Cât de periculos este ca bebe să doarmă pe burtă?

Cât de periculos este ca bebe să doarmă pe burtă?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre măsurile de siguranță de care trebuie să ții cont când ești mamă de bebeluș se numără și grija față de pozițiile de somn ale acestuia. Așa cum vei descoperi și din articolul de mai jos, chiar dacă te „topești” pur și simplu când vezi că bebe doarme pe burtă, trebuie să știi că această poziție de somn nu este deloc recomandată de către specialiști, ci dimpotrivă. În schimb, pentru a fi liniștită că micuțul tău nu este în pericol, ar trebui să-l obișnuiești încă din primele zile de viață să doarmă pe spate. Desigur, pe măsură ce se dezvoltă și este capabil să execute acele mișcări ce-i vor permite să se întoarcă fără probleme de pe o parte pe alta fără dificultate, poți începe, treptat, să-i permiți să mai doarmă și pe burtică. Nu uita însă că sfatul experților este ca somnul pe burtă să facă parte din rutina copilului tău odată ce depășește vârsta de 1 an.

De ce bebe doarme pe burtă?

De ce bebe doarme pe burtă de multe ori vei înțelege mai bine dacă vei urmări și explicațiile oferite de medicii pediatri.
Pe de o parte, un bebeluș se poate simți mai în siguranță, mai confortabil, în momentul în care își lipește burtica de suprafața saltelei, fiind o modalitate de a se liniști. De asemenea, cu atât mai mult cu cât bebe resimte disconfort abdominal generat de o durere sau de excesul de gaze, este foarte probabil să simtă nevoia să doarmă pe burtă. De altfel, medicii sunt de părere că așezarea în poziția pe burtă, prin realizarea unei ușoare presiuni, va reprezenta un fel de „masaj”, care va stimula inclusiv eliminarea gazelor și va genera o stare de bine.

bebelus-care-doarme-pe-burta-si-mana-tatalui-care-il-mangaie-pe-cap

Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, bebe doarme pe burtă, în primele luni de viață, întrucât simte că se poate odihni mai bine odată ce reflexul Moro se instalează. Acesta survine încă de la naștere, va fi mai intens în primele 12 săptămâni și se manifestă în special dacă micuțul va fi luat prin surprindere sau se va speria. Nu va fi dificil să recunoști exprimarea reflexului, în condițiile în care bebelușul își va întinde gâtul, își va îndepărta brațele și picioarele, urmând ca după aceea să își strângă membrele, ca și cum ar vrea să îmbrățișeze. Apare și plânsul, care, la rândul său, îl poate speria și poate duce la amplificarea mișcărilor enumerate.

Reflexul Moro este cel care îl ajută să-și păstreze cumva echilibrul, atenuând senzația de cădere pe care o resimte bebelușul, pozițiile corpului fiind cele care îi readuc stabilitatea. În ceea ce privește legătura dintre acest reflex și adoptarea poziției de somn pe burtă, specialiștii au sesizat că reflexul poate interveni când bebelușul este pus jos pentru a dormi. Poziționarea pe burtă îl determină să se simtă mai în siguranță, în condițiile în care corpul se va relaxa, iar mișcările membrelor vor fi mai puțin intense, fără a-i mai perturba somnul. Pe măsură ce bebelușul va crește, reflexul Monro va începe să dispară (în intervalul de vârstă 3-6 luni), iar mișcările sale vor fi tot mai coordonate.

Chiar dacă vei sesiza faptul că bebe este mai calm când doarme pe burtă, specialiștii atrag atenția asupra unui pericol generat de această poziție de somn: Sindromul morții subite la sugari. Studiile au ajuns la concluzia că în condițiile somnului pe burtă, bebelușilor le va fi mai greu să se trezească, tensiunea lor arterială va scădea, la fel și cantitatea de oxigen ce ajunge la creier. Acesta este motiivul pentru care somnul într-o asemenea poziție este considerat principala cauză pentru Sindromul morții subite la sugari, generând un deficit în controlul cardiovascular mai ales la vârsta de 2-3 luni, când este considerată perioada cea mai riscantă pentru apariția acestui sindrom.

În același timp, un studiu apărut în revista „Pediatrics” a arătat că somnul pe burtă poate mări pericolul de apariție a Sindromului morții subite din următorul motiv: când bebelușul se află în această poziție, esofagul se află poziționat deasupra căilor respiratorii superioare. În situația în care bebelușul vomează sau va regurgita laptele, va fi mai ușor ca fluidele sau laptele să ajungă pe căile respiratorii sau la plămâni și să provoace sufocarea.

