Cum afectează sunetele puternice dezvoltarea bebelușului

Cum afectează sunetele puternice dezvoltarea bebelușului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Urechile bebelușilor se deosebesc mult de ale noastre, în special pentru că sunt  mai sensibile. În aceste condiții, ele au nevoie de o protecție specială pentru a nu se ajunge în situații în care auzul și dezvoltarea cognitivă a copilului să fie afectate. Din articolul de mai jos veți afla nu numai care poate fi impactul sunetelor puternice asupra bebelușilor noștri, ci și ce am putea face pentru a-i proteja. În plus, o supraveghere foarte atentă a bebelușilor încă din primele luni de viață ne poate ajuta să detectăm o eventuală deficiență de auz și să luăm cât mai rapid legătura cu un specialist, astfel încât aceștia să nu ajungă să aibă de suferit prea mult din cauza unor asemenea probleme.

Mama ce se uita la bebelusul ei si ii vorbesteAuzul bebelușilor

Pe de o parte, urechile bebelușilor sunt mai sensibile la sunete decât ale copiilor mari și adulților pentru că și craniul lor este mai subțire decât al acestora. În aceste condiții, expunerea la sunete puternice poate să dăuneze sănătății urechii interne, afectând semnificativ auzul.
Pe de altă parte, faptul că un bebeluș este mai mult sau mai puțin sensibil față de sunetele din jur depinde atât de vârsta sa, cât și de temperament. De exemplu, când este vorba despre bebelușii mai mici de 3 luni, aceștia vor putea să doarmă inclusiv când într-un loc este gălăgie. Odată ce cresc, vor începe să se trezească și să țipe dacă aud diverse sunete. Totodată, unii dintre ei pot fi mai receptivi la sunete, iar alții mai absenți față de ele.

Chiar dacă auzul bebelușului tău a fost testat după naștere , acest fapt nu înseamnă că el nu poate fi afectat pe măsură ce micuțul înaintează în vârstă. Unele dintre problemele serioase legate de auz pot fi sesizate abia după ce bebelușul se apropie sau depășește primul an de viață. Ca să te asiguri că bebelușul tău nu va avea probleme în dezvoltare din cauza unor deficiențe de auz, ar trebui să încerci și acasă să-l testezi cum aude. Oricare dintre demersurile de mai jos sunt necesare și vor fi efectuate când bebelușul este treaz. Iată în ce vor consta, în funcție de vârsta pe care o are bebelușul:
• Un bebeluș între 1 și 3 luni ar trebui să se întoarcă după sunetele ce-i sunt familiare
• După vârsta de 4 luni, va începe să gângurească. Profită de acest lucru și începe să-i vorbești mai mult și să-i cânți. Vezi dacă va încerca să te imite. Ideal este ca în aceste momente în jurul vostru să fie liniște perfectă, inclusiv lipsa televizorului sau a unui radio
• În jurul vârstei de 6 luni, ar trebui să-și întoarcă repede capul după orice sunet, chiar dacă nu îi este cunoscut. De asemenea, ar trebui să se uite la tine când îi vorbești sau să-și miște capul
• Când are între 6 și 10 luni, bebelușul va fi apt să reacționeze când este strigat pe nume și când aude sunete fine, chiar dacă este implicat în diverse activități
• Între 10 și 15 luni, bebelușul ar trebui să-ți poată arată o imagine pe care o cunoaște deja, când tu îi vei spune cu glas tare despre ce este vorba. În plus, ar trebui să reacționeze când i se spune „pa" și să audă inclusiv sunete slabe din camera alăturată

Un alt element de care ar trebui să ții cont când îți analizezi astfel bebelușul este că el ar trebui să fie perfect sănătos. Medicii spun că inclusiv o răceală mai puternică i-ar putea afecta urechile și atunci auzul său nu mai poate fi la fel de fin.
În situația în care  observi că bebelușul  nu reușește să facă lucrurile menționate, nu mai sta pe gânduri și adresează-te cât mai rapid unui specialist, întrucât poate fi vorba despre o tulburare serioasă de auz.

Citește și: 20 de semne care spun că bebelușul tău are o problemă de auz

Cum sunetele puternice pot afecta bebelușul

Medicii afirmă că, dacă pentru un adult, sunetele de până la 90 decibeli nu constituie un pericol, pentru bebeluși lucrurile stau diferit. De altfel, nu este neapărat necesar ca un bebeluș să fie expus unor sunete foarte puternice (precum unele de la un concert rock sau de la un foc de artificii) pentru ca urechile sale să aibă de suferit. Din contră, chiar și așa-numitele sunete albe (sunete ritmice, monotone), precum acela de la un aspirator, de la mașina de spălat etc. pot afecta zona din creier responsabilă cu auzul, în cazul în care bebelușul este expus constant la ele.

Un studiu efectuat în anul 2003 în SUA (la „Universitatea din San Francisco") a analizat modul în care sunetele albe pot afecta zona din creier când puii de șoareci sunt expuși la ele pentru o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, au fost observați și pui care sunt crescuți într-un mediu în care există sunete diverse.
Pentru cei expuși permanent sunetelor albe s-a observat o întârziere în ceea ce privește dezvoltarea auzului. În schimb, cei care nu au fost expuși la așa ceva aveau auzul mai bun. După analizarea comportamentelor puilor de șoareci și după mai multe luni, s-a putut vedea că aceia care au avut auzul afectat nu au reușit să recupereze diferențele față de cei care au auzit mereu bine.

