Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Semnul Babinski la nou-născut sau tuberculoza sistemului nervos central: cauze și simptome

Reflexul Babinski, sau reflexul plantar, este un reflex al piciorului care apare în mod natural la bebeluși și copiii mici cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani. Acest reflex este de obicei testat de medici prin mângâierea tălpii piciorului: atunci când degetul mare se poate ridică ușor, în timp ce celelalte patru degete se întind precum un evantai, apare semnul Babinski.

Acest reflex a fost descoperit pentru prima dată și de neurologul francez Joseph Babinski, descris într-un raport publicat în 1896. Semnul Babinski a devenit de atunci un instrument esențial folosit de către medici și pediatri pentru a se asigura că atât activitatea creierului adulților, cât și a copilului, răspunsurile neurologice și activitatea nervoasă sunt normale și nu indică nicio anomalie subiacentă la nivelul creierului sau al sistemului nervos.

Acest reflex este adesea testat împreună cu alte reflexe naturale pe care bebelușii le dezvoltă încă din perioada timpurie. Bebelușii nu au un control deplin asupra sistemelor nervoase, astfel încât aceste reflexe devin un instrument cheie care indică sau nu o funcție neurologică sănătoasă. Pe măsură ce copiii cresc, obțin un control mai bun asupra sistemelor lor nervoase. Drept urmare, reflexul Babinski, precum și alte reflexe comune observate la început pur și simplu dispar.

semnul babinski la bebelusi

Reflexul Babinski poate fi normal la copiii cu vârstă de până la 2 ani. Uneori se poate încheia după 12 luni, însă dacă semnul Babinski este încă vizibil mai târziu de perioada normală meționată, probabil indică probleme neurologice. Reflexul Babinski nu este niciodată un diagnostic normal la adulți.

Cum este testat semnul Babinski?

Pentru a testa semnul Babinski, medicul va folosi un obiect, cel mai adesea un ciocănel pentru reflexe, pentru a lovi partea inferioară a piciorului de la călcâie până la degetul mare. Este posibil ca medicul să plimbe apăsat obiectul peste partea inferioară a piciorului, iar pe această cale se poate simți un disconfort minor. Este nevoie de practică pentru a efectua corect testul Babinski, care poate fi cu ușurință fals pozitiv sau negativ dacă nu este făcut corect.

Citește și Cele mai comune afecțiuni la bebeluși și cum le tratăm!

Când este normal un semn Babinski?

La un copil mai mic de 2 ani, semnul Babinski este perfect normal. În cazul unui copil mai mare de 2 ani sau la un adult matur, semnul Babinski ar trebui să lipsească. Toate cele cinci degete de la un picior trebuie să se îndrepte sau să se încline în jos, ca și cum ar încerca să apuce ceva. Dacă acest test este realizat pe un copil mai mare de 2 ani sau un adult, iar degetele de la picioare răspund similar cu cele ale unui copil sub doi ani, acest lucru poate indica o problemă neurologică.

Când este anormal un semn Babinski?

La un copil sub 2 ani născut cu dizabilități intelectuale sau alte afecțiuni mentale, reflexul Babinski poate fi menținut pentru o perioadă anormal de lungă. La un copil sub 1–2 ani născut cu orice afecțiune care provoacă spasticitate (spasme musculare și rigiditate), reflexul Babinski poate fi slab.

semnul babinski la bebelusi

La adulți sau copii cu vârsta de peste 2 ani, un semn Babinski pozitiv are loc atunci când degetul mare se apleacă în sus și înapoi spre vârful piciorului, iar celelalte degetele de la picioare se despart precum un evantai. Acest lucru poate însemna că este posibil să aveți un sistem nervos subiacent sau o afecțiune a creierului care determină reacțiile anormale din reflexe.

