci când auzi un copil care merge și vorbește că îți cere să îl alăptezi este o realitate cu care nu suntem obișnuiți. Deoarece o mulțime de opinii (și judecăți) vizează acest subiect, vă voi spune 10 motive pentru care nu se alăptează copiii în perioada grădiniței.
1. Ca să nu facem oamenii să se simtă inconfortbail.
2. Ca să facem o declarație și să ne demonstrăm punctul de vedere.
3. Ca să nu creadă că suntem atașate în mod pervers de alăptare - sau pur și simplu perverse.
4. Că suntem nesigure și căutăm atenție.
5. Că avem nevoie să fim dorite de copii.
6. Că ne considerăm mame superioare.
7. Că nu știm să spunem nu.
8. Că nu ne dorim ca cei mici să crească.
9. Că suntem prea leneșe să le dăm mâncare reală.
10. Că ne dorim un trofeu.
Acestea sunt cele mai comune motivații pe care le-am văzut atribuite mamelor care își alăptează copiii mai mult de către cei care le găsesc inacceptabile, dar niciunul nu este adevărat pentru mine.

Iată și motivele mele reale pentru care mi-am alăptat copiii în perioada grădiniței

1. Confort. Alăptarea a fost principala sursă de confort a copiilor, încă de la naștere. Dacă unii copii au suzete, alții au pături, mai sunt și unii care sunt fani alăptare. Ador faptul că nu a existat nimic care să nu poată fi remediat prin alăptare. Copiii au nevoie de confort și conexiuni în timp ce își explorează independența. Există și alte modalități, dar aceasta a funcționat pentru noi și am fost recunoscătoare că am putut să fac asta.

de ce sa alaptezi un copil care este suficient de mare
2. Nutriție. Laptele matern nu își pierde valoarea nutrițională. De fapt, nu își pierde nici treptat această valoare. În mod evident, pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de mai mult decât lapte, însă acesta continuă să rămână o sursă sănătoasă de proteine, grăsimi și vitamine. Nu există niciun motiv să treci la lapte de vacă la vârsta de 1 an, dacă și mama și copilul doresc ca alăptarea să continue. Până la urmă laptele de vacă este făcut de o vacă pentru puiul ei. Nu înseamnă nici că trebuie să alăptezi pe vecie, dar nici să te oprești la un anumit număr de luni/ani.

3. Bani. Laptele mamei nu costă nimic. Nu văd niciun motiv să cheltui bani pe lapte de vacă sau pe altă variantă de lapte când laptele cel mai bun este deja disponibil în orice moment.

4. Comoditate. Atunci când copilul îți cere lapte, nu trebuie nici măcar să te dai jos de pe canapea sau din pat. Poate că este puțină lene de fapt. De fapt este ca și cum ai avea mereu la tine niște gustări sănătoase. Extrem de convenabil.

5. Cercetări științifice. Mama mea este consultant în alăptare. Am crescut cunoscând beneficiile alăptării și am citit o mulțime cât am născut prima dată. Sunt multe cercetări care susțin alăptarea extinsă și niciuna care să demonstreze că dăunează. Antropologul Kathy Dettwyler estimează că în funcție de factorii de înțărcare specifici mamiferelor, vârsta naturală pentru oameni se încadrează în intervalul 2.5-7 ani.

6. Respect. Copiii noștri au fost încântați să continue alăptarea după vârsta de 1 an. La un moment dat în cel de-al doilea an am început să fiu mai puțin încântată, dar nu am vrut să îi privez deoarece știam că este important pentru ei. Așa că am redus încet-încet mesele și i-am lăasat să renunțe complet în propriul ritm, onorând relația de alăptare și atașamentul lor față de ea. Nu a fost ușor, dar nici meseria de părinte nu este.

7. Calm. Copiii pot semăna cu diavolii tasmanieni, fiind niște mici explozii verbale, fizice, de voință. Alăptarea le oferea câteva clipe de liniște pe zi pe care nu știu dacă le-am fi obținut altfel. Cred că a contribuit și la lipsa tantrumurilor. Au mai avut mici ieșiri, dar raportat la vârsta lor s-au comportat destul de bine.

