Batista bebelușului

Raluca Margean - Redactor

Batista bebelușului este un dispozitiv de aspirare care are capacitatea de a-și regla singur intensitatea de aspirație, garantând astfel o curățare rapidă și nedureroasă a nasului copiilor. Iată care sunt beneficiile, dezavantajele folosirii batistei bebelușului și recomandările specialiștilor privind utilizarea acestui dispozitiv.

Ce este batista bebelușului și cum se utilizează?

Batista bebelușului este un instrument care ajută la curățarea nasului copiilor când aceștia prezintă mucozități în exces. Acest aparat constituie o alternativă la aspiratoarele și pompele nazale și poate fi achiziționat din farmacii. Cu toate că poate fi folosită de copiii de toate vârstele, de obicei, batista bebelușului este utilizată cel mai des pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani deoarece aceștia nu știu să-și sufle singuri nasul. După vârsta de 6 ani, când copiii încep să învețe să-și sufle nasul, acest instrument nu mai este necesar.

Batista bebelușului dispune de trei componente, și anume: un furtun, un tub colector și un adaptor. Furtunul conține în vârf un cap subțiat care se introduce la baza nărilor. Acesta este capul de aspirație. Pentru a utiliza batista bebelușului, aceasta trebuie conectată la aspirator și, după înmuierea secrețiilor nazale cu ser fiziologic sau apă de mare (în cazul în care este necesar), se curăță nasul copilului aflat în poziție culcată. Când începem să aspirăm, putem ridica ușor capul copilului pentru a asigura o aspirare mai eficientă și pentru a ușura curgerea secrețiilor nazale.

batista-bebelusului

Beneficiile batistei bebelușului

Cel mai important beneficiu al batistei bebelușului este faptul că ajută la ușurarea respirației copiilor. Respirând mai ușor, copiii se vor hrăni mai bine și vor avea parte de un somn mai liniștit. De asemenea, eliminând mucozitățile nazale excesive, batista ajută la prevenirea apariției unor complicații ale aparatului respirator, afecțiuni precum otite, sinuzite și alte infecții respiratorii inferioare. Aceste infecții apar datorită suprainfectării secrețiilor nazale neeliminate.

Batista bebelușului este ușor de utilizat, fiind foarte simplu de conectat la aspiratorul casnic și nu reprezintă o procedură dureroasă. Prin crearea de vacuum, ea își reglează singură puterea de aspirație și nu prezintă o putere de aspirație prea mare, contrar anumitor păreri. Totuși, chiar dacă copiii nu simt o durere propriu-zisă, ei pot reacționa neplăcut din cauza unei ușoare senzații de disconfort resimțite și, mai ales datorită zgomotului produs de aspirator. Din cauza contactului cu aspiratorul, instrumentul ar putea părea nesteril, însă nu este neapărat așa.

Citește și: Cum curatam nasul bebelusului 

Trebuie să ținem cont de faptul că singura parte care intră în contact cu copilul este reprezentată de capătul de aspirație, iar dacă acesta este sterilizat de fiecare dată, copilul nu poate fi contaminat cu microbii și bacteriile din sacul aspiratorului pentru covoare. Explicația constă în faptul că aerul circulă într-o singură direcție, și anume dinspre nasul copilului spre aspirator.

Un alt beneficiu este legat de preț. Batista bebelușului nu este deloc costisitoare și ne scutește de vizita la cabinetul medical pentru a efectua aceeași operațiune, de obicei contra cost.

