Vitamine în timpul alăptării

Vitamine în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Atunci când ne pregătim să alăptăm, cele mai multe dintre noi se gândesc cu teamă că vor trebui să ia o mulțime de vitamine de sinteză. În realitate, așa cum veți afla și din articolul de mai jos, experții sunt de părere că doar anumite vitamine vor trebui să ajungă în corpul nostru și cu ajutorul suplimentelor alimentare, restul putând fi asimilate printr-o alimentație corectă. Așa că nu mai stați pe gînduri, hrăniți-vă adecvat și astfel veți putea beneficia de toate vitaminele necesare, atât pentru a-i oferi bebelușului un lapte matern de calitate, cât și pentru a vă menține în cea mai bună formă.

Este obligatoriu să luăm vitamine în perioada alăptării?

De îndată ce începi să alăptezi, fii foarte atentă la ceea ce mănânci. În condițiile în care o femeie care alăptează consumă aproximativ 500 de calorii pe zi, este necesar să nu sari peste cele trei mese principale și să nu uiți nici de gustările dintre mese. Acestea din urmă ar trebui să-ți aducă măcar 250 de calorii și să includă proteine, carbohidrați complecși, grăsimi „bune” și, desigur, vitamine și minerale.

O nutritie echilibrata asigura vitaminele necesare in perioada alaptarii
Cine are o dietă sănătoasă, variată și echilibrată nu trebuie neapărat să ia vitamine în perioada alăptării. Cu toate acestea, medicul poate să îți recomande să iei vitaminele pe care le luai în timpul sarcinii sau alte suplimente menite să-i ofere corpului tău tot ce are nevoie, cu atât mai mult cu cât ești în primele luni de alăptare și în urma unor analize s-a constatat că duci lipsă de anumite vitamine sau minerale (precum fierul sau calciul). Sfatul său este important, întrucât excesul de anumite vitamine poate să afecteze calitatea laptelui matern. De pildă, vitamine precum vitamina C nu vor modifica substanțial compoziția laptelui, dar vitamina A poate face acest lucru.
De asemenea, trebuie să știi faptul că, în perioada de alăptare, ai nevoie de cantități mai mari de vitamine și de minerale decât în mod obișnuit. De exemplu, ai nevoie de cca.1000 de mg de calciu pe zi, dar și de o valoare mai mare a vitaminei D (estimată de specialiști la aprox.700% zilnic), a vitaminei B (în special dacă ești vegetariană), dar și a zincului și fierului. Toate acestea vor ajunge în laptele tău, iar dacă tu ai deficit de oricare dintre ele și micuțul tău va avea.
În concluzie, acordă o mare atenției alimentației și fii în permanentă legătură cu un medic. Acesta te poate ghida nu numai în privința adoptării unei diete sănătoase, dar îți poate prescrie și unele suplimente alimentare în cazul unor carențe.
Ținând cont de acestea, te vei simți în formă, iar laptele tău îi va furniza bebelușului tău substanțele nutritive necesare.

Citește și: Nevoile nutritionale ale mamei care alapteaza

Care sunt cele mai importante vitamine în alăptare și de unde le poți obține

Așa cum s-a precizat și anterior, teoretic ar trebui să-ți poți asigura necesarul de vitamine din ceea ce mănânci. În realitate însă, nu poți fi sigură mereu că mănânci suficient din toate grupele de alimente care ți le pot furniza.
Discută cu medicul pentru a vedea exact ce ar trebui să consumi și ce suplimente alimentare ar trebui să iei. În ceea ce privește acest ultim aspect, este esențial să-ți fie prescrise suplimente cât mai naturale, cu cât mai puțini coloranți artificiali sau cu arome artificiale.
Iată care sunt cele mai importante vitamine în  alăptare și cum ți le poți asigura:
1.Fierul
În timpul sarcinii, corpul tău are nevoie de numeroase resurse de fier. De asemenea, la naștere, prin pierderile de sânge, poți ajunge în situația de a nu mai avea suficient fier. Așa că în timpul alăptării trebuie să-ți refaci „stocul" de fier din organism.
Pe de o parte, apelează la următoarele alimente:
• carne roșie, carne de pui și pește
• diverse legume (de pildă, fasolea verde)
• nuci și fructe uscate
• cereale și pâine din cereale integrale
• legume cu frunze verzi (cum ar fi spanac)

Pe de altă parte, ia suplimente alimentare ce conțin fier, în special dacă te simți epuizată, apatică și ai probleme de concentrare. Acestea sunt indicii clare ale unei carențe de fier și necesită luarea unor măsuri imediate. Așa că ia suplimente cu fier, astfel încât să te asiguri că primești, pe zi, măcar 10 mg de fier.

