- Care sunt motivele ce ne pot determina să folosim pompa de sân în alăptare
- Ce ar trebui să știi înainte să te folosești de pompa de sân
- De câte ar trebui să folosești pompa de sân pentru a atinge și pentru a menține o cantitate optimă de lapte matern (750-1050 ml în 24 de ore)
- Cât de des ar trebui să utilizezi pompa de sân ca să poți crește cantitatea de lapte matern colectat
- Cum poți să-ți îngrijești sânii în perioada de alăptare
Care sunt motivele ce ne pot determina să folosim pompa de sân în alăptare
Când optăm să ne folosim de o pompă de sân în procesul de alăptare al bebelușului, putem să recurgem la acest dispozitiv din motive variate. Iată-le pe cele mai cunoscute dintre acestea:
• Necesitatea de a ne întoarce cât mai repede la muncă
• Dorința ca și alți membri ai familiei să-i poată oferi lapte matern bebelușului
• Ne dorim să avem mai mult răgaz de a ne relaxa
• Poate fi necesar să utilizăm pompa de sân pentru un bebeluș care nu se poate alimenta așa cum trebuie cu laptele nostru din anumite motive- De pildă, dacă s-a născut prematur și nu are încă puterea de a se hrăni de la sân)
• Pompa de sân poate fi utilă în cazul în care este nevoie de lactație indusă pentru un bebeluș adoptat- Procedeul „lactației induse" presupune ca mamei să i se prescrie un tratament pe bază de estrogen și progesteron, dar și anumite suplimente alimentare, menite să „păcălească" organismul, astfel încât acesta să reacționeze ca și cum ar fi existat o sarcină. Un tratament urmat în acest scop ar trebui să dureze cam 6 luni și ar trebui să înceteze cam cu 8 săptămâni înainte de începerea procesului de alăptare. Datorită „lactației induse", se poate crea o legătură puternică între mamă și copilul adoptat.
• Pompa de sân este ideală pentru cine dorește să aibă oricând la dispoziție o rezervă de lapte matern
• Poate ameliora simptomele neplăcute dacă are loc „angorjarea sânilor" (o umplere excesivă a sânilor cu lapte, provocată de obicei de un dezechilibru dintre rezerva de lapte și cerințele bebelușului)- Datorită pompei de sân, mama poate să nu mai resimtă la fel de puternic sânii dureroși, sensibili și greoi, iar ganglionii axilari se pot dezinflama mai rapid.
• Grație pompei de sân se poate asigura necesarul de lapte în cazul unei nașteri multiple- Unei mame îi va fi mai ușor să le asigure gemenilor, tripleților etc. necesarul de lapte, fără a fi nevoie să se orienteze după ceas și să-i pună mereu la sân
• Laptele stocat cu ajutorul pompei de sân poate fi numai bun când se trece la „înțărcarea" bebelușului, astfel încât să-i amesteci, uneori, diverse preparate cu puțin lapte matern
Ce ar trebui să știi înainte să te folosești de pompa de sân
Ca să reușești să profiți de beneficiile pompei de sân, astfel încât să-i asiguri micuțului tău necesarul de lapte, ar trebui să ții cont de următoarele aspecte:
În cazul în care vei îmbina alăptarea la sân cu utilizarea pompei de sân vei proceda așa:
• Vei pompa lapte încă de la primele ore ale dimineții
• Frecvența utilizării pompei va fi aceasta: între alăptări, chiar și la 30-60 de minute după ce bebelușul a supt sau pur și simplu după ce a trecut mai mult de o oră de când bebelușul a supr ultima dată.
• Dacă se întâmplă ca bebelușul să vrea să mai mănânce după ce a terminat de supt, oferă-i lapte colectat prin intermediul pompei de sân
Dacă îți alăptezi bebelușul exclusiv cu ajutorul pompei de sân, vei ține cont de următoarele indicații:
• Planifică-ți să-ți pompezi laptele cam de 8-10 ori pe zi. De regulă, resursa de lapte pe parcursul a 24 de ore este între 750 și 1050 ml lapte
• Odată ce ai reușit să stochezi o cantitate maximă de lapte, menține-ți un program care să-ți permită să i-o asiguri în continuare bebelușului
Reține că va fi esențial să ai o pompă de sân electrică, de bună calitate. Numai așa vei reuși să faci demersul de colectare al laptelui în cele mai bune condiții, asigurându-te totodată că-i oferi copilului suficient lapte matern.
Experții ne atrag atenția asupra următorului fapt: nu putem să știm exact cât lapte putem aduna mulțumită pompei de sân. Acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi: vârsta bebelușului, cât timp a trecut de când a primit ultima dată hrana, ce oră din zi este, ce fel de pompă ai la îndemână, dacă ești mai relaxată sau, dimpotrivă, dacă ești foarte stresată etc..
De câte ar trebui să folosești pompa de sân pentru a atinge și pentru a menține o cantitate optimă de lapte matern (750-1050 ml în 24 de ore)
Fie că ai recurs la pompa de sân pentru că al tău bebeluș nu poate fi alăptat la sân din cauza unor probleme de sănătate ale sale, fie că ai ales să o folosești în mod exclusiv, ca să poți să atingi și să-ți menții volumul optim de lapte este necesar să respecți indicațiile de mai jos:
Cât de des ar trebui să folosești pompa de sân imediat după naștere
Pentru ca al tău bebeluș să primească suficient lapte încă din primele clipe de viață, vei proceda astfel:
• Dacă poți, încearcă să-ți pompezi laptele în primele șase ore de după naștere
• De îndată ce se poate, pompează lapte de 8-10 ori pe parcursul a 24 de ore
• Nu ezita și alege o pompă dublă, pentru fiecare sân în parte
• După ziua a treia de după naștere, poți să încerci să ții pompa de lapte chiar și 10-20 de minute pentru fiecare sân
• Ca să poți să-ți asiguri un necesar zilnic de lapte, pompează lapte de 2 ori în intervalul orar 1 noaptea- 6 dimineața. Întrucât dimineața hormonii au o activitate intensă, fluxul de lapte va fi mai crescut și îți va fi mai la îndemână să utilizezi pompa de sân.
