Copilul tau refuza un aliment? Afla de la specialisti ce trebuie sa faci!

Copilul tau refuza un aliment? Afla de la specialisti ce trebuie sa faci!

Alexandra Irimiea

Introducerea unui aliment nou in meniul bebelusului nu este intotdeauna usoara. Ba dimpotriva, pe cat de entuziasta este mama in pregatirea lui, pe atat de dezinteresat se arata bebelusul. De multe ori, la vederea linguritei care vine inspre gurita lui, el stramba din nas, sigileaza buzele sau chiar ii da peste mana mamicii. Daca experienta se repeta, concluzia este simpla: alimentul nu este pe gustul bebelusului, iar mama renunta sa i-l mai dea. Si cine-o poate condamna?! Dar oare procedeaza corect in diversificarea alimentatiei? N-ar trebui sa mai insiste? Si daca insista, pana cand trebuie mamica sa persevereze ca bebelusul sa accepte un aliment nou?

DESPRE DIVERSIFICARE

Diversificarea este o etapa importanta in cresterea unui sugar. Ea pune presiune pe mamicile care incearca sa-i creeze o alimentatie corecta si cat mai diversa, ce contine fructe, legume, branza, carne. Este ca un carusel: te bucuri ca a acceptat iaurtul din prima, dar apoi te chinui sa-l faci sa-i placa brocoli sau spanacul. Nu exista o reteta sigura si universala.?

"Sunt bebelusi care primesc din prima un aliment nou, iar altii sunt mai mofturosi si nu vor sa accepte un gust nou. Dar sunt si multi adulti care se comporta la fel, nu vor nici macar sa incerce gusturi noi". (dr. Rodica Lazar Contes, medic prima pediatru la Clinica Dorobanti)

GUSTURILE BEBELUSILOR


Din experienta de medic pediatru, Rodica Lazar Contes spune ca, in general, bebelusilor le plac iaurtul, marul, morcovul, supa si accepta mai greu legumele cum sunt conopida si brocoli, ficatul, branzica de vaci simpla, chiar si unele citrice, mai ales daca sunt prea acre. Sunt copii care se impaca cu mamaliga sau cu orezul.

Dar de ce sunt unele alimente mai iubite, iar altele, necesare organismului, sunt refuzate de fiecare data? Gustul se naste sau se educa? Raspunsul il ofera chiar medicul pediatru Rodica Lazar Contes: "Copiii sunt diferiti. Unii accepta mai usor bananele si mai greu citricele, iar altii dimpotriva, au o preferinta pentru gustul dulce-acrisor. Gustul se testeaza si se educa!"



GUSTUL GRAVIDEI SE TRANSMITE LA BEBELUS?


Am intalnit persoane care sustin ca ceea ce a mancat mama in timpul sarcinii, acelea vor fi alimentele preferate ale bebelusului. Nimic mai gresit! "Gustul nu se dezvolta in viata intrauterina! Copilul poate sa semene cu unul din parinti la faptul ca este mai mancacios sau nu, dar atat!", explica medicul pediatru.

La nastere, bebelusii nici nu au dezvoltate gusturile pe deplin. "Ei cunosc senzatia de acru (fac o grimasa la orice gust acrisor), dar cel de dulce si de sarat nu sunt dezvoltate pana la 7-8 luni. De aceea nu este necesar sa-i punem sare in mancare dupa gustul nostru, cum mai sunt unele mame tentate sa faca, mai ales cand observa ca bebelusul accepta greu legumele care i se ofera."
Truc de la medicul pediatru: Daca are 6 luni si nu vrea legumele fierte, atunci le adaugi putin ulei, chiar lapte sau le acresti cu zeama de lamaie daca nu-i plac asa dulci. Trebuie sa-i testezi gustul! Incerci de cateva ori, dar nu il fortezi. Te opresti, il mai lasi o saptamana si apoi incerci din nou.

CE FACI CAND DIVERSIFICAREA DEVINE DIFICILA?

Daca bebelusul nu vrea deloc alimente noi, medicul pediatru semnaleaza pericolul unei carente. Aceasta se verifica prin efectuarea unei analize de sange care nu este deloc dureroasa sau complicata: e nevoie doar de o picatura din degetul bebelusului. Cresterea poftei de mancare se poate observa dupa doua saptamani de la suplimentarea cu fier.

"Daca se prelungeste alaptarea exclusiva si se ajunge la 7 luni, este de presupus ca s-a instalat o anemie care da un apetit scazut" (dr. Rodica Lazar Contes, medic prima pediatru la Clinica Dorobanti)
Diversificarea nu trebuie facuta nici prea devreme, dar nici s-o intarzii pentru ca, pe masura ce cresc, bebelusii primesc mai greu alimentele noi si atunci exista riscul sa se instaleze anemia. Dupa varsta de 6 luni, nici depozitele de fier pe care le-a avut intrauterin, nici cele din laptele mamei nu mai sunt suficiente.