Până în prezent nu se poate vorbi de o cauză exactă ce ar putea favoriza Sindromul morții subite la sugari, dar printre factorii de risc pentru el se numără:

  • Prezența unui defect la nivel creierului, mai exact în zona ce controlează respirația- La unii bebeluși, aceasta nu s-a dezvoltat corespunzător, ceea ce împiedică reluarea respirației și trezirea la timp din somn pentru a nu se ajunge la o eventuală sufocare
  • Vârsta- S-a estimat că pericolul cel mai mare pentru sindromul morții subite la sugari este între vârsta de 2-4 luni
  • Faptul că bebelușul s-a născut prematur
  • Factorii ce țin de mediul în care doarme bebelușul- De pildă, poziția de somn (când bebe doarme pe burtă sau pe o parte), faptul că bebelușul împarte patul cu altcineva, supraîncălzirea sau o suprafață de somn ce nu este fermă, toate acestea amplifică riscul pentru survenirea Sindromului morții subite
  • Expunerea la fumul de țigară (Despre fumatul de mâna a doua s-a constatat că mărește riscul de apariție a Sindromului morții subite la bebeluși)

Având în vedere acești factori de risc, părinții sunt cei care dețin controlul asupra asigurării celui mai sănătos mediu de somn pentru bebeluș. Prima și cea mai importantă măsură ce va fi luată, din acest punct de vedere, este ca bebe să fie așezat încă din primele zile de viață în poziția pe spate pentru a dormi. Îndemnul medicilor pediatri este următorul: bebe nu doarme niciodată pe burtă. Va putea să fie lăsat să adopte această poziție doar în momentul în care va atinge acel prag al dezvoltării ce-i va permite să-și coordoneze mișcările corpului pentru a se rostogoli și pentru a-și asigura mai multe poziții pe timpul somnului.

Dormitul pe burtă la bebeluși: forum

În contextul în care bebelușilor le place să doarmă pe burtă, dar această poziție de somn nu este recomandată pentru siguranța lor, mamele apelează inclusiv la forumuri pentru a primi sfaturi și sugestii sau pentru a afla răspunsuri la întrebări variate în legătură cu somnul bebelușilor. Printre cele mai frecvente frământări ale lor, regăsite atât pe forum-urile de la noi din țară, cât și pe cele din străinătate, se regăsesc: dacă e bine că bebe doarme pe burtă, de la câte luni bebe doarme pe burtă, care pot fi consecințele acestei poziții de somn sau cum poate fi obișnuit un bebeluș să doarmă și în alte pozițiii:

„Bună, de când am ieșit din maternitate am dormit foarte puțin întrucât bebelușul meu nu doarme. Bebe adoarme bine când se află în brațele mele, mai ales când îl pun să doarmă cu burtica ei pe burta mea. Dar de îndată ce o pun în pătuț, plânge foarte tare. O așez pe spate, dar nu vrea să doarmă.
Nu este posibil să o țin la mine în brațe zi și noapte, am și eu nevoie să mănânc, să dorm etc. ceea ce nu pot dacă trebuie să o am permanent în brațe.
Am încercat să o culc pe burtică ieri după-amiază, am pus-o așa și acum, când iau micul dejun și văd că doarme bine. Pot să o supraveghez când stă așa ziua, dar este evident că nu o pot lăsa așa noaptea.
A mai avut cineva bebe care dormea pe burtă?”

mama-care-isi-tine-bebelusul-adormit-intr-un-fel-de-marsupiu

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Nu este recomandat să procedezi așa deoarece există riscul de a surveni Sindromul morții subite chiar în pătuț. Ai încercat vreodată să o culci pe spate în cărucior și să o plimbi puțin? Sau ai încercat alte metode ca să o înveți să doarmă pe spate? Știu că este dificil, dar trebuie să perseverezi până când vei reuși.”
  • „Bună! Fetița mea are 8 săptămâni și adoră să doarmă pe burta mea, dar am ales să nu o mai las să facă așa. Am încercat și am sesizat că adoarme totuși pe spate dacă înainte să o pun în pătuț acesta este ușor încălzit datorită unei sticle cu apă. Procedând așa se va simți mai confortabil, va resimți căldură ca și cum ai ține-o lipită de tine. Sper că ți-am dat o idee!”
  • „Ți-aș recomanda să recurgi la înfășare, într-un cearceaf foarte ușor, astfel încât să ajungă să se simtă ca și cum ar fi ținută în brațe. Eu am ales cearceaf din bumbac, astfel încât pielea să respire și fiul meu să nu se încingă. Poți să-i lași libere mânuțele în pătuț...”

