Cum alternam mancarea solida cu alaptarea naturala

Cum alternam mancarea solida cu alaptarea naturala

Roxana Cristea

Cum alternam mancarea solida cu alaptarea naturala? Parerile mamicilor sunt impartite si metodele difera de la copil la copil. Sunt copii pofticiosi care pana la varsta de un an au gustat dintr-o gama variata de alimente pastrand lapticul ca o alinare de seara, sau o gustare de dupa masa si copii care se impaca atat de bine cu sanul mamei incat nu l-ar lasa pentru nicio bunatate culinara.  Haideti sa stabilim impreuna care este cea mai buna si recomandata metoda de alternare a alimentelor solide cu alaptarea naturala. Avem si un exemplu concret oferit de o mamica fericita.

Cum alternam mancarea solida cu alaptarea naturala - generalitati

Nutrimentele necesare pentru energia consumata in urma procesului de crestere provin din hrana pe care i-o dai bebelusului tau. La inceput, bineinteles, ca il vei hrani cu lapte, recomandata fiind alaptarea naturala. In cazul in care, din diferite motive nu poti alapta, formula de lapte praf ofera copilului mic toate vitaminele si mineralele de care are nevoie.
Dupa 4 luni sau dupa 6 luni (in functie de laptele pe care-l mananca puiutul tau) trebuie sa incepi sa ii dai copilului tau si mancare solida, care fiind mult mai diversificata ii va oferi micutului o mai mare cantitate de nutrimente.
Aici apare intrebarea "Cum alternam mancarea solida cu alaptarea?", pentru ca trebuie sa stii ca o data ce ai inceput sa-l hranesti cu mancare solida nu este recomandat sa renunti brusc la laptic.

Alternarea mancarii solide cu alaptarea se adapteaza  la varsta copilului. Alimentele se introduc treptat in functie de consistenta lor, de toleranta copilului la anumite mancaruri. Unele alimente se introduc mult mai tarziu, desi sunt sanatoase si pline de nutrimente, pentru ca pot provoca alergii. Diversificarea alimentatiei sugarului nu este tocmai un proces usor. La fiecare aliment nou introdus in dieta copilului trebuie sa-i urmaresti scaunul si sa studiezi atent comportamentul bebelusului. Este el mic dar poate o mancarica nu i-a placut sau nu i-a picat tocmai bine si stomacelul lui poate sa protesteze. De asemenea, daca vezi pe pielea lui, mai mult pe burtica, o iritatie aparuta din senin, este posibil sa fie o alergie alimentara. Mergi cu el la doctor.

Cum alternam mancarea solida cu alaptarea naturala – bebelusul pana la 4 luni

In aceasta perioada este recomandat sa-l hranesti doar cu laptele tau sau cu formula de lapte dedicata varstei. Trebuie sa fii atenta ca bebelusul sa se sature, altfel va protesta prin plans. In primele luni de viata copilul trage mai greu din san si oboseste foarte repede, asa ca trebuie sa ai multa rabdare. Tubul digestiv al bebelusului nou-nascut nu este dezvoltat complet si din aceasta cauza nu-i poti da mancare solida intrucat nu poate sa o digere.

Cum alternam mancarea solida cu alaptarea naturala – bebelusul dupa  4 luni

Foarte multi medici pediatrii recomanda ca la 4 luni bebelusii sa fie in continuare hraniti doar cu laptele mamei. alternarea alimentelor solide cu alaptareaDaca acest lucru nu este posibil, poti incepe diversificarea. Trebuie insa sa vezi daca si bebelusul este pregatit pentru alte alimente.

Sunt cateva semne care indica faptul ca bebelusul ar putea primi si alta mancarica decat laptic. Astfel, fii atenta daca isi poate tine capul singur, sta bine in scaun, face gesturi de mestecare, ia in greutate semnificativ, ajungand sa-si dubleze greutatea initiala, isi arata interesul pentru mancare, poate sa inchida gura in jurul unei lingurite, isi poate folosi limba pentru a muta mancarea in interiorul gurii, pare infometat dupa ce l-ai hranit de 8-10 ori cu laptic, daca ii cresc dintisorii.

In cazul in care sunteti pregatiti (si tu si bebelusul) poti incepe sa ii dai, dimineata si seara, cereale uscate de orez amestecate cu lapte, 1 lingurita de cereale la 120ml de lapte. Treptat vei creste cantitatea de cereale.

