Laptele matern: rol, beneficii și alternative

Laptele matern: rol, beneficii și alternative

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul dintre primele și, de altfel, cele mai frumoase momente pe care le vei avea alături de micuțul tău, sunt acelea dedicate alăptării. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi nu numai rolul laptelui matern, ci și beneficiile remarcabile pe care le poate avea asupra dezvoltării armonioase a copilului, atât în primele luni, cât și pe termen lung. De asemenea, vei vedea și care sunt alternativele (și beneficiile aferente) în situația în care nu vei putea să-l alăptezi deloc sau doar pentru o perioadă scurtă de timp.

 

Vrei să afli mai multe despre laptele matern chiar de la specialiștii în domeniu? Vino la evenimentul Nestlé-Primii Pași Împreună, pe 27 iunie, la Cluj, în incinta „Iulius Mall” (Cinema City) între orele 17.00 și 19.00. Detalii aici: https://www.qbebe.ro/nestle/

Din ce este compus laptele matern

Pentru a-i înțelege mai bine proprietățile deosebite, este necesar să știi ce intră în structura laptelui matern. Astfel, în laptele matern se regăsesc:
• Carbohidrați-  lactoza, o sursă importantă de energie pentru copil, utilă pentru dezvoltarea creierului

• Lipide-o sursă  de acizi grași esențiali, care asigură creșterea în greutate a copilului

• Imunoglobuline- ce luptă contra bacteriilor, virusurilor, fungilor, paraziților. Imunoglobulina A, cel mai cunoscut compus în acest sens, ajunge în sângele copilului și de acolo la nivelul plămânilor și intestinelor, ferindu-l de apariția bolilor de natură infecțioasă

• Hormoni-  controlează creșterea și dezvoltarea, tensiunea arterială, modul în care se reacționează la stres, modul în care se percepe durerea etc.

• Proteine- datorită lor, corpul va produce hormoni, anticorpi, enzime. Dacă un copil este alăptat, va beneficia de lactoferină, o proteină care nu este greu de digerat, menită să-i protejeze intestinele de infecții și să faciliteze transportul fierului în corp

• Enzime- s-au descoperit peste 40 de enzime în laptele matern, toate având rol în dezvoltarea  sănătoasă a copilului

• Vitamine- prezența acestora în laptele matern depinde de factori precum rezervele existente în corpul mamei și dieta adoptată. Printre ele se regăsesc vitaminele  A, B1, B2, B6, B12 și D

• Minerale- cele care intră în compoziția laptelui matern sunt: calciul, fierul, zincul, sodiul, magneziul, seleniul. Oricare dintre ele sunt utile pentru că îi vor asigura copilului oase puternice, vor asigura funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, vor sprijini transferul oxigenului la celule etc.

• Oligozaharidele- Componente protectoare ale laptelui matern, fără valoare nutritivă, care favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice- cu rol în dezvoltarea și susținerea imunității copilului pe termen lung 

• Apă- cam 90% din laptele matern este alcătuit din apă

Citește și: Laptele matern este magic, spune știința

Care sunt beneficiile laptelui matern pentru bebeluș

„Organizația Mondială a Sănătății” recomandă, alături de experții din întreaga lume, ca un copil să primească exclusiv lapte matern până la vârsta de 6 luni. Ulterior, alăptarea este în continuare binevenită, în paralel cu diversificarea alimentației. Iată de ce alăptarea este atât de importantă:
Oferă nutrienți valoroși
Acesta conține vitaminele, mineralele, proteinele, enzimele și carbohidrații menționați anterior, în proporții variabile, componența laptelui modificându-se treptat, odată cu schimbarea nevoilor bebelușului (Cu precădere în prima sa lună de viață).

Un detaliu pe care trebuie să-l cunoști cu privire la substanțele nutritive pe care laptele matern le va furniza bebelușului este că vitamina D nu se regăsește în cantități suficient în acesta. Astfel, bebelușii au nevoie de 400 UI  pentru primul an de viață, urmând ca după această vârstă să aibă nevoie de 600 UI pe zi. Chiar dacă mamele au resurse bune de vitamina D în organism, acestea nu se transferă destul în lapte, de aceea este esențial ca unui bebeluș să i se dea suplimente cu vitamina D. Discuțiile cu medicul pediatru se impun pentru a ști exact cât și cum să-i dai bebelușului astfel de suplimente.