8. Imaginea propriului corp. Nu contează deoarece cea mai mare parte este vanitate și egoism. Știu că nu toate femeile slăbesc alăptând, dar eu am reușit. Greutatea din sarcină s-a topit și nu a reapărut. Deși port la sutien cupa A, cât timp am alăptat am ajuns să port B, așa că a fost bine pentru aspectul meu. Nu am continuat alăptarea din cauza asta, dar a fost un beneficiu colateral.

9. Experiență. Am fost alăptată până la vârsta de 2 ani jumătate. Iar soțul meu până la vârsta de 4 ani. Și suntem amândoi oameni normali, fără obsesii pentru mame sau fetișuri. Cunosc și copii care au fost alăptați și mai mult și niciunul nu a ajuns criminal în serie. Așa că nu am avut nicio anxietate și mi s-a părut normal.

10. Încredere. Cu toate aceste motive care încurajează alăptarea, sunt conștientă că o mulțime de persoane încă consideră că este ciudat. Motivele împotriva alăptării după vârsta de 1 an au legătură de obicei cu sexualizarea alăptării, disconfortul unui copil care cere lapte cu propriile cuvinte, preocupări cu privire la ce cred alții, factori ce rezultă în urma lipsei de expunere/experiență. Am avut încredere că nu este nimic bizar deoarece am văzut și la alte mame și cunosc și alte mame. Am avut încredere că nu sunt efecte adverse pentru că și eu am făcut la fel. Am fost înconjurată de oameni care m-au susținut și m-au ajutat.

Dacă mi-ați cunoaște copiii nu ați ști că au fost alăptați până la vârsta de 3 ani. Nu își amintesc și nu cred nimic despre asta. Unii, care au fost alăptați până la 3-4 ani, la fel. Disconfortul societății asupra alăptării extinse este doar cultural și niciun argument nu este suficient de solid. Înțeleg oamenii care nu vor să alăpteze atât de mult și nu i-aș spune nimic niciodată mamei respective că ar trebui să continue. Academia Americană a Pediatrilor recomandă cel puțin 1 an, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă 2 ani, continuarea în funcție de cât de mult doresc mama și bebelușul.

Acestea sunt îndrumare, nu reguli. Unele femei sunt incapabile să alăpteze și este în regulă. Altele au motivele lor pentru a nu alăpta și este la fel de în regulă. Unele alăptează mai puțin decât este recomandat din diverse motive și este tot în regulă. Este în regulă să alăptezi un copil care îți cere expres. Este în regulă să alăptezi un copil care poate mâncare mâncare reală. Este în regulă să te ocupi de înțărcare foarte încet și să observi ce funcționează pentru voi. Maternitatea este oricum dificilă chiar dacă nu punem pe noi presiune sau judecăm alegerile celorlați. Sper ca explicarea motivelor mele să ajute ca alăptarea extinsă să devină de înțeles pentru cei care o găsesc ciudată. 

Voi ce părere aveți, dragi mămici? Cât de mult ați alăptat sau vă doriți să alăptați?

Sursa: http://thenaturalparentmagazine.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Îți poti imagina că alăptezi copilul greșit? O mamă a primit de două ori alt copil la naștere
  Îți poti imagina că alăptezi copilul greșit? O mamă a primit de două ori alt copil la naștere

  Uneori viața chiar bate filmul. Poveștile din telenovele cu copii schimbați la naștere par să fie, de fapt, inspirate din realitate. Becky Martin este o mamă care a trecut ca prin...

  Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină
  Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină

  Alăptarea în public încă mai reprezintă un subiect tabu nu numai în România, ci și în alte părți ale lumii. O mămică de peste Ocean, de exemplu, a fost...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
  Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

  Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

  Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?
  Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?

  Este esențial să cerem ajutor atunci când avem nevoie. Însă uneori, nu știm cum și când să cerem ajutor. Copiii, cu atât mai mult, au nevoie să fie ghidați ca...

  9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze
  9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

  Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, ești în atenția celor din jur, fie că aceștia sunt părinți, fie că nu. De aceea, pe lângă aprecierile pe care le...

  O învățătoare din Târgu Mureș agresează verbal elevii în timpul orelor. Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la școală
  O învățătoare din Târgu Mureș agresează verbal elevii în timpul orelor. Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la școală

  „Minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap că altul”, „la școală specială cu ăștia care nu învață!”. Îți vine să nu să...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  © 2022 Qbebe