Accesorii vestimentare periculoase pentru un bebeluș

Mereu ne dorim ca bebelușii noștri să aibă hăinuțe nu numai de calitate, ci și comode și frumoase. Din păcate, nu de puține ori se întâmplă ca acestea să fie însoțite de tot felul de accesorii care, deși sunt atrăgătoare, pot fi într-adevăr periculoase pentru ei. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și află ce fel de accesorii sunt un pericol pentru siguranța bebelușului tău. De tine depinde să le eviți cât mai mult și, dacă se întâmplă ca unele dintre ele să facă parte din vestimentația sa, nu uita să le verifici periodic (pentru a vedea dacă sunt bine fixate de materiale) și să nu-ți lași sub nicio formă micuțul nesupravegheat.

Șireturile menite să strângă anumite articole vestimentare

Aceste accesorii vestimentare pot fi cu atât mai periculoase pentru bebeluși, cu cât sunt situate în zona gâtului. Cel mai frecvent acestea se află pe jachete, hanorace, unele puloverașe, cămășuțe, salopete. De aceea, experții recomandă să evităm, pe cât posibil, să achiziționăm haine cu asemenea articole șireturi, iar dacă se întâmplă să facem așa, să ne străduim să găsim soluții pentru a le îndepărta acasă.
Pericolul cel mai mare al acestor tipuri de șireturi este că se pot agăța, de pildă, de marginile de la pătuțul bebelușului, de anumite echipamente din locurile de joacă sau chiar de garduri și pot duce la strangulare.
În același timp, trebuie să știm că și dacă aceste șireturi nu sunt plasate în zona gâtului, ci în zone mai joase ale corpului (precum în zona taliei), tot pot pune în pericol siguranța bebelușilor. Spre exemplu, ele se pot prinde de ușa de la mașină, de cea de la mijloacele de transport sau de alte obiecte aflate în mișcare.
Pentru a elimina riscurile aduse de astfel de șireturi, stă în puterea noastră să luăm următoarele măsuri:
Să nu cumpărăm articole vestimentare ce conțin șireturi în zona gâtului/capului
• Dacă șireturile sunt așezate în zone mai joase, trebuie să fim foarte atenți la următoarele detalii: când articolul de îmbrăcăminte respectiv este la lățimea sa maximă, șireturile nu ar trebui să atârne mai mult de 4,5-5 cm. În plus, acestea nu ar trebui să aibă la capete și alte accesorii (precum ciucuri, mărgele etc.) și ar trebui să poată fi foarte bine fixate, astfel încât să nu poată fi trase și scoase afară de către bebeluș.

Șireturile de la încălțăminte, panglicile și alte accesorii ce atârnă, similare șireturilor

Și aceste accesorii pot fi foarte periculoase pentru bebeluș, în contextul în care pot crește riscul de strangulare. O soluție mult mai sigură este să alegem articole vestimentare care să se prindă cu sistemul de prindere „arici" . Totodată, bebelușii nu ar trebui sub nicio formă să aibă acces la ele fără ca noi să-i supraveghem cu mare atenție.

Franjurile, tivurile sau ațele ce nu sunt bine prinse

Inclusiv acestea sunt riscante pentru un bebeluși, în condițiile în care se pot înfășura în jurul degetelor sau membrelor și pot afecta circulația sângelui. Verifică permanent starea lor și nu-ți lăsa bebelușul nesupravegheat când poartă haine dotate cu astfel de accesorii!

Aplicatiile de pe haine pot fi periculoase pentru bebelus

Fermoarele, capsele

Oricare dintre aceste accesorii vestimentare, deși sunt la modă și comode, pot fi periculoase pentru bebeluș. Spre exemplu, micuții își pot prinde pielea în ele sau, dacă acestea se desfac accidental, pot fi înghițite (mai ales dacă unui fermoar i se desface capătul).
De asemenea, dacă stau prea mult la lumina soarelui sau în apropierea unei surse de căldură, metalul din care sunt confecționate se va încinge și poate să-l ardă pe bebeluș. Acesta este motivul pentru care este bine să ocoliți cât mai mult hainele ce sunt însoțite de acest tip de accesorii.

Fundele, florile aplicate, agățătorile hainelor

Când ai un bebeluș, este ideal ca aceste accesorii să fie evitate cât mai mult. Iar dacă totuși ții neapărat să le pui pe hăinuțele acestuia, ai grijă ca acestea să fie situate cât mai departe de zona capului (pentru a nu ajune în gură) și să fie prinse cât mai bine de material. Verifică-le periodic pentru a te asigura pe deplin de acest lucru.

Pliurile, pliseurile, tul-urile, broderiile sau volănașele ce sunt situate în zona gâtului bebelușului

Dacă suntem mămici de fetițe putem fi adesea tentate să alegem astfel de accesorii. În schimb, specialiștii ne sfătuiesc să le limităm cât mai mult când bebelușul are sub 12 luni. Există riscul ca materialele din care sunt confecționate aceste accesorii vestimentare să ducă la apariția unor iritații pe pielea sensibilă.

