Apa la bebelusi - toate informatiile de care ai nevoie

Apa la bebelusi - toate informatiile de care ai nevoie

Alexandra Irimiea

Este licoarea vietii. O folosim ca sa ne potolim setea, ca sa ne imbaiam, ca sa gatim, ca sa ne distram si sa ne racorim la piscina. Apa joaca un rol major in viata noastra asa ca nu ne putem inchipui cum am putea trai fara ea. Ni se pare firesc s-o oferim si unui bebelus care face primii pasi in viata, insa acest lucru poate fi fatal in unele cazuri. Sugarii pot suferi intoxicatii severe cu apa! Qbebe iti vine in ajutor si, mai jos, poti citi un articol complex si complet despre apa la bebelusi care sigur iti va oferi informatii noi. Am stat de vorba cu medici pediatri, cu producatori de apa minerala dar si cu Patronatul Apelor Minerale. Sa vedem ce am aflat.

Introducerea apei in alimentatia bebelusilor

Apa este esentiala vietii, de aceea este usor sa cadem in capcana crezand ca si bebelusii au nevoie de ea. Da, le este sete, insa ei se satura din plin cu lapticul de mama care le tine nu doar de foame, ci le potoleste si nevoia de hidratare. Aceeasi idee este valabila si pentru sugarii alimentati artificial, formula de lapte indeplinind si ea acest rol.

Oferind unui bebelus sub 6 luni prea mult apa, intervenim in abilitatea organismului sau de a absorbi nutrimentele din laptele de san sau formula. De asemenea, ii umple stomacelul, lucru care ii altereaza dorinta de a se hrani, considera medicul pediatru Stephen R. Daniels intr-un articol publicat pe site-ul babycenter.com. Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie: Suplimentele (apa, apa cu glucoza, formula si alte lichide) nu ar trebui introduse in alimentatia unui bebelus hranit la san decat daca este la recomandarea medicului. In primele 6 luni de viata, chiar si intr-un climat foarte cald, apa si sucul nu sunt necesare pentru sugarii alaptati pentru ca pot introduce substante contaminatoare sau alergeni.   

Intrebari esentiale pentru medicul pediatru

Doamna prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti, a raspuns celor mai importante intrebari pe care le au mamicile vizavi de introducerea apei in alimentatia bebelusului.

1. De la ce varsta putem sa le dam apa bebelusilor?

•  In general de la 6 luni.

2. Ce tip de apa este cel mai potrivit pentru un copil mai mic de 1 an? De ce?

Apa plata care este recomandata pentru utilizare la sugar (asta presupune sterilitate si compozitie corespunzatoare). 

•  Apa speciala pentru sugari - in farmacii. 

•  Apa de la robinet fiarta si racita.

ATENTIE! Apa de fantana este contraindicata la sugar din cauza cantitatii mari de nitriti!

3. Cata apa trebuie sa consume un copil? (pe varste)

•  In primul an 60-120 ml/zi

•  La copilul de 1 an se recomanda minimum 120 ml/zi, in functie de senzatia de sete si de anotimp.

•  Cantitatea creste progresiv, astfel incat, la copilul mare si adolescent se recomanda 1-1,5 - 2l / zi, in functie de anotimp si de gradul de efort fizic.

ATENTIE! Sugarul care nu primeste suficiente lichide are fontanela anterioara deprimata, urinari rare si in cantitate redusa, mucoasele uscate.

Bebelusul si apa

APA, LAPTE sau CEAI? Multe mamici ofera bebelusilor lor mult iubitul biberon cu ceai. Uneori are un scop precis: ameliorarea colicilor, alteori este pur si simplu pentru hidratare. Insa ceaiul nu tine loc de apa. Nici macar laptele nu o poate inlocui.

Iata care sunt recomandarile pediatrilor:

"Ceaiul nu trebuie folosit in detrimentul apei! Laptele va fi administrat in cantitatile recomandate, mai ales la sugarul alimentat cu formula si nu va fi utilizat in exces peste aceste cantitati (de exemplu, in conditii de temperatura ridicata, cand sugarului ii este sete - pentru aceasta situatie este recomandata administrarea unor cantitati mici de apa). 