Sursă: forums.moneysavingexpert.com

„Bună! Sunt mama a doi băieți (de 8 ani și de 2 luni). Am 30 de ani și sunt epuizată, fac tot ce pot pentru a-mi crește băieții pentru a fi bărbați buni. Sunt disperată în ceea ce privește obiceiurile de somn ale fiului meu cel mic, ce nu face parte dintre iubitorii poziției de dormit pe spate. Logodnicul meu insistă că bebel doarme mult mai bine pe burtă și îl pune să doarmă așa tot timpul! Eu am încercat să-i spun de multe ori că nu trebuie să mai facem asta din cauza riscului de Sindrom al morții subite. Nu vreau să ajung să mă trezesc dimineața și să am alături un bebeluș mort. Știți câteva metode pentru a face tranziția spre somnul pe spate? ”

Răspunsuri venite din partea specialiștilor:

  • „La două luni, fiul tău este vulnerabil în fața Sindromului morții subite, riscul cel mai mare fiind când un bebeluș are între 2 și 4 luni. Știu că nu îți spun ceva ce nu știi, dar ai în vedere acest fapt terifiant când logodnicul tău îți spune bebelușul să doarmă pe burtă. Niciunul dintre noi nu dorește să-și înnebunească partenerul, dar așa ceva nu este negociabil...”
  • „O altă soluție este înfășatul. Dar nu mă refer aici la a pune peste el pături. Vorbesc despre păturile speciale pentru înfășat, ce îl vor ajuta să se simtă confortabil, dar și să fie în siguranță dacă va dormi pe burtă.”
  • „Încearcă să creezi cât mai multă siguranță în mediul în care doarme copilul tău- cearceafuri cât mai bine fixate, fără pături în pătuț, fără jucării. Dacă vei ajunge să-l culci pe o parte, oferă-i o suzetă- cercetările au arătat că și suzetele pot diminua riscul de Sindrom al morții subite.”

bebelus-infasat-ce-doarme-pe-spate-si-maini-de-femei-dezmierdandu-i-fata

Sursă: alphamom.com

„Bună, dragi mămici! Am un bebe de 3 săptămâni și am observat că doarme mult mai bine pe burtă. De îndată ce o așez așa adoarme. Am observat că nu îi place să doarmă pe spate și dacă o așez astfel se trezește și nu mai vrea să adoarmă. Singurul mod în care mai adoarme este dacă o înfășez. Am început să o las să doarmă pe burtică doar de două zile, numai în timpul somnului de peste zi, iar noaptea o așez pe spate pentru că nu mă simt în largul meu știind că doarme pe burtă. Singurul motiv pentru care îi permit să doarmă așa este pentru că doarme mai mult și mai bine. Sunt îngrijorată să nu-și afunde fața în pat. Mai este cineva care are un bebe ce doarme numai pe burtă? Vă mulțumesc anticipat!”

Răspunsurile primite de la alte mame:

  • „Este ceva normal, majoritatea bebelușilor preferă să doarmă pe burtă, dar nu este sigur. Pe spate au probabil senzația că vor cădea așa că înfășatul le mai blochează această senzație și le mai diminuează din intensitatea reflexului Moro pentru a nu se trezi când nu ar trebui. Continuă să procedezi ca până acum, las-o să doarmă pe burtă numai pe timpul zilei, când este supravegheată și încearcă noaptea să o înfășezi și să o culci pe spate.”
  • „Primul meu bebe dormea și el mai mult pe burtă. Chiar și acum, la trei ani și jumătate, preferă să doarmă astfel. L-am pus pe burtică de două ori pe când era nou-născut, după care am mers la pediatru. Acesta ne-a întrebat cum doarme și ne-a spus că a avut pacienți care și-au pierdut copiii din cauza somnului pe burtă și a Sindromului morții subite. Aceste cuvinte ne-au convins pe dată să facem o schimbare. Am avut de suferit în primele 5 luni de somn pe spate până când a devenit capabil să se rostogolească singur, după aceea a început să doarmă mai bine și a fost în regulă să îl lăsăm să doarmă și pe burtă. Înțeleg cum te simți, dar trebuie să încerci să o faci să doarmă și pe spate. Durează doar câteva luni până când va învăța să se rostogolească singură. Succes!”

