Diversificarea alimentară la bebeluși: top 5 cele mai eficiente sfaturi

Diversificarea alimentară la bebeluși: top 5 cele mai eficiente sfaturi

Bianca Geica - Redactor Senior

Diversificarea reprezintă o etapă importantă din viața unui copil, dar și o provocare uriașă pentru părinți, mai ales pentru cei aflați la primul bebe. Oricât de multe articole și cărți despre diversificare ai citit și oricâte sfaturi ai primit, parcă nimic nu te pregătește, cu adevărat, pentru momentul în care va trebui să îl pui pe cel mic față în față cu piureul de măr sau cu bucățile de broccoli.

Este normal să iți faci griji că micuțul tău va refuza anumite alimente (pentru că sunt șanse mari să o facă), că va arunca cu ele pe jos sau că va plânge, însă urmând câteva sfaturi eficiente și bazându-te pe instinctul tău de mamă, vei reuși să îți dai seama cum trebuie procedat. Nu te lăsăm la greu și venim în ajutorul tău cu 5 sfaturi esențiale despre cum să te pregătești pentru diversificarea bebelușului tău.

Nu începe diversificarea alimentației bebelușului mai devreme de 6 luni

Diversificarea alimentației bebelușului trebuie să înceapă abia după vârsta de 6 luni, conform Organizației Mondiale a Sănătații. Motivul este unul cât se poate de simplu: până la aceasta vârstă, organismul prichindelului tău nu este complet pregătit pentru această noua etapă. Înainte de 6 luni, sistemul digestiv al bebelușului nu este dezvoltat suficient încât să proceseze alte alimente în afară de laptele matern sau formulă. Dacă piureurile și alimentele solide sunt introduse în dieta copilului înainte ca sistemul sau digestiv să fie pregătit pentru ele, sunt șanse foarte mari ca acestea să nu fie digerate corespunzător și să apară reacții neplăcute, precum constipația, gazele intestinale, probleme gasotrintestinale etc.

În plus, în primele 6 luni de viață, laptele matern sau formulă îi oferă puiului tău toți nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Apoi, necesarul de fier, de exemplu, nu mai poate fi acoperit doar de laptele matern sau formulă, așadar micuțul trebuie să fie hrănit și cu alte alimente, care sa îi asigure toți nutrienții.

Cele mai bune alimente cu care să începi diversificarea

Alimentația bebelușului tău nu trebuie să fie foarte variată la început, întrucât el se afla încă la stadiul de acceptare a gustului, la perfecționarea înghițitului și a masticației și la explorarea texturii mâncărurilor. Acum este mai important să se obișnuiască cu ideea de a mânca, indiferent de cantitate, întrucât își va primi în continuare cea mai mare parte a nutrienților din laptele matern sau formulă (diversificarea nu exclude alăptarea după 6 luni).

Recomandarea specialiștilor este ca până se instalează dentiția și bebe învață să mestece, să începi cu alimente fierte sau pasate, precum: felii de morcov, măr (fară coajă), banană, avocado, broccoli, bucăți moi de nectarină, piersică sau pară. De asemenea, este important să începi cu cantități mici și să le mărești odată cu vârsta. Dacă cel mic respinge un aliment, îl poți combina cu un altul care îi place, însă numai dacă nu ai încotro.

Cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru cu privire la alimentele pe care i le poți oferi micuțului tău, atunci când începi să îi diversifici alimentația.

Ține cont de regula de 3 zile în diversificare! Alimentele trebuie introduse treptat în alimentația bebelușului

Nu este indicat să îl hrănești cu prea multe alimente diferite într-o zi sau în zile consecutive, ci să îi lași timp să se obișnuiască. Cu siguranță ai auzit de regula celor 3 zile în diversificare, care spune că, după introducerea unui nou aliment în dieta bebelușului tău, trebuie să aștepți cel puțin 3 zile (ideal 4-5 zile) înainte de a introduce un alt aliment nou. Astfel, vei putea descoperi dacă prichindelul tău este alergic sau intolerant la o anumită legumă sau la vreun fruct: pare să aibă erupții cutanate a doua zi? Are scaun foarte moale? Prezintă semne de dureri de burtă? Dacă observi oricare dintre aceste probleme, atunci poți identifica destul de ușor ce aliment a cauzat-o și îl poți elimina din dieta bebelușului.