Cât de frecvent poți recurge la pompa de sân începând cu cea de-a patra zi de alăptare
Pe măsură ce timpul trece, cantitatea de lapte produsă de organismul tău va mai crește. De aceea, ar trebui să ții seama de aceste sfaturi:
• Fiecare pompare ar trebui să dureze mai mult (până când simți că nu mai ai sânii plini de lapte)
• Concentrează-te mai degrabă pe frecvența pompărilor de lapte dintr-o zi (de 8-10 ori în 24 de ore) decât asupra intervalelor dintre pompări (în general de 2-3 ore)
• Nu lăsa să treacă mai mult de 5 ore între pompările de lapte pe perioada cât bebelușul este foarte mic (în primele două săptămâni de viață).
Cât de des ar trebui să utilizezi pompa de sân ca să poți crește cantitatea de lapte matern colectat
Dacă vrei să-ți crești cantitatea de lapte obținută datorită pompei de sân, ar trebui să ții cont de următoarele indicații:
• Pompează lapte de 8-12 ori într-un interval de 24 de ore
• Masează-ți sânii înainte și în timp ce folosești pompa de sân
• Ai grijă să pompezi lapte până când simți că sânii tăi s-a golit complet
Citește și: Cum si de ce sa folosesti pompa de san?
Cum poți să-ți îngrijești sânii în perioada de alăptare
Pentru a avea cât mai puține dificultăți pe parcursul alăptării, încearcă să ții cont și de sfaturile de mai jos:
Respectă reguli de igienă de bază
Spre exemplu, nu este bine să pui mâinile murdare pe sâni, cu precădere pe zona sfârcurilor.
Ai grijă să te clătești zilnic, cu apă călduță, pe mameloane. Nu folosi săpunurile obișnuite, întrucât acestea pot irita pielea sensibilă a sânilor și pot produce mâncărimi.
Asigură-te că-ți hrănești bebelușul suficient de des
De regulă, experții recomandă, pentru primele luni de viață, să-ți alăptezi bebelușul la un interval de 2-3 ore. Astfel poți să previi mai ușor apariția a tot felul de probleme, cum ar fi: angorjarea sânilor, apariția mastitei, crăpături sau iritații ale sfârcurilor etc.
Fii atentă cum îți îndepărtezi bebelușul de la sân
Specialiștii spun că cel mai bine va fi, când vrei să-l iei pe bebeluș de la sân, să nu-l tragi brusc de acolo. Mult mai indicat va fi să-ți plasezi degetul într-un colț al guriței sale pentru a întrerupe legătura dintre aceasta și sânul tău.
Ai grijă ce sutien îți alegi
Pentru a te simți cât mai confortabil în timpul alăptării, poartă sutiene special concepute în acest scop, confecționate din materiale cât mai naturale, ce asigură o susținere optimă a sânilor.
Nu uita să-ți schimbi compresele speciale pentru absorbția excesului de lapte cât mai des
Procedând așa, vei fi mai puțin supusă riscului de a te confrunta cu tot felul de neplăceri precum iritații sau mastită.
De exemplu, poți să recurgi și la Multi-Mam Compresses (12 bucăți). Acestea sunt destinate destinat îngrijirii mameloanelor iritate și crăpate ale femeilor care alăptează. Are un efect calmant și ajută procesul natural de vindecare, având proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și analgezice.
În vederea obținerii celor mai bune rezultate, respectați aceste indicații:
• Deschideți plicul și așezați compresa cu partea impregnată pe mamelon
• Păstrați compresa pentru cel puţin 5 minute
• Repetați tratamentul de minim două ori pe zi, până cand problemele se vor ameliora. „Multi-Mam Compresses" nu ar trebui să fie utilizate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament !
Străduiește-te să-ți masezi mameloanele cu ajutorul unor produse speciale
Mameloanele sensibile ale unei femei care alăptează au nevoie de o îngrijire atentă. În acest scop, poți să recurgi și la produse din gama „Multi-Mam".
Unul dintre acestea este „Multi-Mam Balm" (30 ml), care se bazează pe pe o selecție de uleiuri vegetale, având drept rol hidratarea și prevenirea fisurării mamelonului pe timpul alăptării. O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componentă esențială a sebumului uman.
Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. De aceea nu este necesara îndepărtarea sa înainte de alăptare, oferind astfel protecție directă și în timpul acestui proces.
„Multi-Mam Balm" poate fi folosit și în scop preventiv, cu 2-3 luni înainte de naștere.
Un alt produs ideal pentru îngrjirea mameloanelor este „Multi-Mam Lanolin" . Și acesta are capacitatea de a preveni uscarea și deteriorarea mameloanelor în perioada de de alăptare.
În același timp, este natural și inofensiv pentru copil, așa că nu va trebui îndepărtat înainte de alăptare.
Cel mai bine va fi să-l utilizezi după cum urmează:
• Pentru o protecție optimă se aplică înainte de alăptare, în orice moment al zilei
• Îl vei aplica de două ori pe zi
Voi știați până acum detalii ce țin de frecvența utilizării unei pompe de sân?
Citește și: Ingrijirea sanilor in alaptare
Surse:
www.ameda.com, www.breastpumps.com, www.fitpregnancy.com, www.verywellfamily.com