Sursă: community.whattoexpect.com

„Fetiței mele, care acum are 6 luni și jumătate, îi place să doarmă numai pe burtă. Face asta de pe la 3 luni, când a descoperit întorsul pe burtică... La început a fost teama că se va sufoca, acum am auzit că nu ar fi bine pentru că deformează coloana bebelușului. Știți ceva în acest sens sau cum aș putea să o dezvăț?”

Răspunsurile primite din parte altor mame:

  • Nu se sufocă! Un copil de 6 luni care știe să se întoarcă, să își ridice capul! De deformat coloana...uită-te la coloană când e pe burta și ai să vezi cum stă...”
  • „Și băiețelul meu doarme pe burtică de pe la 6 luni. Din cauza bronșiolitei nu putea respira cum trebuie și atunci a găsit el ca fiind bună aceasta poziție. Încă al meu doarme pe burtă în genunchi, deci cu capul în jos. Nu știu cum de nu-i amorțesc piciorușele,dar dacă el așa doarme bine... Acum are 14 ani și nu am remarcat nici o problemă la coloană. Eu sunt de părere să o lași să doarmă așa cum îi place ei și, atâta timp cât se odihnește, nu văd unde ar fi problema. Iar dacă ai vrea s-o dezveți nu cred că ai reuși decât s-o stresezi, așa că ...las-o în pace... părerea mea.”
  • „Odată ce au învățat cum să se întoarcă pe burtă, fii sigură că știu să se întoarcă și la loc, dacă e nevoie. După ce bebe învață să se întoarcă, are o lungă perioadă în care doarme numai pe burtă.”

Sursă: forum.desprecopii.com

„Bună, fiul meu are 10 luni și săptămâna trecută a început să se întoarcă pe burtică în timpul somnului. Nu a dormit așa de când s-a născut, iar prima dată când l-am descoperit în această poziție, m-am trezit înspăimântată pe la 4: 15 dimineața întrucât nu se trezise pentru masa din timpul nopții. Noaptea trecută a făcut la fel, dar înainte să adorm și eu, așa că m-am dus să-l verific la fiecare 40 de minute. Am sfârșit prin a dormi pe jos, lângă pătuț, ca să nu îl trezesc pe soțul meu. Sunt terifiată de posibilitatea survenirii Sindromului morții subite după ce am citit despre un copil de 10 luni care a decedat în acest mod. Mă puteți ajuta cumva?”

Răspunsurile primite din partea altor mame:

  • „Fiica mea are și ea 10 luni și doarme lateral, pe spate sau pe burtică. Doarme de curând pe burtă și am fost îngrijorată la început, până când am realizat că se mișcă mult în somn. Intervalul în care riscul de Sindrom al morții subite este cel mai ridicat este când bebelușul are între 3 și 6 luni. Știu că este îngrijorător când bebelușii noștri fac așa, dar trebuie să ne dăm seama că se fac tot mai mari și că nu stau locului prea mult timp- nici măcar când dorm.”
  • „Am un bebe ce doarme numai pe burtă. Am încercat timp de mai multe luni să adopt toate strategiile pentru a o determina să-și schimbe poziția și să aibă parte de cel mai bun somn (dar de fiecare dată ajungea tot pe burtică). Acum are doar 5 luni, deci este încă în perioada de risc pentru Sindromul morții subite, dar se rostogolește singură prin pătuț, așa că nu prea mai am cum s-o țin mereu pe spate.
  • Așa cum s-a precizat anterior, perioada în care riscul de Sindrom al morții subite este cel mai ridicat este când bebelușul are 3-6 luni. Aflând că bebelușul tău nu se mai află la această vârstă și că cel mai probabil se mișcă mult, aș spune că nu prea mai ai ce să faci pentru a-l determina să doarmă mereu pe spate...”

Sursă: huggies.com.au

La câte luni bebe doarme pe burtă?

