ECONOMIDA

Colicile la bebeluș: ce este de făcut?

Una dintre primele mari provocări din viața de mamă sunt colicile bebelușului. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla la ce să te aștepți în timpul unei crize de colici, precum și ce ai putea să faci pentru a gestiona cât mai eficient situația. Indiferent de cât de grea ți se pare perioada colicilor, nu uita că aceasta se va încheia când bebelușul va ajunge la 3-4 luni, iar organismul său va progresa tot mai mult în privința adaptării la alimentație și la mediul înconjurător.

Ce sunt colicile

Medicii pediatri ne îndeamnă să avem în vedere următorul aspect: pentru a putea vorbi despre colici, este necesar să poată fi sesizate aceste manifestări:
• Să existe crize de plâns aproape în aceleași momente ale zilei, o dată sau de două ori pe zi (mai ales după-amiaza târziu sau seara, devreme)
• Episoadele de plâns să dureze cam 2-3 ore, iar bebelușul să fie imposibil de calmat
• Frecvența episoadelor de plâns să fie de cel puțin 3 ori pe săptămână, pentru cel puțin 3 săptămâni la rând
• Când plânge, bebelușul își încordează corpul, își arcuiește spatele, își strânge pumnii, își trage piciorușele către corp

Bebelus care plange, cel mai probabil din cauza colicilor

• Fața i se înroșește puternic, dar pielea din jurul gurii este mai palidă
• Poți să observi că burtica bebelușului este mai tare, că se aud bolboroseli

Colicile afectează mai ales bebelușii aflați în primele 3 luni de viață și încep să se amelioreze și să dispară în jurul vârstei de 4 luni. Ele sunt întâlnite atât la bebelușii alăptați, cât și la cei care consumă lapte praf.
Nu se poate vorbi despre o cauză exactă responsabilă pentru apariția colicilor la bebeluși, dar specialiștii vorbesc despre mai mulți factori favorizanți ai acestor crize de plâns. Printre aceștia se numără:
• Sistemul digestiv al bebelușului este încă în formare
• Există un exces de gaze
• Pentru că sistemul nervos este și el în dezvoltare, bebelușul va fi mai sensibil față de sunete, de lumini puternice etc.
• Alimentația mamei din perioada în care alăptează
• Stresul resimțit de bebeluș

Cel mai solid motiv pentru care bebelușii se confruntă cu colicile în primele luni de viață se leagă de imaturitatea sistemului lor digestiv, precizează medicii. Astfel, organismul lor nu produce încă suficientă lactază (o enzimă), de aceea nu se va putea digera bine nici lactoza (Aceasta este o dizaharidă prezentă în toate tipurile de lapte și este compusă din două molecule: glucoza și galactoza). În aceste condiții, lactoza nu se va putea descompune în cele două molecule menționate, rezultând o intoleranță la aceasta. Pe fondul bacteriilor existente în intestine, va lua naștere un proces de fermentație, care va genera gaze. Odată cu acestea, vor apărea flatulența, crampele abdominale, iar abdomenul bebelușului va deveni mai rigid.

Fermentația excesivă poate să conducă la perturbări ale mișcărilor peristaltice intestinale, iar bebelușul poate avea spasme dureroase. Din cauza acestor perturbări vor interveni și zgomotele auzite din burtica bebelușului în timpul unei crize de colici.
Studiile au demonstrat că intoleranța tranzitorie la lactoză a bebelușilor este principalul factor care generează colicile. De exemplu, un studiu efectuat în anul 2001 a analizat 53 de bebeluși cu simptome de colici, cărora li s-a dat spre consum lapte matern, lapte praf obișnuit și lapte îmbogățit cu enzima lactază. S-a constatat o reducere a frecvenței și intensității crizelor de plâns la cei care au fost hrăniți cu lapte cu lactază.

Pentru a te lămuri exact dacă bebelușul tău se confruntă sau nu cu colici, nu te limita doar să-l observi cu atenție zi de zi. Este recomandabil să iei legătura cu un pediatru, întrucât există și alte afecțiuni care pot da manifestări similare colicilor, precum:
• Refluxul gastroesofagian
• O infecție
• Anumite leziuni sau inflamații prezente la nivelul ochilor
• Leziuni la nivelul oaselor, degetelor, mușchilor etc..

Colicile nu vor avea consecințe negative asupra sănătății bebelușilor, dar pot contribui la declanșarea unor stări neplăcute în rândul părinților, cum ar fi stările depresive sau anxietatea.

Cum procedezi în caz de colici la bebeluși?