Nasturii, mărgelele, pietricelele, paietele

Oricare dintre acestea reprezintă riscul să fie înghițite de către bebeluș, ceea ce poate duce la sufocare.
Chiar dacă îți plac astfel de accesorii, pune pe primul plan siguranța copilului tău și alege haine cât mai simple, cu cât mai puține aplicații. Desigur, acestea sunt mai periculoase când sunt situate în zona gâtului sau a capului (de pildă, bentițele cu aplicații pentru fetițe), dar și dacă sunt situate în zone mai joase ale corpului nu sunt sigure, în condițiile în care se pot desprinde oricând și pot ajunge în gurița bebelușului.
Iar dacă totuși se întâmplă ca bebelușul să poarte la un moment dat haine cu aceste aplicații, asigură-te că acestea stau foarte bine fixate de materiale și fii mereu în preajma lui.

Nasturii si florile aplicate pot fi accesorii periculoase pentru bebelus

Elasticele ce sunt folosite pentru o mai bună fixare a unor piese vestimentare

Acestea sunt și ele periculoase pentru bebeluși, întrucât pot provoca iritații cutanate sau pot afecta circulația normală a sângelui. Străduiți-vă să optați cât mai puțin pentru ele!

Oricare accesorii confecționate din materiale sintetice

De multe ori specialiștii au avertizat asupra următorului lucru: bebelușii nu ar trebui să poarte haine din materiale sintetice, bazate pe multe substanțe chimice. Nu numai că acestea pot provoca iritații ale pielii, dar nu îl vor proteja pe bebeluș de flăcări.
Cel mai bine este să alegeți materiale special concepute pentru a face față focului și care să permite pielii să respire. Optați deci pentru materiale cât mai naturale!

Citește și: Hainutele copilului: materiale de care trebuie sa te feresti

Glugile de la hanorace sau de la articolele vestimentare pentru somn

Experții din întreaga lume sunt de părere că acestea pot fi foarte periculoase pentru bebelușii mai mici de 9-12 luni dacă nu au mărimea potrivită și ajung, în timpul somnului, prea aproape de fețișoarele acestora. Dacă se întâmplă așa, există posibilitatea ca micuții să se sufoce. De altfel, la nivel global, s-au raportat cazuri de moarte subită a sugarului din cauza unor asemenea accesorii vestimentare.
Ocoliți cât mai mult orice accesorii care să fie prea aproape de fața bebelușului, cu atât mai mult în timpul somnului!

Gluga poate fi un accesoriu vestimentar periculos pentru bebelus

Citește și: Alege hainutele potrivite pentru confortul bebelusului tau in fiecare anotimp

Voi știați până acum că accesoriile vestimentare menționate mai sus pot fi periculoase pentru bebeluși?

Surse:
www.babycenter.com ; www.livestrong.com; www.onsafety.cpsc.gov;www.oureverydaylife.com; www.sleep.org

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale
  7 ocazii când Kate Middleton a încălcat regulile vestimentare ale Casei Regale

  Kate Middleton trebuie să respecte și ea codurile de vestimentație ce sunt impuse membrilor Familiei Regale britanice. De-a lungul timpului a fost însă surprinsă în mai...

  Substante chimice periculoase pentru familia ta, pe care le ai tot timpul in casa
  Substante chimice periculoase pentru familia ta, pe care le ai tot timpul in casa

  De cate ori pornesti televizorul sau computerul auzi si citesti cate o noua avertizare in legatura cu substantele chimice periculoase pe care le ai in casa fara ca macar sa stii de ele? Sunt...

  Copiii se întorc la școală! Cum alegi cele mai potrivite articole vestimentare
  Copiii se întorc la școală! Cum alegi cele mai potrivite articole vestimentare

  Vacanța de vară se apropie de final și știi ce înseamnă asta, nu-i așa? Încep cumpărăturile pentru prima zi de școală! Pe lângă rechizite, nu uita să arunci o...

  Atenție, părinți! Aceste obiecte vestimentare au fost retrase de pe piață pentru că pot izbucni în flăcări
  Atenție, părinți! Aceste obiecte vestimentare au fost retrase de pe piață pentru că pot izbucni în flăcări

  O companie din Australia care comercializează inclusiv pijamale și halate de baie pentru copii a solicitat părinții să returneze produsele din cauza faptului că articolele...

  8 articole vestimentare pe care orice femeie însărcinată trebuie să le aibă
  8 articole vestimentare pe care orice femeie însărcinată trebuie să le aibă

  Bucurie mare, te pregătești pentru cea mai frumoasă etapă din viața ta. Încă puțin și faci cunoștință cu puiul tău, pe care îl protejezi și-l ajuți să crească...

  Vacanţa de familie la mare: Ce articole vestimentare trebuie să pui în bagajul copilului
  Vacanţa de familie la mare: Ce articole vestimentare trebuie să pui în bagajul copilului

  Vacanţa de vară este unul dintre cele mai aşteptate momente de peste an atât de către cei mici, cât şi de către noi, cei mari. Ne facem tot anul planuri pentru ea şi ne...

  De ce sunt periculoase jucăriile gelatinoase slime
  De ce sunt periculoase jucăriile gelatinoase slime

  Printre cele mai îndrăgite jucării din ultimul deceniu se află și slime. Deși poți fi tentată să cedezi insistențelor copilului tău de a avea cât mai multe slime, ține...

  Alege mereu calitatea! 10 articole vestimentare fabuloase pentru copiii cu personalitate
  Alege mereu calitatea! 10 articole vestimentare fabuloase pentru copiii cu personalitate

  Atunci când construim garderoba copilului, calitatea este mult mai importantă decât cantitatea. Dar cum facem pentru a nu cade pradă milioanelor de modele adorabile de...

  © 2021 Qbebe