Pentru nou-născuți, poziția de somn va putea fi menținută cu ușurință. În acest caz, un bebeluș ce va fi culcat pe spate, va dormi toată noaptea în acest mod. Lucrurile se vor complica însă când bebe va deveni apt să se rostogolească și îl poți vedea cum doarme pe burtă, poziție ce mărește pericolul de apariție a Sindromului morții subite, dat fiind faptul că respiră propriul aer expirat, ceea ce antrenează o creștere a dioxidului de carbon și o scădere a aportului de oxigen. Cu precădere când are vârsta cuprinsă între 2 și 4 luni riscul este foarte mare, așa că bebe nu trebuie lăsat să doarmă pe burtă, până când nu va deține controlul mușchilor și maturitatea neurologică care să-i regleze respirația așa cum trebuie și să-l determine să-și schimbe poziția când nu mai primește suficient oxigen.

După vârsta de 4 luni, vei sesiza cum începe să se rostogolească tot mai mult în pătuț, întrucât mușchii din zona gâtului, dar și cei ai mebrelor au devenit mai puternici și îi permit să realizeze mișcări mai coordonate. Aceste progrese în dezvoltare sunt tot mai evidente când bebelușul are în jurul vârstei de 6 luni, ceea ce înseamnă că de tine depinde să nu-i permiți să doarmă pe burtă, ci să-l muți de fiecare dată înapoi pe spate, nu numai noaptea, ci și în cadrul reprizelor de somn de pe parcursul zilei. Poate fi mai greu la început, dar treptat se va obișnui cu această poziție de somn.

O soluție va fi și să-l înfășezi. Înfășatul este, potrivit specialiștilor, o modalitate de a-i asigura bebelușului acel confort, acea stare de bine resimțită în mediul intrauterin, ceea ce îl va determina să doarmă mai bine chiar și când va fi așezat pe spate.

Pentru ca bebe să fie în siguranță deplină când doarme pe burtă, ar trebui să sesizezi cum este capabil în mod consistent, intenționat și constant să se rostogolească de pe burtă pe spate și invers. Aceste progrese vor fi mai evidente în jurul vârstei de 1an. De altfel, atunci se vorbește și despre eliminarea riscului de a interveni Sindromul morții subite la sugari. Practic, după vârsta de 12 luni, bebelușul poate fi lăsat să-și aleagă poziția de somn în care se simte cu adevărat în largul său.

bebelus-cu-suzeta-ce-doarme-pe-burta

Poziții corecte de somn la bebeluși

Dacă în urmă cu mai multe decenii se mergea pe ideea potrivit căreia bebe trebuie lăsat să doarmă în poziția pe care o preferă, iar dacă doarme pe burtă să fie lăsat și așa, pe fondul creșterii tot mai mari a numărului de bebeluși decedați în timpul somnului, experții în domeniu au încercat să găsească acele soluții menite să conducă la diminuarea acestui fenomen îngrijorător.

Încă din anul 1992, Asociația Americană de Pediatrie a vehiculat ideea potrivit căreia cea mai bună poziție de somn pentru bebeluși, prin care Sindromul morții subite poate fi evitat, este cea culcat pe spate. Ulterior, au fost formulate reguli clare privitoare la somnul bebelușului, cele mai semnificative fiind:

  • Somn pe o suprafață plată și fermă
  • În poziția pe spate
  • Într-un pătuț fără perne, pături, jucării
  • Bebelușul să nu împartă patul cu altcineva, dar să doarmă în aceeași încăpere cu o persoană adultă

Deși până în prezent nu s-au găsit explicații certe legate de faptul că poziția de somn pe spate este cea mai recomandată pentru siguranța bebelușului, au fost evidențiate anumite aspecte care să sprijine această idee:

  • Poziția pe spate îi permite bebelușului să se trezească mai ușor din somn, în condițiile în care influențează sistemul nervos simpatic (acesta are mai ales rolul de a pregăti organismul să acționeze în cazul unui pericol iminent, stimulând reacția „luptă sau fugi”)
  • Când bebe doarme pe spate, nu pe burtă, respiră mai ușor, mai bine, nasul și gura nefiind obstrucționate
  • Poate să înghită fără probleme fluidele regurgitate sau dacă tușește (acestea nu vor mai ajunge pe căile respiratorii punându-l în pericol de sufocare)
  • Spre deosebire de poziția pe burtă, ce determină oxigenarea deficitară a creierului, poziția pe spate permite oxigenarea adecvată

În condițiile în care s-a adus în discuție faptul că bebe, dacă suferă de reflux gastroesofagian de exemplu, neapărat doarme pe burtă sau lateral, experții au continuat și să susțină următoarea idee: evitarea riscului de apariție a Sindromului morții subite la sugari depășește beneficiile pe care le-ar avea dacă ar dormi lateral sau pe burtă. Totodată, s-a susținut următoarea concepție: somnul pe spate va favoriza aplatizarea capului bebelușului. Specialiștii vin însă cu următoarea asigurare: chiar dacă anumite porțiuni ale capului vor ajunge să se aplatizeze, acestea vor dispărea treptat. În plus, există o metodă la îndemână pentru a preveni această situație: să-ți lași bebelușul să stea cât mai mult pe burtică pe parcursul unei zile.

