Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

Andreea Guică - Redactor

Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe țesutul mamar al femeii. Află de ce este important să te informezi în legătură cu acest subiect citind acest articol.

Ce înseamnă microcalcificare

Calcificarea apare atunci când sunt prezente săruri de calciu în țesutul mamar al unei femei. Acest fenomen este destul de frecvent și, în cele mai multe cazuri, nu reprezintă motiv de îngrijorare. În unele cazuri, însă, calcificarea la nivelul sânului poate însemna cancer de sân.

Există două tipuri de calcificări la sân: macrocalcificarea și microcalcificarea.

Microcalficificările la sân reprezintă depuneri de calciu care apar la o mamografie sub forma unei pete mici și albe. Microcalcificarea nu sunt, neapărat, maligne, însă dacă există prea multe pete sau sunt grupate într-un anumit model, ele pot înseamna un cancer de sân timpuriu.

Macrocalcificările, în schimb, sunt considerate necanceroase. Acestea apar la mamografie ca niște pete mai mari, albe, dispersate în mod aleator. Sunt frecvente în special în rândul femeilor cu vârsta peste 50 de ani.

mamografie care arata microcalcifiere la san

Microcalficările sunt prea mici ca să poată fi simțite cu mâna, așadar, ele pot fi descoperite doar cu ajutorul mamografiei. Dacă ai descoperit că ai microcalcificări la sân, cel mai bine este să repeți mamografia din când în când, pentru a putea interveni din timp, în caz că acestea devin motiv de îngrijorare.

Citește și Ce spun sânii tăi despre sănătatea ta

Cauzele pentru care apar microcalcificări la sân pot fi:

 • chisturi mamare;
 • leziune a sânului;
 • infecții manifestate la nivelul sânului;
 • noduli benigni la sân;
 • operație anterioară la sân;
 • post-tratamentul cancerului la sân;
 • fracturi;
 • o doză prea mare de vitamina D3;
 • tulburări metabolice.

Nodul la sân cu microcalcificare: când ar trebui să te îngrijoreze

Cum spuneam și mai devreme, dacă ai microcalcificări la sân nu înseamnă neapărat că ai cancer. Însă este bine să te informezi din timp și mai degrabă să previi, decât să tratezi.

Dacă, în urma mamografiei, medicul suspectează că microcalficicările la nivelul sânului au un risc mare de a se dezvolta în cancer la sân, te va trimite la investigații mai amănunțite. În unele cazuri se recomandă o altă mamografie în care să se vadă petele mai îndeaproape, alteori se poate solicita o biopsie a țesutului mamar.

Nu în ultimul rând, este posibil ca aceste microcalcificări să fie ținute sub strânsă observație timp de minimum 6 luni, pentru ca medicul să poată observa modificarea numărului, formei sau modelului în care sunt grupate petele care apar la mamografie.

Microcalcificările care sunt monitorizate doar cu ajutorul mamografiei timp de minimum 6 luni au mai puțin de 2% șanse să se dezvolte în cancer la sân. Dacă medicul solicită o biopsie a țesutului mamar, atunci posibilitatea unui cancer crește; însă cu cât e detectat mai repede, cu atât mai bine.

Cum previi microcalcificarea la nivelul sânului

Încă nu există studii care să ateste de ce unele persoane prezintă microcalcificări la sâni, iar altele nu. În afară de posibilele cauze, nu se știe dacă există ceva în stilul de viață al persoanei în cauză care ar putea fi schimbat, astfel încât să prevină aceste microcalcificări.

Singura metodă de prevenție ar fi vizitele la medic și mamografiile regulate, pentru a putea monitoriza evoluția medicală în funcție de riscul care există.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre tumorile mamare benigne

Microcalcificări la sân: tratament naturist

Cele mai multe microcalcificări la nivelul sânului nu necesită tratament, pentru că nu sunt canceroase. Dacă situația este diferită, iar microcalcificările prezintă motiv de îngrijorare, se va apela la tratamentul pe care îl recomandă medicul. Acesta poate consta în:

 • monitorizarea țesutului mamar prin mamografii repetate;
 • îndepărtarea țesutului mamar sau al întregului sân;
 • chimioterapia;
 • terapia medicamentoasă.

În afară de tratamentul medical, există și tratamentul naturist, care poate te poate ajuta să elimini depunerile de calciu la nivelul sânului.

Iată ce poți face pentru a preveni și pentru a trata acasă microcalcificările la sâni:

 • încearcă să ai o dietă cât mai echilibrată, săracă în grăsimi și bogată în vitamine;
 • consumă ceai verde, bogat în antioxidanți;
 • consumă cât mai multe fructe și legume;
 • încearcă să reduci pe cât posibil consumul de nicotină și alcool;
 • hidratează-te corespunzător;
 • fă mișcare/exerciții fizice de fiecare dată când ai ocazia.


Microcalcificările la nivelul sânului nu reprezintă, de obicei, un motiv serios de îngrijorare, însă este bine să ai în vedere toate posibilitățile. Nu uita că este important să ai grijă de sănătatea ta și să faci vizite regulate la medic, pentru a preveni orice problemă de sănătate.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: https://my.clevelandclinic.org
www.mayoclinic.org
www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Înțepături în burtă: când să te îngrijoreze aceste simptome la copilul tău
  Înțepături în burtă: când să te îngrijoreze aceste simptome la copilul tău

  Înțepăturile în burtă la copii pot să reprezinte un indicator al unei simple indigestii, dar sunt și situații în care ascund probleme de sănătate mult mai grave,...

  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

  Postarea unei mame de pe TikTok a devenit virală după ce a arătat ce se întâmplă când bebelușul preferă să fie alăptat numai dintr-un singur sân.

  Cum atașezi corect la sân bebelușul când îl alăptezi
  Cum atașezi corect la sân bebelușul când îl alăptezi

  Atașarea corectă la sân va avea ca rezultat o alăptare confortabilă, o drenare bună a sânului și asigurarea unei alimentări bune de lapte, astfel încât copilul...

  Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare
  Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare

  Scaunul nou-născutului ridică motive de îngrijorare mai ales pentru femeile care sunt puse pentru prima dată în postura de a fi mame. Întrebările curg în mintea...

  Când se redeschid școlile? Sub ce prag ar trebui să scadă rata de infectare
  Când se redeschid școlile? Sub ce prag ar trebui să scadă rata de infectare

  „Când se redeschid școlile?”, se întreabă părinții ai căror copii au intrat într-o vacanță forțată de 2 săptămâni, de pe 25 octombrie...

  Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine
  Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine

  Are 21 de ani, trei copii și încă unul pe drum. Christa, o tânără de peste hotare, povestește, pe TikTok, despre cât de greu îi este ca mamă. Și nu pentru că...

  Cât de sănătoasă este făina și când ar trebui să o înlocuiești
  Cât de sănătoasă este făina și când ar trebui să o înlocuiești

  Făina este un ingredient pe care îl întâlnești și pe care îl folosești adesea. De la pâine la fursecuri, majoritatea preparatelor conțin făină albă,...

  Video: o jurnalistă a aflat că are cancer la sân în timp ce transmitea în direct cum se face o mamografie
  Video: o jurnalistă a aflat că are cancer la sân în timp ce transmitea în direct cum se face o mamografie

  Moment tragic pentru o jurnalistă care a fost diagnosticată cu cancer de sân chiar în timpul programului de lucru. Femeia dorea să încurajeze femeile să aibă grijă ca...

  © 2022 Qbebe