Alimente bogate in fier
 Suplimente  alimentare pe baza de fier
   

 2.Calciul
Mai întâi, încearcă să consumi :
• produse lactate nu foarte grase, precum lapte, iaurt, brânză
• lapte de soia ce conține un supliment de calciu (caută un astfel de lapte ce conține cam 120 de mg de calciu la 100 de ml)
• legume cu frunze închise la culoare și verzi

Nu uita să iei și vitamine speciale pentru perioada de alăptare, care conțin cu siguranță și calciu. Procedând așa îți vei putea asigura acel necesar de 1000 de mg pe zi.
De asemenea, calciul este atât de important în alăptare întrucât, dacă nu ai resurse suficiente, organismul îl va prelua din oase. Acest lucru va conduce la creșterea riscului de a dezvolta, în viitor, osteoporoză.

 Calciul din surse naturale este important in perioada alaptarii

3. Vitamine din grupul B-urilor
Acestea sunt utile din următoarele motive: îți ajută organismul să producă noi celule, reduc riscul de a dezvolta maladii cardiovasculare, asigură buna funcționare a sistemului nervos etc..
Pot fi regăsite prin consumarea alimentelor precum:
• legume cu frunze verzi
• fasole boabe
• citrice
• cereale integrale

Alimente bogate in vitamina B
Dar întrucât în perioada alăptării ai nevoie de aprox.400 mg/zi, poate fi necesar să iei și suplimente ce conțin B-uri.

4.Iesirile in aer liber contribuie la fixarea vitaminei DVitamina D
Desigur, cea mai la îndemână modalitate de a-ți asigura o parte din necesarul de vitamina D este să petreci cât mai mult timp în aer liber și să te expui (cu moderație) la soare.
Dar sinteza acesteia în organism nu se produce ușor, iar dacă vrei să o transmiți și bebelușului tău, este obligatoriu să iei și niște suplimente alimentare ce o conțin. Această vitamină este foarte importantă în organism, deoarece asigură sănătatea oaselor și dinților și reduce procesele inflamatorii responsabile de apariția unor maladii grave.
Ca alimente, nu le ocoli pe următoarele:
• peștele (în special somonul)
• ficatul
• lactatele
• ouăle (mai ales gălbenușul de ou)

Supliment alimentar de vitamina D

5.Omega 3
Este foarte importantă pentru creier, ochi, inimă și dezvoltarea sistemului nervos (contribuie la dezvoltarea memoriei, atenției și abilităților de învățare).
Acesta este motivul pentru care, mai ales dacă nu ești mare amatoare de pește și de ulei de pește, trebuie să recurgi la suplimente alimentare.

Surse de Omega 3
În plus, poți apela și la sursele vegetale de Omega 3, regăsite în alimente precum:
• nuci
• semințe de in și cânepă
• leguminoase uscate (de exemplu, fasolea boabe)
• unele legume: spanac, broccoli, conopidă, dovleac.

6.Vitamina C
Iată doar câteva motive pentru care este absolut necesar să beneficiezi de ea pe timpul alăptării: întărește sistemul imunitar, este antioxidantă, este un tonic general pentru întreg organismul, previne procesele inflamatorii, scade riscul apariției unor maladii grave, contribuie la formarea globulelor roșii etc..
Fiind o vitamină solubilă în apă, implicit va fi solubilă și în laptele tău. Așa că nu te îngrijora că ai consumat o cantitate prea mare. În general, doza zilnică recomandată pentru femeile care alăptează este de cel puțin 120 de mg/zi.
Cel mai simplu este să-ți procuri resursele de vitamina C din alimentație. Există o multitudine de variante, dar să vedem doar câteva:
• cătina
• citricele
• fructele de pădure
• fructele tropicale
• roșiile
• ardeiul
• cartofii
• fasolea verde
• anghinarea
• salata verde

În general, medicii recomandă un supliment de vitamina C de sinteză în situații mai speciale, de exemplu când ești răcită sau în perioada de convalescență de după viroze.

Vitamina C este importanta in timpul alaptarii

Citește și: Medicamente permise si interzise in timpul alaptarii

Tu știai până acum care sunt cele mai importante vitamine în perioada de alăptare și care este rolul lor?

Surse:
www.americanpregnancy.org;www.babycentre.co.uk; www.babymed.com;www.betterhealth.vic.gov.au; www.breastmilk.com; www.livestrong.com; www.sfaturimedicale.ro; www.thebump.com

Surse poze:
www.media.tumblr.com; http://i.huffpost.com

Articolul urmator
De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice
De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 vitamine care te ajută să te îngrași
    6 vitamine care te ajută să te îngrași

    Vrei să iei în greutate, dar nu știi ce vitamine te pot ajuta ? Descoperă în acest articol 6 vitamine care, în mod indirect, prin proprietățile lor, te pot ajuta să...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    7 vitamine pentru scleroza multiplă
    7 vitamine pentru scleroza multiplă

    Scleroza multiplă este o boală autoimună, care duce la deteriorarea nervilor de la nivelul sistemului nervos central. La fel ca în cazul altor boli, și persoanele ce suferă de...

    Vitamine pentru inimă: ce suplimente mențin inima sănătoasă
    Vitamine pentru inimă: ce suplimente mențin inima sănătoasă

    Inima este un organ vital, ce acționează precum o pompă, furnizând sânge pentru tot corpul printr-o rețea amplă de artere și vene. Datorită inimii, organismul primește,...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    © 2024 Qbebe