Afecțiuni care pot afecta semnul Babinski

Reflexul Babinski indică funcția neurologică tipică la copiii sub 1-2 ani. Dacă reflexul Babinski sau un semn Babinski pozitiv are loc la copiii cu vârsta de peste 2 ani sau la adulți, aceasta poate indica afecțiuni neurologice care stau la bază, tulburări ale sistemului nervos sau tulburări ale creierului. Dintre acestea enumerăm:

 • leziune a neuronului motor superior
 • paralizie cerebrală
 • accidente vasculare cerebrale
 • leziuni cerebrale sau tumori cerebrale
 • tumoră sau vătămare a măduvei spinării
 • scleroză multiplă (SM)
 • meningită

Un control anual pentru tine și copilul tău este cea mai bună metodă de a-ți testa în mod regulat reflexele pentru a te asigura că funcțiile voastre nervoase și neurologice sunt normale. Dacă micuțul tău este mai mic deun an, dar nu are un reflex Babinski normal, consultă medicul și determinați împreună dacă ar trebui să fie testat pentru orice afecțiuni neurologice de bază. Medicul poate îndruma copilul la un specialist care poate examina mai atent creierul și sistemul nervos.

Unele afecțiuni la copii care pot provoca un reflex Babinski anormal nu pot fi vindecate. Acestea includ dizabilitățile intelectuale și paralizia cerebrală. Cu toate acestea, puteți aborda aceste afecțiuni tratându-le simptomele din timp și făcând alegeri adecvate stilului de viață.

La adulții cu un semn Babinski pozitiv, este posibil să fie necesare mai multe testări pentru afecțiuni sau evenimente neurologice aferente, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, pentru a determina cu exactitate ce anume provoacă reflexul anormal. În cazul rănilor cerebrale, tumorilor sau altor afecțiuni similare, poate fi necesar să solicitați examinarea ulterioară a unui specialist. De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a rezolva cauza reflexului anormal. Acest lucru poate ajuta la prevenirea oricăror complicații și la asigurarea menținerii sănătății.

Surse: healthline.com, medlineplus.gov

 

Trusou nou-născut: lista completa

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Revitalizează-ți creierul cu Brahmi Gotu Kola, planta sănătății sistemului nervos!
  Revitalizează-ți creierul cu Brahmi Gotu Kola, planta sănătății sistemului nervos!

  Dacă îți e greu să te trezești de dimineață și te simți epuizată seara, dacă e dificil să adormi, deși te simți foarte obosită, dacă nu reușești să te concentrezi la...

  Bronsita la copii. Cauze si simptome. Cum se trateaza corect
  Bronsita la copii. Cauze si simptome. Cum se trateaza corect

  Bronsita la copii este o afectiune a cailor respiratorii medii si mari. De obicei, bronsita dispare de la sine. Insa iti poti ajuta copilul sa se simta mai bine.

  Leucocite crescute la copil: cauze, simptome și tratament
  Leucocite crescute la copil: cauze, simptome și tratament

  Un număr crescut de leucocite la copil poate avea drept cauză principală o infecție în organism. Există însă și motive grave care se pot ascunde în spatele acestei...

  Semne că ai putea să ai tuberculoză
  Semne că ai putea să ai tuberculoză

  Tuberculoza este o afecțiune localizată la nivel pulmonar, dar se poate răspândi și în alte organe din corp, mai ales la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Este din...

  Eozinofile crescute la copil: cauze, simptome și tratament
  Eozinofile crescute la copil: cauze, simptome și tratament

  Un număr crescut de eozinofile la copil indică cel mai adesea o infecție parazitară. Pot să existe însă și alte cauze responsabile de modificarea acestui parametru în...

  Limfocite scăzute la copil: cauze, simptome și tratament
  Limfocite scăzute la copil: cauze, simptome și tratament

  Un număr scăzut de limfocite la copii apare cel mai adesea când este prezentă o infecție în organismul copilului. Alte motive pentru această problemă le poți descoperi...

  Limfocite crescute la copil: cauze, simptome și tratament
  Limfocite crescute la copil: cauze, simptome și tratament

  Trebuie să afli că un număr crescut de limfocite poate reprezenta o situație normală în cazul copiilor, iar cauzele cele mai frecvente pentru care apar sunt infecțiile virale....

  © 2019 Qbebe