Florentina Ionescu, o mamica din Ploiesti ne-a povestit cum a inceput diversificarea si cum a alternat mancarea solida cu alaptarea: Pentru Mara, fetita mea de un an si jumatate, am inceput diversificarea la 4 luni. Nu aveam un lapte prea grozav (doctorul a spus asta) si nu era nici suficient. Copilul nu se satura, asa ca am hotarat impreuna cu doctorul sa incep diversificarea si sa continui alaptarea naturala. Iata o modalitate, propusa de medic, de alternare a mancarii solide cu alaptarea naturala. Primul aliment introdus...supa de legume. 

Supa de legume la 4 luni
Se pune la fiert in maxim 500 ml de apa, cate o bucata din:
-    Legume care NU se paseaza: radacina de patrunjel, pastarnac, ceapa, ardei
-    Legume care se vor pasa: morcov, dovlecel, rosie, conopida, cartof (aceasta este ordinea de introducere a alimentelor)
IN PRIMA ZI se pun la fiert legumele care NU se paseaza + morcov si dovlecel. La masa de pranz bebele va primi zeama ce rezulta din fierberea legumelor peste care se adauga o lingura de lapte praf, o cupa de faina de orez sau porumb.
IN A DOUA ZI se pun la fiert aceleasi legume ca in ziua intai, dar se va pasa o lingurita de morcov care se adauga peste zeama de legume.
IN A TREIA ZI se adauga la fiert rosia si se paseaza o lingurita de morcov si un ade dovlecel, ce se adauga peste zeama.
IN A PATRA ZI se adauga la fiert conopida si se paseaza o lingurita de morcov, una de dovlecel si una de rosie.
IN A CINCEA ZI se adauga la fiert cartoful si se paseaza o lingurita de morcov, una de dovlecel, una de rosie si una de conopida.
IN A SASEA ZI se paseaza si cartoful.
Dupa prima saptamana se pun la fiert si o lingurita de ulei si un praf mic de sare si se vacreste cantitatea de legume pasate, scazand cantitatea de zeama, pana ce mancarea devine un piure fluid. Cantitatea 135-150 ml (cat o masa intreaga)

In concluzie, la 4 luni am introdus o masa cu supa. La inceput o mai puneam putin la san, sa fiu sigura ca se satura. In restul zilei Mara manca doar lapte de la san.

Branzica de vaci la 5 luni
Se pune la prins un litru de lapte de vaca, fiert 10 minute si racit, insamantat cu 100 ml iaurt simplu.
Se lasa la temperatura camerei pana dimineata. Cand s-a inchegat se pune pe foc, fara sa fiarba. Prin cresterea temperaturii se va separa cheagul de zer. Cheagul (branza de vaci) se strecoara, se aduna si se pune la frigider. Este valabila 3 zile.
La inceput, branza de vaci se va pune in supa, de la 2-3 lingurite pana la o lingurita cu varf( aproximativ 50 g).

Aceste alimente inlocuiesc o masa de lapte la pranz. In restul zilei, bebelusul mananca lapte, fie de la mama, fie formula.

Pireul de fructe la 6 luni
La 6 luni medicul pediatru ne-a spus ca putem incepe sa-i dam cateva lingurite de fructe fierte si pasate (piure de fructe). Fructele recomandate: mere, pere, piersici. Medicul nostru a spus ca prin fierbere toate substantele nocive din fructe sunt distruse. In plus alimentele fierte sunt mai usor de digerat pentru bebelus.
Pireul de fructe il poate primi bebelusul la masa de dimineata. Ca sa fie mai consistent poti bune si niste branza de vaca in piureul de fructe.
Marul copt sau gutuia coapta la cuptor cu putina branza de vaca facuta de tine in casa este un desert delicios pentru cel mic. Ai grija ca fructele sa fie bine coapte, ca sa fie dulci. Altfel bebelusul ar putea respinge mancarea. La aceasta varsta nu poti folosi nici zahar nici miere.
In supa bebelusului de 6 luni poti adauga, broccoli, spanac, salata verde.

In concluzie, copilul de 6 luni poate manca piure de fructe dimineata, supa la pranz sau piure de legume si laptic la cerere. Seara ii poti adauga in laptic cateva cupe de cereale de orez, ovaz sau orz.

