Intoleranta la gluten: simptome, diagnostic si tratament

Intoleranta la gluten: simptome, diagnostic si tratament

Alexandra Irimiea

Un sugar mai mic de 6 luni are nevoie doar de lapticul de la mama sau, dupa caz, de cel din biberon! Insa pentru unele bunici, matusi sau alte femei, atotstiutoare, acest lucru nu este suficient. “Da-i si lui un covrig, nu vezi ca ravneste!” este replica nefericita care-i poate servi pe tava, bebelusului tau, o nemeritata intoleranta la gluten. Afla mai multe detalii despre aceasta afectiune direct de la medicul pediatru!

Intoleranta la gluten pentru bebelusi

1.  Ce este intoleranta la gluten?

Nicio masa fara paine! Aceasta pare sa fie deviza noastra, fiind bine cunoscut faptul ca noua, romanilor, ne place sa mancam multa paine. Desi face parte dintr-o categorie de baza a piramidei nutritionale (cerealele), acest aliment nu face bine tuturor.  

Pe scurt: Imposibilitatea organismului de a absorbi lipidele, atunci cand bebelusul mananca alimente ce contin gluten.

• Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca.

• Este determinata genetic, dar nu este cunoscuta pana cand nu vine in contact cu factorul declansator, adica glutenul. Acest lucru se petrece de regula in jurul varstei de 6 luni, cand se face diversificarea.

Glutenul este o proteina vegetala prezenta mai ales in grau, dar si in orz, ovaz si secara.

Doamna prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Bucuresti (IOMC), a explicat mamicilor cum functioneaza o intoleranta la gluten.

In momentul in care glutenul vine in contact repetat cu tubul digestiv, antreneaza un asa numit sindrom de malabsorbtie, in care in mod ciudat nu proteinele sunt implicate, ci lipidele. Sindromul tipic consta in imposibilitatea de absorbtie a lipidelor, in conditiile in care mananca alimente care contin gluten.

"Sunt multe obiceiuri gresite la noi in tara, oameni care ofera copiilor gluten inainte de aceasta varsta si iata atunci un factor care poate sa declanseze o intoleranta latenta, un factor agravant. Este total nerecomandat sa folosim gluten inaintea varstei de 6 luni! Dupa aceasta varsta, daca nu are boala, copilul poate tolera glutenul, insa daca o are, atunci incep sa apara manifestarile". (prof. dr. Ioana Alina Anca)
 
Bebelus mananca paine

Tabloul tipic consta in scaune diareice, care se remarca prin continutul mare de grasimi, ele fiind totodata deschise la culoare si plutind la suprafata apei. In timp, acest tip de manifestari asociaza dureri de burta, varsaturi si, in mod paradoxal, copiii au si perioade de constipatie. Ei cresc foarte prost in greutate, sa avem copii cu varsta de 3 ani si cu o greutate de 8-9 Kg. S-a intamplat frecvent sa diagnosticam copii cu aceasta afectiune care debuteaza in primul an de viata.

2. Simptome si diagnotistic

 Simptome intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten este o afectiune ce se poate ascunde sub o forma latenta, fiind de multe ori asimptomatica. Totusi, exista cateva semne care ii pot indica medicului ca respectivul copil are aceasta afectiune.

• Sunt specifice scaunele diareice, ce contin cantitati mari de grasimi, deschise la culoare si care plutesc la suprafata apei.

• Un alt semn in constituie faptul ca nu iau in greutate.

• Se poate diagnostica foarte usor prin teste rapide de sange, care apoi pot fi aprofundate.

"Clinica noastra are multe preocupari de cercetare pentru intoleranta la gluten. Insa ceea ce cunoastem despre ea este doar varful unui aisberg". (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la IOMC)

Mamele trebuie sa fie atente la orice simptome bizare, neincadrabile, uneori si usoare in ceea ce priveste starea de nutritie a copilului lor:
• creste mai prost cu toate ca mananca bine;
• are burtica umflata, gaze multe;
• are scaune cand normale, cand este constipat, cand face episoade de diaree, mai ales grasoasa;
• are varsaturi si dureri de burta.