CUM SA FACI COPILUL SA MANANCE DE TOATE?

 Sa ai un copil care mananca de toate nu este imposibil. Medicul pediatru povesteste despre o micuta pacienta de-a ei care la varsta de 1 an mananca si spanac, si brocoli, si ficat. "Conteaza foarte mult echilibrul mamei in comportamentul alimentar al copilului. Trebuie sa faci o combinatie de legume care sa fie gustoasa si nesarata (mai ales in primul an de viata). Si trebuie sa crezi si tu ca este gustos, daca spui ca nici tu n-ai manca, cum te astepti sa manance copilul?", mai spune dr. Lazar.
Truc de la medicul pediatru: Ficatul nu trebuie fiert prea mult pentru ca se usuca. Iar apoi, nu il servesti pur si simplu copilului pentru ca este inecacios. Mai bine il pasezi intr-o leguma fiarta, sau ii adaugi putin unt.

PANA UNDE MERGE PERSEVERENTA MAMEI?

 ?

"Nu inseamna ca il faci sa accepte cu forta, ca il chinui, ci pur si simplu perseverezi suficient de mult astfel inca el sa-si dea seama de gust", explica medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Mamele trebuie sa fie perseverente in introducerea unui aliment nou! Cu aceasta concluzie data de medicul pediatru Rodica Lazar Contes este de acord si medicul nutritionist Mihaela Bilic, autoarea cartii "Sanatatea are gust". Unui copil trebuie sa-i dai sansa sa-si dea seama de gustul noului aliment. "Prea multe mamici care renunta la prima strambatura!", spune ea mahnita.

Apoi aduce ca argument un studiu realizat de cercetatorii unui institut elvetian pentru nutritie pediatrica. A fi perseverent in introducerea unui aliment nou inseamna sa-i dai respectivul aliment pana cand il scuipa de 3 ori la rand. Deci nu este suficient sa-l refuze cu o grimasa, ci trebuie sa-l dea fara din gura, de 3 ori la rand, timp de 10 zile. Concluzia studiului a fost ca, la finalul acestor lungi 10 zile, 98% din copii accepta respectivul aliment.

DIVERSIFICAREA: DIN EXPERIENTA MAMICILOR

 "Am tinut sa fac diversificarea dupa recomandarile medicului pediatru si am refuzat sa-i dau orice aliment solid inainte de 6 luni, in ciuda eforturilor rudelor de a ma convinge contrariul. Am inceput dupa ce a implinit 5 luni sa-i dau suculete de morcov, mar, dar pentru ca nu a luat in greutate decat  foarte putin, la 6 luni am demarat diversificarea cu clasicul piure de legume.
Alexandra, 26 de ani, mamica unui baietel de 1 an si 9 luni! Inca este alaptat la san. Am inceput diversificarea la 6 luni
Chiar daca a trecut mai bine de un an de atunci, inca nu pot spune ca diversificarea s-a incheiat. Inca il alaptez (este optiunea amandurora, desi cateodata este obositor, mai ales noaptea) si are alimente pe care nu le mananca. Le refuza desi am incercat de mai multe ori sa i le ofer.
Refuza oul fiert ca atare, desi am incercat sa-l combin cu iaurt (preferatul lui), cu painica, cu cartof fiert. Singura modalitate de a manca ou este in galusti. Probabil ca nu am perseverat destul. Recunosc ca nu l-am fortat sa manance, am incercat de cateva ori pe parcursul unei mese, dar n-am reluat alimentul a doua, a treia zi. La fel am procedat si cu ficatul, cu spanacul.
Iar brocoli i-am dat cand avea 7-8 luni si pentru ca nu i-a placut deloc, cel putin asa parea atunci, nu i l-am mai dat. Insa zilele acestea, am facut o mancarica de fasole verde, care ii place de obicei, iar in ea am pus si cateva buchetele de brocoli. Rezultatul? A papat tot baiatul meu. Deci se poate, trebuie doar sa perseveram."


 Nu m-am luat dupa un doctor anume, ci am inceput sa-i dau alte alimente cand am simtit ca laptele nu-i mai era suficient: manca 180 ml la 2-3 ore. Primul aliment pe care i l-am dat a fost banana, apoi am inceput cu cartof, morcov pasat, am trecut la kiwi cu biscuiti, portocale cu biscuti si bineinteles, clasicul mar cu biscuiti. Insa fructul lui preferat ramane banana, de la mar il mai doare burtica.????

Claudia, 27 de ani.

Mamica unui baietel de 10 luni. 

Alaptat la san pana la 3 luni si jumatate.

A inceput diversificarea la aproape 6 luni.


