Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome

Bianca Petcu - Redactor Senior

Reflexul Babinski, sau reflexul plantar, este un reflex al piciorului care apare în mod natural la bebeluși și copiii mici cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani. Acest reflex este de obicei testat de medici prin mângâierea tălpii piciorului: atunci când degetul mare se poate ridică ușor, în timp ce celelalte patru degete se întind precum un evantai, apare semnul Babinski.

Acest reflex a fost descoperit pentru prima dată și de neurologul francez Joseph Babinski, descris într-un raport publicat în 1896. Semnul Babinski a devenit de atunci un instrument esențial folosit de către medici și pediatri pentru a se asigura că atât activitatea creierului adulților, cât și a copilului, răspunsurile neurologice și activitatea nervoasă sunt normale și nu indică nicio anomalie subiacentă la nivelul creierului sau al sistemului nervos.

Acest reflex este adesea testat împreună cu alte reflexe naturale pe care bebelușii le dezvoltă încă din perioada timpurie. Bebelușii nu au un control deplin asupra sistemelor nervoase, astfel încât aceste reflexe devin un instrument cheie care indică sau nu o funcție neurologică sănătoasă. Pe măsură ce copiii cresc, obțin un control mai bun asupra sistemelor lor nervoase. Drept urmare, reflexul Babinski, precum și alte reflexe comune observate la început pur și simplu dispar.

semnul babinski la bebelusi

Reflexul Babinski poate fi normal la copiii cu vârstă de până la 2 ani. Uneori se poate încheia după 12 luni, însă dacă semnul Babinski este încă vizibil mai târziu de perioada normală meționată, probabil indică probleme neurologice. Reflexul Babinski nu este niciodată un diagnostic normal la adulți.

Cum este testat semnul Babinski?

Pentru a testa semnul Babinski, medicul va folosi un obiect, cel mai adesea un ciocănel pentru reflexe, pentru a lovi partea inferioară a piciorului de la călcâie până la degetul mare. Este posibil ca medicul să plimbe apăsat obiectul peste partea inferioară a piciorului, iar pe această cale se poate simți un disconfort minor. Este nevoie de practică pentru a efectua corect testul Babinski, care poate fi cu ușurință fals pozitiv sau negativ dacă nu este făcut corect.

Citește și Cele mai comune afecțiuni la bebeluși și cum le tratăm!

Când este normal un semn Babinski?

La un copil mai mic de 2 ani, semnul Babinski este perfect normal. În cazul unui copil mai mare de 2 ani sau la un adult matur, semnul Babinski ar trebui să lipsească. Toate cele cinci degete de la un picior trebuie să se îndrepte sau să se încline în jos, ca și cum ar încerca să apuce ceva. Dacă acest test este realizat pe un copil mai mare de 2 ani sau un adult, iar degetele de la picioare răspund similar cu cele ale unui copil sub doi ani, acest lucru poate indica o problemă neurologică.

Când este anormal un semn Babinski?

La un copil sub 2 ani născut cu dizabilități intelectuale sau alte afecțiuni mentale, reflexul Babinski poate fi menținut pentru o perioadă anormal de lungă. La un copil sub 1–2 ani născut cu orice afecțiune care provoacă spasticitate (spasme musculare și rigiditate), reflexul Babinski poate fi slab.

semnul babinski la bebelusi

La adulți sau copii cu vârsta de peste 2 ani, un semn Babinski pozitiv are loc atunci când degetul mare se apleacă în sus și înapoi spre vârful piciorului, iar celelalte degetele de la picioare se despart precum un evantai. Acest lucru poate însemna că este posibil să aveți un sistem nervos subiacent sau o afecțiune a creierului care determină reacțiile anormale din reflexe.

Afecțiuni care pot afecta semnul Babinski

Reflexul Babinski indică funcția neurologică tipică la copiii sub 1-2 ani. Dacă reflexul Babinski sau un semn Babinski pozitiv are loc la copiii cu vârsta de peste 2 ani sau la adulți, aceasta poate indica afecțiuni neurologice care stau la bază, tulburări ale sistemului nervos sau tulburări ale creierului. Dintre acestea enumerăm:

 • leziune a neuronului motor superior
 • paralizie cerebrală
 • accidente vasculare cerebrale
 • leziuni cerebrale sau tumori cerebrale
 • tumoră sau vătămare a măduvei spinării
 • scleroză multiplă (SM)
 • meningită

Un control anual pentru tine și copilul tău este cea mai bună metodă de a-ți testa în mod regulat reflexele pentru a te asigura că funcțiile voastre nervoase și neurologice sunt normale. Dacă micuțul tău este mai mic deun an, dar nu are un reflex Babinski normal, consultă medicul și determinați împreună dacă ar trebui să fie testat pentru orice afecțiuni neurologice de bază. Medicul poate îndruma copilul la un specialist care poate examina mai atent creierul și sistemul nervos.

Unele afecțiuni la copii care pot provoca un reflex Babinski anormal nu pot fi vindecate. Acestea includ dizabilitățile intelectuale și paralizia cerebrală. Cu toate acestea, puteți aborda aceste afecțiuni tratându-le simptomele din timp și făcând alegeri adecvate stilului de viață.

La adulții cu un semn Babinski pozitiv, este posibil să fie necesare mai multe testări pentru afecțiuni sau evenimente neurologice aferente, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, pentru a determina cu exactitate ce anume provoacă reflexul anormal. În cazul rănilor cerebrale, tumorilor sau altor afecțiuni similare, poate fi necesar să solicitați examinarea ulterioară a unui specialist. De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a rezolva cauza reflexului anormal. Acest lucru poate ajuta la prevenirea oricăror complicații și la asigurarea menținerii sănătății.

Surse: healthline.com, medlineplus.gov

 

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații
  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații

  Un nou-născut subponderal este desemnat acel nou-născut care cântărește sub 2500 grame și îngrijorează pe orice proaspăt părinte. Dacă în ceea ce privește modul...

  Trusou nou-născut: lista completa
  Trusou nou-născut: lista completa

  În contextul scăderii natalității în România, în 2019 s-a propus o lege care prevede acordarea unui trusou de nou-născut la externarea din maternitate. Pachetul...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Un bebeluș de cinci luni a murit de tuberculoză pentru că părinților le-a fost teamă să meargă la spital din cauza SARS-CoV-2
  Un bebeluș de cinci luni a murit de tuberculoză pentru că părinților le-a fost teamă să meargă la spital din cauza SARS-CoV-2

  Ieri, la „Institutul Marius Nasta” din București, un bebeluș cu vârsta de cinci luni a decedat din cauza tuberculozei. Managerul acestui institut, medicul Beatrice...

  Vizita la un nou-nascut in timp de pandemie
  Vizita la un nou-nascut in timp de pandemie

  Pademia ne-a schimbat multe obiceiuri. De la cele de consum, pana la iesirile cu prietenii, diverse traditii sau chiar... mersul la medic.

  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Varicela la bebeluși reprezintă o infecție gravă și datorită faptului că vaccinul nu poate fi administrat decât după vârsta de 12 luni, nici nu poate fi prevenită. Află...

  © 2023 Qbebe