Coordonatorii studiului au mai efectuat și alte teste de laborator și, luând în seamă și rezultatele de la testele cu puii șoareci, au putut să afirme că și pentru bebeluși situația poate fi similară. Mai exact, dacă auzul lor este afectat de la o vârstă fragedă, va fi mult mai dificil pentru ei să recupereze atât în privința capacității de a auzi, cât și din punct de vedere al achizițiilor de limbaj. În plus, cu cât vor fi mai mult în preajma sunetelor albe sau sunetelor puternice în general, decalajul față de bebelușii care au fost expuși mai puțin acestor sunete va fi mai mare.

Mama  ce isi tine bebelusul in brate si face curat cu aspiratorul

În urma concluziilor obținute, specialiștii americani nu interzic sunetele albe din preajma bebelușilor, dar îndeamnă spre moderație și grijă mare când vine vorba despre expunerea micuților la ele.

Moduri în care putem proteja urechile bebelușului de sunetele puterniceDopuri pentru urechi din ceara naturala

Ca să putem să ne ferim cât mai mult posibil bebelușii de tulburări de auz ar trebui să ținem cont de următoarele sfaturi:
Să avem grijă ca sunetele din jurul lor să nu depășească 80 decibeli
Spre exemplu, chiar și sunetul provenit de la un uscător de păr poate fi prea puternic dacă este în apropierea bebelușului. De aceea, este recomandabil să nu expunem urechile fine ale acestuia la zgomote de acest tip pentru timp îndelungat.
Totodată, nu este o variantă bună să ne luăm bebelușii cu noi la evenimente la care știm că vor predomina sunetele puternice. Dacă totuși vom fi nevoiți să-i avem alături la ocaziile respective, ar trebui să le protejăm urechile cu niște căști sau măcar cu niște dopuri de urechi.
Dopurile de ceară de la Quies sunt destinate atenuării sunetelor puternice. Pentru a le utiliza, va trebui să ținem seama de aceste recomandări:
• Scoateți vata, încălziți bila obținută cu degetele perfect curate
• Modelați bila după dimensiunile și forma aproximativă a canalului auditiv
• Bila va fi introdusă ușor în ureche. Trageți spre spate pavilionul pentru a scoate aerul din canalul auditiv.

Jucăriile pe care i le vom da bebelușului trebuie alese cu mare atenție
Experții consideră că și unele jucării pe care le va utiliza un bebeluș îi pot afecta auzul. De pildă, unele păpuși vorbitoare, mașinuțele cu sirene sau orice alte jucării care vor emite sunete cu ajutorul bateriilor pot emite și sunete care să fie în jurul a 100-120 decibeli. Din acest motiv, urechile bebelușului ar fi expuse unor sunete mult prea puternice. Fie astfel de jucării vor fi evitate, fie li se vor scoate bateriile și, foarte important, ne vom supraveghea bebelușii cu atenție pentru ca jucăriile zgomotoase să nu ajungă prea des în preajma urechilor lor.

Încercați să evitați să duceți bebelușii în locuri prea zgomotoase
Una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a proteja urechile bebelușilor de sunetele puternice este să evităm, pe cât posibil, să-i ducem în locuri în care sunetele ar ajunge sau ar depăși 85 decibeli. Spre exemplu, concertele, bulevardele foarte aglomerate, spectacolele stradale etc.nu sunt evenimente la care bebelușii ar trebui să participe. Când nu avem ce să facem și îi vom lua cu noi, trebuie neapărat să le facem rost de căști perfecte pentru urechile lor, dar care să nu stea prea strâns pe cap.

Voi știați cum ne putem proteja bebelușii de sunetele prea puternice?

Citește și: Urechile bebelusului: tot ce trebuie sa stii

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.dailymail.co.uk, www.fatherly.com,www.gulfcoasthearingaids.com, www.livestrong.com, www.madeformums.com, www.webmd.com

 

Articolul urmator
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Cum afecteaza televizorul creierul copilului
    Cum afecteaza televizorul creierul copilului

    Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

    Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea
    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

    Ți s-a părut vreodată că durerile de cap apar în timpul sau după schimbări ale vremii ? Sau te-ai simțit obosită ? Sau pur și simplu nu aveai o starea prea bună?...

    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

    În momentele în care stai de vorbă cu tine însăți, poți încerca să-ți răspunzi și la întrebări precum: „Încotro mă îndrept? Oare...

    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile
    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile

    Termenul gaslighting devine din ce în ce mai popular și, dacă nu îți este încă familiar sau dacă ai auzit în treacăt numele, dar nu știi ce înseamnă, ai...

    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor
    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor

    Fiecare zodie are calitățile sale, însă există anumiți nativi care sunt adevărate forțe ale naturii. Sunt puternici, siguri pe ei și nu se tem să își asume riscuri....

    © 2024 Qbebe