Pentru a depăși mai ușor perioda în care copiii noștri au colici, se recomandă să recurgem atât la măsuri care vizează administrarea unor remedii, cât și la cele care se leagă de anumite schimbări în rutina zilnică, fie că este vorba despre noi, fie că este vorba despre cei mici.
În privința remediilor potrivite în intervalele cu colici, medicii recomandă:
Picăturile cu simeticonă
Această substanță contribuie la adunarea bulelor de aer pe care bebelușul le înghite când este hrănit și facilitează eliminarea acestora, prin intermediul flatulenței. De asemenea, simeticona acționează doar la nivelul intestinelor și nu ajunge în fluxul sanguin. Ea este capabilă și să amelioreze crampele abdominale.
Numai un pediatru îți poate recomanda de câte picături pe bază de simeticonă ar avea nevoie bebelușul, precum și care este durata optimă a tratamentului.

ColiPrev Produsele care conțin enzima lactază
Așa cum s-a precizat anterior, lactaza va stimula descompunerea lactozei în cele două molecule ale sale, făcând-o mai simplu de digerat.
Alături de formulele de lapte care conțin și lactază, vor fi binevenite pentru bebeluș și alte produse care o conțin. Printre acestea se numără și ColiPrev.
ColiPrev reprezintă picături cu enzima lactază, din sursă naturală, care pot fi utilizate încă de la nașterea bebelușului, până la vârsta de 3- 4 luni, când organismul său va începe să producă singură suficientă lactază. Începând cu această vârstă, produsul trebuie scos treptat din alimentația bebelușului. Inițial vei reduce la jumătate doza indicată pentru o masă, urmând ca ulterior să alternezi între mese, ajungând să-i dai picăturile doar o dată pe zi.

ColiPrev pot fi utilizate în două moduri:
• Alături de laptele matern- Într-o linguriță, sterilizată în prealabil, vei picura cantitatea recomandată de ColiPrev (te vei uita pe prospect) și o vei pune direct în gurița bebelușului. Urmează întocmai indicațiile din tabelul cu cantitățile recomandate pentru vârstele aferente! După aceea poți continua să alăptezi normal

• Alături de laptele praf- Vei prepara laptele după indicațiile pe care le știi deja. Vei pune picăturile de ColiPrev în lapte la temperatura camerei sau călduț

Dacă dorești prepararea în avans a mesei bebelușului, adaugă 4 picături de ColiPrev în lapte și păstrează-l timp de 4 ore la frigider.  Pentru cazuri excepționale, când bebelușul are stări de disconfort deosebite, poți crește doza de ColiPrev, până la maximum 12 picături administrate la fiecare masă.
În cazul în care simptomele neplăcute revin după întreruperea administrării, se poate relua schema de tratament obișnuită.

Referitor la alte măsuri pe care le vei lua în rutina zilnică în scopul de a-l ajuta  pe bebeluș, merită amintite și următoarele:

Acordă o mai mare atenție alimentelor pe care consumi dacă alăptezi
În condițiile în care anumite alimente pot amplifica simptomele neplăcute ale colicilor bebelușului, crescând predispoziția spre balonare și acumulări de gaze, încearcă să elimini din meniul tău: alimente prea picante, legume din familia cruciferelor (cum ar fi broccoli, varza,varza de Bruxelles), boabele, ceaiul concentrat, cafeaua etc.

Încearcă să schimbi poziția bebelușului când îl vei alăpta
De exemplu, ține-l într-o poziție cât mai verticală, având grijă să aibă căpușorul cât mai înălțat. O altă poziție care îl poate avantaja este să-l așezi pe abdomenul tău, în timp ce tu stai întinsă pe spate. Oricare dintre ele va fi utilă mai ales dacă ai un flux mai abundent al laptelui.

Dă-i pauze bebelușului în cadrul unei sesiuni de alăptare
Pentru a elimina din gaze, lasă-ți bebelușul să facă mici pauze când îi dai să sugă. În acest fel, se va evita excesul de gaze, care înrăutățește simptomele colicilor. Poți, de pildă, să-l ridici în brațe, cu capul și gâtul bine susținute și să-l bați ușor pe spate.

Fii atentă cum vei ține biberonul
În cazul în care bebelușul primește lapte cu biberonul, este bine să nu lași aerul să pătrundă în el. De aceea, va fi binevenit să ții biberonul într-o poziție verticală.
Ideal va fi să faci rost de un biberon anticolici, dotat cu un sistem de ventilație cu supape, pentru a preveni ingurgitarea aerului.

Alăptează într-o atmosferă cât mai liniștită
Întrucât zgomotele sau lumina care sunt prea puternice pot crește riscul apariției unei crize de colici, ar fi foarte bine să mergi undeva unde să fie liniște sau o muzică liniștitoare, în surdină. În plus, dacă îți vei legăna bebelușul sau dacă acesta va auzi sunete albe, slabe (de exemplu, cel de la mașina de spălat), sunt șanse mari să se calmeze mai repede și să adoarmă.