Studiile au ajuns la concluzia că intervalele în care un bebeluș este lăsat să stea pe burtică, sub supravegherea părinților, îi vor permite nu doar să-și întărească mușchii gâtului, ai trunchiului și ai membrelor, ci și să aibă parte de un plus de activitate fizică, menită să-l ajute să se odihnească mai bine pe timpul nopților și să aibă mai multă energie a doua zi.

bebelus-care-a-invatat-sa-se-tarasca-pe-burta

În privința somnului bebelușului pe o parte, a fost susținută ideea potrivit căreia ar fi mai bine dacă un bebeluș ar fi pus să doarmă așa încă din primele ore de viață pentru a se evita aspirarea lichidului amniotic și să se continue cu această poziție și când micuțul ajunge acasă.

În afara amplificării riscului de survenire a Sindromului morții subite din cauza unei oxigenări insuficiente a creierului dacă bebe doarme pe burtă sau în poziție laterală, s-a insistat tot mai mult și că aceasta din urmă este nocivă bebelușului întrucât poate favoriza dezvoltarea torticolisului (capul și gâtul nu sunt susținute așa cum trebuie). Poți să-ți dai seama că bebe suferă de torticolis dacă: ține capul într-o singură poziție, preferă să te urmărească doar din ochi, fără a mai întoarce capul după tine, nu dorește decât să fie alăptat la un anumit sân, nu poate roti complet capul etc.. În unele cazuri, torticolisul poate fi sever, va altera calitatea somnului și poate fi nevoie de intervenția unui kinetoterapeut.

La fel cum este în situația în care bebe doarme pe burtă și pentru somnul lateral este nevoie să iei măsuri dacă este vorba despre un bebeluș mai mic de vârsta de 4 luni: așează-l cât mai rapid în poziția pe spate. În schimb, dacă ai un bebeluș ce se rostogolește cu ușurință prin pătuț singur și își poate modifica permanent pozițiile de somn, îl poți lăsa să aibă intervale în care să doarmă și pe o parte. Asociația Americană de Pediatrie recomandă însă, la fel ca pentru somnul pe burtică, să-i permiți bebelușului să doarmă pe o parte în jurul vârstei de 12 luni, în condițiile în care din lateral poate ajunge rapid să fie iar pe burtă.

Pentru o siguranță deplină în primul an de viață, nu numai că bebe nu doarme nicicând pe burtă, dar este necesar să se țină cont de următoarele indicații ale specialiștilor:

  • Este preferabil ca bebelușul să nu doarmă în pat cu un părinte, ci în apropierea acestuia (dormitul separat al bebelușului diminuează riscul supraîncălzirii, al sufocării)
  • Bebelușul va dormi doar pe suprafețe netede, ferme, cu un cearceaf foarte bine fixat- În niciun caz nu trebuie să culci bebelușul pe o saltea cu apă, pe o pernă, pe o canapea sau pe orice altă suprafață care ar putea să afecteze calitatea aerului pe care bebelușul îl respiră
  • Nu doar că bebe nu doarme pe burtă, dar nici nu va avea în pătuț perne, jucării, pături, ceaceafuri sau orice alte obiecte care l-ar putea sufoca- La fel de periculoasă poate fi și o protecție specială pentru saltea, care nu are ce să caute în pătuțul bebelușului, cu atât mai mult cu cât bebe nu doarme doar pe spate și pe burtă, ci este capabil să se rostogolească prin pat
  • Niciodată nu vei acoperi capul bebelușului- În situația în care vei înveli bebelușul, ai grijă ca fața să îi rămână liberă, brațele să fie în afară, iar obiectul cu care îl vei înveli să fie până la nivelul pieptului său. De pildă, poți să optezi pentru un sac de dormit ales conform vârstei bebelușului
  • Supraveghează temperatura din camera bebelușului- În scopul evitării supraîncălzirii, temperatura din cameră nu ar trebui să depășească 23-25 de grade Celsius, iar bebelușul nu va fi îmbrăcat prea gros. Optează pentru materiale din fibre cât mai naturale, ce permit pielii să respire și orientează-te, de pildă, spre o pijama tip sac
  • Nu îți lăsa bebelușul să doarmă în preajma aerului condiționat, a caloriferelor electrice sau a ferestrelor deschise
  • În același timp, ia în considerare și următorul aspect: dacă vrei ca bebelușul să nu doarmă într-un pătuț/coș, ci optezi pentru o scoică, un leagăn etc. trebuie să știi că, până în prezent, nu s-a dovedit că acestea oferă siguranță deplină și în timpul somnului. De aceea, supraveghează-ți permanent copilul și nu te baza 100% nici pe dispozitivele concepute pentru a-l ține într-o anumită poziție

