Top 5 cele mai bune ceaiuri pentru lactație

Top 5 cele mai bune ceaiuri pentru lactație

Raluca Margean - Redactor

Timp de secole, plantele au fost folosite pentru a ajuta proaspetele mămici să producă mai mult lapte. Diferite combinații de plante care stimulează, susțin producția de lapte matern și promovează relaxarea au fost transmise din generație în generație. Află care sunt cele mai cunoscute plante folosite pentru ceai pentru lactație și cum pot fi  preparate în siguranță. 

Laptele matern este cea mai importantă sursă de nutrienți a unui nou-născut. El are combinația perfectă de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrați de care un bebeluș are nevoie. Anticorpii, celulele vii, enzimele și hormonii care se găsesc în laptele matern nu apar în nici o formulă de lapte praf, așadar ar fi bine să facem tot posibilul să-i oferim bebelușului nostru acest aliment extrem de sănătos.

Ceai pentru lactație: informații generale

ceai pentru lactație-bebeluș care suge la pieptCa să-și mențină aportul de lapte matern sau în cazul în care există o lactație scăzută, multe mămici apelează la ajutorul unui ceai pentru lactație din plante. Dar, va funcționa un astfel de ceai? Este în siguranță pentru mamă și copilul? Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre ceaiurile pentru lactație și despre combinațiile de plante care se folosesc de către mamele care alăptează. Timp de secole, ierburile au fost folosite pentru a ajuta proaspătele mămici să producă mai mult lapte matern. Diferite combinații de plante care stimulează și susțin producția de lapte matern și promovează relaxarea au fost transmise din generație în generație. Una dintre cele mai comune și tradiționale modalități de preparare a acestor plante este prin prepararea ceaiului. Dacă și tu vrei să folosești aceste ceaiuri pentru a avea cât mai mult lapte penrtu bebelușul tău, dar nu ești sigură de eficiența unui ceai pentru lactație, iată câteva răspunsuri la întrebările pe care ai putea să le ai:

Este sigur să bei ceai pentru lactație din plante când alăptezi?

Ceaiurile din plante sunt, în general, considerate sigure, dar există întotdeauna excepții. Deoarece există mai multe combinații de plante în ceaiurile pentru lactație comercializate, este foarte important să citești cu atenție etichetele și să verifici dacă fiecare ingredient este sigur. Multe dintre plantele medicinale utilizate în ceaiurile de lactație au fost folosite ca medicamente de-a lungul istoriei și, la fel ca în cazul oricărui alt medicament, ierburile pot avea reacții adverse atunci când sunt luate în doze mari. Consultă-ți întotdeauna medicul sau consultantul pentru alăptare înainte de a utiliza orice suplimente din plante, inclusiv ceaiuri, mai ales dacă alăptezi.

Cum să utilizezi ceaiul pentru lactație?

După ce ai găsit un ceai care este considerat sigur de către medicul tău, acesta trebuie să fie integrat treptat. Când începi să folosești o plantă nouă sau un ceai, este întotdeauna cel mai bine ca la început să iei o cantitate mică și apoi să crești treptat cantitatea peste câteva zile. Un început mai lent, treptat, poate ajuta la prevenirea sau minimizarea riscului de reacții adverse. Dozajele variază în funcție de persoană. O cantitate mică poate funcționa foarte bine pentru unele femei, în timp ce dozele foarte mari nu vor funcționa deloc pentru altele.

Cum se prepară ceai pentru alăptare pe bază de plante

Verifică instrucțiunile de pe pachet deoarece acestea pot varia. Perioada de timp în care ierburile stau în apa fierbinte va determina cât de puternic este ceaiul, iar aceasta variază în funcție de plantele folosite. În general, plantele se țin în apă 1-3 minute în cazul în care vreu un ceai pentru lactație mai slab și 5 minute sau mai mult pentru o doză mai puternică. Unele ierburi sunt amare, așadar nu trebuie să le lași în apă prea mult timp.