Mama ce isi alapteaza bebelusul seara

Învelește-ți bebelușul într-o păturică
Mai ales o sursă suplimentară de căldură în zona abdomenului poate să fie binevenită în caz de colici.

Faceți o plimbare
Indiferent dacă este vorba despre o plimbare prin casă, una în cărucior sau chiar una cu mașina, schimbarea poziției îi va face foarte bine unui bebeluș care suferă din cauza colicilor.

Un masaj pe burtică poate fi binevenit
Fie că bebelușul va sta întins, fie că îl vei ține la tine în brațe, un masaj blând îi poate ameliora crampele abdominale.

Încearcă să-i faci o baie călduță
Și acest truc simplu poate fi de mare ajutor când nu mai știi ce să-i faci bebelușului aflat într-un episod de colici.

ColiPrev De ce  ColiPrev ?

Alături de avantajele prezentate mai sus, ColiPrev se remarcă și prin:
Calitate
Produsul conține enzimă lactază din sursă naturală, cu acțiune intensă, fiind ideal să fie administrat pentru deficiența temporară de lactază a bebelușului, calmându-i durerile abdominale și îmbunătățind astfel calitatea vieții acestuia și a familiei.
De asemenea, ColiPrev nu conține alcool și nici zahăr, nu necesită timp de așteptare din momentul preparării și până la administrare și nu este nevoie să fie păstrat la rece după desigilare.

Eficiență
Având cea mai mare cantitate de enzimă lactază de pe piață, ColiPrev facilitează scindarea/digerarea lactozei din lapte, eliminându-se astfel cauza crampelor abdominale.

Tolerabilitate
ColiPrev nu produce reacții adverse, fiind adecvat inclusiv imediat după nașterea bebelușului.

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com,www.webmd.com

 

ColiPrev

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce este de facut cand bebe este mofturos
  Ce este de facut cand bebe este mofturos

  Regimul alimentar este foarte important pentru buna dezvoltare a copilului, motiv pentru care este necesar sa ii asiguri o alimentatie diversificata, bogata in vitamine si minerale. Totusi,...

  Incendiu în Vatra Dornei. Un bebeluș a decedat și un copil de doi ani este în stare gravă la spital
  Incendiu în Vatra Dornei. Un bebeluș a decedat și un copil de doi ani este în stare gravă la spital

  Tragedie pentru o familie din Vatra Dornei. Doi copii de un an, respectiv doi ani au fost victimele unui incendiu, după ce mama lor i-a lăsat nesupravegheați.

  Cursa aeriană tragică: un bebeluș are probleme de respirație și este declarat mort la aterizare
  Cursa aeriană tragică: un bebeluș are probleme de respirație și este declarat mort la aterizare

  Tragedie în aer! Un bebeluș are probleme respiratorii, iar părinții stau și asistă neputincioși la întreaga scenă!

  Mihaela Rădulescu: Dacă aveam o fetiță de crescut acum, aș fi făcut totul să rămână copil. Ce a făcut-o să spună asta
  Mihaela Rădulescu: Dacă aveam o fetiță de crescut acum, aș fi făcut totul să rămână copil. Ce a făcut-o să spună asta

  Mihaela Rădulescu, una dintre cele mai iubite vedete de la noi, a povestit, pe contul ei de Facebook o întâmplare care a stârnit peste 100 de reacții!

  VIDEO: Un bebeluș cade într-un bazin cu apă și este salvat de un alt copil
  VIDEO: Un bebeluș cade într-un bazin cu apă și este salvat de un alt copil

  Odată ce devenim mămici, ne bucurăm să-i vedem pe ai noștri micuți că sunt vioi și dornici să descopere lumea din jur. Cu toate acestea, trebuie să fim mereu în alertă și...

  Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi copiii. Ce este de făcut?
  Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi copiii. Ce este de făcut?

  Emoțiile negative sunt acele sentimente care determină sentimente de nefericire și tristețe, care te determină să ai o imagine mai puțin bună despre tine însuți și să...

  Sânziana Buruiană este însarcinată, dar încă își mai alaptează fetița de 5 ani:”încerc să îi explic că trebuie să păstrăm laptele pentru bebeluș”
  Sânziana Buruiană este însarcinată, dar încă își mai alaptează fetița de 5 ani:”încerc să îi explic că trebuie să păstrăm laptele pentru bebeluș”

  Acum un an, fosta asistentă TV, Sânziana Buruiană declara că vrea să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă perioadă de alăptare. Acum câteva zile aceasta...

  © 2019 Qbebe