Consolidează imunitatea copilului și îl va feri de boli
Odată ce mamele sunt expuse agenților patogeni, organismul lor va produce anticorpi, care vor trece în lapte și vor ajunge astfel și la bebeluș.

Mama ce isi alapteaza bebelusul stand pe o canapea

Studiile în domeniu au arătat că bebelușii care sunt alăptați vor fi mai feriți de apariția unor boli, precum:
• Infecțiile care afectează urechea medie
• Infecțiile tractului respirator
• Infecțiile intestinale
• Apariția bolilor inflamatorii intestinale
• Boala celiacă
• Diferite alergii
• Diabet (atât de tip 1, cât și de tip 2)

Alte substanțe valoroase, prezente în laptele matern, care vor construi un sistem imunitar puternic, sunt și oligozaharidele. Dintre ele, cea mai semnificativă este fucozil-lactoza, despre care s-a constatat că este utilă pentru sănătatea microflorei intestinale, asigurând echilibrul bacteriilor bune și rele și ferindu-l astfel pe bebeluș de boli infecțioase. În concluzie, îi susține imunitatea celui mic.

Sprijină dezvoltarea creierului
Un studiu american recent a demonstrat că bebelușii care au primit exclusiv lapte matern până la vârsta de 3 luni aveau creierul mai dezvoltat, în zonele-cheie, decât aceia care nu au fost deloc alăptați sau au primit și lapte praf.
Concluziile studiului au fost formulate după ce s-a analizat creierul a 133 de copii, cu vârsta cuprinsă între 10 luni și 4 ani, prin intermediul RMN-ului. Din primele imagini analizate s-a putut observa că la vârsta de 2 ani, copiii care au fost alăptați aveau zone importante din creier (cele care țineau de limbaj, de abilități cognitive și de reglarea emoțiilor) mai bine dezvoltate decât ale celor care nu au avut parte deloc de alăptare sau care au primit atât lapte matern, cât și lapte praf. Astfel, oamenii de știință au precizat că au observat că procesul de mielinizare a creierului (acoperirea fibrelor nervoase cu mielină, un înveliș proteic) a fost mai intens (cu 20-30%) la copiii care au primit doar lapte matern în primele luni de viață.

Îi asigură copilului o greutate corporală optimă
Un studiu canadian a urmărit evoluția greutății corporale a copiilor din primul an de viață și a ajuns la concluzia că laptele matern poate să împiedice acumularea în exces a kilogramelor.
În vederea obținerii rezultatelor s-a apelat la un grup de 2533 de copii, născuți în perioada 2009-2012. 97% dintre ei fuseseră alăptați, durata medie a perioadei de alăptare fiind 11 luni. 74% dintre copii primiseră alimente solide la vârsta de 6 luni sau chiar mai devreme.

Concluzia cercetătorilor a fost că bebelușii care nu au fost hrăniți exclusiv cu lapte matern aveau un indice al masei corporale mai ridicat, la vârsta de 3 luni, decât aceia care primiseră doar lapte matern. Explicația pentru acest fenomen a fost: bebelușii hrăniți la sân nu numai că primesc nutrienții de care au nevoie, dar vor deprinde mai rapid autocontrolul și vor ști să se oprească din mâncat când vor simți că s-au săturat, ceea ce este mai dificil pentru cei care primesc lapte praf din biberon și alimente solide.

Formulele de lapte- alternative pentru laptele matern

Dacă te afli și tu printre mamele care, din diferite motive obiective, nu reușesc să-și alăpteze bebelușii,  trebuie să știi că ai la dispoziție alte variante: formulele de lapte. Înainte de a lua o decizie în acest sens, consultă-te cu un pediatru.

Formulele de lapte pot să asigure nutriția adecvată pentru bebeluș, în condițiile în care au în compoziție:
Proteine de calitate, în cantitate optimă
Acestea sunt vitale pentru creștere și dezvoltare, influențând toate procesele importante care se produc în corp. De exemplu, ele sunt principalul element responsabil pentru construcția și înlocuirea celulelor și țesuturilor, pot să influențeze parametrii metabolici (cum ar fi creșterea în greutate), prezența bacteriilor bune din microflora intestinală, funcțiile digestive, dar și răspunsul imunitar. Nu în ultimul rând, proteinele sunt sursă de energie.
Întrucât primul an de viață al copilului este caracterizat printr-un ritm accelerat al creșterii, este nevoie și de o rată mai ridicată a sintezei proteinelor. În încercarea de a suplini laptele matern, formulele de lapte au fost optimizate tocmai în acest scop.

