Moduri în care alăptarea îți afectează mameloanele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele zile în care vom începe să alăptăm, vom sesiza că acest demers își ba pune serios amprenta asupra mameloanelor noastre. Din articolul de mai jos vom afla nu numai ce se poate întâmpla cu acestea în perioada de alăptare, precum și ce am putea face pentru a evita apariția unor probleme serioase.

Care sunt cele mai cunoscute moduri în care alăptarea poate afecta mameloanele

Specialiștii în lactație consideră că una dintre cele mai cunoscute cauze pentru care pe parcursul alăptării ne putem confrunta cu tot felul de probleme la nivelul mamelonului este modul în care suge bebelușul. De aceea, este foarte important să încercăm tot felul de poziții de alăptat, precum și să alternăm sânii din care se va hrăni micuțul nostru.
Printre principalele modificări pe care le vor suferi mameloanele noastre în perioada alăptării se numără:

Mameloanele vor deveni mult mai sensibile

În special când vom începe să alăptăm pentru prima dată vom sesiza că acestea sunt mai sensibile la atingere. Acest fapt se datorează modificărilor hormonale ce însoțesc procesul de lactație. Astfel, prolactina, (ce va crește când bebelușul va începe să sugă, stimulând producția de lapte) dar și oxitocina (responsabilă nu numai de atașamentul mamă-copil, ci și de capacitatea laptelui de a curge prin canalele galactofore și de a ajunge la nivelul mamelonului), vor contribui la acest fenomen de sensibilizare a sânilor.
De asemenea, stimularea constantă produsă la nivelul sânilor în urma atingerilor provenite de la gurița bebelușului, va face și ea ca sânii tăi să devină mai sensibili ca de obicei. Ceea ce se întâmplă este temporar, treptat sânii devenind mai duri și mai puțin sensibili.

Citește și: Alaptarea si durerile de san: ghidul mamicii

Își vor schimba culoarea

De pildă, dacă mamelonul nostru este alb după ce bebelușul a supt, este semn că acesta nu s-a hrănit corect și că s-a produs un blocaj al circulației sângelui în zonă. După aceea, mamelonul poate avea o nuanță de albăstrui, iar pe măsură ce fluxul sanguin se reia va deveni roz, roșu sau maroniu. Acest fenomen este cunoscut sub numele de vasospasm și este însoțit, de regulă, de o durere pătrunzătoare și de senzația de arsură. Adesea variațiile de temperatură pot accentua durerea resimțită.
Ca să eviți să treci prin așa ceva, poți lua următoarele măsuri:
• Fii mereu atentă la poziția în care alăptezi
• Vezi dacă nu cumva ai și vreo infecție fungică la nivelul sânilor
• Încearcă să eviți temperaturile extreme
• Fă-ți regulat un masaj al sânilor
• Evită expunerea la fumul de țigară, la cofeină, precum și anumite medicamente ce pot interveni asupra vaselor de sânge (inclusiv cele folosite pentru decongestionare, în răceală sau gripă, pot fi dăunătoare)

Poți avea mameloane dureroase, crăpate sau care sângerează

Printre motivele ce pot duce la apariția unei asemenea probleme în alăptare putem include:
• Bebelușul nu apucă suficient din sân când suge
• Ai suferit o traumă din cauza unei pompe de sân
• Există o infecție fungică la nivelul mamelonului
• Bebelușul tău are anchiloglosie (Anchiloglosia este o malfomație congenitală, care se referă la faptul că țesutul care atașează limba de „planșeul" cavității bucale este mai scurt decât în mod normal)
• Ai o „perlă" de lapte (Aceasta se referă la dezvoltarea unui țesut subțire pe unul dintre canalele galactofore, ducând la blocarea laptelui acolo și la acumularea sa într-un punct)
• Ai un vasospasm
Dacă alăptarea devine tot mai dureroasă, dacă aspectul mamelonului se înrăutățește tot mai mult și ai febră, consultă urgent un medic.
Printre măsurile ce se iau de obicei în caz de mameloane dureroase și crăpate se numără:
• O mai mare grijă pentru modul în care bebelușul apucă sânul când suge
• Folosește creme speciale pentru îngrijirea mamelonului
• Nu uita de compresele pentru alăptare
• Aplică niște comprese călduțe
• Poți recurge la aplicații cu gheață
• Fă-ți masaj cu diverse uleiuri (cum ar fi cel de măsline, de cocos sau de migdale dulci)

La nivelul mamelonului poate apărea și o infecție fungică

De regulă, această infecție apare în special în primele săptămâni de la naștere și se referă atât la infecția ce o avem la nivelul sânului, cât și la cea existentă la bebeluș.
Printre simptomele ce caracterizează această infecție se află:
• Există dureri și senzație de arsură puternică, ce nu se ameliorează nici dacă vom schimba poziția de alăptat a bebelușului
• Mameloanele au o culoare roz intens și sunt lucioase
• Durerile în sân persistă și după alăptare și le vom resimți ca pe niște înțepături, ce iradiază până în spate
Dacă ai aceste simptome, mergi urgent la medic. Tratamentul recomandat va consta, cel mai probabil, în aplicarea unor unguente antifungice sau se vor lua medicamente și pe cale orală (de exemplu, Fluconazolul). În plus, se va insista pe respectarea strictă a regulilor de igienă, dar și pe luarea unor măsuri cum ar fi să nu porți sutien câteva zile sau să-ți speli sutienul și să-l lași să se usuce la aer.
În ceea ce-l privește pe bebeluș, vei ști că acesta are o infecție fungică dacă are o iritație puternică pe fese sau în zona axilei. Neapărat îl vei duce și pe el la medic!