mama-care-isi-pune-bebelusul-sa-doarma-in-patut-in-pozitia-pe-spate

Bebe doarme pe burta mamei

O altă problemă intrată de mai mult timp în atenția experților din întreaga lume este co-sleeping-ul, adesea asociat cu dormitul în același pat („bed-sharing”), mai exact bebelușul să doarmă în același pat cu un părinte. De fapt, co-sleeping-ul presupune și ca bebelușul să doarmă în aceeași încăpere cu tine, dar într-un pat separat, ceea ce contează fiind să existe între voi o distanță care să vă permită să vă percepeți reciproc din punct de vedere senzorial.

Părinții care doresc să adopte co-sleeping-ul cu bebelușul lor trebuie să conștientizeze următoarele lucruri pentru a nu se ajunge la o tragedie cum ar fi și decesul provocat de Sindromul morții subite:

  • O mamă care este fumătoare de obicei/ care a fumat și pe timpul sarcinii, nu trebuie să doarmă pe aceeași suprafață cu bebelușul ei- Un studiu de anul trecut a arătat că riscul de Sindrom al morții subite la sugari este mai mult decât dublu în acest caz. În plus, bebelușii expuși fumatului la mâna a doua sunt și ei mai supuși riscului de a deceda din cauza sindromului menționat
  • Bebe nu doarme pe burtă, ci doar pe spate- Abia după vârsta de 1 an, când oricum riscul de Sindrom al morții subite scade, poți să-ți lași copilul să-și aleagă poziția de somn
  • În situația în care bebelușul doarme cu mama și cu tata, nu ar trebui să stea între cei doi părinți, ci lângă unul dintre ei
  • Nu te vei culca în același pat cu bebelușul dacă ești prea obosită, dacă iei anumite medicamente ce provoacă somnolență sau dacă ai consumat alcool (un somn prea profund nu te va lăsa să-l supraveghezi pe bebe, care dacă doarme pe burtă va fi mai expus Sindromului morții subite)
  • Asigură-te că suprafața destinată somnului este lipsită de perne, de pături, de jucării, de cearceafuri ce nu sunt fixe, de cuverturi etc. (care ar putea sufoca bebelușul)
  • Ai grijă să nu existe niciun spațiun gol între patul în care vă odihniți și un perete, astfel încât bebelușul să nu poată aluneca acolo
  • Nu dormi alături de bebeluș pe un scaun, pe o canapea sau pe o altă suprafață îngustă (dacă adormi există posibilitatea să cazi împreună cu bebelușul sau să cazi peste el)
  • Pentru mamele care au părul lung, este esențial să-l țină strâns când bebelușul doarme lângă ele pentru ca micuțul să nu ajungă să fie înfășurat cu el sau să se sufoce dacă părul i-a ajuns pe față
  • Niciodată bebelușul nu va fi culcat lângă un frate/o soră mai mare, ci doar lângă un adult responsabil
  • Este preferabil ca bebelușii ce sunt alăptați să doarmă în același pat cu mama lor

Pentru a se dezvolta din toate punctele de vedere, bebelușul are nevoie să vină în contact fizic cu mama sa. Dr.James McKenna, profesor de antropologie și director al Laboratorului de Cercetare a somnului mamei și al bebelușului din cadrul „University of Notre Dame” (Indiana, SUA) a precizat, într-un interviu, că în momentul în care bebelușul este atins de mama sa, ritmul său de respirație, temperatura corpului, rata de creștere, nivelul de stres se modifică în mod pozitiv. La rândul său, contactul fizic dintre mamă și copil duce la realizarea unei legături strânse între ei la nivel senzorial, al statusului fiziologic, somnul amândurora modificându-se reciproc în condițiile de co-sleeping. Părerea sa este că ar trebui ca bebe să doarmă alături de mama sa mai ales dacă este alăptat, faptul că nu doarme singur și alăptarea fiind principalii factori care duc la diminuarea riscului de apariție a Sindromului morții subit . Desigur, pentru ca bebelușul să fie în siguranță, este necesară precauția, luarea măsurilor de protecție, dar efectele co-sleeping-ului în alăptare nu sunt neglijabile: atât mama, cât și bebelușul vor dormi mai bine, lactația va fi stimulată, iar atașamentul mamă-copil va fi mai puternic.