Carnita de pui sau curcan la 7-8 luni
Carnea de pui sau de curcan a fost recomandarea medicului pediatru, in cazul nostru. Daca aveti rude la tara, cereti sa va dea pieptul de pui sau de curcan atunci cand taie cineva o pasare de curte. Ficatul de la pasarile crescute natural , in curte este foarte bun pentru sanatatea bebelusului. Nu-i recomandat sa-i dai la aceasta varsta ficat din comert. In ficat se strang toate toxinele care provin din alimentatia nesanatoasa a pasarilor crescute la ferma.
Carnea de pui se fierbe , la inceput, separat de legume. Apoi se marunteste cu ajutorul unui blender si se adauga in supa. Carnea se da o zi da una nu. Eu puneam in supa bebelusului (la recomandarea medicului)  o zi branza de vaci, o zi carne.


Galbenusul de ou  la 8 luni
La 8 luni am introdus galbenusul de ou (albusul poate provoca alergii la copiii mici). Si pe acesta l-am bagat in supa ( prima data un sfert, apoi o jumatate, pe la sfarsitul lunii manca un galbenus intreg).
Am renuntat sa mai bag in supa branza de vaci si alternam au cu carne. De 2 ori pe saptamana ou si in restul zilelor carne. Vorbim tot de masa de pranz. Dimineata avea acelasi meniu, fructe cu branzica, in rest lapte, seara lapte cu cereale.
Dupa 10 luni lucrurile au devenit mai usoare si mesele de laptic s-au rarit. Am incercat si iaurtul simplu, sau amestecat cu bucatele, foarte bine maruntite, de fructe. Apoi niste biscuitei pentru bebelusi. Am continuat cu supele in care puneam orice leguma imi venea la mana. Piureurile din legume erau foarte bine apreciate. Dimineata fructele erau si sunt si acum nelipsite. Am introdus in dieta bebelusului toate fructele, mai putin cele care pot provoca alergii ( capsiuni, fructe de padure).

Pana la varsta de un an deja, pot spune, ca Mara avea un meniu diversificat si sanatos. Lapticul il manca seara ( cu cereale) si dimineata foarte devreme (simplu). In jur de ora 11 manca piure de fructe cu branza. La pranz supa mai groasa de legume cu carnita. Intre mese ii mai dadeam suc natural de fructe (facut in casa) sau un iaurt, ori un galbenus de ou frecat cu putin ulei de masline.


Daca incepem sa alternam  mancarea solida cu alaptarea naturala, dupa 6 luni, aceste retete pot functiona la fel de bine. Decalam diversificarea cu 2 luni si bebelusul va beneficia numai de lapticul bun si „ocrotitor” al mamei. In cazul in care ai un laptic bun si satios, este si pacat ca bebelusul sa nu profite. Nutrimentele din lapticul mamei sunt mult mai bine asimilate de organismul copilului decat cele din mancarica pregatita in casa.

Articolul urmator
Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume
Prima băncuță de alăptare în public. Cum arată și de ce o dorim peste tot în lume

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum faci acasă maia naturală?
    Cum faci acasă maia naturală?

    Maiaua este un ingredient fundamental în panificație, cunoscut și sub denumirea de drojdie sălbatică. Maiaua este o pastă fermentată alcătuită din făină și apă, care...

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar
    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar

    Ca orice altă relație din viața noastră, relația cu partenerul trebuie hrănită și îngrijită, ca cea mai prețioasă floare. Uite 7 moduri prin care poți avea grijă de...

    Șefa creșelor din Ploiești acuzată că fură mâncarea copiilor. Ea și 4 educatoare ascundeau alimentele în pod
    Șefa creșelor din Ploiești acuzată că fură mâncarea copiilor. Ea și 4 educatoare ascundeau alimentele în pod

    Caz revoltător la Ploiești! Mai multe educatoare și îngrijitoare ale unor creșe sunt bănuite că ar fi furat mâncare și produse de igienă care ar fi trebuit să ajungă la...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    Cantină ca-n filme la un liceu din Timișoara! Mâncarea este făcută cu ajutorul nutriționistului
    Cantină ca-n filme la un liceu din Timișoara! Mâncarea este făcută cu ajutorul nutriționistului

    Nu, nu sunt imagini dintr-o cafenea deschisă recent, ci din cantina unui liceu de stat, în care elevii și cadrele didactice servesc, de luni până vineri, prânzul.

    © 2024 Qbebe