În timpul alăptării, mameloanele pot părea mai mari

Mai ales dacă ai mameloanele inversate poți sesiza, odată ce începi să alăptezi, că acestea se măresc. Cu toate acestea, spun specialiștii, este doar o impresie, pur și simplu aceastea își vor îmbunătăți poziția și de aceea vor părea altfel ca de obicei.
Acest fenomen nu va afecta procesul de alăptare, ci dimpotrivă.

Mameloanele devin mai închise la culoare și vei observa pe ele niște granuloame

Deși acest fenomen este o caracteristică a sarcinii, medicii spun că și în timp ce alăptezi poți să observi, la nivelul mamelonului, așa-numiții „tuberculi ai lui Montgomery".
Aceste transformări intervin în urma multiplelor transformări hormonale, iar tegumentul areolar se va închide la culoare. În plus, glandele areolare devin mai proeminente, pe măsură ce laptele începe să curgă prin canalele galactofore.

Bebelus ce suge

Pe mamelon poate apărea o bășică

Medicii spun că apariția acesteia poate avea cauze diverse, precum: bebelușul nu se atașează corect la sân când suge, nu folosești corect pompa de sân, ai o infecție cu herpes etc.. În oricare dintre aceste cazuri, nu se recomandă să umbli la bășica formată și să consulți un specialist. Cel mai probabil acesta îți va da un tratament și apoi te va sfătui să continui alăptarea, dar respectând regulile de mai jos:
• Începe alăptarea la sânul pe al cărui mamelon nu se află bășica
• Schimbă-ți poziția de alăptare
• Folosește o pompă de sân de calitate
• Fii atentă la sutienul pe care-l folosești (Acesta trebuie să nu fie nici prea mare, dar nici prea mic, astfel încât să nu se creeze prea multă presiune sau frecare asupra sânului cu probleme)
• Nu uita să schimbi periodic compresele pentru alăptare, în cazul în care folosești așa ceva. Lăsându-le să se umezească prea mult, nu ai face altceva decât să stimulezi apariția unei infecții fungice

Observi că mameloanele tale au forma unui ruj

O altă modificare a mamelonului pe parcursul alăptării este și că poți observa că sfârcul iese mult în afară, că va căpăta aspectul unui mic tub de ruj.
În această situație, gândește-te că este vorba despre faptul că alăptarea nu a decurs așa cum trebuie, că bebelușul nu a prins așa cum trebuie mamelonul. Chiar dacă nu ai dureri, încearcă să-ți schimbi poziția de alăptare și să vezi ce este mai bine pentru bebeluș. În caz contrar, producția de lapte matern poate fi afectată.

Bebelus langa mamelonul mamei

Mameloanele tale vor fi mai lăsate

Unul dintre efectele de durată ale alăptării asupra mameloanelor va fi că vei observa că acestea sunt mai lăsate în jos decât înainte să devii mamă. Acest lucru va fi vizibil și după ce vei întrerupe alăptarea.
Nu ai însă motive să te îngrijorezi, ci doar gândește-te că nașterea adus cu ea multiple transformări, printre care și modificările de la nivelul sânilor tăi.

Voi știați până acum faptul că alăptarea are un mare impact asupra mameloanelor?

Citește și: Fiziologia sanului in timpul alaptarii


Surse:
www.betterhealth.vic.gov.au, www.breastfeeding.support, www.self.com, www.todaysparent.com, www.verywellfamily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting
  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting

  Cel mai mare efect pe care îl are copilăria asupra vieții tale de adult reiese atunci când devii la rândul tău părinte. Unul dintre factorii predictivi ai modului...

  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)
  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)

  La nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al...

  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna
  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna

  Să recunoaștem: cu toții suntem ființe sexuale, indiferent de gen, așa că, haideți să spunem lucrurilor pe nume. Pe lângă evidenta plăcere pe care o oferă sexul, iată cum...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor
  12 moduri prin care părinții distrug viețile copiilor

  Chiar dacă ne dorim tot ce este mai bun pentru copilul nostru, nu de puține ori se poate întâmpla să facem demersuri care îi pot face mai mult rău decât bine....

  Ce sunt scurgerile maronii și cum îți afectează sănătatea?
  Ce sunt scurgerile maronii și cum îți afectează sănătatea?

  Întrucât știi că o secreție vaginală obișnuită poate fi transparentă sau albă, în momentul în care sesizezi că își schimbă culoarea începi să...

  3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
  3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

  Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

  18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
  18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

  Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

  © 2022 Qbebe