Cum debuteaza intoleranta la gluten? Medicul prefera sa ofere un exemplu clasic ce ilustreaza perfect realitatea.

“Ai un copil de o luna. Ii oferi un covrig. Daca reuseste sa-l manance, sigur o sa faca diaree. De ce? Pentru ca intestinul lui nu este pregatit enzimatic sa primeasca asa ceva. Diareea apare ca o intoleranta, insa ea deocamdata este doar temporara”. (prof. dr. Ioana Alina Anca)
Bebelusi mananca din covrigi

***Recomandarea pediatrului: Un lucru important pentru mamici este sa fie in cunostinta de cauza ca aceasta boala exista, de aceea glutenul trebuie manevrat cu grija! Organismele europene care se ocupa de nutritia sugarilor si a copiilor mici au ajuns la concluzia ca alimentatia cu lapte matern este un factor protector si care ajuta la o buna toleranta la gluten. Asadar, se recomanda introducerea unor mici cantitati de gluten, bineinteles dupa varsta de 6 luni, dar in paralel cu alimentatia naturala. Aceasta combinatie este ideala. Mamicile ar trebui sa stie acest lucru si sa aiba un al o mielea motiv de a nu abandona alimentatia naturala.

3. Tratamentul

Copil mananca biscuite cu gluten  

Diagnosticul se pune foarte usor cu ajutorul testelor de sange! Iar tratamentul pentru intoleranta la gluten este unul strict dietetic. “In cazul in care copilul este diagnosticat, este absolut esential sa tina dieta fara gluten!”, avertizeaza medicul pediatru.

Pana cand se tine acest regim? Tot specialistul are raspunsul: “Inainte se spunea ca pana la 5 ani, acum – pana dupa pubertate si de fapt toata viata. Este un pic dificil sa excluzi painea cu faina de grau, dar exista la ora actuala produse de panificatie specifice din orez, porumb, astfel incat copilul poate sa primeasca si paine, si prajituri, si cozonac si tot ce-si doreste fara gluten. Dar trebuie sa tina acest regim cu sfintenie!”.

Insa bolile care se controleaza prin regim dietetic si atat pun probleme parintilor! Cel putin pentru unii dintre ei exista o rata mare de abandon - isi zic ca nu mai conteaza daca-i dau copilului un pic de paine sau de covrig...

De ce este intoleranta la gluten periculoasa? Raspunsul este simplu: pentru ca se asociaza cu alte doua boli grave - cancerul de colon si diabetul de tip 1. Astfel, s-a demonstrat ca acest tip de intoleranta este corelata la adult cu aparitia malignitatilor intestinale, a cancerului de colon. Studiile prospective la pacientii cu cancer de colon au demonstrat faptul ca aveau si intoleranta la gluten, insa necunoscuta pentru ca era o forma usoara ce a fost eronat catalogata ca fiind o problema de colon iritabil.

Asadar excluderea glutenului din alimentatie reprezinta si un factor de protectie impotriva unui posibil cancer de colon mai tarziu. De asemenea, intoleranta la gluten poate fi asociata cu diabet zaharat de tip 1 la copii.

Intoleranta la gluten, boala genetica

***Recomandarea pediatrului: O data diagnosticat un caz de intoleranta la gluten este absolut obligatoriu ca toti membrii familiei sa se testeze. Boala fiind genetica, risc ca ea sa aiba forme inaparente este crescut. De aceea este bine sa se faca teste de preventie a aparitiei unui diabet, ei trebuie monitorizati pentru acest lucru.

Articolul urmator
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie
    Lista cu alimente fără gluten: ce trebuie să mâncăm zi de zi dacă avem intoleranță sau alergie

    Glutenul se găsește din belșug în majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic. Intoleranța la gluten se manifestă prin disconforturi abdominale puternice, iar schimbarea...

    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament
    Intoleranța la histamină: ce este, cum o identifici și tratament

    Cele mai cunoscute intoleranțe sunt cele alimentare, însă există și alte tipuri, care nu afectează doar sistemul digestiv, ci și alte sisteme din organism. Printre acestea se...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    © 2024 Qbebe