Sugarul alimentat cu lapte de mama nu are in general nevoie de supliment de apa in primele 6 luni, alimentatia naturala avand si avantajul de a aduce in acelasi timp caloriile necesare, dar si ratia de lichide. Sugarii alimentati cu formule de lapte pot avea nevoie de mici cantitati de apa si inainte de 6 luni." (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru)

"Laptele in niciun caz nu tine loc de apa, exceptie face cel matern, de la san. Ceaiul poate fi oferit pentru hidratare, este hipoton". (dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru si medic homeopat)

Este apa minerala naturala carbogazificata buna pentru copii?

"Apa minerala carbogazificata nu este recomandata sugarului si copilului mic. Poate fi eventual utilizata decat varsta de 6–7 ani." (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru)

"Este contraindicat consumului apei minerale naturale carbogazificate de catre copiii mai mici de 3 ani, rinichii acestora nefiind suficient de bine dezvoltati pentru a putea metaboliza sarurile si oligoelementele continute de aceasta. In plus, poate produce gaze, provocandu-le disconfort micutilor." (Razvan Iancau, Director General Rio Bucovina)

 

"Apa minerala este de doua feluri - apa minerala plata si carbogazoasa. Apa plata cu un continut de minerale sub 500 mg/l este o apa oligominerala si este cea mai buna apa pentru prepararea hranei bebelusilor. Apa minerala carbogazoasa este mai bogata in minerale si nu este recomandata copiilor sub 3 ani." (Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica)

CE INSEAMNA APA SIGURA?

Ce spune LEGISLATIA despre apa pura si sigura pentru copii?

Uniunea Europeana a stabilit ca o apa minerala naturala este sigura pentru sugari si copii mici daca indeplineste urmatoarele conditii, aceleasi conditii fiind respectate si in Romania, legislatia fiind perfect armonizata cu legislatia europeana:

• continut de dioxid de carbon sub 250 mg/l (ape minerale naturale plate);

• are o mineralizatie scazuta, fiind clasificata ca "oligominerala sau slab mineralizata", cu un continut de saruri minerale calculat ca reziduu sec nu mai mare de 500 mg/l; 

• este pura microbiologic;

• continut de nitrati sub 10 mg/l;

• continut de nitriti sub 0,05 mg/l;

• continut de fluor sub 1,5 mg/l.

 

Legislatia apei in UE

Ce spun PRODUCATORII despre apa pura si sigura pentru copii?

Bebelusul si apa minerale

Specialistii tin sa sublinieze faptul ca o apa sigura pentru copii este cea microbiologic pura. Ce inseamna acest fapt?

"Cand spunem apa microbiologic pura ne referim in general la apa minerala naturala imbuteliata, ce se caracterizeaza printr-o puritate naturala, fara microorganisme sau metale grele, asupra continutului careia nu se intervine sub nicio forma. Apa minerala naturala provine exclusiv din izvoare subterane, ceea ce se traduce printr-o protectie naturala fata de potentialii factori de poluare externa, se exploateaza prin izvoare sau foraje si are un continut fizico-chimic specific care nu isi modifica proprietatile in timp, motiv pentru care producatorii de apa minerala naturala au obligatia legala de a mentiona pe eticheta principalii constituienti ai acesteia si continuturile. (Razvan Iancau, Director General Rio Bucovina)

"Principalul indicator de puritate dintr-o apa imbuteliata este nivelul de nitrati. Nitratii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului, dar odata ingerati si in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului, nitratii se transforma in nitriti, substante mult mai toxice. Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiuni, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa si chiar cancer." (Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica, parte a Valvis Holding) 

 apa pura microbiologic

"Apa Cumpana este o apa pura de izvor, extrasa de la mare adancime (210 metri), din cadrul natural al padurii Vulpachi-Lipoveanca. Naturaletea si puritatea sa sunt mentinute dotorita filtrarii facute in straturile geologice succesive. Este o apa pura microbiologic, asupra careia nu se intervine sub nicio forma: nu este tratata cu clor sau alte substante chimice, nu contine conservanti si nu este carbonatata." (Andrei Sarbu, specialist marketing Cumpana)

"Cand spunem "apa pura" majoritatea ne gandim la H2O, fara sa ne gandim la mineralele pe care apa le are. Din acest punct de vedere, apa distilata se apropie cel mai bine de definitia apei pure. Procesul de distilare elimina cea mai mare parte a substantelor care "contamineaza" apa. Insa trebuie sa stim ca mineralele din apa sunt de folos organismului, daca sunt asimilate corect." (Ana Gate, Marketing Manager La Fantana)

CUM ALEGEM APA PENTRU COPII?