Dacă prepari ceaiul în cană, tot ce trebuie să faci este să pui într-o cană un pliculeț de ceai sau o linguriță de plante, apoi să torni apă clocotită, să acoperi și să lași așa timp de 1-5 minute, în funcție de cât de concentrat îl dorești. Dacă îl prepari într-o cantitate mai mare, în oală, ține cont de proporțiile 1 linguriță de plante la o cană de apă fierbinte. Lasă ceaiul să rămână în oală pentru perioada de timp dorită și apoi îndepărtează pliculețele de ceai sau strecoară ceaiul pentru a îndepărta ierburile. Nu bea întregul vas de ceai într-o singură ședință. Împarte-l în porții și bea-l de câteva ori pe parcursul zilei.

Majoritatea ceaiurilor pot fi consumate de mai multe ori într-o zi. Cu toate acestea, chiar și ceaiul poate fi periculos în doze mari. Nu este recomandat să bei mai mult de 1 litru pe zi. Verifică instrucțiunile ceaiului și consultă medicul sau consultantul de alăptare înainte de a utiliza orice fel de ceai.

Ce plante sunt cele mai recomandate pentru ceaiul pentru lactație?

ceai pentru lactație-lingurițe cu plante pentru ceai

Există mai multe ceaiuri din plante care ajută la creșterea lactației, cele mai cunoscute fiind următoarele:

Ceaiul de lucernă. Aceasta este folosită de foarte mult timp de mamele care alăptează pentru a stimula producția de lapte. Lucerna conține fitoestrogeni sau estrogeni vegetali, care pot crește aportul de țesut mamar și lapte. Lucerna intră în laptele matern. Dacă îl bei cu moderație, este considerat sigur și hrănitor. Dar, dacă bei prea mult, îți poate provoca ție sau copilului diaree. Pentru a stabili doza corectă, în funcție de particularitățile de sănătate a fiecărei mămici, este important să consulți un doctor.

Ceaiul de anason.  Semințele și uleiul de anason sunt utilizate pentru tulburări digestive și afecțiuni respiratorii. În plus, anasonul este un fitoestrogen utilizat adesea pentru a stimula producția de lapte a proaspetelor mămici. Anasonul are un gust puternic și un parfum foarte asemănător lemnului dulce. Infuzia se prepară din jumătate de linguriţă de fructe zdrobite, la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-20 de minute, după care se strecoară. Se beau cel mult 3 căni pe zi.

Ceaiul de ciulin. Încă din Evul Mediu, oamenii foloseau vârfurile înflorite, frunzele și tulpinile superioare ale ciulinilor pentru a face medicamente. Ciulinul a fost utilizat pentru a trata ciuma bubonică și ca tonic pentru călugări. Astăzi, ciulinul este preparat ca un ceai și utilizat pentru mai multe afecțiuni, de la indigestie, răceală, tuse și până la diverse infecții bacteriene și chiar cancer. De asemenea, ciulinul  este utilizat ca adjuvant în producția de lapte matern la proapetele mămici.

Ceaiul de fenicul. Această plantă are o mulțime de beneficii pentru sănătate deoarece conține antioxidanți și vitamine precum vitamina A, B, C și D. Semințele de fenicul sunt folosite în scopuri medicinale și tratează în special probleme gastrointestinale. Feniculul reduce balonarea, ameliorează smptomul de colon iritabil și stimulează circulația sangvină. De asemenea, feniculul este folosit pentru stimularea lactației. Ceaiul se prepară adăugând o cană de apă clocotită la 2 lingurițe de plantă. Se acoperă și se menține infuzia timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea ceaiul. Se administrează maximim 3 căni cu infuzie pe zi.

Ceaiul de schinduf. Semințele de schinduf au miros de sirop de arțar și, pe lângă faptul că sunt utilizate pentru a stimula alăptarea, ele sunt uneori recomandate diabeticilor ca un mod natural de a controla glicemia. Schinduful este un tonic general, un vitalizant care crește rezistența organismului, scade colesterolul, glicemia și trigliceridele. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu plantă adaugată la o cană de apă clocotită. Infuzia se menține timp de 10-15 minute la temperatura camerei, iar apoi se strecoară. Se administrează maxim 3 căni cu infuzie pe zi.

 Surse: verywellfamily.com, webmd.com

Surse foto: Pixabay, Unsplash

Articolul urmator
Încă îmi mai alăptez fiul de 6 ani. Lumea îmi spune că este abuz
Încă îmi mai alăptez fiul de 6 ani. Lumea îmi spune că este abuz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    © 2024 Qbebe