Vitamine
Printre cele mai importante, care ar trebui să facă parte din formula de lapte pe care i-o vei oferi bebelușului tău, se numără:
• Vitamina A: Este binevenită pentru că promovează o vedere sănătoasă și o imunitate bună
• Vitamine din grupul B-urilor (cum ar fi B1, B2, B6, B12): De exemplu, vitaminele B1 și B2 sunt necesare pentru conversia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor în energie. Vitamina B6 este utilă pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și a celui cardiovascular. Vitamina B12 este importantă pentru că stimulează producerea globulelor roșii, contribuind la sinteza ADN-ului din celule
• Vitamina C: Facilitează regenerarea celulară și a țesuturilor, asigurând și buna funcționare a sistemului imunitar
• Vitamina D: Susține formarea mușchilor și a oaselor sănătoase, sprijinind absorbția calciului
• Vitamina E: Susține dezvoltarea sistemului imunitar, regenerarea celulară, asigurând sănătatea pielii și ochilor
• Vitamina K: Asigură o dezvoltare sănătoasă a oaselor și mușchilor și are rol în coagularea sângelui

Minerale
Sunt esențiale și ele pentru dezvoltarea normală a bebelușului. Iată-le pe cele care nu ar trebui să lipsească din formulele de lapte:
• Calciul- de el depinde dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților
• Fierul- asigură producerea hemoglobinei, o componentă-cheie a globulelor roșii, care transportă oxigenul în organism
• Zincul- acest mineral contribuie și el la creșterea copilului, la funcționarea optimă a creierului (sprijină în special procesele de învățare și memoria), asigurând totodată un sistem imunitar puternic

• Fosforul- sprijină dezvoltarea normală a oaselor, contribuie la regenerarea celulelor copului, dar este benefic și pentru dezvoltarea cognitivă a copilului

De-a lungul timpului, formulele de lapte au fost îmbunătățite și adaptate pentru a atinge standardul „de aur", laptele matern, intenționându-se obținerea unei compoziții identice. Din acest motiv, în ultimul timp s-au intensificat cercetările în domeniu, astfel încât să se introducă și în laptele praf unele componente specifice laptelui matern, precum sunt oligozaharidele.

Mama ce isi tine in brate bebelusul, in timp ce acesta bea lapte din biberon

Acestea sunt doar câteva informații despre laptele matern și alternative atunci când alăptarea nu mai este posibilă. Pentru o înțelegere aprofundată, te invităm să afli chiar de la medicii specialiști toate detaliile necesare. CUM? Prin participarea la evenimentul „Primii Pași Împreună”, ca parte a campaniei educaționale Nestlé „Începe Sănătos, Crește Sănătos”. 

Acesta va avea loc pe 27 iunie, la Cluj, în incinta „Iulius Mall” (Cinema City), între orele 17.00 și 19.00. Atenție însă, sunt doar 100 de locuri !!! Asigură-l pe al tău cu formularul de înscriere de aici:  https://www.qbebe.ro/nestle/

*Evenimentul se adresează părinților cu copii între 1-3 ani. Poți veni cu cel mic, întrucât în imediata apropiere a sălii de cinema se află un spațiu dedicat jocurilor pentru copii.


Surse:
www.faithful-to-nature.co.za, www.healthline.com, www.verywellfamily.com, www.webmd.com,www.nestlenutrition-institute.org,  www.plumorganics.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

    Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

    Știai că fosforul reprezintă 1% din greutatea corporală totală a unei persoane? Este al doilea cel mai abundent mineral din organism, prezent în fiecare celulă a corpului. Te...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie
    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

    Prima tentație este, când guști laptele din frigider și îi simți gustul ușor acrit, să îl arunci rapid. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi...

    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată
    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată

    O proaspătă mămică din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la comportamentul nepoatei sale, în vârstă de 8 ani. Fetița i-a cerut femeii lapte matern, iar acum...

    © 2024 Qbebe