Apa - un element fara de care nu putem trai. N-are gust si nici miros, insa este atat de necesara functionarii organismului. Este transparenta, dar asta nu inseamna ca este pura. Daca avem in fata doua pahare de apa, nu stim sa le deosebim pentru ca arata la fel… Insa ea poate ascunde pericole care nu pot fi observate cu ochiul uman.

"In primul rand apa trebuie sa fie pura din punct de vedere microbiologic." (Magda Ilas, analist calitate produs Cumpana)

"Apa minerala naturala necarbogazificata (plata), microbiologic pura si cu un indice de mineralizare scazut este indicata pentru bebelusi". (Razvan Iancau, Director General Rio Bucovina)

"In primul rand, o apa pentru copii trebuie sa fie o apa oligominerala – adica un continut de minerale mai mic de 500 mg/l, sa fie saraca in sodiu si cu un continut de nitrati cat mai scazut posibil". (Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica) 

 

"Este bine cunoscut faptul ca apa pentru copii trebuie sa indeplineasca parametrii legislativi ai continutului de nitrati acceptati, care pot fi toxici pentru bebelusi. De asemenea apa, nu trebuie sa contina plumb." (Ana Gate, Marketing Manager La Fantana)

Apa pentru copii

***Recomandarea pediatrilor:

"Apa trebuie sa contina saruri minerale si oligoelementele – elemente benefice din compozitia apei plate." (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru)

"Apa pe care o beau copiii trebuie sa fie microbiologic pura, stiu sigur ca microbiologic pura este apa Bucovina. Eu i-am dat copilului meu Dorna, stiu ca si aceasta este recomandata sugarilor, chiar daca mai lasa unele depuneri." (dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru si medic homeopat)

"Alte doua criterii deosebit de importante in alegerea apei pe care o beau cei mici este gradul de mineralizare care nu trebuie sa depaseasca 120 mg/l pentru a nu impiedica buna functionare a rinichilor, precum si concentratia de fluor, nu mai mare de 1.5 mg/l." (Razvan Iancau, Director General Rio Bucovina).

PERICOLE CE SE ASCUND IN APA 

1. Plumb

***Recomandarea pediatrului: "Fierberea este recomandata pentru a reduce riscul administrarii de plumb sau, in cazul copiilor mai mari care primesc apa de la robinet, este recomandat sa se lase un minut apa sa curga inainte de a o bea." (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru) 


2. Microbi / toxine in cazul utilizarii apei insuficient controlate din punct de vedere al incarcaturii microbiene

3. Nitratii si Nitritii 

Sunt doua notiuni pe care trebuie sa le deosebim:

A. Nitratii

• sunt prezenti in mod natural in apa

• cantitatea poate creste din cauza utilizarii fertilizatorilor pe baza de azot in agricultura, cresterii deseurilor azotoase din fermele de animale si pasari, tratamentul apelor reziduale urbane 

 

Conform legislatiei romanesti in vigoare, HG 1020/2005, limita maxima admisa pentru nitrati este de 50 mg/l. AFSSA (Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments) a stabilit un nivel maxim de nitrati de 10 mg/l pentru sugari si copiii mici. 

ATENTIE! Nivelul de nitrati nu poate fi monitorizat de catre mamici in cazul unei ape de fantana, precum citirea unei etichete de pe o sticla de apa minerala plata din comert.

Copil bea apa

B. Nitritii

• apar in momentul in care nitratii ajung in organismul uman

• sunt mult mai toxici decat nitratii

• reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina (sindromul baby blue), o molecula incapabila de a transporta oxigenul la nivelul tuturor tesuturilor din organism - in special la nivelul tesutului nervos central.

Nivelul maxim admis de legislatie este de 0.5 mg/l.