Principalele efecte adverse

Deși producătorii afirmă că batista bebelușului poate fi folosită pentru igiena zilnică a copilului, există medici care nu sunt de acord cu această afirmație. Ei sunt de părere că instrumentul este indicat numai în cazul existenței secrețiilor abundente care sunt imposibil de eliminat prin alte modalități precum ser fiziologic sau pompă nazală. Dacă este folosită prea des, batista poate agresa mucoasa nazală, făcând-o mai predispusă la infectare.

copil-cu-batista-bebelusului-in-nas

Alte aspecte neplăcute care trebuie luate în calcul în cazul acestui instrument se află zgomotul aspiratorului care poate fi extrem de deranjant. Totodată, imposibilitatea relativă de transport (dacă nu este însoțită de un aspirator nu poate fi utilizată) este un aspect mai puțin plăcut. Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că, în unele cazuri batista poate provoca rănirea foselor nazale, fapt care conduce la ușoare sângerări. Recomandarea general valabilă este ca pe durata operațiunii de curățare a nasului, copilul să mențină capul nemișcat. Însă, în realitate acest lucru este deseori dificil de realizat, deoarece bebelușii se află în permanentă mișcare.

Sfaturi pentru folosirea batistei bebelușului

Luând în considerare beneficiile oferite, putem trage concluzia că acest instrument constituie un real ajutor în igiena nazală a copilului, cu condiția să fie utilizat cu moderație. Este important să reținem faptul că mucozitățile trebuie să fie lichide pentru a le putea aspira, prin urmare deseori se recomandă administrarea în prealabil de ser fiziologic sau apă de mare.

Pentru curățarea batistei, este recomandată fierberea capetelor de aspirație de fiecare dată după ce acestea au fost folosite. Acest lucru este valabil chiar dacă este vorba de un singur copil care le folosește deoarece în acest fel se previne riscul supraproliferării bacteriene la nivel nazal. Restul componentelor trebuie doar curățate cu apă și detergent.

Citește și: Respiratia bebelusului: sfaturi importante

De asemenea, trebuie să avem grijă să nu introducem prea adânc capul de aspirație în nasul copilului deoarece îl putem răni. Batista bebelușului nu se folosește mai mult de 2-3 ori pe zi, iar nările se curăță pe rând, timp de câteva secunde. Capul de aspirație introdus în nas poate fi mișcat în sus, în jos și lateral.

Momentele ideale pentru utilizare sunt înainte de masă și de somn, pentru a ușura respirația și a preveni vărsăturile care pot apărea din cauza secrețiilor acumulate. Dacă secrețiile nazale sunt purulente și de lungă durată, trebuie să apelăm la sfatului unui medic, de altfel necesar oricând copilul se confruntă cu o infecție virală sau bacteriană.

Surse:
www.overland.com.ro; http://jurnalul.ro/

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
  Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

  Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

  Ciocolata bebelușului: 3 rețete simple și sănătoase
  Ciocolata bebelușului: 3 rețete simple și sănătoase

  Recomandarea medicilor pediatrii este ca până la vârsta de cel puțin 2 ani copiii să nu consume alimente care conțin zahăr adăugat. Ținând cont de faptul că, pe...

  O mamă îi pune unghii false bebelușului ei și internetul o ia razna
  O mamă îi pune unghii false bebelușului ei și internetul o ia razna

  Internetul poate să fie extrem de periculos. Dovada este ultima tendință care a rupt internetul printre părinți: unghiile false. O mamă a postat pe Instagram un colaj de fotografii...

  Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
  Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

  Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

  O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat
  O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat

  Alegerea hainelor potrivite pentru un nou-născut îi poate pune în dificultate pe proaspeții părinți. Nu și pe această mămică de peste Ocean, care a stârnit...

  Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
  Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

  Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni
  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni

  La 2 zile după naștere, am primit externarea de la medic și în sfârșit puteam pleca acasă. Nu mai aveam răbdare, abia asteptam să petrecem primele zile acasă cu...

  „Uitați-vă la mine! Mă lupt pentru viața mea și a bebelușului din burtă". Mesajul sfâșietor al unei gravide în 6 luni, bolnave de COVID-19
  „Uitați-vă la mine! Mă lupt pentru viața mea și a bebelușului din burtă". Mesajul sfâșietor al unei gravide în 6 luni, bolnave de COVID-19

  O cosmeticiană în vârstă de 39 de ani, însărcinată, se luptă pentru viața ei și a bebelușului său după ce a fost diagnosticată cu coronavirus!

  © 2022 Qbebe