Este important să respecți regula de 3 zile în diversificare mai ales dacă există un istoric familial de alergii alimentare. Alimentele potențial alergenice includ produsele din lapte de vacă, ouăle, peștele, crustaceele, nucile, arahidele, grâul, soia și susanul.

Ai răbdare! Nici Roma nu a fost construită într-o zi!

Daca micuțul tău refuză anumite alimente, nu intra în panică și nu îți pierde răbdarea. Este complet normal ca bebelușul să respingă un aliment, să îl scuipe sau să îl arunce. Continuă să-l reintroduci în alimentația lui, fară presiune. Obișnuiește-l treptat cu gusturile și texturile noi, chiar daca acceptă doar o bucățică sau o linguriță de mâncare. Încurajează-l să mănânce, fără a-l forța!

Un lucru care te poate ajuta este să îl așezi pe cel mic la masă, alături de familie. Cei mici sunt la vârsta la care copiază comportamentul celor din jur și cu siguranță puiul tău va încerca, nu doar o dată, să ducă singur mâncarea la guriță, cu degetele.

Pregătește copilul pentru diversificare încă din primele zile

Cum am precizat anterior, este foarte important ca diversificarea alimentației bebelușului să înceapă în momentul maturizării sistemului digestiv, adică la vârstă de 6 luni. Nu este indicat să introduci alimente solide în alimentația copilului înainte de 6 luni, deoarece acestea pot modifica prematur microbiomul intestinal înainte ca acesta să fie pregătit, crescând riscul de probleme gastrointestinale.

Microbiomul este un ansamblu de bacterii, virusuri și fungi, care se găsesc pe corp și în interiorul organismului și care, la bebeluși, se formează încă din perioada intrauterină. Din momentul în care un copil se naște, flora intestinală este deja în curs de dezvoltare și este influențată de o varietate de factori. Cel mai important, tipul de naștere (vaginală sau cezariană) și sursa de nutriție (alăptare sau lapte praf) au un impact semnificativ asupra compoziției și biodiversității florei intestinale a copilului.

O colonizare neechilibrată a bacteriilor poate duce la o lipsă a așa-numiților acizi grași cu lanț scurt (SCFA) în intestinele copilului. În plus, copiii cu alergii au semnificativ mai puțini acizi grași cu lanț scurt în intestine. Cu alte cuvinte, acizii grași cu lanț scurt sunt importanți.

Bacteriile lactice sunt considerate foarte importante pentru sănătatea copilului, întrucât susțin dezvoltarea optimă a sistemului imunitar și favorizează un tranzit digestiv normal. De o importanță deosebită sunt bifidobacteriile și lactococii, deoarece se dezvoltă foarte devreme în intestin și astfel gestionează multe procese la acest nivel.

OMNI-BIOTIC® PANDA conține o combinație de tulpini cu rol probiotic în corectarea dezechilibrelor imunologice – pentru mamă și copil din prima zi de naștere. Există disponibile date clinice care au arătat că administrarea OMNI-BIOTIC® PANDA în timpul ultimelor două luni de sarcină și în primele luni ale copilului, reduce riscul de apariție al tulburărilor specifice vârstei până la vârsta de 3 luni și crește gradul de tolerabilitate din partea copilului.

omni-biotic panda

OMNI-BIOTIC® PANDA conține trei tulpini bacteriene (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52 și Bifidobacterium bifidum W23) care au următorul efect dovedit:

  • ajută populația vitală a bacteriilor din intestinele copiilor
  • ajută la maturizarea echilibrată a sistemului imunitar.

OMNi-BiOTiC® PANDA poate fi administrat din a 32-a săptămână de sarcină până la sfârșitul sarcinii și ulterior oferit din prima zi de viață și bebelușului.

Pentru un sprijin și mai puternic al microorganismelor benefice din flora intestinală, poți avea încredere în OMNi-BiOTiC® PANDA!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii
    Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

    Așa cum se întâmplă și în prezent, părinții din secolele trecute nu erau scutiți nici ei de sfaturi de parenting care de care mai neobișnuite. Fie că acestea...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    Top cele mai frecvente boli de vară la copii
    Top cele mai frecvente boli de vară la copii

    Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le...

    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață
    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață

    Atenție, părinți! Mai multe produse Kinder au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri și hypermarketuri din România, din cauza unor suspiciuni de salmonella....

    © 2024 Qbebe