"In special apa de fantana poate contine cantitati mari de nitriti proveniti din ingrasamintele folosite in agricultura si infiltrate prin panza freatica. Acestia produc o intoxicatie a sugarului, manifestata prin coloratie cianotica a tegumentelor si a mucoaselor si in cazuri severe prin insuficienta respiratorie, coma, etc." (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru)

"La sugarul care bea apa din fantana poate aparea intoxicatia cu nitriti! Am vazut astfel de cazuri in spital." (dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru si medic homeopat)

Apa din fantana pentru bebelusi

"Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice – precum diareea infectioasa, pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele. Insa efectul cel mai periculos pe are il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept "blue baby syndrome" ("sindromul albastru al nou-nascutului").

Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere si, ulterior, la moartea bebelusului. Se datoreaza transformarii nitratilor in organismul sugarilor in nitriti si ei la randul lor fixeaza hemoglobina, impiedicand transportul oxigenului." (Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica)

Sunt nitritii din apele plate un pericol pentru bebelusi? 

Mihail Ianas, director executiv la Patronatul Apelor Minerale APEMIN considera insa ca problema nitratilor si a nitritilor este supraevaluata. Iata si argumentarea acestuia:

Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza in ultima editie, din 2011, a ”Ghidului privind calitatea apei destinate consumului uman”, ca studiile intreprinse la scara globala au evidentiat faptul ca orice apa cu un continut de nitrati (azotati) mai mic de 50 mg/l poate fi utilizata pentru alimentatia sugarilor. Pe de alta parte, in dorinta de a asigura o protectie suplimentara, unele autoritati de specialitate din tari precum Germania sau Italia, recomanda pentru acest tip de apa minerala naturala plata o concentratie in nitrati (azotati) mai mica de 10 mg/l.

Exista unii producatori de apa minerala naturala plata care sustin ca apa lor este cea mai pura. Nimeni nu a facut insa pana acum un clasament al apelor minerale dupa puritate si este foarte greu de argumentat o astfel de afirmatie.

 

Ce criterii utilizam pentru estimarea puritatii? Ce pondere acordam fiecarui parametru? Este mai elocvent pentru stabilirea puritatii continutul apei in pesticide (care practic sunt otravuri), sau in detergentii ori in produsele petroliere? 

In plus, ce relevanta are daca in apa minerala avem un continut de nitrati de 0,3 mg/l sau 10 mg/l, atat timp cat zilnic, din vegetale (salata, ridichi, brocoli, morcov, spanac, rucola), carne, mezeluri, peste, lapte sau branzeturi introducem in organism in medie peste 1.000 - 3.000 mg de nitrati? 

Acestea sunt motivele pentru care putem considera ca este o falsa problema continutul de nitrati in apa minerala naturala, care oricum este foarte redus, accentul pus de unii producatori pe continutul de nitrati fiind doar o strategie de marketing. 

Pericolul nitratilor din apa  

In concluzie, pentru prepararea hranei sugarilor, recomandate sunt apele minerale naturale plate cu o mineralizatie sub 500 de mg/l, cu un continut de fluor mai mic de 1,5 mg/l si cu un continut de nitrati (azotati) sub 10 mg/l. Unele dintre aceste ape minerale naturale plate sunt atestate clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie sau alte institute de profil si poarta pe eticheta mentiunea "recomandata pentru prepararea hranei sugarilor".

Apa de la ROBINET si apa de IZVOR

Apa de la robinet este controlata calitativ la pomparea din statia de tratare, unde indeplineste conditiile de potabilitate.

Insa, calitatea apei potabile de la robinet depinde si de starea tehnica a conductelor de transport si astfel, apa de la robinet, poate reprezenta, in anumite momente, un pericol din punct de vedere microbiologic si/sau de depasire a continutului de clor, substanta utilizata tocmai pentru dezinfectarea apei.

Cum putem afla daca apa care ne curge la robinet este sigura pentru noi si pentru copil? Printr-o simpla analiza intr-un laborator certificat.