Tocmai pentru a avea parte de acest atașament, pentru a-ți ajuta micuțul să se simtă în siguranță, este firească dorința de a-l vedea pe bebe cum doarme pe burtă chiar pe burta ta. Experții spun că, în scopul de a evita chiar și cel mai mic pericol pentru el, îl poți lăsa să stea așa doar până adoarme, cu condiția ca tu să nu adormi în acel interval și, de îndată ce simți că a adormit, să-l muți în pătuțul său, dar culcat pe spate, nu pe burtă. Practic, poți să-l lași pe bebe să se alinte când doarme pe burtă, pe trupul tău, cu condiția să rămâi în stare de alertă și să nu-l ții așa pe toată durata somnului, cele mai mari pericole fiind să se rostogolească și să cadă sau să rămână prins între corpul tău, o pernă sau suprafața de somn (cum ar fi o canapea de pildă).

mama-care-sta-intinsa-pe-canapea-iar-bebelusul-doarme-pe-burta-ei

În același timp, pentru a te bucura de acest contact fizic apropiat cu bebelușul, poți să-l așezi cu burtica în jos pe burta ta cât este treaz. Vei sesiza cum treptat va ajunge să te privească, iar între voi se va crea o legătură unică, menită să-i demonstreze că este iubit necondiționat.

Dacă ții neapărat să-l vezi pe bebe că doarme și pe burtă, nu te dezlipi de el nicio clipă și permite-i o asemenea poziție doar pentru scurt timp. Pentru a-l ajuta să-și dezvolte cât mai multe abilități motorii și pentru a-l stimula să fie cât mai curios să descopere lumea din jur, alege cât mai multe momente din zi în care îl poți lăsa să stea pe burtă în timpul diferitelor activități ludice. Vei fi surprinsă când vei constata cât de multe lucruri noi va învăța și cât de fericit va fi!

Surse: alphamom.com, babysleepsite.com, burticamea.ro, community.whatttoexpect.com, forum.desprecopii.com, healthline.com, huggies.com.au, huffpost.com, mayoclinic.org, momjunction.com, reginamaria.ro, romper.com, romedic.ro, sciencedirect.com, theconversation.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață
Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

    Probabil ai auzit și tu că este important să păstrezi o gândire și o atitudine pozitivă. Însă este realist și, mai important, benefic, întotdeauna? Vorbim despre...

    O fetiță a fost pe punctul să-și piardă viața după un mic incident cu căruțul de cumpărături. Cât de periculos este să plimbi copilul în căruțul de la supermarket?
    O fetiță a fost pe punctul să-și piardă viața după un mic incident cu căruțul de cumpărături. Cât de periculos este să plimbi copilul în căruțul de la supermarket?

    O mămică din Australia avertizează părinții care își pun copiii mici în căruțurile de cumpărături, după ce fetița ei s-a lovit la cap din cauza unui căruț care s-a...

    Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!
    Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!

    Înainte să devin mamă aveam în cap o lista foarte clară de lucruri pe care nu le-aș face niciodată că părinte: nu îmi voi lăsa copiii să se joace pe tabletă, nu...

    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?
    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?

    Cuvântul „trebuie” este necesar în anumite momente, însă proaspetele mămici îl aud mult prea des și de cele mai multe ori, nu au cu adevărat nevoie de...

    Îmi pun soția gravidă să doarmă în altă cameră. Și somnul meu este important
    Îmi pun soția gravidă să doarmă în altă cameră. Și somnul meu este important

    Un bărbat a dezvăluit că își obligă soția însărcinată să doarmă în altă cameră pentru că agitația ei îi întrerupe somnul, iar el s-a săturat să...

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta
    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta

    Una dintre provocările cu care se pot confrunta partenerii unui cuplu este și aceasta: când unul dintre ei, din diverse motive, nu îi permite celuilalt să se bucure de un somn...

    © 2024 Qbebe