N-am insistat cand am vazut ca nu-i place un anumit aliment. Am facut cateva "experimente": ce-a mai zis mama, ce-a mai zis doctorul, dar nu l-am fortat niciodata. Spre exemplu, i-am dat cereale, dar nu i-au placut. In plus, am observat ca i-au dat stare de agitatie si nici nu prea a dormit noaptea. Apoi i-am luat si un mix de banane cu capsuni la borcanel, dar nici acestea nu i-au placut. Asa ca am mers pe fructele proaspete din comert.
Fructele, legumele si inclusiv mancarea gatita a acceptat-o foarte bine, chiar si carnea. Ii dau piept de pui pe gratar sau la cuptor, peste alb. Cel mai mult ii place sa manance miez de paine, fie gol, fie in ciorbica, in piure.

I-am dat si mango pentru ca am inteles ca ar fi bun datorita continutului de omega 3, omega 6, vitamine, dar a strambat din nas. Nu i-am mai dat de atunci, am vrut doar sa-l incerc. Nu il fortez pentru ca ma gandesc cum ar fi sa mananc si eu ceva ce nu-mi place... Am mers pe ideea ca ce am mancat eu sa-i dau si lui macar sa guste. Isi lungeste gatul pana si la cana cu apa pe care-o beau!

DIVERSIFICAREA: DIN EXPERIENTA MAMICILOR

Fetita mea tocmai a implinit 6 luni (28 februarie) si am inceput diversificarea cu doua zile in urma. Am zis sa incep cu legumele: i-am dat morcov fiert si cartof facut piure. Dar o sa incercam si alte alimente pana gasim ceva ce-i place. Vreau sa-i dau dovlecel, pastarnac, telina, dar le voi introduce pe rand. Apoi ii voi da fructe dimineata.

Prima tentativa de a-i da altceva in afara de lapte a fost cu suc proaspat de morcov, cand avea 5 luni si jumatate. Dar nu i-a placut deloc si nu i-am mai dat de atunci. L-a scuipat pe tot afara, s-a murdarit din cap pana-n picioare.
Irina, 24 de ani. Mamica unei fetite de 6 luni. Alaptare exclusiva pana la 6 luni.
Abia a inceput diversificarea.
Cum a fost prima zi de diversificare?
Pur si simplu mancarea i-a facut greata. O lua in gurita, dar cand ajungea pe limba, o dadea afara. Cred ca o sa avem putin de furca. Dar nu renunt. I-am dat si ieri, i-am dat si astazi, o sa mai insist, dar nu foarte mult. Nu vreau sa i se faca rau. Gasim noi un echilibru.
La introducerea unui aliment nou o sa fac combinatii cu cele pe care stiu sigur ca-i plac. Eu sper sa nu fie mofturoasa ca mine (rade).

Fetita mea nu a fost alaptata la san, pentru ca nu mi s-a permis de catre medici. Insa, medicul neonatolog care a avut-o in grija si inca o mai are sub observatie, mi-a spus ca nu are importanta ca este sau nu alaptata la san, diversificarea este bine sa se inceapa de la 6 luni. Atunci stomacelul este pregatit. In cazul nostru, chiar a fost pregatit. Am inceput cu piure de morcov, apoi suc de morcov - sa incerc aliment fiert si crud. Apoi treptat i-am adaugat alte legume si fructe. Cu cat bebe e obisnuit de la inceput cu o consistenta mai groasa - piure, nu suc sau supa-, cu atat va fi mai usor de convins sa treaca la alimente intregi.
La inceput a facut putine nazuri, pentru ca nu era obisnuita sa inghita piureul, gustul sigur i se parea ciudat. Insa am mancat si eu o data cu ea, din ceea ce ii dadeam si ei sa manance. Ma privea, radea si papa si ea. Ii pun mereu castronul in fata sa vada ce este in el, daca vrea sa ia lingurita singura o las, daca vrea sa simta textura mancarii, o las. Mananca mereu cu placere.
Gabriela, 28 de ani.
Mamica unei fetite de 8 luni.
A inceput diversificarea la 6 luni.
A refuzat un singur aliment, si tind sa cred ca din cauza faptului ca era obosita: galbenusul de ou. Nu am insistat, si l-am reintrodus la doua saptamani de la primul refuz. L-am incorporat in piureul de legume, la masa principala de la ora 13.00. A mancat cu pofta, fara nicio urma de moft.

Voi cum treceti peset mofturile la mancare ale bebelusului?
Articolul urmator
4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic
4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița
    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița

    A venit timpul în care cel mic a învățat, în sfârșit, să facă la oliță! Acesta este momentul pe care îl așteaptă mulți părinți și tocmai de aceea,...

    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

    Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

    Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”
    Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”

    Unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting de la noi a atins, într-un interviu acordat pentru un podcast, câteva puncte de interes legate de relația...

    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu

    Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tai o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie...

    Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema
    Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema

    Mulți părinți sunt îngrijorați cu privire la faptul că ai lor copii mănâncă insuficient sau că sunt foarte pretențioși la mâncare. Acesta a fost și cazul acestei...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    © 2024 Qbebe