 

Opinia pediatrilor

Nitritii din apa

“I-am dat copilului meu numai apa plata. Nici macar noi nu folosim apa de la robinet, nici la gatit. N-am incredere - poate contine metale grele, rugina.  In plus este o apa devitalizata. Daca testezi apa de izvor si apa de la robinet in camp magnetic, se vede ca cea de la robinet este demagnetizata. De aceea prefer apa plata.” (dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru si medic homeopat)

“Apa de la robinet poate fi folosita cu conditia fierberii si a racirii acesteia. Apa plata prezinta avantajul unui oarecare grad de sterilitate (incarcatura microbiana minima / zero) si a unei cantitati optime de minerale.” (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru)  

Opinia producatorilor

“Apa de izvor este cea mai buna alegere pentru alimentatia copiilor, in special a celor de pana la trei ani. Apa de izvor este superioara celei de la robinet, care contine clor in cantitate ridicata. In plus, apa de izvor nu contine impuritati, fiind filtrata, spre deosebire de cea de la robinet care este transportata prin reteaua de conducte (coroziunea acestora poate conduce in timp la aparitia reziduurilor de plumb in apa, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii. (Magda Ilas, analist calitate produs Cumpana) 

 Apa de la robinet pentru bebelusi

“Apa plata este o apa controlata din punct de vedere microbiologic, cu un pH stabil si un continut de minerale optim pentru copii. Apa de la robinet, desi poate fi o apa “corecta” atunci cand pleaca din statiile retelei publice de alimentare, pe traseu ea poate aduna reziduuri din reteaua de tevi care nu se elimina nici prin fierbere. In plus, apa de la robinet nu poate asigura un continut echilibrat de minerale care sunt necesare unui bebelus.” (Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica)

Cum citim ETICHETA apei din comert?

Ca oricare produs pe care il cumparam, si in cazul apei ar trebui sa citim cu atentie eticheta. Specialistii din domeniu ne sfatuiesc in legatura cu aspectele importante pe care trebuie sa le avem in vedere.

“Pe eticheta unei ape imbuteliate se afla informatii despre cantitatea de minerale (totala si cele mai importante minerale, individual), izvorul de provenienta, firma care imbuteliaza respectiva apa si data de expirare.” (Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica)

„Apa minerala naturala imbuteliata trebuie sa aiba inscriptionat pe eticheta izvorul de provenienta (cele mai bune tipuri de apa minerala sunt cele care provin din izvoare de munte, ferite de poluare), compozitia chimica, data ultimei analize a compozitiei chimice, precum si termenul de valabilitate. Din informatiile de pe eticheta putem afla continutul de nitriti, nitrati, calciu, magneziu, sulfati, fluor, sodiu, precum si alte substante minerale. 

Potrivit normativului AFSSA (Agentia Franceza pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor), o mentiune pe eticheta precum "apa ce poate fi utilizata in alimentatia sugarilor" nu ar trebui utilizata pentru apele minerale naturale si pentru apele de izvor decat daca "in ceea ce priveste protejarea resursei respecta un continut de nitrati (exprimat in NO3) inferior sau egal cu 10 mg/l" si daca afirmatia se bazeaza pe un studiu al unor specialisti care sa ateste acest lucru. ” (Razvan Iancau, Director General Rio Bucovina)

“Pe eticheta unei ape din comert trebuie sa urmarim ca aceasta sa indeplineasca urmatoarele criterii:

sa fie  microbiologic purificata, cu un continut echilibrat de minerale (calciu, magneziu) 

sa aiba un continut cat mai redus de metale grele (mercur, plumb, cadmiu, arsen, nichel), reziduuri de pesticide si substante tensioactive 

o apa ideala pentru consumul zilnic trebuie sa fie necarbogazoasa, bogata in ioni de calciu si magneziu, dar cu un continut scazut in sodiu, cloruri, nitrati, nitriti si sulfati

Chiar si substantele chimice utilizate in mod obisnuit pentru a trata aprovizionarea cu apa municipale, cum ar fi clorul si fluorul, sunt toxice si sunt cunoscute de a avea efecte negative semnificative asupra organismului uman. 

Apa de izvor are avantajul unui continut scazut in minerale, ceea ce o face potrivita pentru consumul pe termen lung.” (Magda Ilas, analist calitate produs Cumpana)

Lista cu continutul apelor plate din Romania (in ordine alfabetica):

 

 

De ce BUCOVINA si AQUA CARPATICA poarta girul specialistilor?

Specialistii ce lucreaza in domeniul apelor minerale, dar si medicii pediatri au incercat sa solutioneze toate dilemele mamicilor cu privire la utilizarea apei pentru bebelusi. In final, ramane o singura intrebare care sta pe buzele tuturor mamelor: "Care este cea mai buna apa pentru copilul meu?".

Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu" certifica si recomanda apa minerala naturala necarbogazificata (plata) Bucovina pentru a fi folosita in alimentatia bebelusului.

Iata si raspunsul companiei producatoare:

Apa minerala plata Bucovina este o apa microbiologic pura, cu un indice de mineralizare scazut si un PH optim consumului permanent, si are toate calitatile necesare pentru a fi folosita in alimentatia bebelusului. Cu o concentratie de 5.01 mg nitrati/l, apa minerala naturala plata Bucovina se situeaza cu mult sub limita de 50 mg/l admisa de legislatia in vigoare, fiind certificata de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Alfred Rusescu (IOMC) pentru a fi folosita in alimentatia sugarilor si copiilor mici, in concordanta cu prevederile Ordinului nr. 978/2006 publicat in Monitorul Oficial nr. 707/2006 si a hotararii nr. 1020/2005.

In plus, apa minerala naturala necarbogazificata (plata) Bucovina contine un procent fluoruri de 20 de ori mai mic decat cel maxim admis de 1.5 mg/l pentru consumul regulat al sugarilor si copiilor sub 7 ani, respectiv de 0.048 mg/l.  

Apa minerala naturala Bucovina isi are originea in zacaminte subterane din Vatra Dornei, situate in zone de tip rezervatie naturala, izolate de orice activitate umana, de unde izvoraste in mod natural. Prin continutul sau echilibrat de minerale si compozitia completa a elementelor, apa minerala naturala plata Bucovina asigura exact mineralizarea de care avem nevoie zilnic, fara a exista un exces pe care organismul sa trebuiasca sa-l elimine (un reziduu sec sau total minerale dizolvate de doar 78 mg/l, cel mai mic dintre toate apele din Romania). pH-ul de 7,35 marcheaza o apa usor alcalina, optima consumului permanent. (Razvan Iancau, Director General Bucovina)

Insa, un alt institut ce are ca misiune protejarea bebelusilor, si anume Societatea Romana de Pediatrie, recomanda o alta apa minerala plata: Aqua Carpatica. 

Iata si raspunsul acestui producator:

"AQUA Carpatica este recomandata de Societatea Romana de Pediatrie datorita celui mai scazut continut de nitrati din Romania (0,8mg/l), dar si al al unui nivel de sodiu recomandat bebelusilor (0,75 mg/l)". (Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica)

 

Multumim pentru sprijinul acordat la realizarea acestui articol:

• prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti, supraspecializare cardiologie pediatrica si ecografie

• dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru si medic homeopat

• Mihail Ianas, director executiv la Patronatul Apelor Minerale APEMIN 

• Razvan Iancau, Director General Rio Bucovina

• Ana Gate, Marketing Manager La Fantana

• Valentina Vesler, director de comunicare Aqua Carpatica, parte a Valvis Holding

• Andrei Sarbu, specialist marketing Cumpana

• Magda Ilas, analist calitate produs Cumpana

Tu ce apa ii oferi copilului tau?

   

   

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anul Tigrului de Apă: Ce aduce 2022 pentru zodii pe toate planurile
    Anul Tigrului de Apă: Ce aduce 2022 pentru zodii pe toate planurile

    Dacă 2021 a fost Anul Bivolului de Metal, conform zodiacului chinezesc, 2022 este Anul Tigrului de Apă, lucru care se întâmplă o dată la 60 de ani. Astrologii anunță, pe...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

    Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

    Ce mare și frumoasă a crescut fetița lui Augustin Viziru! „Este copia mea fidelă, în toate reacțiile și în toate gesturile"
    Ce mare și frumoasă a crescut fetița lui Augustin Viziru! „Este copia mea fidelă, în toate reacțiile și în toate gesturile"

    Augustin Viziru face parte dintre cei mai cunoscuți actori din serialele românești, remarcându-se în aparițiile sale din „Lacrimi de iubire”,...

    5 lucruri de care o fiică are nevoie de la mama ei
    5 lucruri de care o fiică are nevoie de la mama ei

    Relația mamă-fiică este unică, iar preocuparea ta este să faci tot ce ține de tine să îți vezi fetița fericită, liniștită, dornică să descopere lumea din jur, să...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic
    Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic

    Mai ales în zilele toride, organismul nostru are nevoie de apă, fiindcă se deshidratează mult mai rapid decât de obicei. Pe lângă faptul că ne potolește setea, apa...

    © 2024 Qbebe